I Strefa (Zona) się doskonale ma bez pomocy człowieka. Natura się odradza doskonale bez pomocy człowieka i są tez pogłoski, że ludzie mają tam wrócić bo skażenie już nie zagraża ludziom (Fakt).
I Strefa (Zona) się doskonale ma bez pomocy człowieka. Natura się odradza doskonale bez pomocy człowieka i są tez pogłoski, że ludzie mają tam wrócić bo skażenie już nie zagraża ludziom (Fakt).
Wiem że to śmiesznie zabrzmi ale ja bym zonę pozostawił taką jaką jest w tym stanie, jako pomnik który obrazuje że nie wolno igrać z naturą i że natura przeważnie zwycięża. jak tam ludzie zamieszkają to za kilkadziesiąt lat każdy zapomni o tym co się stało. Też coś mi się o uszy obiło że zona ma być zamieszkana przez ludzi ale zastanawia mnie to jak oni “załatwią sprawę” z tymi dzikimi zwierzętami? będą je masowo wybijać?. Ja bym nie wierzył że tam jest już prawie znikome promieniowanie, bo wiadomo że każdego centymetra terenu nie sprawdzili, oczywiście nie jestem ekspertem w tych sprawach ale ja osobiście bym się wstrzymał z przeprowadzką tam ![]()
Wiem że to śmiesznie zabrzmi ale ja bym zonę pozostawił taką jaką jest w tym stanie, jako pomnik który obrazuje że nie wolno igrać z naturą i że natura przeważnie zwycięża. jak tam ludzie zamieszkają to za kilkadziesiąt lat każdy zapomni o tym co się stało.
Ja się z tobą zgadzam niech jest tak jak jest bo jeszcze im przyjdzie do głowy powtórzyć zabawy z reaktorem a wtedy powtórka z wybuchem.
Tak są takie palny, by stworzyć tam miejsca do zamieszkania, to można znaleźć w google jak sie trochę poszpera. Czytałem o tym były miedzy innymi dość futurystyczne projekty jakoby zrobić przezroczyste tunele w których przemieszczają się pociągi miedzy zamkniętymi aglomeracjami. Przy okazji byłą by to atrakcji turystyczna. …
Ale z tego co czytałem to chyba tylko w Polsce zrobiono w tej kwestii cokolwiek..póżno ale zawsze..
@Buber, jeśli masz na myśli podanie płynu Lugola, to informuję Cię, że tenże płyn, w tej postaci i dawce, siał większe spustoszenie w ludzkim organiźmie, niż samo promieniowanie po wybuchu w Czarnobylu. Nikt tego nie mówił, bo nie orientowano się wtedy o wielkości skażenia, tylko pakowano nieświadomym obywatelom naszego kraju. Smutne…
Jak się nie mylę wczoraj prezydent Ukrainy wmurował kamień węgielny pod budowę nowego sarkofagu.
Zgadza się będzie nowy sarkofag bo stary grozi zawaleniem i nie spełnia swojej roli.
Wiecie może kiedy będzie założony nowy sarkofag?
Teraz mamy w UE zbierać pieniądze dla Ukrainy na budowę nowego sarkofagu(Ma powstać do 2015).
Ma być zabudowany na stary, a później automatyczne dźwigi i inny sprzęt mają go rozebrać i usunąć materiał radioaktywny.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo obecnie to stary się rozpada i prace konserwacyjne w '98 tylko wzmocniły szkielet.
Powłoka przecieka i napromieniowana woda wsiąka w glebę.
Jak myślicie jaka część pieniędzy nie trafi tam gdzie trzeba?(Inaczej zaopiekuje się nią prezydent i poplecznicy)
według mnie dla ukrainy to czarnobyl to jest kura znosząca złote jajka. JAkby się postarali już dawno byłby nowy sarkofag, ale to tylko moje skromne zdanie