Anomaly A.N.T.H.O.L.O.G.Y v2.1 [OBT]

Platforma: Anomaly | wersja samodzielna (repack)
Data premiery: 01.06.2026 (wersja 2.1 OBT)
Autor: Maksym Ratny
Autor spolszczenia : @Marcx | na bazie PL v.2.0 i dodanych modów

OPIS:

Spoiler

Projekt jest aktualnie realizowany jako oddzielna niezależna platforma.
Instalacja czystej wersji Anomaly nie jest już wymagana.
Biorąc pod uwagę opinie społeczności, w projekcie oficjalnie przywrócono i w pełni ustabilizowano obsługę renderowania DirectX 8. Gwarantuje to stabilność FPS i działanie na słabszych i przenośnych komputerach oraz laptopach.

Unikalną cechą nowej wersji Anthology jest przeniesienie fabuł kilku modów, w tym moda Atrybut, na platformę Anomaly. Oprócz tego Anthology 2.1 oferuje również możliwość przejścia fabuły Zewu Prypeci oraz Cienia Czarnobyla.

Wybór preferowanej historii jest dokonywany w menu tworzenia postaci, przed rozpoczęciem gry. Razem z fabułami poszczególnych modów przeniesione zostały również lokacje, które się w nich pojawiły.

Aktualizacja projektu Anthology w wersji 2.1 zawiera:

Pakiet lokacji

Lokacje. Projekt obejmuje 84 lokacje (zarówno naziemne, jak i podziemne). Dostęp do niektórych z nich jest ściśle uzależniony od postępu fabuły.

Roślinność. Wszystkie lokacje zostały przeprojektowane i wzbogacone o nową florę. Wykorzystano elementy z gier Metro, Survarium i Far Cry.

Jesień w Strefie. Zintegrowano wysokiej jakości pakiet tekstur “Ogrodnik Zony NEW”(Садовник Зоны NEW) autorstwa Jurija Wernadskiego (Юрия Вернадского).

Zmiany lokacji

Kordon. Wersja lokacji z projektu Na przekór śmierci 3: Strzęp ciemności.

Wysypisko. Wersja lokacji z globalnego dodatku CoC - Dollchan, zaimplementowano linię fabularną z modyfikacji Droga we mgle.

Bar. Integrowana wersja z modyfikacji Droga we mgle.

Fabuła i frakcje

Linie fabularne. Dodano 8 pełnowartościowych scenariuszy z popularnych modyfikacji i oryginalnej trylogii: S.T.A.L.K.E.R. Cień Czarnobyla, S.T.A.L.K.E.R. Zew Prypeci, Atrybut, Przestrzenna anomalia, Droga we mgle, Na przekór śmierci: W pajęczynie kłamstw, Dolina szeptów i Zapomniany oddział.

Początek gry. Wątek fabularny można wybrać w menu nowej gry przy wyborze lokacji startowej. Portret i imię bohatera są automatycznie dobierane na podstawie dokonanego wyboru.

Ugrupowania. Łącznie 15 frakcji. Wszystkie uczestniczą w symulacji życia (A-life).

Nowe frakcje. Spectrum (z moda Droga we mgle), Wojskowi stalkerzy i Atrybut (z moda Atrybut). Można przejść grę w szeregach tych frakcji.

Zadania i system osiągnięć

Zadania cykliczne. Dostępne u większości unikalnych NPC, takich jak: Informator (Kabel), Aszot, Ozierski, Szulga, Loki, Gonta, Hawajczyk, Żwawy, Sowa, Tasak, Walet, Szyszak, Maks, Kucharz, Koczubej, Denis, Joga, Ząb, Fanat, Wilk, Sidorowicz, Lemur itd.

Zadania specjalne. Sidorowicz ma unikalne zadanie na eliminację “Easter eggowych” postaci wędrujących po Strefie. Dodano także specjalne zamówienia Żwawego (jak w SGM).

Reputacja i progres. Wprowadzono system osiągnięć dla wszystkich frakcji. Po osiągnięciu kolejnych poziomów (500, 1000, 1500 i 2000 punktów) gracz otrzymuje nagrody pieniężne i namiary na schowki z cenną zawartością.

Mechaniki i inne systemy w grze

Selekcja artefaktów. Dodana możliwość selekcji (upgradu) artefaktów z wyborem ich właściwości u niektórych NPC (podobnie jak w SGM). Lokalizacja selekcjonerów jest wyświetlana w PDA. Selekcji podlegają artefakty z oryginału trylogii.

Wyposażenie. Nowe zaawansowane detektory Omega i Feniks. Frakcji Atrybut dodano specjalny nóż rytualny umożliwiający pozyskiwanie części ciał NPC na wymianę.

Otoczenie. Przywrócono prawidłowe korzystanie z osłon i ukryć przez NPC oraz nagły atak dzików z krzaków na bagnach (podobnie jak w CN).

Transport: Naprawiono logikę helikopterów w Cieniu Czarnobyla, teraz poprawnie latają i prowadzą ostrzał.

Środowisko: Przerobiono systemy: wychładzania, toksyczności i promieniowania. Efekty dostosowane specjalnie do lokacji Anthology.

System Body Health System. Całkowicie przeprojektowana mechanika obrażeń i leczenia poszczególnych części ciała.

Klasy i umiejętności. Przerobione elementy systemu RPG: wybór klasy postaci ze startowymi bonusami, drzewko umiejętności itd. Osiągnięcia i rozszerzony system umiejętności Haruka SkillSystem.

Anthology Barter i kraft. Wprowadzono zupełnie nowy system wymiany barterowej, a także całkowicie przerobiono system handlu i kraftu (wytwarzania). Wszystkie rodzaje pancerzy w grze zostały zbalansowane. Dodano unikalny egzoszkielet, dostępny wyłącznie poprzez kraft.

Balans łupów. Zmieniono system łupu znajdowanego przy NPC. Schowki z uzyskanych namiarów stały się znacznie cenniejsze.

Artefakty

Łączna liczba artefaktów wynosi 360 sztuk.

Artefakty rodzą się w strefach anomalnych i archanomaliach.

Pospolite artefakty mogą pojawić się w dowolnym miejscu.

Losowy spawn artefaktów przy rozpoczęciu nowej gry (jak w Zewie Prypeci).

Artefakty z perkami. Przywrócono funkcjonalność i dodano 27 unikalnych perków artefaktów na pasie, dających dodatkowe umiejętności aktywne lub pasywne (perki).

Logika NPC (AI)

Wprowadzono nowe schematy zachowań:

Strach. Przestraszony NPC ucieka z pola walki.

Walka. NPC standardowo używają granatników podlufowych oraz noży bojowych.

Taktyka. Przy braku amunicji NPC wycofują się, aby uzupełnić zapasy.

Świadomość otoczenia. NPC omijają anomalie (schematy OGSR/OGLR).

Maruderstwo. NPC przeszukują znalezione schowki. Dodano zamki chroniące założone skrytki, kwestowe schowki wpisano na “czarną listę”. Schemat można wyłączyć w menu MCM.

Relaks. NPC piją alkohol, śpiewają piosenki i opowiadają żarty przy ogniskach (jak w Cieniu Czarnobyla).

Monolith. Dodano schemat ataku “Kamikaze” (samobójczy atak z granatem w rękach).

Cykl dzień/noc. NPC są aktywni w dzień i śpią w nocy.

Psychika. Ryzyko samobójstwa NPC podczas emisji.

Handel. Wprowadzono dynamiczny handel między stalkerami (jak w OLR).

Usprawnienia w PDA

Wprowadzono możliwość przełączania zakładek w PDA dedykowanym przyciskiem. Dodano sekcję “Frakcje” ze statystykami: relacje, liczebność, straty i dane ukończonych misji.

Poprawki

Aktualnie noszony pancerz w cutscenkach.

Poprawiono dostęp do kwestowych schowków.

Po ukończeniu wszystkich linii fabularnych dostępna jest swobodna gra - freeplay, “Żywa Legenda” z oryginalnej Anomaly.

Cykle pogodowe

Pogrążenie w atmosferze Strefy jest w dużej mierze zależne od panujących warunków pogodowych. Dlatego całkowicie przeprojektowano oryginalną pogodę.

62 nowe cykle pogodowe. Dodano ogromną liczbę wariantów. Efekt cykliczności został ograniczony do minimum, teraz każdy dzień w grze jest niepowtarzalny.

Różnorodność wizualna. Od gęstych mgieł i długotrwałych burz po malownicze wschody słońca. Każdy cykl został indywidualnie dostrojony, żeby zapewnić maksymalną immersyjność.

GALERIA:

Spoiler

INSTALACJA:

Spoiler

Instrukcja instalacji:

1. Pobieramy “Anomaly Anthology”.
  2. Po pobraniu folder powinien zawierać te 3 pliki:

Anthology_Setup.exe ________________ 2.2 MB

Antologia_Game.bin ________________ 32.59 GB

Anthology_Modpack.bin ________________ 31.33 GB

Wszystkie trzy pliki muszą być umieszczone razem w tym samym folderze, a folder umieszczasz gdziekolwiek, gdzie masz wolne miejsce. Nie zmieniaj nazwy żadnego z nich. Uruchamiamy setup i czekamy na odpalenie Launchera ANT.

Po instalacji folder z plikami instalacyjnymi można usunąć, było nie było, 65 GB :zany_face:

Zainstalowana gra zajmuje ca. 112 GB

Projekt funkcjonuje jako oddzielna niezależna platforma. Preinstalowana czysta wersja Anomaly nie jest już wymagana.

:small_orange_diamond:Oryginał — podstawowa wersja gry Anomaly z jej fabułą. Idealna na komputery o niższej wydajności (działa nawet na DX8).
:small_blue_diamond:Modpack — zawiera nowy pakiet broni, udoskonaloną grafikę i rozgrywkę, a także nowe funkcje.

Wstępne ustawienia MCMrozgrywki: RUS https://youtu.be/N6OOtoLYsvk

Instrukcja instalacji po angielsku:

Spoiler

INSTALL GUIDE ENG (Pobierz i kliknij dwukrotnie plik, otworzy się instrukcja instalacji w Twojej przeglądarce)

[ANTHOLOGY_INSTALL_GUIDE.html]( https://github.com/sysliveprime-ctrl/AnthologyLauncher/releases/latest/download/ANTHOLOGY_INSTALL_GUIDE_ENG.html ) 3.6 MB

To samo co wyżej, prezentacja instalacji, ale w wersji video:

Jak pobrać i zainstalować Anthology 2.1 | Kompletny przewodnik dla początkujących

English Installation Guide | Stalker Anthology 2.1 OBT

Dziennik zmian do pobrania …

Официальный документ Обновления Anomaly Anthology 2.1 ОБТ PL.pdf (265,1 KB)

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Anthology 2.1 OBT:

Spolszczenie v.1.0 - Anthology 2.1 OBT

WAŻNE !
Anomaly Anthology 2.1 ma status otwartego beta testu, często jest aktualizowana i możliwe, że czasem będzie można spotkać się z nieprzetłumaczonymi fragmentami nowego tekstu.
Wszelkie uwagi proszę zgłaszać w temacie Błędy w spolszczeniu Anomaly Anthology 2.1

INSTALACJA SPOLSZCZENIA:

Spoiler
  1. Pobieramy archiwum ze spolszczeniem i rozpakowujemy (np. 7.zip) w wybrane miejsce. Następnie kopiujemy z wypakowanego spolszczenia folder mods i wrzucamy go do katalogu ANTHOLOGY o nazwie SYS_A.N.T.H.O.L.O.G.Y_mo2_CBT ze ewentualną zgodą na zamianę.

2. Następnie uruchamiamy Mod Organizer i znajdujemy na liście modów pozycję ATHOLOGY Polish localization by MARCX na dole listy, aktywujemy ją i odpalamy DX11 !
    W Ustawieniach gry dla pewności i pełnego efektu ustawiamy język gry na pol.

3. Jeśli w Mod Organizer w kategorii Overwrite są inne pliki lokalizacyjne, USUWAMY je ręcznie. Zostaje tylko właśnie dodany mod na dole listy MO2.

Informacje o spolszczeniu:
Spolszczenie Anthology 2.1, na bazie polonizacji poprzedniej wersji Anomaly Anthology 2.0 i polonizacji zawartych modów, zebrał i uzupełnił: @Marcx.
Spolszczenie starszych wersji Anthology: @Szczepan9205, który jest także autorem spolszczenia S.T.A.L.K.E.R. Anomaly 1.5.3

Lista modów, których spolszczenia zostały użyte do polonizacji Anomaly Anthology:
-Dolina szeptów - @Yurek
-Kontrakt na Nowe Życie - @Anton_Gorodecki
-Kroniki Czarnobyla - @kondotier, @smox
-Na przekór śmierci: W diabelskim kręgu - @Yurek, @smox, @metek58
-Na przekór śmierci: Nowicjusz - @kondotier
-Na przekór śmierci: W pajęczynie kłamstw - @gawron
-Przestrzenna anomalia (update 4.1) - @gawron
-Spectrum Project: Droga we Mgle - @qwert, @smox

Wszelkie błędy i uwagi proszę zgłaszać w temacie Błędy w spolszczeniu Anomaly Anthology 2.1

Źródła: Anthology na Ap-Pro | VK Anthology | Anthology na ModDB

3 Likes

Teraz czekać tylko na spolszczenie a i link do fixa jest do wersji 2.0

Tak czułem, że @Marcx się za v2.1 weźmie :hugs::+1:

Do wyboru przy starcie gry są do wyboru dwie możliwości rozpoczęcia gry. Sam launcher jest autorską odsłoną MO2 twórców Anthology.

Podstawowa " Play original "wersja to taka Anthology bez modów :wink: czyli jakby czysta Anomaly ale na silniku , z ustawieniami , skryptami etc. z Anthology.

Wypasiona pełna wersja z modami " Play with modpack "a jest ich 136.

Do wyboru język/lokalizacja RUS i ANG.

Próbowałem spolszczenia od @Szczepan9205 z wersji 2.0 ale strasznie bruździ …a to pewnie jak się wydaje z powodu skryptów z poprzedniej wersji ale także czcionki.
Nie da się grać… znika np.DOT i nie można żadnej interakcji wykonać, podnieść arta pogadać z kimś itd.

@Marcx No to było raczej do przewidzenia, że nie będzie działać jak należy :stuck_out_tongue:

Wyrzucenie folderu scripts powinno załatwić problem jeśli chodzi o wyloty, ale ciężko powiedzieć na 100%. Możliwe, że pliki z folderu configs (konkretnie z folderów gameplay, items i plugins) też nie będą czegoś psuć bo nie wiem, które mody autorzy usunęli, a które nie.

Ale wydaje mi się, że jeżeli wrzuci się spolszczenie bez folderów scripts i items to powinno działać tylko wiadomo - to co zostało dodane w 2.1 nie będzie mieć tekstu (albo będzie mieć angielski tekst - nie pamiętam czy Anthology też używa Modded Exes czy nie).

No a co do czcionki to cóż… Jedyne wyjście to znaleźć czcionkę, której domyślnie używa Anthology i ją wyłączyć - innego wyjścia nie ma. Znaczy jest jedno - wyłączyć moda na czcionkę, a ze spolszczenia wywalić folder textures/ui, ale wtedy gra zacznie używać czcionki z Anomaly/Zewu Prypeci, a ta np. w opisach przedmiotów, jest bardzo drobna.

Proszę o pomoc bo nie wiem o co chodzi. Wyrzuca taki problem po kliknięciu setup. Edit. Wypakowałem ręcznie. Gra chodzi.

@Marqz z tłumaczenia wynika że “Obok instalatora nie znaleziono wymaganego archiwum Anthology_Game.bin Umieść archiwum w tym samym folderze co Anthology_Setup.exe i uruchom instalator ponownie.” - co uważam że wszystko się u cb zgadza. Rozmiar plików też jest identyczny jak u mnie.

A próbowałeś może odpalać setup przez Administratora i cały folder gdzie pobrałeś instalkę do moda dać w wkluczeniach w swoim Antywirusie (aby go nie skanował) ? Możliwe że antywirus lub Firewall coś blokuje. W najgorszym wypadku możliwe że czeka cię ponowne pobieranie ;/

Na DC twórców nikt się z takim błędem nie skarżył - jak nic nie pomoże to może warto tam zadać pytanie w sekcji “chat-for_2-1-eng” :slight_smile:.

1 Like

Już edytowałem swój wpis. Wypakowałem pliki ręcznie i działa.

Edit: no i pograne.

Path in the mist. Quest insurance. Wolf kręci się w kółko. Nie dojdzie do anomalii

Nowe wersje, cuda wianki. Questy jak nie działały tak nie działają…

Jakie pliki wypakowałeś ??

Całe katalogi z game.bin i modpack.bin.

Gra normalnie działa. Skrót sam wskoczył na pulpit. Normalnie robi update.

Gram w wersję z modami.

Jak dotąd wszystko szło ok, do momentu tego questa z Wolfem. Z resztą do wiochy wpadły mutanty to się Wolf odblokował i poszedł do anomalii z questa. Ale tam znowu się zawiesił.

Gra widać ma potencjał ale co z tego skoro dojdę do podziemi a tam znowu zawiecha będzie.

Edit: zespawnowałem dzika przy anomalii i quest ruszył na przód…

A setup od czego miałeś ? Nie pojmuję tego… ty tak zawsze na przekór ?

A czytałeś posty wyżej ? Setup nie zadziałał pomimo prawidłowo sciągniętych i umieszczonych w katalogu plików.

Witam, czy może ktoś z forumowiczów zrobić 'reupley" linka do torrenta (padł). Niestety nie mam światłowodu, a po miedzi nigdy nie mogę nic większego ściągnąć bo rwie po kilku kilkunastu godzinach.

Tak widzę, że padł chociaż z samego discorda startuje. Dołożyłem ZIP.

Link naprawiony .

Dziękuję :slight_smile:

Podpowie ktoś jak ustawić zmianę trybu ognia na kółko myszy w górę/dół ? I jak ustawić zakładanie optyki pod klawiszem ? Dzięki

Generalnie po kilku dniach testowania zauważyłem, że ten modpack ma spore problemy ze stabilnością jak na STALKER’a i silnik X-Ray przystało. :wink: Wydaje mi się jednak, że fakt, iż wersja 2.1 działa na oryginalnym silniku, a nie na AO-Engine (bo 2.0 działała na ao), również ma wpływ na liczne spadki wydajności i stuttering.

W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych stalkerowiczów z forum. Czy istnieje możliwość doinstalowania AO-Engine na własną rękę do Anthology 2.1? A może ktoś już próbował takiej modyfikacji? Czy w ogóle ma to sens, czy raczej nie ma na to żadnych szans i grę wystrzeli w powietrze? :grin:

Zauważyłem też, że w launcherze Anthology niemal codziennie pojawiają się aktualizacje związane z poprawkami błędów, modów oraz samym silnikiem X-Ray. To naprawdę budujące i motywujące, bo widać, że z dnia na dzień paczka działa coraz lepiej a twórcy pracują. :blush:

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie do Szanownego @Szczepan9205:
Czy w przyszłości jest szansa na aktualizację spolszczenia do tej wersji modpacka? Czy może Zona tak bardzo pochłonęła naszego doświadczonego tłumacza, że musiał skupić się na innych, pilniejszych obowiązkach? :wink:

Nie pograsz na AO engine bo tak zdecydowali twórcu modpacka. Ale w zasadzie nie wiem w czym problem ? wszak w launcherze masz do wyboru nawet DX8… a następnie w MO2 wybierasz łatwiejszy profil i … jazda.

Spolszczenie z 2.0 nie działa bo za dużo zmian zostało wprowadzonych… próbowałem :blush: . W zasadzie wyrzuciłem wszystko tak jak doradzał @Szczepan9205 ale nawet to nie pomogło bo któryś z skryptów daje możliwość wybrania w opcjach gry zmiany języka na pol a bez tego ani rusz. Samo wstawienie nic nie daje… tylko polski głos się uruchamia , czcionki nie uwidzisz. Już nawet .DDS’y psuły możliwość rozpoczęcia gry więc … kiszka totalna.

co do tego troszkę się za to wziołem , wyodrębniłem eng ca.350 .ltx’ów … ogarnąłem około setki ale bez pozostałych składowych spolszczenia to nie ruszy. ( j/w opisałem)

1 Like

Hmm, w pełni może nie działa, ale… działa :smiling_face_with_sunglasses:

Podsumowanie

https://i.imgur.com/SSVl76s.jpeg

https://i.imgur.com/h4IgfW0.jpeg

https://i.imgur.com/VCjbats.jpeg

https://i.imgur.com/uQJ63q3.jpeg

https://i.imgur.com/nwx6PPt.jpeg

https://i.imgur.com/m3jNbzu.jpeg

Jedyne co zrobiłem to wywaliłem folder scripts, i items z folderu config. Z tym, że jak chcę zajrzeć co Sidor ma na sprzedaż lub we własne EQ to gra się wywala, z tym że log niczego oprócz Fatal error nie pokazuje, więc nie wiem co może powodować wylot.

@ORZECHOWY Na razie nie wiem, może coś spróbuję sklecić z tym, że 2.1 dopiero co wyszło, więc obstawiam że będą jeszcze łatki dlatego nie wiem czy jest sens już próbować cokolwiek składać.

1 Like