Mam mały, no może raczej bardzo uciążliwy, problem z modem.
UWAGA. Ci co grają z wszystkimi fixami na właściwej podstawce, nie powinni na mój błąd zawracać uwagi.
Kiedy weszły fixy wymagające nowej gry, byłem już daleko w fabule i postanowiłem jednak grać dalej. Wszystko szło dobrze, nie miałem problemów o których mówili autorzy filmików, aż do Prypeci. Tu się zaczęło. Mimo że miałem powyżej 60 fps, następowało zatrzymanie obrazu, wymagające użycia menadżera zadań. W takich sytuacjach log był pusty. Ale jakoś przebrnąłem. Ale na CEA, to już była tragedia. Tu, co chwilę zatrzymanie obrazu ( robiłem częste zapisy ). Savy uruchamiały się bez problemu. Ale za to każdy wybuch granatu, a szczególnie gdy słychać było rozmowy załóg śmigłowca, wylot z takim logiem.
FATAL ERROR
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description :
[error]Arguments : LUA error: d:\mody\zdroga\gamedata\scripts\xr_gulag.script:397: attempt to index field ‘?’ (a nil value)
A to linia 73, z powiązaniem, z error:
73 → self:prepare_jobs_for_new_state()
local capacity = 0
for i, job in ipairs( self.Job ) do
if self:job\_exists\_in\_state\_0( job ) then
table.insert( self.Job\_avail\_in\_state\_0, job )
capacity = capacity + 1
end
if type( job.online ) == "string" then
job.online\_condlist = job.online
job.online = xr\_logic.parse\_condlist( self.smrttrn, "gulag:setup\_job\_online", "job\_online", job.online\_condlist )
end
end
Ale dotarłem do podziemi sarkofagu, pozbyłem się jak tylko możliwe wyposażenia, ale parę kroków w głąb i znów zatrzymanie obrazu.
Do końca moda zostały mi dwie lokacja, z tym że ostatnia z mocną walką.
Czy oprócz porady, graj od nowa z wszystkimi fixami, dostanę jakąś pozwalającą usunąć ten błąd?
Błąd może być spowodowany tym, że gram nie na oryginalnej, ale na degradowanej podstawce, albo…
Albo dlatego, że mod nie usuwa trupów i sprzętu. A tu na CEA, są ich “dziesiątki”. Dosłownie. Razem z trupami z poprzednich lokacji, zapamiętanych przez savy “setki”.
Usuwam z savedgames zbędne savy. Ostatni save na CEA, ma 1936 kb.