Tajna droga

Ale jak napisałeś, te fiksy działają tylko na oryginalnym 1.0004. Czyli zagranie w tego moda maleje do kilku procent, przez tych, co taką wersję mają.

Chyba że, tłumaczenie będzie zrobione jako full repack, najlepiej z oryginalną rus podstawką 1.0004.

Nie napisałem oryginalnym 1.0004 tylko zdegradowanym do 1.0004, taka subtelna różnica. Ile osób ma tą wersję, pojęcia nie mam. Ktoś naprawdę zainteresowany da sobie radę…

Jeśli ktoś ma zamiar tłumaczyć tego moda warto, aby wziął sobie do serca twoją radę.

Postawiłem go na patchowanym w górę 1.0004. Pograłem chwilę i nie mam ani jednego wylotu. Mod jest ciekawy. Zobaczymy jak dalej.

U mnie jak na razie to samo. Pozycja jak najbardziej godna uwagi.

Mod wraca w łaski.

Nie wiem na pewno co było przyczyną wczorajszych wylotów i braku przejścia. Ale mam podejrzenie. Likwidując mutanty w zakładzie, wziąłem zadanie na amunicję i poleciałem do Kryłowa, nie kończąc zadania na zaginionych powinnościowców. Dzisiaj to zadanie dokończyłem i dopiero do Kryłowa. Wylotów przy likwidacji najmów nie miałem i teleport się pojawił. Tyle tylko, że jak wróciłem z Jantaru, to przejście znowu zniknęło.

Miejmy nadzieję, że już tam nie trzeba będzie chodzić, albo znowu się pojawi po powrocie z bagien, na które wysłał mnie Andriej.

Postawił bym te fiksy, ale nie wiem co spowodują na degradowanej podstawce.

Gawron, na jakim zestawie fiksów grasz?

Gram na fix3 i całym mini fixie z 24.11.2015.

Ale jak miałeś obniżaną wersję podstawki?

Popatrzyłem i wgranie fiksu z listopada, wymaga nowej gry. Nie będę wstawiał i powtarzał.

Do nowego zestawu fixów można ewentualnie podnieść podstawkę do 1.0004, mam wszystkie wersje podstawki więc nic nie musiałem robić. Na nowym zestawie po wykonaniu wszystkich zadań jestem na Agropromie, jak na razie bez wylotu.

To jesteś szczęściarz, Ja mogę tylko degradować. Tak jak chyba wielu.

Tak że, przy podjęciu tłumaczenia trzeba pomyśleć o kompilacji właściwej podstawki z modem i od razu z fiksami. Bo przypuszczam, że ewentualnie następne, też będą miały takie wymagania.

I wychodzi na to, ze moje problemy wyżej opisane, mogą mieć przyczynę w niewłaściwej podstawce.

Miejmy nadzieję, że mod już nie będzie wymagał kolejnych poważniejszych poprawek wymagających nowej gry, bo mam kolejną.

Poprawka dialogu z Susłowem na Bagnach - Правка диалога Суслова для ТП

Nie wymaga nowej gry!

Ja grałem na czystym 10004 - z trylogii, brak wylotów.

Mam mały, no może raczej bardzo uciążliwy, problem z modem.

UWAGA. Ci co grają z wszystkimi fixami na właściwej podstawce, nie powinni na mój błąd zawracać uwagi.

Kiedy weszły fixy wymagające nowej gry, byłem już daleko w fabule i postanowiłem jednak grać dalej. Wszystko szło dobrze, nie miałem problemów o których mówili autorzy filmików, aż do Prypeci. Tu się zaczęło. Mimo że miałem powyżej 60 fps, następowało zatrzymanie obrazu, wymagające użycia menadżera zadań. W takich sytuacjach log był pusty. Ale jakoś przebrnąłem. Ale na CEA, to już była tragedia. Tu, co chwilę zatrzymanie obrazu ( robiłem częste zapisy ). Savy uruchamiały się bez problemu. Ale za to każdy wybuch granatu, a szczególnie gdy słychać było rozmowy załóg śmigłowca, wylot z takim logiem.

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description :
[error]Arguments : LUA error: d:\mody\zdroga\gamedata\scripts\xr_gulag.script:397: attempt to index field ‘?’ (a nil value)

A to linia 73, z powiązaniem, z error:

73 → self:prepare_jobs_for_new_state()

local capacity = 0

for i, job in ipairs( self.Job ) do  
    if self:job\_exists\_in\_state\_0( job ) then  
        table.insert( self.Job\_avail\_in\_state\_0, job )  
        capacity = capacity + 1  
    end

if type( job.online ) == "string" then  
        job.online\_condlist = job.online  
        job.online          = xr\_logic.parse\_condlist( self.smrttrn, "gulag:setup\_job\_online", "job\_online", job.online\_condlist )  
    end  
end

Ale dotarłem do podziemi sarkofagu, pozbyłem się jak tylko możliwe wyposażenia, ale parę kroków w głąb i znów zatrzymanie obrazu.

Do końca moda zostały mi dwie lokacja, z tym że ostatnia z mocną walką.

Czy oprócz porady, graj od nowa z wszystkimi fixami, dostanę jakąś pozwalającą usunąć ten błąd?

Błąd może być spowodowany tym, że gram nie na oryginalnej, ale na degradowanej podstawce, albo…

Albo dlatego, że mod nie usuwa trupów i sprzętu. A tu na CEA, są ich “dziesiątki”. Dosłownie. Razem z trupami z poprzednich lokacji, zapamiętanych przez savy “setki”.

Usuwam z savedgames zbędne savy. Ostatni save na CEA, ma 1936 kb.

Ale aby nie wyglądało, że psioczę na moda, daję kilka screenów, które powinny zachęcić do gry w niego.

2 polubienia

Każda opinia zarówno pozytywna jak i negatywna (przedstawione oczywiście w odpowiedniej formie) jest ważna.

A panią w czapeczce i kontrolera kojarzę z OP-2;)

Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i mam pytanie - czy z modem faktycznie są problemy na wersji degradowanej z 1.0006 na 1.0004? Trochę to dziwne.

Ponawiam pytanie o możliwość usunięcia zawieszania się gry i wylotów ( czwarty post powyżej).

Jeśli na CEA byłem w stanie wczytać zapis i grać dalej, to już w podziemiach Sarkofagu ich wczytać się nie da. Jak tylko odezwie się Spełniacz, stop albo wylot. To samo z błyskiem (albo dźwiękiem ) Gaussa. Log zawsze taki sam.

Dodaję plik podany w logu.

xr_gulag.7z

Kondotier i Smox ; odpowiedzi na wasze pytania powinniście znaleźć w #988 - LINK

Dzięki @gawron, to rozwiewa wszelkie wątpliwości. Stawia to jednak pod dużym znakiem zapytania ewentualne spolszczenie tego moda.

Jedyne więc wyjście, że ktoś kto dysponuje oryginałem rosyjskim 1.0004, zrobi repacka moda i go udostępni. Skoro można wykorzystać zapisy z gry na degradowanej, da się moda dokończyć, a spolszczenie zrobić do niego i nowi nie będą mieli problemów.

Fajny ten mod. Przyjemnie się w niego gra. Jeżeli nie będę miał wylotów, to zaproponuję ekipie jego spolszczenie.