[WIP] Kompilacja Tekstur HD dla Narodnaja Soljanka [NS2016]

Jest  błąd w nazwach folderów z latarkami. Powinno być “config” a jest “configs” i gdy wrzucamy folder do go nie nadpisuje i nowe latarki nie są wczytywane.

Po za tą drobnostką, świetne tekstury. W labie fajnie się komponuje popękany tynk ze zbrojeniami ścian.

Spoiler

Może parę słów porady jak dodać do NS2016? 
Bo folderów jest tutaj dużo… 

W każdy wchodzisz osobno co cie interesuję i kopiujesz ich zawartość. Zrób sobie od razu backup swojej gamedaty (ewentualnie 4 folderów: sounds, textures, levels, config) bo tylko te foldery paczka zawiera.

24 minuty temu, kazik napisał:

Może parę słów porady jak dodać do NS2016? 
Bo folderów jest tutaj dużo… 

W każdym folderze z dodatkami jest folder “gamedata”, wystarczy go skopiować do folderu z grą(tam gdzie już jest folder gamedata, in i inne pliki gry), gdy wyskoczy okienko czy zamienić pliki, potwierdzasz i zamieniasz.

Better Flashlight -> Nowa tekstura latarki, są dwie odległości do wyboru: mała i duża(48metrów i 26metrów) ale jak  zauważył, zapomniałem zmienić nazwę “configs” na “config” :confused:

Grass Textures -> Nowe grafiki trawy w wyższej rozdzielczości. razem z tym dodatkiem dobrze jest zwiększyć gęstość trawy w ustawieniach gry.

HD Textures -> Nowe tekstury ścian, ziemi, podłóg i innych elementów, w wyższej rozdzielczości lub z większymi detalami

New Ambient sounds[WIP] -> Nowe dźwięki otoczenia. Wycie w tle, dziwne odgłosy itp. Wciąż nieukończony, więc są braki i bugi.

New Improved Lights and Fire Effects -> Nowe grafiki oświetlenia, jak ogniska, latarek itp.

New Rain with New Sound -> Nowy dźwięk i wygląd deszczu.

New Sun Textures[WIP] -> Nowy wygląd słońca i efektów. Wciąż nieukończony, więc są braki i bugi.

Tweaked Anomalies Effects[WIP] -> Zmienione lekko grafiki anomalii i niektórych dzwięków jakie wydają. Wciąż nieukończony, więc są braki i bugi.

2 polubienia

- świetna robota . Gra zyskała wiele dzieki Tobie. 

BTW : mam małe pytanie

-czy to wina mojej karty graficznej , czy tez tak ma być? Ciut kojarzy mi się z kolorowanym papierem toaletowym i zdecydowanie nie przystaje - w/g mojej subiektywnej oceny -  do reszty.

Jak pisałem, i jak temat na to wskazuje to jest wciąż wersja testowa  A ta niesamowita trawa to jest jeden z baboli którego zapomniałem poprawić… 

Jakimś cudem zamiast zapisać trawę w rozdzielczości 2048x2048 zapisało mi ją w 2048x1536 -_-

Tu jest szybki fix: https://goo.gl/7YnmZB

Druga sprawa: Szukam królika doświadczalnego do testów otwartych celowników. Chodzi o to by sprawdzić czy dobrze dobrałem wygląd celowników do broni i czy nie ma czarnych pasków po bokach:

Zanim to ściągniecie, zróbcie kopie zapasową folderu “upgrades” i “wpn”  w gamedata/textures

Open Scopes dla NS test 01

2 polubienia

Wrzuciłem Zdam raport jeśli coś będzie nie tak.

Księżyc raczej nie powinien dawać takiej flary.

Spoiler

8 minut temu, Pure napisał:

Księżyc raczej nie powinien dawać takiej flary.

Pokaż ukrytą zawartość

Dla tego w nazwie jest WIP(work in progress)  :]

NS zamiast jednego czy dwóch plików pogody ma ich 23… i każdy jest powalony i niepotrzebnie przekombinowany…

W tej chwili jedyne co podmieniłem w słońcach to grafiki. Teraz, dzięki testowaniu będę wiedział co zmienić w plikach konfiguracyjnych. do tej pory udało mi się podmienić jedynie flary i tekstury o poranku. 

Serio ciężko u mnie z czasem, a ilość rzeczy jakie trzeba zrobić by nawet taką pierdołę znaleźć i naprawić jest spora, zwłaszcza że NS ma odrobinę chaotyczne konfiguracje i nazewnictwo. Miałem 3 godziny wolnego czasu i jedyne co udało mi się zrobić to te lunety, i jak znam życie x2 więcej czasu będzie trzeba poświęcić naprawie bugów jakie na pewno tam będą..

Jak ktoś jest chętny by pomóc, będę wdzięczny. Dla przykładu jak ktoś chce pomóc w naprawie tych flar na księżycu i słońcu wystarczy wejść do gamedata/config/weathers i pozmieniać w każdym pliku weather_XXX.ltx oraz flares.ltx odnośniki do odpowiednich grafik w gamedata/textures/fx

1 polubienie

Wygląda to tak.

Susat.

PSO 1

Format obrazu 4 na 3.

Czyli susat ok, pso1 do wymiany(nie te mocowanie, powinien być jaskółczy ogon po lewej)

Teraz tylko sprawdzić czy reszta ma odpowiednie grafiki dobrane do celownika. Sprawdził bym to od razu ale nie mam żadnego działającego spawnera dla NS :confused:

Co do jajowatego kształtu przy formacie 4:3 to bez oddzielnego patcha raczej się nie obejdzie, bo jak poprawie to dla 4:3 to przy 16:9 będzie spłaszczone. Ale to nie problem, najwyżej będą dwie wersje do wyboru.

Dzięki za test.

Jak będziesz potrzebował do testów to pisz na PW.

Do testów do wszystkich zapraszam :]

Bo prawda jest taka że ja nie gram w NS, w zasadzie w Stalkera nawet przestałem bo nie mam kiedy. Bo mam wolny czas albo na robienie tych tekstur albo granie… A na dodatek w tym wolnym czasie robię inne projekty dla innych gier czy aplikacji, i na dodatek niektóre projekty to płatna praca, więc ja serio na ślepo to wszystko robię bez grania. Mam jeden save w NS na wysypisku i to wszystko, uruchamiam grę tylko po to by sprawdzić czy się nie sypie przy ładowaniu :]

Serio jeśli ktoś pobrał te dodatki które robię to zachęcam do pisania o błędach albo sugestiach, bo mówiąc trochę niemiło: spędzam sporo czasu nad tym, wszystko za free, na dodatek staram się nie używać copy/paste z innych modów jeśli nie muszę, więc testujcie to chociaż jako forma zapłaty :face_with_tongue:Biorę mało za godzinę. Tania jestem, dostępna. :grin:

2 polubienia

Znalazłem “poligon doświadczalny” dla tej modyfikacji.

Prośba do moderatorów.

Prosił bym o zamknięcie tego tematu. Zamiast jednego wielkiego moda, będą 3 odseparowane:

• Tekstury HD(ściany podłogi, drzwi itp).
  • Zestaw dodatków(nowe efekty, nowe anomalie, dźwięki, lunety itp).
  • Nowa Trawa(Fluffy Grass dla NS).

Będzie mi po prostu łatwiej aktualizować te mody, i ludzie będą mieli lepsze opisy modów i instalacji gdy będą one oddzielne.

W tej chwili właśnie wgrywam na gdrive wszystkie te mody i wieczorem będę tworzył nowe tematy z linkami do nich.

Poza tym pytanie:

Czy wszystkie mody na bazie Narodnaja Soljanka mają tę samą strukturę folderów i pliki?

Czy np DMX albo OP-2 mają te same poziomy i pliki “build_details.dds” co NS2016?

Sprawdził bym to sam, ale w tej chwili nie mogę ściągnąć wszystkich tych modów :confused:

@Paranoia Raczej jak się gra w Solę, to w aktualną wersję - nie wiem czy jest sens sobie zaprzątać głowę innymi. Może za wyjątkiem OP-2.

25 minut temu, Sierioża napisał:

@Paranoia Raczej jak się gra w Solę, to w aktualną wersję - nie wiem czy jest sens sobie zaprzątać głowę innymi. Może za wyjątkiem OP-2.

czyli NS2016 i DMX DKZ są kompatybilne ze sobą? Różnice są jedynie w dodatkach jakie ma DMX?

Nie o to mi chodziło, to już ktoś bardziej Bywały (czyli ten, który kopał dzika w tyłek…) musi Ci powiedzieć. Mówię tylko, że polecana do gry jest zawsze wersja aktualna, bo względem poprzednich jest najbardziej załatana i stabilna. Z tego powodu nie wiem czy jest sens, żebyś dublował sobie robotę wypuszczaniem poprawek do tych starszych edycji.

Bardziej mi chodzi o to czy opłaca się publikować te mody na moddb w sekcji “Narodnaya Solyanka: DMX DKZ”

Bo jak już skończę te modyfikacje to myślę, czemu nie opublikować go na innych stronach? Szkoda było by się po prostu ograniczać tylko do tego forum. Jak moda robię za free to niech jak najwięcej ludzi się nim cieszy, zwłaszcza że nie mam nic przeciwko używaniu czy modyfikowaniu tego co zrobię.

Już Ci pisałem, żebyś wrzucał to na moddb. A w jaki sposób - to już Twoja broszka :slightly_smiling_face: Moim zdaniem twórz nową stronę moda, zainteresowani znajdą i dopasują.