Mhm, czyli czeskie ktoś zrobił hobbystycznie tak jak i my - to by trochę wyjaśniało. A to żadna nowość - przez tyle lat ile dłubię przy spolszczeniach, nie spotkałem się jeszcze z modem (czy modpackiem) wschodniej produkcji, który na premierę lub w trakcie rozwoju miał język polski - oni raczej głównie dla siebie robią i resztę mają w dupie, rzadko bo rzadko ale zdarzają się przypadki, że jak się ktoś z nimi skontaktuje i podrzuci gotowe tłumaczenie to z łaski dołączą je do moda/modpacka, ale najczęściej nawet nie odpisują.
No coś tam widać, ale weź to zapamiętaj
Bym musiał chyba sobie nagrywać każdy proces aktualizacji i potem na nagraniu sprawdzać po kolei co się zaktualizowało chociaż najczęściej się aktualizują configs_anthology.xdb0 i scripts_anthology.xdb0, ale po wypakowaniu ich wszystkie pliki i tak mają datę wypakowania, a nie modyfikacji więc ciężko namierzyć, który dokładnie plik się zmienił.
Ale to jest akurat na plus bo gdyby chciało się ręcznie sprawdzić każdy folder z modem w poszukiwaniu plików do tłumaczenia (jak kiedyś to robiłem przy aktualizacjach spolszczenia do Gammy) to tu jest o wiele mniej roboty z tym niż przy Gammie (chociaż i tak najlepiej sobie sprawdzić po prostu listę plików w Mod Organizerze i na podstawie tego dłubać).
Yyy no tak. I kilka postów wyżej pisałem też, że go usunąłem
Masz go dlatego, że w Anthology 2.0 był mod, który go wykorzystywał, ale już nie pamiętam czy zmieniał opisy statystyk czy jakieś inne teksty okna ekwipunku i dopóki go nie usuniesz to będzie podował wylot - może przeoczyłeś ten post 
Hmm, no właśnie chyba nie bo ten fix tak jak piszesz - ma 141 plików, a text/rus wypakowany z .xdb Anthology ma 231 i jak próbowałem wklejać pliki z fixa do wypakowanego .xdb, żeby sprawdzić ile plików się podmieni to ledwo 13 się pokrywa.
Co do tekstur czcionki - w czeskiej jest więcej bo autor/autorzy zapewne przerobili wszystkie pliki odpowiadające za czcionki i ich translacja korzysta z tej samej czcionki co rosyjska i angielska.
Tą czcionkę, która była w spolszczeniu do 2.0 i wcześniejszych (i która jest we wszystkich modpackach, które tłumaczyłem) stworzył Hadam i stworzył ją do Gammy jak pierwsze wersje spolszczenia wypuszczałem, ale udało mu się stworzyć ją tylko pod rozdzielczości 1k. Miał w planach warianty 2k i 4k z tego co pamiętam, ale potem zniknął, a ja i tak jeszcze trochę ją po nim poprawiałem bo niektóre litery były za wysoko, niektóre za nisko, a niektóre za bardzo przesunięte w prawo lub w lewo.
Z tego co kojarzę to nikt jeszcze nie stworzył generatora czcionek do Stalkera, a ja jestem za kiepski w Photoshopa, żeby samemu coś takiego stworzyć. Możliwe, że AI by było w stanie gdyby podać mu na tacy jakie litery z cyrylicy ma podmienić na nasze ą, ć, ę itd. bez zmiany stylu czcionki, ale nie wiadomo też jakby to jakościowo wyszło - tzn. czy by nie zaniżyło rozdzielczości tekstury. No i nie wiadomo czy darmowe AI w ogóle by coś takiego ogarnęły.