Anomaly Antology 1.2

Panowie stalkerzy …jakoś tak słabo orientuje się w ustawieniach graficznych gier a w anology czy gamiie to już w ogóle jest tego dużo..

Ale tylko w tej antology jest coś co mnie wybitnie wkurza i nie umiem tego zlikwidować..-mianowicie ubiory innych postaci świecą/błyszczą jakby były z ortalionu albo jakby ktoś je folią obwiązał.. i to na wszystkich ustawieniach graficznych.. próbowałem nawet tych ustawień “tryb ziemniaka”…tekstury dookoła surowe ale napotkane postacie szczególnie tych stalkerów co to z nami się trzymają jak np. ten Fanatyk co nam na początku pomaga…próbowałem z ustawieniami promieni słonecznych i innych ale lipa…świecą się te mundury jak psu j…a. -macie jakiś pomysł? w Gammie nawet jak na maksymalnych ustawieniach grałem nie miałem takich wkurzających “blasków”. może jakiś mod za to odpowiada? najgorzej że nie znam się na tych dodanych modach…zwykle włączam wszystko co się da i nie koliduje z innymi.. dajcie jakiś pomysł..-a może w tej grze/modzie po prostu tak wyglądają z bliska te modele postaci???

Witam gdzie znajdę przesyłkę dla Sidorowicz na Placu Budowy.

Obecnie jest dostępna wersja 1.2

@Anatolij Ano jest, wyszła jakoś niedawno. Trochę rzeczy się zmieniło i podejrzewam, że spolszczenie może nie grać w pełni z wersją 1.2, a na razie nadal nie znalazłem czasu na dokończenie spolszczenia do Anthology 1.1.

Sciągam i zobacze.

Kiedy uruchomiłem pierwszy raz grę, normalnie się włączyła, założyłem plecak, pancerz, przeładowałem karabin i ruszyłem w stronę Łukasza żeby odebrać pierwsze questy i poszedł crash. Aktualnie kiedy próbuje wczytać save’a wyskakuje coś takiego:
Jakieś pomysły?

@Przykucek Opis błędu wskazuje na to, że coś jest nie tak z teksturą, ale co to nie mam pojęcia… zazwyczaj wyloty przez tekstury się zdarzały jak tekstura miała w nazwie cyrylicę, ale ta nie ma. Ewentualnie może być jeszcze tak, że za wysokie masz ustawienia graficzne, gra nie wyrabia i w momencie wczytywania tej konkretnej tekstury wywala się do pulpitu. Spróbuj zjechać trochę w dół z grafiką, a jak to nic nie da to spróbuj nowej gry - może z tym konkretnym modelem broni jest coś nie halo. Wszystko jeszcze zależy też czy grasz na DX8, DX9, DX10 czy DX11 - nie wiem jak w przypadku Anthology, ale np. Anomaly Custom czy Dark Signal działają dobrze jedynie na DX10 lub 11, a na niższych są problemy.

Ogólnie rzecz biorąc ja bym odpuścił Anthology 1.1 bo wyszła niedawno wersja 1.2 do której aktualnie pomału dostosowuję spolszczenie z wersji 1.1 - autorzy twierdzą, że nowa wersja jest stabilniejsza i ogólnie lepsza itd. także…

Jak poskładam wstępną wersję spolszczenia do 1.2 to planuję jeszcze wypuścić aktualizację spolszczenia do 1.1 bo uzupełniłem trochę rzeczy, które zupełnie przeoczyłem zanim je wrzuciłem na forum, ale ogólnie polecałbym się uzbroić w cierpliwość i poczekać, aż wrzucę spolszczenie do 1.2,

1 polubienie

Gram obecnie i faktycznie wersja 1.2 jest stabilniejsza.

@Anatolij I z tego co widzę to spolszczenie do 1.1 mniej więcej pasuje. Swoją drogą prawie uzupełniłem ten plik st_notepad_pa, o którym kiedyś wspominałeś, ale zauważyłem że są tam bardzo dziwne treści - np. artykuł ze strony internetowej o premierze aplikacji do oglądania filmów - VLC Media Player, artykuły o samolotach SU-30SM itd.

Do tego są tam też fragmenty opowiadań Romana Kulikowa, ale tekstu jest tak dużo, że to nie ma prawa się zmieścić w jakimkolwiek okienku w grze, więc fragmenty książek pominąłem. Ale znalazłem jeszcze 2 pliki z tekstami dokumentów, więc jak dostosuję spolszczenie do 1.2 to wrzucę poprawki do 1.1 i powinno być wszystko już na swoim miejscu.

Z drugiej strony jeśli będzie wersja 1.2 to zastanawiam się czy będzie sens poprawiania spolszczenia 1.1…

Raczej nie będzie sensu poprawiać wersji 1.1

@AnatolijTeż takie wrażenie zaczynam pomału odnosić. Pewnie zostawię je sobie na dysku tak na wszelki wypadek, ale aktualnie przestawiłem się na dostosowanie wszystkiego do 1.2.

1 polubienie

Linki w poście #1 zostały wymienione na prowadzące do pobierania nowej wersji Anthology czyli 1.2. Dodatkowo w Linkach do pobieraniapojawił się link do spolszczenia przygotowanego przeze mnie do wersji 1.2 :slightly_smiling_face:

Mam nadzieję, że będzie mniej dziurawe niż to do wersji 1.1 i będzie się dało w końcu przechodzić fabuły modów bez żadnych problemów. Ja na dniach chyba sobie spróbuję pograć w fabułę Zewu Prypeci dopóki mi się nie znudzi bo jednak na silniku Anomaly i ze wszystkimi współczesnymi mechanikami to może być ciekawe doświadczenie.

Jeżeli nie to prosiłbym każdego kto zdecyduje się na zagranie o wrzucanie błędów/brakującego tekstu/ewentualnie angielskiego tekstu w formie zrzutów ekranu. Podejrzewam, że jako jeden z pierwszych @Anatolij zdecyduje się na grę, ale tak czy tak prosiłbym o błędy w formie zrzutów - jak widzę na zrzucie gdzie jest problem, jak mniej więcej wygląda tekst itd. to o wiele prościej mi jest znaleźć problem i go naprawić niż się domyślać.

Dodatkowo pamiętajcie też, że ja nad tymi modpackami pracuję sam, a ze względu na to, że są ogromne i testy zajęłyby tygodnie lub miesiące to mogą się jakieś babole zdarzać :face_with_tongue:

EDIT. @Anatolij Masz może na dysku jeszcze Anthology 1.1?

2 polubienia

@Szczepan9205 Tak mam.

Do postu #1 dorzuciłem łatkę do spolszczenia. Warto ją zainstalować ponieważ poprawia sporo rzeczy, których nie wychwyciłem jednak przed premierą spolszczenia :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Nie do końca wiem, co zrobiłem źle. Przy uruchamianiu z spolszczeniem wywala błąd, bez spolszczenia nie ma problemu.

@Azar95PL Mój błąd bo przez przypadek ścieżka w łatce do spolszczenia jest taka: gamedata->configs->text->pol->pol.

Zobacz czy masz w folderze pol drugi folder drugi pol - jeśli tak to wytnij go i zastąp nim ten pierwszy i zobacz czy ruszy, a jak nie to podeślij mi cały plik loga.

EDIT. Ok już poprawiłem ścieżkę w łatce i zaktualizowałem do niej link, porównałem też plik, który w błędzie Ci wywaliło z rosyjskim oryginałem i są identyczne, więc jeśli nadal będziesz mieć wylot to nie będę w stanie czegoś zaradzić bez loga :face_with_tongue:

2 polubienia

@Szczepan9205 Działa teraz bez problemu.

Witam mam taki problem z tym 1.2 , wybiorę ekwipunek gra zaczyna się ładować i takie wyloty , tak mam ustawioone .

Spoiler

@kanon1022Rozumiem, że odpalasz Anthology tak jak postawiłeś? Nie aktywowałeś żadnych dodatków z listy, które są domyślnie wyłączone? Ustawione masz wszystko dobrze bo inaczej by Ci się odpaliło zwykłe Anomaly. Patch 1 też rozumiem pobrałeś? Ewentualnie jeszcze dezaktywuj spolszczenie i zobacz czy bez spolszczenia też są wyloty czy nie.

Tak odbiegając trochę od tematu to ogółem to się okazuje, że ta wersja Anthology do której linki mamy w poście #1 jest już nieaktualna… Byłem pewien, że jest bo autorzy dotychczas wrzucali linki do pobierania zarówno modpacka jak i łatek na swój VK, a jak przedwczoraj przeglądałem Moddb to się okazało, że jest jeszcze nowsza wersja: Anthology 1.2 (Patch 2) + ModPack + Custom i na to patch 3, które o dziwo autorzy wrzucili na Moddb i tam wrzucają teraz najbardziej aktualne wersje, a VK chyba olali bo nic się tam nie dzieje:

https://www.moddb.com/mods/anthology/downloads

Spróbuj może Kanon pobrać tą 1.2 (Patch 2) + ModPack + Custom, wrzuć na to ten patch 3 i wrzuć do tego spolszczenie - to co najważniejsze (czyli dialogi, opisy i nazwy zadań, przedmioty questowe) powinny być po polsku, aczkolwiek pewnie będą braki znowu w tekście bo autorzy napisali, że bardzo dużo zmian zrobili między patchem 1, a patchem 2.

No a od wersji 1.2 z patchem 1 ta nowa różni się między innymi tym, że autorzy dodali szatę graficzną jak i dodatki graficzne z Anomaly Custom, więc jest dużo, dużo, dużo ładniej no i pewnie jakieś mniejsze lub większe dodatki jeszcze dorzucili także znowu będę miał roboty pełno, żeby spolszczenie do tego dostosować :see_no_evil_monkey::see_no_evil_monkey:

@Szczepan9205Dzięki bardzo wMO2 aktywowałem wszystkie dodatki jest tam taka opcja , dezaktywuję jeszcze spolszczenie i dam znać .

Bez spolszczenia to samo ,zdezaktywowałem spolszczenie wMO2 .