Anomaly A.N.T.H.O.L.O.G.Y v2.1 [OBT]

Marcx

Platforma: Zew Prypeci / / (repack - wersja samodzielna)
Data premiery: 01.06.2026 r. (wersja 2.1 OBT)
Autor: Maksym Ratny
Autor spolszczenia : ??? :face_savoring_food:

OPIS:

Spoiler

Unikalną cechą nowej wersji Anthology jest przeniesienie fabuły moda Atrybut i kilku innych oraz fabuły S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla na platformę Anomaly.

Oprócz wspomnianych wątków fabularnych, Anthology 2.1 oferuje również możliwość przejścia fabuły S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci oraz innych modyfikacji.

Wybór preferowanej historii jest dokonywany w menu tworzenia postaci, przed rozpoczęciem gry. Razem z fabułami modów przeniesione zostały również lokacje, które w nich występowały.

Aktualizacja projektu Anthology w wersji 2.1 zawiera:

**Pakiet lokalizacji**

Projekt obejmuje 84 lokacje (zarówno naziemne, jak i podziemne). Dostęp do niektórych z nich jest ściśle uzależniony od postępu fabuły.

Roślinność: Wszystkie lokacje zostały przeprojektowane i wzbogacone o nową florę. Wykorzystano elementy z gier Metro, Survarium i Far Cry.

***Zmiana terytorium**:*

Cordon: Zastąpiono wersją z Death in Spite of 3: A Shard of Darkness.

Wysypisko: pobrano z „Dolchan", specjalnie zmodyfikowano na potrzeby fabuły „Ścieżki w ciemności".

Bar: zintegrowana wersja z “The Path in the Dark”.

**Fabuła i frakcje** 

Dodano 8 wątków fabularnych z modyfikacji i oryginalnej trylogii:

“Spatial Anomaly”, “Path in the Darkness”, “Death in Spite of: Web of Lies”, “Call of Pripyat”, “Valley of Whispers”, “Forgotten Squad”, “Shadow of Chernobyl” and “Attribute”.

Początek gry: Fabuła jest wybierana w menu Nowa gra podczas wyboru lokacji. Portret i imię bohatera są automatycznie dobierane na podstawie wybranej fabuły.

Grupy: Łączną liczbę zwiększono do 15. Wszystkie grupy biorą udział w symulacji życia.

Nowe formacje: Widmo (z wątku fabularnego „Ścieżka w mroku"), Wojownicy i Atrybuty (z wątku fabularnego „Atrybuty"). Możesz rozpocząć grę tymi frakcjami.

***System zadań i osiągnięć*** 

Zadania cykliczne: Dodane do najbardziej unikalnych postaci: Informant, Ashot, Ozersky, Shulga, Loki, Gonta, Hawaiian, Shustry, Sych, Tisak, Valet, Shishak, Max, Cook, Kochubey, Denis, Yogi, Zub, Fanat, Wolf, Sidorovich, Lemur i inni.

Zadania specjalne:Sidorowicz oferuje zadanie polegające na wyeliminowaniu „Wielkanocnych" postaci wędrujących po Strefie. Dodano zamówienia z Shustrogo (typ SGM).

Reputacja: Wprowadzono system osiągnięć dla wszystkich frakcji. Są cztery poziomy (500, 1000, 1500 i 2000 punktów). Nagrody obejmują płatności gotówkowe i wskazówki do skrytek.

***Mechanika gry*** 

Wybór: Dodano selektory artefaktów (podobne do SGM). Ich lokalizacja jest wyświetlana w PDA.

Wyposażenie: Nowe detektory Omega i Phoenix. Dodano nóż rytualny dla frakcji Atrybutów, umożliwiający im pozyskiwanie części ciał NPC-ów na wymianę.

Środowisko: Przywrócono osłonę dla postaci niezależnych i możliwość ataku dzików z krzaków na bagnach (podobnie jak w CN).

Transport: Naprawiono logikę helikoptera dla TC - poprawne loty i strzelanie.

***Artefakty*** 

Łączna liczba artefaktów wynosi 360 sztuk.

Zwykłe artefakty pojawiają się w strefach anomalii i arcyanomaliach.

Artefakty-śmieci mogą pojawić się w każdej anomalii.

Rozpoczynając nową grę możliwe jest losowe pojawianie się artefaktów (jak w ZP).

Dostępny jest wybór oryginalnych artefaktów.

***Logika NPC (AI)*** 

Wprowadzono nowe wzorce zachowań:

Leczenie: W przypadku krwawienia NPC opuszcza pole walki, aby założyć bandaże.

Uzbrojenie: Użycie granatników podwieszanych pod lufą oraz noży.

Przeładowanie: Gdy skończy się amunicja, NPC wycofuje się, aby przeładować.

Bezpieczeństwo: NPC-e omijają anomalie (schematy OGSR/OGLR).

Łupy: NPC-e przeszukują skrytki. Dodano blokadę chroniącą skrytki osobiste oraz „czarną listę" skrzynek z zadaniami. System ten można wyłączyć w menu MCM.

Życie codzienne: NPC-e piją alkohol, śpiewają piosenki i aktywnie odpowiadają na żarty przy ogniskach (jak w TC).

Monolith: Dodano schemat „Kamikaze" (atak granatem).

Harmonogram: Sen w nocy i ryzyko samobójstwa NPC podczas zwolnienia.

Handel: NPC-e handlują ze sobą (wzięte z OLR).

***PDA i poprawki techniczne*** 

Interfejs: Dodano przycisk do przełączania między zakładkami w PDA. Dodano sekcję „Frakcje" z informacjami o relacjach, liczebności, stratach i statystykach ukończonych misji.

***Poprawki:*** 

Aktualny pancerz gracza jest teraz wyświetlany w scenkach przerywnikowych.

Naprawiono dostęp do początkowo zablokowanych skrytek zadań.

Po ukończeniu niektórych wątków fabularnych dostępna jest swobodna rozgrywka w wątek Żywej Legendy (z oryginalnej gry Anomaly). Niebo, którego nie poznajesz:

***Nowe cykle otoczenia**

Rozumiemy, że atmosfera Strefy jest w 50% zależna od tego, co znajduje się nad Tobą. Dlatego całkowicie przeprojektowaliśmy oryginalną pogodę:*

62 nowe cykle pogodowe*: Dodaliśmy ogromną liczbę wariantów. Zapomnij o powtarzającym się niebie – teraz każdy dzień w Zonie będzie świeży.*

Różnorodność wizualna*: Od gęstych mgieł i długotrwałych burz po niezwykle czyste wschody słońca, każdy cykl jest ręcznie dostrajany, aby zapewnić maksymalne zanurzenie.*

GALERIA:

Spoiler

Wstępne ustawienia MCMrozgrywki:

RUS https://youtu.be/N6OOtoLYsvk

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

1. Pobieramy „Anomaly Anthology".
  2. Po pobraniu folder powinien zawierać te 3 pliki:

Anthology_Setup.exe ________________2.2 MB

Antologia_Gra.bin ________________32.59 GB

Anthology_Modpack.bin _________31.33 GB

Wszystkie trzy pliki muszą być umieszczone razem w tym samym folderze a folder umieszczasz gdziekolwiek , gdzie masz wolne miejsce. Nie zmieniaj nazwy żadnego z nich. Uruchamiamy setup i czekamy na odpalenie Launchera ANT.

Po instalacji folder można usunąć… było nie było 65 GB miejsca :zany_face:

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Po instalacji gra zajmuje ca. 112 GB

Od teraz projekt funkcjonuje jako odizolowana, niezależna platforma. Preinstalowana, czysta wersja Anomaly nie jest już wymagana w systemie.

INSTRUKCJA INSTALACJI ENG:

INSTALL GUIDE ENG (Pobierz i kliknij dwukrotnie plik, otworzy się instrukcja instalacji w Twojej przeglądarce)

[ANTHOLOGY_INSTALL_GUIDE.html]( ANTHOLOGY 2.1 - Installation Guide ) 3.6 MB

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

To samo co wyżej ale w wersji video z prezentacją instalacji:

Jak pobrać i zainstalować Anthology 2.1 | Kompletny przewodnik dla początkujących

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Dziennik zmian do pobrania …

Официальный документ Обновления Anomaly Anthology 2.1 ОБТ PL.pdf (265,1 KB)

INSTALACJA SPOLSZCZENIA:

Spoiler
  1. Pobieramy archiwum ze spolszczeniem i rozpakowujemy w dowolne miejsce, a następnie kopiujemy z wypakowanego spolszczenia folder mods i wrzucamy go do katalogu z wypakowanymi plikami Anthology ze zgodą na podmianę plików jeśli Windows o taką poprosi.

2. Następnie włączamy Mod Organizer, znajdujemy na liście modów pozycję Polish localization by Szczepan9205 , aktywujemy ją i możemy odpalać Anthology!

3. Jeżeli spolszczenie po wrzuceniu i aktywacji nie będzie działać to w oknie Mod Organizera wyszukujemy je i jeśli będzie w kategorii " Overwrite" to przenosimy je wyżej do kategorii przeciągając je tam po prostu za pomocą myszy. Ma to wyglądać mniej więcej tak:

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Anthology 2.1 OBT:

Źródła: APPROTS.png.4603aa7965381464d0b7bb29c67170af.png.3cf1d2f61f592ebb99cdc2203c37d79a.png Y6DvRrN.jpg.120572e2be9716cc07241e21341a119d.jpg

2 polubienia

Teraz czekać tylko na spolszczenie a i link do fixa jest do wersji 2.0

Tak czułem, że @Marcx się za v2.1 weźmie :hugs::+1:

Do wyboru przy starcie gry są do wyboru dwie możliwości rozpoczęcia gry. Sam launcher jest autorską odsłoną MO2 twórców Anthology.

Podstawowa " Play original "wersja to taka Anthology bez modów :wink: czyli jakby czysta Anomaly ale na silniku , z ustawieniami , skryptami etc. z Anthology.

Wypasiona pełna wersja z modami " Play with modpack "a jest ich 136.

Do wyboru język/lokalizacja RUS i ANG.

Próbowałem spolszczenia od @Szczepan9205 z wersji 2.0 ale strasznie bruździ …a to pewnie jak się wydaje z powodu skryptów z poprzedniej wersji ale także czcionki.
Nie da się grać… znika np.DOT i nie można żadnej interakcji wykonać, podnieść arta pogadać z kimś itd.

@Marcx No to było raczej do przewidzenia, że nie będzie działać jak należy :stuck_out_tongue:

Wyrzucenie folderu scripts powinno załatwić problem jeśli chodzi o wyloty, ale ciężko powiedzieć na 100%. Możliwe, że pliki z folderu configs (konkretnie z folderów gameplay, items i plugins) też nie będą czegoś psuć bo nie wiem, które mody autorzy usunęli, a które nie.

Ale wydaje mi się, że jeżeli wrzuci się spolszczenie bez folderów scripts i items to powinno działać tylko wiadomo - to co zostało dodane w 2.1 nie będzie mieć tekstu (albo będzie mieć angielski tekst - nie pamiętam czy Anthology też używa Modded Exes czy nie).

No a co do czcionki to cóż… Jedyne wyjście to znaleźć czcionkę, której domyślnie używa Anthology i ją wyłączyć - innego wyjścia nie ma. Znaczy jest jedno - wyłączyć moda na czcionkę, a ze spolszczenia wywalić folder textures/ui, ale wtedy gra zacznie używać czcionki z Anomaly/Zewu Prypeci, a ta np. w opisach przedmiotów, jest bardzo drobna.

Proszę o pomoc bo nie wiem o co chodzi. Wyrzuca taki problem po kliknięciu setup. Edit. Wypakowałem ręcznie. Gra chodzi.

@Marqz z tłumaczenia wynika że “Obok instalatora nie znaleziono wymaganego archiwum Anthology_Game.bin Umieść archiwum w tym samym folderze co Anthology_Setup.exe i uruchom instalator ponownie.” - co uważam że wszystko się u cb zgadza. Rozmiar plików też jest identyczny jak u mnie.

A próbowałeś może odpalać setup przez Administratora i cały folder gdzie pobrałeś instalkę do moda dać w wkluczeniach w swoim Antywirusie (aby go nie skanował) ? Możliwe że antywirus lub Firewall coś blokuje. W najgorszym wypadku możliwe że czeka cię ponowne pobieranie ;/

Na DC twórców nikt się z takim błędem nie skarżył - jak nic nie pomoże to może warto tam zadać pytanie w sekcji “chat-for_2-1-eng” :slight_smile:.

1 polubienie

Już edytowałem swój wpis. Wypakowałem pliki ręcznie i działa.

Edit: no i pograne.

Path in the mist. Quest insurance. Wolf kręci się w kółko. Nie dojdzie do anomalii

Nowe wersje, cuda wianki. Questy jak nie działały tak nie działają…

Jakie pliki wypakowałeś ??

Całe katalogi z game.bin i modpack.bin.

Gra normalnie działa. Skrót sam wskoczył na pulpit. Normalnie robi update.

Gram w wersję z modami.

Jak dotąd wszystko szło ok, do momentu tego questa z Wolfem. Z resztą do wiochy wpadły mutanty to się Wolf odblokował i poszedł do anomalii z questa. Ale tam znowu się zawiesił.

Gra widać ma potencjał ale co z tego skoro dojdę do podziemi a tam znowu zawiecha będzie.

Edit: zespawnowałem dzika przy anomalii i quest ruszył na przód…

A setup od czego miałeś ? Nie pojmuję tego… ty tak zawsze na przekór ?

A czytałeś posty wyżej ? Setup nie zadziałał pomimo prawidłowo sciągniętych i umieszczonych w katalogu plików.

Witam, czy może ktoś z forumowiczów zrobić 'reupley" linka do torrenta (padł). Niestety nie mam światłowodu, a po miedzi nigdy nie mogę nic większego ściągnąć bo rwie po kilku kilkunastu godzinach.

Tak widzę, że padł chociaż z samego discorda startuje. Dołożyłem ZIP.

Link naprawiony .

Dziękuję :slight_smile:

Podpowie ktoś jak ustawić zmianę trybu ognia na kółko myszy w górę/dół ? I jak ustawić zakładanie optyki pod klawiszem ? Dzięki

Generalnie po kilku dniach testowania zauważyłem, że ten modpack ma spore problemy ze stabilnością jak na STALKER’a i silnik X-Ray przystało. :wink: Wydaje mi się jednak, że fakt, iż wersja 2.1 działa na oryginalnym silniku, a nie na AO-Engine (bo 2.0 działała na ao), również ma wpływ na liczne spadki wydajności i stuttering.

W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych stalkerowiczów z forum. Czy istnieje możliwość doinstalowania AO-Engine na własną rękę do Anthology 2.1? A może ktoś już próbował takiej modyfikacji? Czy w ogóle ma to sens, czy raczej nie ma na to żadnych szans i grę wystrzeli w powietrze? :grin:

Zauważyłem też, że w launcherze Anthology niemal codziennie pojawiają się aktualizacje związane z poprawkami błędów, modów oraz samym silnikiem X-Ray. To naprawdę budujące i motywujące, bo widać, że z dnia na dzień paczka działa coraz lepiej a twórcy pracują. :blush:

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie do Szanownego @Szczepan9205:
Czy w przyszłości jest szansa na aktualizację spolszczenia do tej wersji modpacka? Czy może Zona tak bardzo pochłonęła naszego doświadczonego tłumacza, że musiał skupić się na innych, pilniejszych obowiązkach? :wink:

Nie pograsz na AO engine bo tak zdecydowali twórcu modpacka. Ale w zasadzie nie wiem w czym problem ? wszak w launcherze masz do wyboru nawet DX8… a następnie w MO2 wybierasz łatwiejszy profil i … jazda.

Spolszczenie z 2.0 nie działa bo za dużo zmian zostało wprowadzonych… próbowałem :blush: . W zasadzie wyrzuciłem wszystko tak jak doradzał @Szczepan9205 ale nawet to nie pomogło bo któryś z skryptów daje możliwość wybrania w opcjach gry zmiany języka na pol a bez tego ani rusz. Samo wstawienie nic nie daje… tylko polski głos się uruchamia , czcionki nie uwidzisz. Już nawet .DDS’y psuły możliwość rozpoczęcia gry więc … kiszka totalna.

co do tego troszkę się za to wziołem , wyodrębniłem eng ca.350 .ltx’ów … ogarnąłem około setki ale bez pozostałych składowych spolszczenia to nie ruszy. ( j/w opisałem)

1 polubienie

Hmm, w pełni może nie działa, ale… działa :smiling_face_with_sunglasses:

Podsumowanie

https://i.imgur.com/SSVl76s.jpeg

https://i.imgur.com/h4IgfW0.jpeg

https://i.imgur.com/VCjbats.jpeg

https://i.imgur.com/uQJ63q3.jpeg

https://i.imgur.com/nwx6PPt.jpeg

https://i.imgur.com/m3jNbzu.jpeg

Jedyne co zrobiłem to wywaliłem folder scripts, i items z folderu config. Z tym, że jak chcę zajrzeć co Sidor ma na sprzedaż lub we własne EQ to gra się wywala, z tym że log niczego oprócz Fatal error nie pokazuje, więc nie wiem co może powodować wylot.

@ORZECHOWY Na razie nie wiem, może coś spróbuję sklecić z tym, że 2.1 dopiero co wyszło, więc obstawiam że będą jeszcze łatki dlatego nie wiem czy jest sens już próbować cokolwiek składać.

1 polubienie