Cześć, po OP 2.1 przyszedł czas na anomaly - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jednak mam jak na ten moment dwa pytania. Da się wyłączyć tą kropeczkę celownik na środku ekranu ? Przepatrzyłem opcje i nie widziałem nic takiego, chyba że jest ukryte ? Drugie pytanie dotyczy fabuły. Na początku gry gdy tworzę postać mam napisane że są chyba 3 - 4 wątki fabularne. Czy każda frakcja ma osobny wątek i jak np. ukończę jeden to muszę zacząć nową grę inną frakcją aby zrobić drugi ?
@fixman0 nie tryb fabularny jest dostępny bodajże tylko dla frakcji: samotnicy, czyste niebo, najemnicy, powinność i wolność, a no i ekolodzy. Fabuła jest taka sama. Jak przejdziesz fabułę, którąś z tych frakcji (3 główne linie fabularne) to później odblokowuje się czwarta bonusowa. Zaczynasz nową grę w trybie fabularnym i wybierasz frakcję unsig czy jak ona się nazywa bo już nie pamiętam.
A kropeczkę na środku ekranu powinno się dać wyłączyć gdzieś w opcjach, może w gameplay/gra jakiś brak celownika czy coś w tym stylu.
@fixman0 nie tryb fabularny jest dostępny bodajże tylko dla frakcji: samotnicy, czyste niebo, najemnicy, powinność i wolność, a no i ekolodzy. Fabuła jest taka sama. Jak przejdziesz fabułę, którąś z tych frakcji (3 główne linie fabularne) to później odblokowuje się czwarta bonusowa. Zaczynasz nową grę w trybie fabularnym i wybierasz frakcję unsig czy jak ona się nazywa bo już nie pamiętam.
A kropeczkę na środku ekranu powinno się dać wyłączyć gdzieś w opcjach, może w gameplay/gra jakiś brak celownika czy coś w tym stylu.
Dzięki za odpowiedź - czyli mam rozumieć że czwarta bonusowa fabuła wymaga rozpoczęcia nowej gry nową frakcją tak ? I jak się ma trudność anomaly do OP 2.1 ? Wiem że są mechaniki z misery typu pierdyliard przedmiotów, smarów itp. ale chodzi mi raczej o liczebność mutantów - w OP 2.1 już po czasie nawet się nie strzelałem bo szkoda było amunicji jeżeli co chwile się na mapkach respiło kilkadziesiąt mutantów. W anomaly też tak jest że się nie bardzo opłaca strzelać, czy aż tak nie jest nawalone stworków?
@fixman0 trudność to standardowe mody do stalkera, crafting przedmiotów możesz absolutnie olać i np korzystać z pracy techników jeśli chodzi o naprawy i modernizacje sprzętu.
Spawn mutantów i npców to też praktycznie nic innego niż standard, nie ma hord potworów jak w Opkach.
Troszkę pograłem i zastanawia mnie, czy te zestawy narzędzi kalibracyjnych ( trzeba dać technikowi, aby odblokować ulepszenia czy coś takiego ) znajdywane są losowo czy leżą gdzieś w jednym miejscu tak jak w OPkach ? Druga sprawa demontaż przedmiotów - kojarzy ktoś co do tego jest potrzebne i ewentualnie gdzie to zdobyć ? U techników i handlarzy nie zauważyłem żadnego narzędzia umożliwiającego demontaż.
Witam, nie wiecie może jak dodać tą grę do rejestru w systemie, konkretnie w Windows 10 x64, tzn. chodzi mi o to, że kiedy uruchamiam tą grę i chcę włączyć trainer to pokazuje mi “game is not found”. Pewnie dlatego że gra była wypakowana z archiwum i uruchomiana bez instalacji?
Czy jest gdzieś jakiś tutorial jak w ogóle grać w Anomaly 1.5.2.? Wiem, głupio pytam ale… Jest to mój pierwszy mod z prawdziwego zdarzenia, który zarzuciłem na mojego laptopa i postanowiłem zagrać w ramach powrotu do Stalkera po dłuższym niebycie. Wszystkie podstawowe 3 części cyklu znam mniej lub więcej ale wiem jak się poruszać i o co w tym wszystkim chodzi. Owszem, miałem już do czynienia z modami ale był to bardziej kolorystyczne nakładki na podstawki, zmieniające szatę graficzną lub dodające nowe spluwy. Nie bardzo za to wiem jak rozgryźć Anomaly? Wybrałem poziom łatwy i jako grę jako „turysta”. Cokolwiek to znaczy, bo nie było to wyjaśnione. Po rozpoczęciu gry przeszukałem Wioskę Kotów, wziąłem pierwsze z brzegu zlecenie od Sidorowicza i ruszyłem przed siebie. O ile znalezienie samych fantów dla Sidora na Wysypisku nie było problemem to jednak:
Nie wiem jak szukać artefaktów, bo mimo wyjętego detektora jakoś się one nie pojawiają w anomaliach.
Czemu po krótkim czasie atakuje mnie promieniowanie, a żaden wskaźnik na ekranie mnie o tym nie informuje?
Na czym polega ów krafting w grze? Rozumiem, że to coś jak w ruskiej grze na Androida „Day R” ale jak z tego korzystać?
Gdzie naprawiać broń i kombinezony?
Czy przy zwłokach (w połowie drogi otworzyli do mnie ogień 3 bandyci i nawet udało mi się ich kropnoć z Makarowa) zawsze są tylko mocno zużyte przedmioty?
Czy na tą wersję 1.5.2 instalować jeszcze jakiś dodatek? Ponoć jest ich sporo. Ale czy warto?
Masz pewnie podstawowy detektor Echo - on nie widzi wielu artefaktów. Lepsze detektory mają szerszy zakres wykrywanych artów. Anomalię z artefaktem poznasz po tym że lata tam taki malutki obłoczek (pomarańczowy pierd w ognistej anomalii np., albo kuleczka iskierek w elektrycznej)
Musisz mieć dozymetr żeby o tym informował. Im dalej w zonę to więcej takich gorących “stref”. Oczy przyklejone do paska napromieniowania. Z czasem nauczysz się na pamięć gdzie nie chodzić.
Masz stoliki do craftingu u mechaników, albo z paczki narzędzi uruchamiasz menu craftingu. Mając kombinerki/zestaw do golenia/scyzoryk możesz rozbierać znalezione przedmioty. Polecam rozbierać nieużywane pancerze i amunicję - części ważą zauważalnie mniej. Szmatki z pancerzy pójdą na lepsze plecaczki, a amunicję sobie wytworzysz z prochu strzelniczego i łusek z demontażu.
4.Mechanicy - albo za kasę albo zestawami naprawczymi. Możesz też wykorzystać części znalezione lub kupione u mechanika i je w danym przedmiocie wymienić, ale to robisz na warsztacie za mechanikiem. Jeśli karabin jest np. rozwalony do 10% to musisz wymienić części bo tego żaden zestaw nie naprawi.
5.Tak, ale dało się to w opcjach zmienić. Jednakże mocno ułatwi to rozgrywkę. Po to ten crafting i naprawianie. Z kilku złomów złożysz działający karabin.
6.Możesz się pobawić. Są pojedyncze dodatki i techniczne i graficzne. Ale pamiętaj, że treść z dodatków może gryźć się ze spolszczeniem i będziesz miał polsko-angielskie opisy. Są też duże paczki typu GAMMA, ale wydaje mi się, że jest za duża jak na pierwszą grę.
@Nebulus_487 Anomaly ma 3 główne linie fabularne, które zaliczasz po kolei. Jak zaczynasz grę to wybierasz Tryb Fabularny, możesz w nim grać kilkoma frakcjami np: Samotnicy, Najemnicy, Wolność, Powinność, Ekolodzy jest to chyba wymienione w opisie tego trybu.
Jak przejdziesz te 3 linie fabularne to wtedy odblokowuje się czwarta bonusowa, zaczynasz nową grę i w trybie fabularnym wybierasz feakcję UNSiG czy jakoś tak ona się nazywała.
Ale oprócz tego możesz bawić się normalnie jak w “piaskownicy”.
Na pierwszy raz bym zaczął klasycznie grać jako Stalker/Samotnik i wystartować na Kordonie w Wiosce Kotów.
Czy zombie w tej grze da się zabić? Pytam, bo spotkałem trzy sztuki za Młynem i po strzale w łeb z Makarowa i tak powstały. Za to ja padłem po jednym gongu z ich strony…
Na razie tyle. Wybaczcie owe pytania ale mody to dla mnie absolutna nowość. Zwłaszcza takie mody.
@Nebulus_487 zombie są twarde najlepiej wal ze strzelby, po tym jak się przewrócą wal jeszcze parę razy bo wtedy jesteś bezpieczny.
A szukasz gratów wszędzie, w schowkach, po trupach, w oferowanych zadaniach. Już nie pamiętam ale sporo warte powinny być przedmioty do modernizacji sprzętu, artefakty. Tylko różne rzeczy różnie kosztują u ludzi. U techników rzeczy techniczne itp.
Musisz trochę pograć to wyczujesz co i jak. Dużo chyba zarabia się wypełniając misje.
Witam, gram w stalker anomaly już od jakiegoś czasu, dotarłem z striełokiem do elektrowni do spełniacza życzeń, w zależności od wyboru gra po wypowiedzeniu życzenia albo się wyłącza, albo wraz z grupą przenoszę się na bagna, lub wszyscy ludzie z zony znikają. Czy jest jeszcze jakaś dalsza linia fabularna np. wyłączanie generatorów lub coś dalej aby grać, czy dotarcie do sarkofagu to już koniec gry i nie ma żadnych dodatkowych linii zadań ?