Złota Kula

Zaurus? Upadła Gwiazda? Ci rosjanie to umieją “easter eggi” robić.

Na Obrzeżach Zony znalazłem 2 pistolety na bazie wojskowych:

Ten stalker bardzo lubi chodzić z głową do góry:

Przeklęty artefakt (najpierw trzeba posłuchać radia na Obrzeżach Zony, aby dostać info o schowku):

Na Obrzeżach Zony, po teleportacji do piwnicy zastawionej betonową płytą jest skrzynia. Wie ktoś coś na jej temat?

Wysypisko. Jak zabrać ten artefakt? Skubany wylatuje z plecaka.

@smox

W tej skrzyni jest wieżyczka. Nie da się tej skrzyni otworzyć. Jeśli będziemy wykonywać zadania bandytów (tych z Obrzeży Zony) to w pewnym momencie, jeśli wybierzemy opcję o wzięciu wynagrodzenia to ta wieżyczka nas zabije.

A co do tego artefaktu to znalazłem wideo, gdzie można go znaleźć i informacje co ten artefakt daje. O wypadaniu tego artefaktu nie ma nic.

https://www.youtube.com/watch?v=k8E_rAcxkHY

4 godziny temu, smox napisał:

Wysypisko. Jak zabrać ten artefakt? Skubany wylatuje z plecaka.

Chyba gdzieś czytałem, że podniesienie tego artefaktu zależy od reputacji GG, o ile się nie mylę, karma musi być przynajmniej średnia lub wyższa. Jeśli jest inaczej, artefakt będzie wypadał.

Spoiler

2 godziny temu, kamil190 napisał:

Jeśli będziemy wykonywać zadania bandytów (tych z Obrzeży Zony)

Czyli jak rozumiem, fabuła zaprowadzi nas z powrotem na Obrzeża Zony? Pytam, ponieważ znalazłem neseser na tej lokacji (nie jest na sprzedaż i nie da się go wyłożyć) więc targam go ze sobą, licząc, że się jeszcze przyda.

Spoiler

1 polubienie

Godzinę temu, gawron napisał:

Czyli jak rozumiem, fabuła zaprowadzi nas z powrotem na Obrzeża Zony? Pytam, ponieważ znalazłem neseser na tej lokacji (nie jest na sprzedaż i nie da się go wyłożyć) więc targam go ze sobą, licząc, że się jeszcze przyda.

Raczej nie. Wchodząc po raz pierwszy na tę lokację otrzymujemy 2 wiadomości. Mamy do wyboru - możemy pomóc przemytnikom (bandytom), albo wojsku. Są to 2 linie fabularne i od nas zależy, czy zabijemy przemytników czy wojsko.

2 polubienia

2 godziny temu, smox napisał:

Mamy do wyboru - możemy pomóc przemytnikom (bandytom), albo wojsku.

Zapomniałem o tej alternatywie. Znalazłem potrzebne detale do broni Skidana, więc na Kordon będzie powrót, a z Kordonu na Obrzeża rzut beretem więc pewnie tam się przebiegnę. Wracając jeszcze do Obrzeży, przypomniałem sobie, że w wiosce lalka zagadała, żeby znaleźć wiadro i nabrać wody. Wody miałem full i wiedziałem gdzie stoi beczka, więc to olałem. Później, gdy przypadkowo wlazłem na wiadro i podszedłem do studni, okazało się, że wiadro wcale nie służy do nabierania wody, tylko do wyławiania przedmiotów, które kiedyś tam komuś wpadły. Nie wiem, czy to wiadro jeszcze się przyda, waży niewiele zresztą tak jak i neseser, więc może GG się nie podźwiga.

Przed chwilą poznałem historię Stepki, lekkie zaskoczenie🙂.

Na początku mojej przygody ze Stalkerem, mody dopiero zaczęły się pojawiać. Pamiętam ile uciechy sprawiły mi mody na zwiększenie udźwigu, remont broni czy śpiwór. Od tamtej pory zmieniam sobie parametry postaci, by grało się łatwiej.

W tym modzie jestem zmuszony grać bez zmiany parametrów. Przyznam, że nie jest łatwo. Wyszedłem z wprawy. Wskoczenie na jakieś drzewo, czy na inne wyższe miejsce stanowi spore wyzwanie.

Na Agropromie musiałem koniecznie wskoczyć na pakę Kamaza i nie dałem rady. Na Youtube znalazłem sposób, którego nie znałem - wystarczy zdjąć akurat noszony pancerz i po nim wskoczyć🙂 Sam bym na to nie wpadł.

3 polubienia

Patent z kombinezonem wart zapamiętania. Mnie pijawka zaatakowała w pobliżu Kamaza, przyciągnąłem truchło i po nim jakoś udało mi się wskoczyć na pakę.

1 polubienie

Ciekawa sprawa, po powrocie z Agropromu na Wysypisko chciałem przespać się do rana, a tu zaskoczenie, komunikat: “Zabiłeś zbyt wielu ludzi” oraz przemyślenia GG: “Nie mogę spać. Tyle krwi na moich rękach…” Faktycznie, przy przejściu Agroprom-Wysypisko zabiłem paru Nieznanych, chociaż mogłem ich obejść, na Wysypisku też jeszcze dwóch się napatoczyło. Nie wiedziałem, że nawet zabijając wrogów, nasz bohater będzie przeżywał takie rozterki. Tym bardziej że oni jak tylko go zobaczą, walą do niego bez zastanowienia.

No to chyba trzeba zagłuszyć sumienie butelką :beer_mug:.

A jak butelka nie pomoże to pewnie sesja psychoterapeutyczna u bagiennego doktora i mała dawka psychotropów :wink:.

Dzięki za rady jednak oszczędziłem GG wódki, narkotyków i wizyty u znachora, znając życie, po takich zabiegach to dopiero mógłby się nabawić notorycznej sufitówy lub skończyć jak ci dwaj poniżej albo jeszcze gorzej🙂.

Jestem świeżo po załatwieniu spraw w Dolinie Mroku i po wizycie w X-18, które w tym modzie jest zamkniętym światem kontrolerów. Światem ze swoimi prawami, hierarchią, aresztem i tajemnicą. Gdy ją poznałem, przyznam, że lekko się wzruszyłem. W miarę przechodzenia Złotej kuli, zaczynam nieco inaczej patrzeć na Zonę. Dla mnie ten mod już nie musi być lepszy, i tak co chwila zaskakuje rozwiązaniami i fabułą, jeśli dalej będzie tak jak do tej pory, to żal będzie mi go kończyć.

3 polubienia

Zachwalacie tego moda to postanowiłem go postawić, na polskiej podstawce jak wiadomo ani rusz, na rus tylko w wersji 1.0006. Bida na tym kordonie aż piszczy, oprócz noża praktycznie zero broni tylko samopały własnej roboty a i tak żadnego jeszcze nie mam :relieved_face: ( dobrze że nie trzeba strugać łuków i ciosać kamiennych siekierek :grin:). No nic próbuję pchać fabułę do przodu i tu pytania, czy znaleźliście klucz w zamkniętym domu w wiosce kotów ? i czy oddać czaszkę brata kontrolerowi ( niby ma być to dobry art przeciw psioniczny )

Czaszkę oddaj, samopał plus zrobiona własnoręcznie ulepszona amunicja (potrzebny proch i łożyska, znajdziesz lub możesz kupić u Skidana) to bardzo skuteczna broń, z bliskiej odległości pijawka pada od jednego strzału, tyle że niska szybkostrzelność.

50 minut temu, mkk7 napisał:

czy znaleźliście klucz w zamkniętym domu w wiosce kotów ?

Do jednego można wejść przez dach, do drugiego namiary na klucz dostaniesz wykonując zadanie.

Do tego przez dach wszedłem i dostaje info żeby poszukać klucza do drzwi, jest tam sejf przez który można przechodzić ( pewnie jakiś błąd ) ale nie ma kodu do niego.

Kodem jest:

Spoiler

Grę zaczynałem dwa razy, za drugim miałem Wielką Ojczyźnianą. Muszę przyznać, że też się oskakałem po tym domu, zanim znalazłem rozwiązanie.

Dzięki @gawron, skąd miałeś info że kodem jest to co w spojlerze ? lalka u mnie nic nie podpowiadała.

Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi:

Spoiler

Tego typu zabezpieczeń jest więcej.

1 polubienie

Na początku gry łapią nas żołnierze i tracimy ekwipunek. Jeżeli jednak pobiegnie się w pobliże ogrodzenia (tam gdzie po drugiej stronie jest kibelek) i wywali się z ekwipunku dwururkę, naboje i co się tylko zdąży, to podczas ucieczki można to zabrać z powrotem.

Dużo sejfów w grze otwiera się kodem, do którego podpowiedź dostajemy po najechaniu na niego celownikiem. Zazwyczaj są to ważne daty.

1 polubienie