Пространственная Аномалия 2 (Przestrzenna Anomalia 2)

Piesio, nie wiem, byłoby miło. Na ten temat nie ma żadnej informacji, ale myślę, że to raczej pies wartowniczy🙂.

1 polubienie

Nowy trailer z modyfikacji.

Odbyła się premiera gameplayowego trailera do opracowywanego dodatku dla modyfikacji «Przestrzenna Anomalia» Klik:«Пространственная Аномалия» ! Na nie długim wideo graczom zaprezentowano startową scenę fabularną i udźwiękowienie postaci moda do której zatrudniono fachowych aktorów. Prócz tego, w porównaniu z poprzednią wersją moda, twórcy przerobili lokację «Bąbel», co pokazuje trailer. Poza tym można zauważyć zmiany w planie grafiki i zapowiadaną właściwość gameplaya czyli kończące się śruby.

Twórca projektu zdecydował się podzielić z graczami nową informacją. Nowa wersja modyfikacji przyniesie nam nie tylko zmienioną i dopełnioną fabułę, lecz również specjalny fabularny DLC. Po premierze piątego updata graczom będą udostepnione dwa uzupełnienia. Trochę później planuje się dodanie jeszcze jednej nie dużej fabuły. Uzupełnienie można wybrać prosto z głównego menu. Nie wykluczone, że fabularne DLC doprowadzą gracza na dodatkowe lokacje gry i opowiedzą zupełnie nowe historie.

AP PRO, 2016 r.

3 polubienia

I takich moderów to ja lubię :grin: Zaczynało się od maleństwa a teraz rozrasta się modziwo nieźle.

Czekam i jak wyjdzie to od razu Gawrona molestuje o update spolszczenia :waving_hand:

1 polubienie

Masz jak w banku…

3 polubienia

Mod zapowiada się naprawdę ciekawie, więc tym bardziej wolałbym tego nie pisać. Ale jest łyżka dziegciu. Otóż, w pierwszej chwili tego nie zauważyłem, ale chyba w Update 5 personaże nie będą mieli swego okna dialogowego. Kwestie dialogowe NPC, jak widać na trailerze, niestety ale w rym modzie mogą być tylko w formie głosowej. Wtedy mod będzie tylko dla osób znających język rosyjski. Obym się mylił. Mam nadzieję, że w opcjach będzie możliwość wyboru.

1 polubienie

Oby nie były tylko głosowe…

1 polubienie

@gawron może wysatrczy zrobić napisy na ekranie tak jak to zrobili w angielskiej wersji Kronik Czarnobyla?

Co do kończących się śrub to motyw był bodaj w NS+DMX,

Mod się ciekawie zapowiada.

S!

A może dałoby się podpiąć przetłumaczone kwestie np jako wiadomości SMS :blush: Wtedy kwestia nagrana by sobie leciała, my byśmy sobie ją na dole ekranu przeczytali, a nawet jakbyśmy nie zdążyli to można by sobie ją przeczytać zawsze na spokojnie w PDA. Tylko to już chyba nie jest zwykłe tłumaczenie moda :blush: tylko raczej przerabianie/modowanie, pewnie nie taka prosta rzecz.

Najwyżej podszkolimy się z rosyjskiego jak spełni się czarny scenariusz :slightly_smiling_face: że nie będzie napisów

Jeżeli twórca usunął okno dialogowe w ten sam sposób jak ja na screenie powyżej, to samo przywrócenie tego okna nie powinno być zbyt trudne.

Druga sprawa to to, że przywrócone dialogi nie będą miały pokrycia w tekście, bo po co twórca miałby pisać tekst jak go nie widać? Dlatego pewnie zamiast właściwej treści dialogu mielibyśmy jakiś “dialog_text”, jak temu zaradzić? Odsłuchiwanie dialogów, spisywanie treści, przerabianie dialogs_x.xml.

24 minuty temu, Ranger801 napisał:

Jeżeli twórca usunął okno dialogowe w ten sam sposób jak ja na screenie powyżej, to samo przywrócenie tego okna nie powinno być zbyt trudne.

Druga sprawa to to, że przywrócone dialogi nie będą miały pokrycia w tekście, bo po co twórca miałby pisać tekst jak go nie widać? Dlatego pewnie zamiast właściwej treści dialogu mielibyśmy jakiś “dialog_text”, jak temu zaradzić? Odsłuchiwanie dialogów, spisywanie treści, przerabianie dialogs_x.xml.

A czy tłumacząc moda nie ingerujecie w te dwa pliki i tak i tak?

Może pytanie zabrzmi arogancko, ale czy nie można po prostu zwrócić się do twórcy moda celem uzyskania scenariusza/dokumentacji do tłumaczenia?

//jak pytanie nie pasuje do tematu proszę moderatora o usunięcie

S!

Na razie, spokojnie poczekajmy, aż Update 5 będzie miał swoją premierę.

@up

Ale wtedy to może być już po ptokach :blush:

Jak ktoś ma chody u towarzyszy to mógłby im podpowiedzieć na forum moda, że do dobrego tonu przy tworzeniu modów należałoby oprócz tego, że nagrywamy kwestie głosowe dodawać jednak napisy z kilku względów: nie zawsze zdążymy wszystkiego dosłuchać (lub nie znamy języka dobrze albo wcale :blush: ) to sobie możemy doczytać później na spokojnie, no i najważniejsze łatwiej jest zrobić tłumaczenia moda na inne języki :grin:

To samo napisał pewien gość na ap - pro i od razu dostał kilkanaście minusów.

Po ptokach to już jest, jeśli jeśli autorzy nie mieli w planach okna dialogowego dla personaży. Jestem ciekaw jak to będzie zrobione finalnie.

No to widzę zgodnie z powiedzeniem “Rosja to nie kraj to stan umysłu”, gość im daje jedyne sensowne i logiczne rozwiązanie jak takie coś się robi w cywilizowanym świecie :blush: (jak już się chce robić moda z nagranymi dialogami), to go jeszcze zminusowali :angry:

No nic najwyżej będziemy musieli się męczyć :blush:

Niestety potwierdzają się moje przypuszczenia co do kwestii dialogowych personaży. Nawiasem mówiąc główny twórca moda jest Ukraińcem.

1 polubienie

Kiepsko to widzę na razie jak posłuchałem, najważniejsze rzeczy załapałem :blush: ale jak po takich rozmowach będzie trzeba pamiętać o jakichś szczegółach do zadań, a nie będzie dialogów w PDA to będzie lipa. Chyba, że dobrze będą opisane questy w PDA.

Będzie trzeba grać jak niektórzy grają w gry, przeklikać dialogi/cutscenki bo na co to komu liczy się gra :grin: a potem ogień.

Jest jeszcze jedna ewentualność, chociaż nie wiem czy tak będzie akurat w przypadku tego moda, ale z reguły wszystkie rozmowy wyświetlają się w PDA. Jeśli tak byłoby to zrobione, to tekst wyświetlałby się w Notatki/Historia. Zobaczymy.

1 polubienie

Sorki za post pod postem, ale mam sentyment do tego moda.

Jak napisał autor modyfikacji Igor Melnik - dzięki poprawkom udało się wprowadzić do CoP niektóre funkcje dotyczące okna dialogowego z CS, ta możliwość pozwoli rozdzielić udźwiękowione dialogi fabularne od dialogów bez udźwiękowienia, innymi słowy w patchu pojawią się dwa warianty okna dialogowego: z historią powiadomień i bez niej. Zrobiono to, aby nie psuć atmosfery modyfikacji, aby w udźwiękowionych dialogach gracz nie musiał rozpraszać uwagi czytając tekst, przy czym dialogi w kwestach pobocznych nie będą udźwiękowione, w takich momentach okno dialogowe będzie z tekstem.

Mnie już się rozprasza uwaga. Moim zdaniem, akurat tą innowację mogli by sobie darować.

2 polubienia