Alternatywa 1.3

Podchodziłem do Alternatywy już kilka razy, za każdym się odbijam, bo nie wyrabiam w pewnym momencie nerwowo. dobrze prawi, ale najlepiej będzie, jak sam spróbujesz. Mimo ww. problemów i co najmniej kilku idiotycznych rozwiązań (obcy…), mod może zaciekawić na tyle, że właśnie chce się próbować. A jak się zdecydujesz, to daj znać - może i ja znajdę w Twojej próbie inspirację do podjęcia własnej.

Znalazłem rozwiązanie problemu, który dotyczył nie tylko mnie, ale i kilku innych graczy. Chodzi o rozmowę ze Starszym Monolitu w kinie Prometeusz. Po zranieniu, delikwent nie chciał nawiązać dialogu. Koledzy ze StalkerMod.ru podpowiedzieli co zrobić. 

Po rozmowie z Sokołem wywabiamy monolitowców z kina. Wystarczy podejść do pomnika koło placu i poczekać aż zajmą stanowiska wartownicze. Usuwamy ich i czekamy do godz. 24. Po północy zajmujemy miejsce przy wejściu, u góry, w sali z pianinem, wyjmujemy nóż i czekamy aż pojawi się starszy. Gdy wejdzie do sali pojawia się cut scenka (o której pisał ) ataku nożem i po chwili mamy info, że otrzymaliśmy kod do sejfu w porcie. 

Problem rozwiązany.      

1 polubienie

Rozwiązanie które wystepuje także w wersji 1.3.2. - ranisz Sokoła resztę zabijasz, potem tak samo w klubie/domu kultury Prometeusz: ranisz dowódcę resztę zabijasz, idziesz spać do wieżowca.

Wstajesz o północy, leziesz do dowódcy - staje się rozmowny i misja - po ponownych odwiedzinach w porcie zaliczona.

Wersja Hardcore Addon Alternativa 1.3.2. - podobnie.

Hejka, mogę poprosić na szybko o pomoc z altenativa 1.3? Po wrzyceniu spolszczenia wykłada się przy uruchamianiu. W logu jest błąd o nieznalezionych liniach w xml. Sorka, że tak tu, ale już godzine się męczę. Spolszczenie wrzucam na repacka.

log:

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CStringTable::Load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\string_table.cpp
[error]Line : 53
[error]Description :
[error]Arguments : string table xml file not found string_table_includes.xml, for language pol

jak zmieniam język na rus gra uruchamia się

OK, ogarnąłem, musiałem usunąć wpisy o brakujących plikach XML dla polskiej wersji z pliku localization.ltx. (string_table_includes, stable_dialogs_deadcity, ui_st_mapdesc, stable_game_credits)

@Phoebus a w localization.ltx masz

[string_table] language = pol

font_prefix = ;_cent ;_west

@tom3kb Nie kombinuj… Poza tym jeden średnik za dużo :blush:

@Phoebus Nie masz pliku string_table_includes.xml. Wrzuć to → pol.7z do katalogu text w gamedata/config, ze zgodą na zamianę.

@Sierioża to jest paczka ta tekstami z polskiej podstawki? Tam chyba było to kiedyś w instalacji ale teraz nie zauważyłem.

Nie, to nie jest z polskiej podstawki. Czy coś było o instalacji to nie wiem, nie przypominam sobie. Imć Gorodecki rozpisał się na kilometr, ale zapomniał o najprostszych rzeczach.

Ja też już nie pamiętam jak to szło ale tam z tą instalacją to i ja miałem problemy.

Oki, gra się uruchamia, intro z “hotelu” ładnie przelatuje, po załadowanii wywala się z logiem o braku mesh:

[error]Function : CModelPool::Instance_Load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\ModelPool.cpp
[error]Line : 111
[error]Description :
[error]Arguments : Can’t find model file ‘weapons\ammo\ammo_10x22mms_w.ogf’.

to zrobiłem taki pliczek

teraz

[error]Function : CRender::texture_load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\Texture.cpp
[error]Line : 295
[error]Description :
[error]Arguments : Can’t find texture ‘swmt\ammo\privi8mm’

no to zrobiłem teksturę i wykłada się inna tekstura. Możliwe, że ten repack to taka siermięga? Wypakowywałem go dwa razy

Skąd masz repack?

Z linka na pierwszej stronie

No to nie pomogę, bo nie mam go u siebie. Brakuje Ci tekstur i modeli, więc spróbuj wywalić wszystko i zainstalować jeszcze raz.

Ściągam jeszcze raz repacka, słabo idzie mi po rosyjsku ale jest tam link do nowej wersji https://stalkerportaal.ru/load/teni_chernobylja_novyj/teni_chernobylja_globalnye_modifikacii/alternativa_1_3_2/136-1-0-3120

To prawda. Instalacja tego moda wcale nie była taka prosta jak się wydaje. A pierwszy post przed poprawą pozostawiał wiele do życzenia. Ponad połowa linków przepadła na dobre i musiałem wstawić nowe.

Jeżeli @Phoebus odpali moda i wszystko będzie działało jak należy to warto było się pomęczyć z edycją wstawki Alternatywy.

@Sierioża Tak. Rozpisał na kilometr, ale jego porady odnośnie do rozgrywki są bardzo pomocne. Zwłaszcza dla nowych graczy, a pomijam już fakt, że to on stworzył spolszczenie do tej modyfikacji. Tak więc czepianie się go, że zapomniał o najprostszych rzeczach jest nie na miejscu.

Ale z nią to już polonizacja nie zadziała.

Dlatego też ściągam starą wersję :slightly_smiling_face: Spolszczenie jest stricte do wersji 1.3 czy też pasuje do 1.3.1?

@Phoebus 1.3
Ewentualnie dodatek " Wepoen Pack ".

@Sierioża Według ciebie zbędne, a wielu z nich skorzystało. Podał ogólne porady oraz najczęściej zadawane pytania. Spokojnie można zamieścić je w spoilerze w pierwszym poście. Każdy będzie mógł skorzystać i przygotować się odpowiednio do gry. Zwłaszcza że są to jedynie ogólne wskazówki odnośnie moda, a nie cały poradnik omawiający najdrobniejsze zadania.

Cieszę się, że jesteś dorosły i cię nie pouczam. Jednak jeżeli chcesz napisać mi coś więcej to tylko PW. Dalsze odbieganie od tematu moda będzie traktowane jako spam.

To ukaż najpierw siebie, sam zacząłeś :slightly_smiling_face: Ja tylko grzecznie czekam, aż @Phoebus postawi moda jeszcze raz i zareagowałem na wywołanie przez Ciebie, więc daruj sobie proszę tę słabą próbę zdyscyplinowania mnie.

@Phoebus spolszczenie na 1.3, sprawdziłem u siebie na płytkach jaką mam Alternatywę v1.3