Alternatywny mini HUD z mapą o kształcie koła

Bardzo podoba mi się Hud z fotki poniżej. Może jest ktoś kto wie jak ten HUD dostosować do nowej Soljanki…lub wie gdzie można znaleźć info na ten temat…

1 Like

Owszem, znam ten HUD. Nawet w pewnym momencie rozważałem pomysł dania go jako oficjalnego , ale zarzuciłem. HUD miałem w formacie pasującym do Soljanki, jedynie nie wyświetlały się kropki na mini mapie i wtedy zrezygnowałem. Poszukam w plikach, może jeszcze gdzieś mam. NA pewno mam go w stanie ‘surowym’ to znaczy tak, jak ściągnąłem ze źródła. Zobaczę co da się zrobić, mam trochę więcej doświadczenia niż kiedyś…
//Edycja
Znalazłem… jest to oprócz samego HUD-a trochę więcej zmian dotyczących wyglądu interfejsu gry, ekrany startowego i ekranu inwentarza. Ciekawa sprawa. Spróbuję, jak to chodzi. W mojej spakowanej wersji Soljanki jest to bardzo łatwe - wystarczy spakować cały HUD i dodać jeden plik do gry… :face_with_tongue: Sprawdzanie zmian jest równie łatwe…
//Edycja
Działa, tylko te kropki w Minimapie… Trzeba znaleźć który parametr za to odpowiada

Będę zobowiązany Trurl3 ..podczas gry lubię mało dodatkowych szczegółów na ekranie…jakoś rozpraszają uwagę…:face_with_tongue:

No i brak wyświetlania artefaktów z pasa na ekranie

//Edycja

Udało się właczyć wyświetlanie artów, ale gdzie kropki na minimapie - to zagadka…

Wygląda na pewno bardzo ciekawie, ja też chętnie wypróbuje ten HUD. A przy okazji- nie wie ktoś czy da się naprawić ten kursor, żeby w czasie przerzucania rzeczy z ekwipunku do schowka nie zjeżdżał na samą górę (podobnie jak w menu handlu)?

Jakiś link do pliku z hudem bo jak oglądam to widze cały ekran a interfejs gry z lewej dolnej strony ekranu nie utrudnia gry.

Na razie hud nie jest w pełni funkcjonalny. Szukam rozwiązania problemu.

Dzięki za info,czekam na poprawienie funkcjonalnosci.

Zajrzyjcie tutaj na koniec postu

Super Trurl3 … to najlepszy HUD jaki widziałem do tej gry. Szacun duży za poprawki i adaptację. Będzie doskonałym uzupełnieniem dla celownika-kropki… dla graczy lubiących ciężkie wyzwania.

Przystąpiłem oczywiście do testów polowych…na fotce mini HUD po adaptacji Trurl3 w komplecie z nowym celownikiem od Yourek.

http://img64.imageshack.us/img64/3200/sswojtek010911093951l05.jpg

No nieee, to rozjechanie jest fatalne… Ale niestety nie znam na to lekarstwa. Teoretycznie HUD powinien działać na panoramie, ale… Spróbuj poeksperymentować z rozdzielczościami w grze. Czytałem o czymś takim na forach, ale dotyczyło to NLC6 gdzie HUD tez jest okrągły i składa się z dwóch elementów. Te dwa nałozone na siebie elementy sa róznej całkowitej wielkości i dlatego sa róznie rozciągnięte.

Rozjechanie to nie problem ..zegar by się przydał…:face_with_tongue:

Jak mini to mini. Zegar nie był przewidziany, ale.. oops, sorry… powinien byc czas…
BTW, dlaczewgo wklejasz link do obreazka a nie miniaturę? imageshack udostepnia klikalna miniture do wklejenia na forum.

Duża fotka jest bardziej szczegółowa ..o to mi chodziło. Przyszła mi nastepująca myśl…
Czy obniżenie linii artów nie spowodowało u mnie przesunięcia całości w dół.?

Jesli chodzi o zegar w HUD-zie serafim12 to w standardowej rozdzielczości wszystko gra. NAtomiast nie wiem dlaczego nie ma przy ekranie panoeramicznym. ALe jest na to sposób… doświadczalkny dla tych. co maja prawa i lewa ręke a nie tylko dwie lewe :face_with_tongue:
Wysiwtlanie zegara sterowane jest z plikuui_custom_msgs..ml. Podaję cytat wypowiedzi samego serfim12 na temat korekty położenia i parametrów zegara

Zmiana polożenia, koloru cyfr i tła zegara (Serafim12)

Katalog:
gamedata\config\ui
Plik:
ui_custom_msgs.xml
linie po
<hud_show_time
tam zmienia się kolor i koordynaty
Dalej Plik:
i_hud.xml
tam na dole szukaj

zakomentuj dolna linię w , a z górnej zdejmij. I będziesz miał teksturę jako tło. We wszystkich mouich HUD-ach to jest jednakowo (jesli tam jest zegar) - serafim 12 ----------------------------------------------------------------------------- Oczywiście, jest to skrót. Dodam że w pliku ui\_custom\_msgs.xml w liniach po

Czas na próby…sądzę ,że problem stanowi format 19:9 monitora. Spróbuje przesunąć zegar.

Linia artów w żaden sposób nie wpływa na resztę zawartości interfejsu. To po prostu osobna sprawa. Przy takich proporcjach ekranu całośc jest ściśnięta w osi Y. Wypróbuj rożne ustawienia rozdzielczości.
Ależ egzotyczny format. C oż to za monitor? Jakiej rozdzielczości używasz na co dzień?
Zrobiłem sobie w grze najbardziej zbliżona z możliwych rozdzielczość 1024x720 i zauważyłem, że zegar został wciśnięty za teksturę HUD-a. Wystarczy lekko zmienić parametr “y” położenia zegara w kierunku mniejszych wartości i powinien być widoczny. U mnie nawet troszkę wystawały szczyty cyfr na żółto

Głupotę napisałem poprzednio to Full 16:9… HD..1920x1080…przepraszam

Spoko. I tak się rozjeżdżą a na to nie mam wpływu. Natomiast zmiana parametru “y” na pewno wyciągnie zegar ponad teksturę mapy

W moim przypadku parametr…załatwił sprawę zegara.

<hud_show_time x=“160” y=“675” width=“98” height=“19” complex_mode=“1” stretch=“1”>

Tak naprawdę parametr… hud_show_time x=“160”… jest do dowolnej kosmetycznej zabawy i przesuwa zegar w poziomie…min.=140 /max.=170