Piesio, nie wiem, byłoby miło. Na ten temat nie ma żadnej informacji, ale myślę, że to raczej pies wartowniczy🙂.
Nowy trailer z modyfikacji.
Odbyła się premiera gameplayowego trailera do opracowywanego dodatku dla modyfikacji «Przestrzenna Anomalia» Klik:«Пространственная Аномалия» ! Na nie długim wideo graczom zaprezentowano startową scenę fabularną i udźwiękowienie postaci moda do której zatrudniono fachowych aktorów. Prócz tego, w porównaniu z poprzednią wersją moda, twórcy przerobili lokację «Bąbel», co pokazuje trailer. Poza tym można zauważyć zmiany w planie grafiki i zapowiadaną właściwość gameplaya czyli kończące się śruby.
Twórca projektu zdecydował się podzielić z graczami nową informacją. Nowa wersja modyfikacji przyniesie nam nie tylko zmienioną i dopełnioną fabułę, lecz również specjalny fabularny DLC. Po premierze piątego updata graczom będą udostepnione dwa uzupełnienia. Trochę później planuje się dodanie jeszcze jednej nie dużej fabuły. Uzupełnienie można wybrać prosto z głównego menu. Nie wykluczone, że fabularne DLC doprowadzą gracza na dodatkowe lokacje gry i opowiedzą zupełnie nowe historie.
AP PRO, 2016 r.
I takich moderów to ja lubię
Zaczynało się od maleństwa a teraz rozrasta się modziwo nieźle.
Czekam i jak wyjdzie to od razu Gawrona molestuje o update spolszczenia ![]()
Masz jak w banku…
Mod zapowiada się naprawdę ciekawie, więc tym bardziej wolałbym tego nie pisać. Ale jest łyżka dziegciu. Otóż, w pierwszej chwili tego nie zauważyłem, ale chyba w Update 5 personaże nie będą mieli swego okna dialogowego. Kwestie dialogowe NPC, jak widać na trailerze, niestety ale w rym modzie mogą być tylko w formie głosowej. Wtedy mod będzie tylko dla osób znających język rosyjski. Obym się mylił. Mam nadzieję, że w opcjach będzie możliwość wyboru.
Oby nie były tylko głosowe…
@gawron może wysatrczy zrobić napisy na ekranie tak jak to zrobili w angielskiej wersji Kronik Czarnobyla?
Co do kończących się śrub to motyw był bodaj w NS+DMX,
Mod się ciekawie zapowiada.
S!
A może dałoby się podpiąć przetłumaczone kwestie np jako wiadomości SMS
Wtedy kwestia nagrana by sobie leciała, my byśmy sobie ją na dole ekranu przeczytali, a nawet jakbyśmy nie zdążyli to można by sobie ją przeczytać zawsze na spokojnie w PDA. Tylko to już chyba nie jest zwykłe tłumaczenie moda
tylko raczej przerabianie/modowanie, pewnie nie taka prosta rzecz.
Najwyżej podszkolimy się z rosyjskiego jak spełni się czarny scenariusz
że nie będzie napisów
Jeżeli twórca usunął okno dialogowe w ten sam sposób jak ja na screenie powyżej, to samo przywrócenie tego okna nie powinno być zbyt trudne.
Druga sprawa to to, że przywrócone dialogi nie będą miały pokrycia w tekście, bo po co twórca miałby pisać tekst jak go nie widać? Dlatego pewnie zamiast właściwej treści dialogu mielibyśmy jakiś “dialog_text”, jak temu zaradzić? Odsłuchiwanie dialogów, spisywanie treści, przerabianie dialogs_x.xml.
24 minuty temu, Ranger801 napisał:
Jeżeli twórca usunął okno dialogowe w ten sam sposób jak ja na screenie powyżej, to samo przywrócenie tego okna nie powinno być zbyt trudne.
Druga sprawa to to, że przywrócone dialogi nie będą miały pokrycia w tekście, bo po co twórca miałby pisać tekst jak go nie widać? Dlatego pewnie zamiast właściwej treści dialogu mielibyśmy jakiś “dialog_text”, jak temu zaradzić? Odsłuchiwanie dialogów, spisywanie treści, przerabianie dialogs_x.xml.
A czy tłumacząc moda nie ingerujecie w te dwa pliki i tak i tak?
Może pytanie zabrzmi arogancko, ale czy nie można po prostu zwrócić się do twórcy moda celem uzyskania scenariusza/dokumentacji do tłumaczenia?
//jak pytanie nie pasuje do tematu proszę moderatora o usunięcie
S!
Na razie, spokojnie poczekajmy, aż Update 5 będzie miał swoją premierę.
@up
Ale wtedy to może być już po ptokach ![]()
Jak ktoś ma chody u towarzyszy to mógłby im podpowiedzieć na forum moda, że do dobrego tonu przy tworzeniu modów należałoby oprócz tego, że nagrywamy kwestie głosowe dodawać jednak napisy z kilku względów: nie zawsze zdążymy wszystkiego dosłuchać (lub nie znamy języka dobrze albo wcale
) to sobie możemy doczytać później na spokojnie, no i najważniejsze łatwiej jest zrobić tłumaczenia moda na inne języki ![]()
To samo napisał pewien gość na ap - pro i od razu dostał kilkanaście minusów.
Po ptokach to już jest, jeśli jeśli autorzy nie mieli w planach okna dialogowego dla personaży. Jestem ciekaw jak to będzie zrobione finalnie.
No to widzę zgodnie z powiedzeniem “Rosja to nie kraj to stan umysłu”, gość im daje jedyne sensowne i logiczne rozwiązanie jak takie coś się robi w cywilizowanym świecie
(jak już się chce robić moda z nagranymi dialogami), to go jeszcze zminusowali ![]()
No nic najwyżej będziemy musieli się męczyć ![]()
Niestety potwierdzają się moje przypuszczenia co do kwestii dialogowych personaży. Nawiasem mówiąc główny twórca moda jest Ukraińcem.
Kiepsko to widzę na razie jak posłuchałem, najważniejsze rzeczy załapałem
ale jak po takich rozmowach będzie trzeba pamiętać o jakichś szczegółach do zadań, a nie będzie dialogów w PDA to będzie lipa. Chyba, że dobrze będą opisane questy w PDA.
Będzie trzeba grać jak niektórzy grają w gry, przeklikać dialogi/cutscenki bo na co to komu liczy się gra
a potem ogień.
Jest jeszcze jedna ewentualność, chociaż nie wiem czy tak będzie akurat w przypadku tego moda, ale z reguły wszystkie rozmowy wyświetlają się w PDA. Jeśli tak byłoby to zrobione, to tekst wyświetlałby się w Notatki/Historia. Zobaczymy.
Sorki za post pod postem, ale mam sentyment do tego moda.
Jak napisał autor modyfikacji Igor Melnik - dzięki poprawkom udało się wprowadzić do CoP niektóre funkcje dotyczące okna dialogowego z CS, ta możliwość pozwoli rozdzielić udźwiękowione dialogi fabularne od dialogów bez udźwiękowienia, innymi słowy w patchu pojawią się dwa warianty okna dialogowego: z historią powiadomień i bez niej. Zrobiono to, aby nie psuć atmosfery modyfikacji, aby w udźwiękowionych dialogach gracz nie musiał rozpraszać uwagi czytając tekst, przy czym dialogi w kwestach pobocznych nie będą udźwiękowione, w takich momentach okno dialogowe będzie z tekstem.
Mnie już się rozprasza uwaga. Moim zdaniem, akurat tą innowację mogli by sobie darować.