Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 Data premiery: 30.04.2018 r. Autorzy: ABR & PYP Autor spolszczenia:@Szczepan9205
OPIS:
Spoiler
ABR COP MOD jest projektem typu overhaul nastawionym na survival. Zmienia balans, grafikę oraz dźwięki.
14 maja 2021 roku po długim czasie prac ujrzała światło dzienne wersja 2.0, a w 2022 wyszła najnowsza, wersja 2.1.8
Cechy moda:
nowe efekty wizualne;
nowa paczka broni;
znacznie zmieniona grafika przy wykorzystaniu AtmosFear 3, Absolute Nature 4 i Absolute Structures;
zwiększony poziom trudności oraz zmieniona ekonomia.
Mod jest w pełni kompatybilny z wersją Zewu Prypeci na Steamie oraz ma przygotowane przez autorów pliki językowe dla graczy z innych krajów (m.in. polskie), ale ich zawartość była tłumaczona Translatorem Google przez osoby, które raczej styczności z naszym językiem nie miały.
GALERIA:
Spoiler
INSTALACJA:
Spoiler
Zawartość pobranego archiwum umieszczamy w głównym katalogu gry.
Podobnie postępujemy z zawartością pobranego spolszczenia z tą różnicą, że z archiwum kopiujemy tylko folder gamedata i plik fsgame.ltx
Folder “Plik game_relations” zawiera plik game_relations.ltx, którego używamy jeżeli chcemy pozostać w neutralnych stosunkach z Wolnością i Powinnością na Stacji Janów, ale jednocześnie chcemy by, któraś z frakcji “przygarnęła” oddział byłych Monolitowców pod przewodnictwem Włóczęgi. Jeśli zdecydujemy się na taki wariant to po tym jak mamy już aktywne zadanie “Ocaleni z Monolitu” wrzucamy sobie ów plik do katalogu z grą, idziemy do przywódcy frakcji do której chcemy by przyjęto oddział Włóczęgi, ruszamy z oddziałem wybranej frakcji w miejsce spotkania, oglądamy cutscenkę, wracamy ze wszystkimi na Stację Janów po czym zapisujemy grę i usuwamy folder creatures i znajdujący się w nim plik game_relations.ltxi nasze relacje z obiema frakcjami wrócą do stanu z przed wrzucenia pliku.
U mnie nawet po zainstalowaniu moda na Zp wersja steam nie chce odpalić od razu mam crash report i tyle,zainstalowałem spolszczenie,moda i nic,grania nie ma nawet aby zobaczyć na własne oczy czy mod działa ;(
W przypadku tego moda instalacja jest banalnie prosta. Pobrane archiwum ( bin, patches ), umieszczasz w katalogu gry na steamie, a dodatków ( addons ) możesz nie wrzucać. Potem dorzucasz spolszczenie ( gamedata, fsgame.ltx ) i wsio.
Jeżeli chodzi o - instalowałeś tego moda, gdy nie było jeszcze do niego spolszczenia. Instalujesz Zew Prypeci i usuwasz folder bin. Na końcu dodajesz pobrane archiwum - musi działać.
Ogrywam właśnie zew po raz pierwszy, na tym modzie. Co prawda nie mam porównania (nie grałem w podstawkę), ale bardzo polecam dla nowych graczy. Nie uświadczyłem żadnych błędów, grafika cieszy oko, klimacik wylewa się z ekranu. Poziom trudności wysoki, to dobrze. Po wyeliminowaniu np. bazy bandytów czuję w końcu satysfakcje, w CS OGSM E, które ogrywałem poprzednio było to zdecydowanie zbyt proste.
@Wolin12 A jak przeprowadziłeś zadanie Transakcja, w Leśnictwie? Na czyje zlecenie? Bo najciekawsze rozwiązanie z jego jeszcze ciekawszą kontynuacją na Janowie, dostaje się gdy zadanie bierzemy od Sowy.
Jeśli wziąłeś od Sułtana lub Brody, a po nim niezbyt daleko zaszedłeś, warto wrócić w zapisach. W tematach forum jest dokładny opis jak poprowadzić grę, aby zadanie dał nam Sowa.
@kondotier O cholera! A ostrzegałeś mnie w innym temacie, żebym ogarnął jak rozegrać to zadanie. Chyba wygląd tej lokacji tak obiegał od mojego wyobrażenia leśniczówki, że nie zwróciłem uwagi… Teraz musiałbym cofnąć się parę godzin. Warto?
@Wolin12 Sam wybierz, po zapoznaniu się z nowym przejściem zadania na Janowie. Dodaje ono na nim też spory kawałek ciekawej gry, wymagającej akcji i główkowania.
Ja bym gdzieś na boku zachował zapisy już zrobionej gry i powtórzył, choćby dlatego, aby zaliczyć się do tej grupy graczy którzy wykorzystali możliwości jakie daje mod.
Każda taka zmiana rozgrywki na Zatonie, powoduje inną grę na Janowie.
@kondotier Co dokładnie muszę zrobić w Janowie, aby aktywować quest? Na dworcu mogę spotkać Morgana, jednak nie ma z nim większej interakcji. Mówi mi, że nie mam żadnych dowodów na jego kontakty z bandytami, i żebym spadał.
@Wolin12 Albo koło stacji, lub na parkingu pojawią się mocno opancerzeni najemnicy, którzy cię zaatakują. Po ich zabiciu, jeden z nich mieć będzie PDA ze zleceniem od Morgana. Dopiero wtedy on będzie miał dialog. Przy jednej z gier, nie musiałem zabijać najmów, bo ich załatwiły psy. Wystarczyło zabrać PDA. Tak więc pokręć się koło parkingu w poszukiwaniu najmów.
Tu jest temat z tym rozwiązaniem.
Mała podpowiedź w innej kwestii. Patrz jeśli chcesz.
Spoiler
W kabinie koparki w Kopaczi jest Weles, potrzebny do scenariusza.
Na samotnej lokomotywie koło kanału, jest SWD.
Na biurowym budynku cementowni, sama góra jest hełm Sfera potrzebny do zadania z bąblem.
To te najistotniejsze. Znasz już zasadę jak zlikwidować ten cofający teleport w Oazie?