Anomaly 1.5.2 - Dyskusja ogólna

@Zbychu Trudno powiedzieć, pierwsze uruchomienie może i pare minut trwać, zależy co za komp, jakie ustawienia.

A weź ustaw w opcjach grafike na nisko i wtedy zobacz czy się załaduje, a może wykrzaczy z jakimś logiem.

Czy polecacie jakieś fora i podobne miejsca (w dowolnym języku), gdzie obecnie działa społeczność moderska od Anomaly lub CoC? Mam problem z logiką NPC którego od paru dni nie mogę rozwiązać.

http://forum.epicstalker.com/ oraz http://sdk.stalker-game.com/ są chyba od lat martwe, a na ModDB tuż po rejestracji dostałem auto-bana za linki do modów którymi się inspiruję i kod xml w pierwszym poście XD

Jurij Kot:

https://anomalymod.com/download-install/

2 polubienia

Natrafiłem na takie video:

Naszło mnie takie pytanie, czy to jeszcze stalker? Z apokaliptycznej, horrowej gry, pełnej nędzy, ubóstwa, smutku i spustoszenia po emisjach i radiacji, modderzy pomału zaczynają z tego robić kolorową cukierkową kraine. Jeszcze jednorożców i tęczy tam brakuje -_-

2 polubienia

@Sin_member horrorowa, pełna nędzy, smutku i ubóstwa? To ja chyba w inną grę grałem :slightly_smiling_face:

Ale na tym polega moddowanie, robisz z grą co ci się podoba. A to jest w sumie dostosowywanie gry do dzisiejszych standardów graficznych co w tym złego? Tak samo jakieś mechaniki, które teraz są dodawane, a np wtedy też może by chcieli, a nie dało rady.

Twórcy gry też chcą żeby ich gra wyglądała ładnie i robili co mogli w tamtych czasach. A czysty Stalker wcale nie był jakoś bardzo szarobury, to dopiero mody np Autumn Aurory, Misery itp wprowadziły jakieś klimaty jesienne itp.

1 polubienie

17 godzin temu, tom3kb napisał:

@Sin_member horrorowa, pełna nędzy, smutku i ubóstwa? To ja chyba w inną grę grałem :slightly_smiling_face:

Ale na tym polega moddowanie, robisz z grą co ci się podoba. A to jest w sumie dostosowywanie gry do dzisiejszych standardów graficznych co w tym złego? Tak samo jakieś mechaniki, które teraz są dodawane, a np wtedy też może by chcieli, a nie dało rady.

Twórcy gry też chcą żeby ich gra wyglądała ładnie i robili co mogli w tamtych czasach. A czysty Stalker wcale nie był jakoś bardzo szarobury, to dopiero mody np Autumn Aurory, Misery itp wprowadziły jakieś klimaty jesienne itp.

Nie zrozumiałeś, nie chodzi tutaj o lepszą grafikę. a o zepsucie klimatu stalkera, poprzez robienie z niego tęczowej krainy.

Dobrze że twórcy gry nie poszli w tym kierunku i dalej zostali przy spustoszałym klimacie.

@Sin_member
Niby kwestia gustu, ale ja również uważam, że Zona na tym filmiku jest zbyt “kolorowa”.

Ja jestem przyzwyczajony do bardziej przygnębiającej atmosfery stalkera - mrocznej, ponurej, przepełnionej beznadzieją i silną obojętnością. Tutaj na przykład mamy Anomaly z EFP + Dead Zone:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=RxDT8iQwXhI

1 polubienie

Jak dla mnie to w cieniu czarnobyla kolory były idealnie wyważone a teraz często w modach widzę totalną szarość i jesień aż do przesady

Ruszyły otwarte beta testy Anomaly 1.5.2 RC3 :slightly_smiling_face:

Podczas gdy Anomaly 1.6 pozostaje w ciągłej w fazie rozwoju i nie zostanie ukończony zbyt szybko, w ciągu ostatnich kilku miesięcy zebraliśmy poprawki błędów i ulepszenia dla wersji 1.5.1.

Będzie to mniejsza aktualizacja skupiająca się na naprawieniu problemów ze stabilnością odkrytych w wersji 1.5.1 oraz dodaniu kilku poprawek QoL, a także paru funkcji zwiększających możliwości dodatków.

Zamiast skomplikowanej nazwy wersji, zdecydowaliśmy się nazwać nadchodzącą aktualizację wersją 1.5.2 i już dziś rozpoczniemy otwarte beta testy Anomaly 1.5.2-RC3.

Instalacja:

• Najpierw rozpakuj ‘waniliową’ wersję 1.5.1 do nowego, pustego katalogu.
  • Następnie rozpakuj aktualizację 1.5.2-RC3 do tego samego katalogu i nadpisz pliki, jeśli zostaniesz o to poproszony.

Pomoc przy testach:

• NIE UŻYWAJ ŻADNYCH DODATKÓW
  • W zgłoszeniu błędu wyraźnie zaznacz 1.5.2-RC3 - bez dodatków.
  • Dodaj log błędu, a w przypadku poważnej awarii plik .mdmp w archiwum .zip i wyślij go razem z raportem o błędzie.

Gra z dodatkami:

• Nope
  • Cóż, nie jestem twoim rodzicem, więc nie mogę ci mówić, co masz robić.
  • Tak naprawdę, to nie ma sensu - rozgrywka nie różni się od tej z 1.5.1, ale wiele dodatków nie będzie działać.
  • Jedyną różnicą jest to, że vanilla jest bardziej stabilna i jest pozbawiona pomniejszych błędów.

Link magnet do pobrania:

magnet:?xt=urn:btih:e5e4a312f0b42bd183577041e516a5e3a1602df4&dn=Anomaly-1.5.1-1.5.2-RC3.7z&tr=udp%3a%2f%2ftracker.opentrackr.org%3a1337%2fannounce&tr=udp%3a%2f%2fbt1.archive.org%3a6969%2fannounce&tr=udp%3a%2f%2fbt2.archive.org%3a6969%2fannounce&tr=udp%3a%2f%2ftracker.torrent.eu.org%3a451%2fannounce

Poniżej znajduje się również lista zmian, aby każdy, kto stworzył i rozwija swój dodatek, mógł sprawdzić, czy jest w pełni kompatybilny i czy nie musi w przyszłości zaktualizować swoich addonów, aby były zgodne z wersją 1.5.2.

Changelog_1.5.2.txt

Źródło:

4 polubienia

Pytanko mam.Czy mogę dodać spolszczenie czy trzeba grać bez spolszczenia,mam już Anomaly zainstalowane ale to tylko dla siebie i zobaczę czy odpali też ta wersja testowa.

13 minut temu, FilmisterPL napisał:

Czy mogę dodać spolszczenie

Dodać możesz zawsze :face_with_tongue: a czy będzie działać to inna sprawa. Niby ta wersja 1.5.2 to głównie poprawki optymalizacji i jakieś nowe funkcje więc powinno działać. Ale wg mnie dla takich rzeczy nie ma co na razie w to się bawić szczególnie jak dotychczas grasz dodatkowo z różnymi addonami.

1 minutę temu, tom3kb napisał:

Dodać możesz zawsze :face_with_tongue: a czy będzie działać to inna sprawa. Niby ta wersja 1.5.2 to głównie poprawki optymalizacji i jakieś nowe funkcje więc powinno działać. Ale wg mnie dla takich rzeczy nie ma co na razie w to się bawić szczególnie jak dotychczas grasz dodatkowo z różnymi addonami.

Anomaly mam na innym folderze a te na innym ta wersja jest czysta bez addonów,więc różnica powinna być,z resztą zaraz sprawdzę,nagram materiał. Pozwoliłem sobie zacytować całe info od nas z Fb na temat tej poprawki w opisie filmu który teraz przesyłam dla widzów,może ktoś się skusi na szersze rozpoznanie klimatu. Dam znać potem jak dodam spolszczenie czy śmiga.

7 minut temu, FilmisterPL napisał:

Anomaly mam na innym folderze a te na innym ta wersja jest czysta bez addonów,więc różnica powinna być,z resztą zaraz sprawdzę,nagram materiał. Pozwoliłem sobie zacytować całe info od nas z Fb na temat tej poprawki w opisie filmu który teraz przesyłam dla widzów,może ktoś się skusi na szersze rozpoznanie klimatu. Dam znać potem jak dodam spolszczenie czy śmiga.

Odpaliło sie :slightly_smiling_face: Ale wyglada ekran startowy tak,dodałem wszystkie poprawki trzeba było zamienić pliki tak zrobiłem myślę że to nie przeszkodzi w rozgrywce jeśli chodzi o przetestowanie???

To są Logi na czystej wersji ze spolszczeniem jak nagrywałem.Problem tkwi w tym że odpalam Milliris i chcę nagrywać wywala w pulpit,nagrywać mogę tylko tą testową wersję 1.5.2-RC3 - bez dodatków w oknie Millirisa, wtedy gra działa w stałych 60 fps na sekundę.

xray_admin.bkp
xray_admin.log
xray_admin_04-20-22_11-16-57.mdmp
xray_admin_04-20-22_11-20-17.mdmp
xray_admin_04-20-22_11-20-48.mdmp
xray_admin_04-20-22_11-22-23.mdmp

Cześć Panowie,sprawę mam,wiadomo mi że Grzech zbiera siły po zachodniej stronie Zony stamtąd chcą zaatakować Stalkerów itd,ale sprawa jest taka,jak Igła w Limkańsku mówi mi po przesłuchaniu jeńca z Grzechu abym poszedł zobaczyć co stało się z odziałem zwiadowczym dostaję info od stalkera że ważne jest jego PDA po czym od wyciąga nogi i jest wymiana ognia,czy czasem nie mam iść na Generatory bo tam idzie się na końcu a z Pda Stalkera nic się nie dowiedziałem. Coś podeślecie jakąś małą poradę???

Najpierw musisz znaleźć PDA jest po prawej zaraz przy bloku.

Mam mały problem, otóż gdy życzę sobie bogactw Zony od Spełniacza Życzeń wywala mnie do pulpitu z takim logiem

[error]Expression :
[error]Function : CInifile::r_string
[error]File : Xr_ini.cpp
[error]Line : 560
[error]Description : fatal error
[error]Arguments : Can’t find variable box_size in [mp_medkit_old]

Jak można to rozwiązać ?

@TwojaStara próbowałeś wybrać opcję Nic nie mów?

Edyta:

Rozumiem. W takim razie niestety nie wiem jak mógłbym pomóc.

@Anton_Gorodecki pewnie, wtedy nie działo się absolutnie nic, wszystkie inne opcje działają prima sort, ale ta jedna na której najbardziej mi zależy szwankuje

1 polubienie

@TwojaStara A może o to chodzi - nie pamiętam czy to w CoC, czy innych jego wariacjach, czy właśnie w Anomaly był taki myk, że wybranie chyba tej konkretnej z opcji przy Spełniaczu wywalało do pulpitu celowo bo tak sobie autorzy wymyślili, żeby chciwość grającego zamiast dać mu filmik o “bogactwie” z Cienia Czarnobyla, dała mu wylot do pulpitu za bycie chciwym. Ale ręki sobie uciąć nie dam bo równie dobrze te wywałki po wybraniu opcji dialogowej dla Spełniacza mogą być błędem moda/modów :face_with_tongue: Tyle modów już przerobiłem, że mogę się mylić, więc miej to na uwadze.

@Szczepan9205 Wylot do pulpitu był przy życzeniu żeby Zona zniknęła. :blush:

@tom3kb Dlatego napisałem, że nie dam sobie ręki uciąć :grin: A skoro tak no to nie wiem o co może chodzić… Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że @TwojaStara gra na jakiś addonach o których nie wspomniał i przez to wszystko się wywala, a jeśli nie to nie wiem o co chodzi bo nikt wcześniej nie zgłaszał błędów w tym momencie gry i ani ja, ani ekipa pracująca przy spolszczeniu Anomaly nie miała problemów w tej konkretnej sytuacji.