Podchodziłem do Alternatywy już kilka razy, za każdym się odbijam, bo nie wyrabiam w pewnym momencie nerwowo. dobrze prawi, ale najlepiej będzie, jak sam spróbujesz. Mimo ww. problemów i co najmniej kilku idiotycznych rozwiązań (obcy…), mod może zaciekawić na tyle, że właśnie chce się próbować. A jak się zdecydujesz, to daj znać - może i ja znajdę w Twojej próbie inspirację do podjęcia własnej.
Znalazłem rozwiązanie problemu, który dotyczył nie tylko mnie, ale i kilku innych graczy. Chodzi o rozmowę ze Starszym Monolitu w kinie Prometeusz. Po zranieniu, delikwent nie chciał nawiązać dialogu. Koledzy ze StalkerMod.ru podpowiedzieli co zrobić.
Po rozmowie z Sokołem wywabiamy monolitowców z kina. Wystarczy podejść do pomnika koło placu i poczekać aż zajmą stanowiska wartownicze. Usuwamy ich i czekamy do godz. 24. Po północy zajmujemy miejsce przy wejściu, u góry, w sali z pianinem, wyjmujemy nóż i czekamy aż pojawi się starszy. Gdy wejdzie do sali pojawia się cut scenka (o której pisał ) ataku nożem i po chwili mamy info, że otrzymaliśmy kod do sejfu w porcie.
Problem rozwiązany.
Rozwiązanie które wystepuje także w wersji 1.3.2. - ranisz Sokoła resztę zabijasz, potem tak samo w klubie/domu kultury Prometeusz: ranisz dowódcę resztę zabijasz, idziesz spać do wieżowca.
Wstajesz o północy, leziesz do dowódcy - staje się rozmowny i misja - po ponownych odwiedzinach w porcie zaliczona.
Wersja Hardcore Addon Alternativa 1.3.2. - podobnie.
Hejka, mogę poprosić na szybko o pomoc z altenativa 1.3? Po wrzyceniu spolszczenia wykłada się przy uruchamianiu. W logu jest błąd o nieznalezionych liniach w xml. Sorka, że tak tu, ale już godzine się męczę. Spolszczenie wrzucam na repacka.
log:
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CStringTable::Load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\string_table.cpp
[error]Line : 53
[error]Description :
[error]Arguments : string table xml file not found string_table_includes.xml, for language pol
jak zmieniam język na rus gra uruchamia się
OK, ogarnąłem, musiałem usunąć wpisy o brakujących plikach XML dla polskiej wersji z pliku localization.ltx. (string_table_includes, stable_dialogs_deadcity, ui_st_mapdesc, stable_game_credits)
@tom3kb Nie kombinuj… Poza tym jeden średnik za dużo ![]()
@Phoebus Nie masz pliku string_table_includes.xml. Wrzuć to → pol.7z do katalogu text w gamedata/config, ze zgodą na zamianę.
@Sierioża to jest paczka ta tekstami z polskiej podstawki? Tam chyba było to kiedyś w instalacji ale teraz nie zauważyłem.
Nie, to nie jest z polskiej podstawki. Czy coś było o instalacji to nie wiem, nie przypominam sobie. Imć Gorodecki rozpisał się na kilometr, ale zapomniał o najprostszych rzeczach.
Ja też już nie pamiętam jak to szło ale tam z tą instalacją to i ja miałem problemy.
Oki, gra się uruchamia, intro z “hotelu” ładnie przelatuje, po załadowanii wywala się z logiem o braku mesh:
[error]Function : CModelPool::Instance_Load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\ModelPool.cpp
[error]Line : 111
[error]Description :
[error]Arguments : Can’t find model file ‘weapons\ammo\ammo_10x22mms_w.ogf’.
to zrobiłem taki pliczek
teraz
[error]Function : CRender::texture_load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\Texture.cpp
[error]Line : 295
[error]Description :
[error]Arguments : Can’t find texture ‘swmt\ammo\privi8mm’
no to zrobiłem teksturę i wykłada się inna tekstura. Możliwe, że ten repack to taka siermięga? Wypakowywałem go dwa razy
Skąd masz repack?
Z linka na pierwszej stronie
No to nie pomogę, bo nie mam go u siebie. Brakuje Ci tekstur i modeli, więc spróbuj wywalić wszystko i zainstalować jeszcze raz.
Ściągam jeszcze raz repacka, słabo idzie mi po rosyjsku ale jest tam link do nowej wersji https://stalkerportaal.ru/load/teni_chernobylja_novyj/teni_chernobylja_globalnye_modifikacii/alternativa_1_3_2/136-1-0-3120
To prawda. Instalacja tego moda wcale nie była taka prosta jak się wydaje. A pierwszy post przed poprawą pozostawiał wiele do życzenia. Ponad połowa linków przepadła na dobre i musiałem wstawić nowe.
Jeżeli @Phoebus odpali moda i wszystko będzie działało jak należy to warto było się pomęczyć z edycją wstawki Alternatywy.
@Sierioża Tak. Rozpisał na kilometr, ale jego porady odnośnie do rozgrywki są bardzo pomocne. Zwłaszcza dla nowych graczy, a pomijam już fakt, że to on stworzył spolszczenie do tej modyfikacji. Tak więc czepianie się go, że zapomniał o najprostszych rzeczach jest nie na miejscu.
Ale z nią to już polonizacja nie zadziała.
Dlatego też ściągam starą wersję
Spolszczenie jest stricte do wersji 1.3 czy też pasuje do 1.3.1?
@Phoebus 1.3
Ewentualnie dodatek " Wepoen Pack ".
@Sierioża Według ciebie zbędne, a wielu z nich skorzystało. Podał ogólne porady oraz najczęściej zadawane pytania. Spokojnie można zamieścić je w spoilerze w pierwszym poście. Każdy będzie mógł skorzystać i przygotować się odpowiednio do gry. Zwłaszcza że są to jedynie ogólne wskazówki odnośnie moda, a nie cały poradnik omawiający najdrobniejsze zadania.
Cieszę się, że jesteś dorosły i cię nie pouczam. Jednak jeżeli chcesz napisać mi coś więcej to tylko PW. Dalsze odbieganie od tematu moda będzie traktowane jako spam.
To ukaż najpierw siebie, sam zacząłeś
Ja tylko grzecznie czekam, aż @Phoebus postawi moda jeszcze raz i zareagowałem na wywołanie przez Ciebie, więc daruj sobie proszę tę słabą próbę zdyscyplinowania mnie.
@Phoebus spolszczenie na 1.3, sprawdziłem u siebie na płytkach jaką mam Alternatywę v1.3