Mod postawiony, Apokalipsa uruchomiona. Po zainstalowaniu moda, trzeba zmienić nazwę katalogu z grażdanką na tylko krótką i łacińską. Następnie skrót pulpitowy od silnika. Wyraźne różnice w grafice. Brak gamedaty, więc na razie jest problem ze spolszczeniem.
Spoiler
Wyposażenie startowe . Po przecząśnięciu czartaka
Tekstury
Jeśli ktoś dysponuje oddzielnym spolszczeniem do starej Apokalipsy, niech go udostępni. Chociaż nowa paczka broni może spowodować konflikt.
Daję jeszcze kilka zrzutów w nowej grafice. Tak teraz wyglądają wioska nowicjuszy i Jantar. Wszyscy je chyba znają, to mogą sobie porównać.
Spoiler
DODANO.
Jakby ktoś w najbliższym czasie rozpakował pliki .db, to prosiłbym o aktualny plik system.ltx, no i na wszelki wypadek actor.ltx
DODANE 2:
Do paczki z modem dodany jest plik, zawierający porady jak postąpić przy problemach z uruchomieniem moda, oraz usunięcia (zmiany) pewnych ustawień w plikach, mogących wpływać na grę i przyzwyczajenia.
Przetłumaczona treść porad w spojlerze.
Spoiler
OD AUTORA REPACKA
Osobliwości repacka
-Wersja gry: 1.0004
Wersja moda: finalna
REKOMENDACJE
Jeśli komuś nie spodoba się rozmycie obrazu przy ruchu, niech w konsoli wpisze komendę r2_mblur 0.
Jeśli u kogoś będzie nieprzyjemnym kiwanie z widoku GB przy chodzie i biegu, może postąpić następująco: wejśc do katalogu z modem, otworzyć katalog _userdata, a następnie edytorem otworzyć plik user.ltx. odneleźć alfabetycznie linię cam_inert i wartość w niej zamienić na 0. Oryginalnie jest to 0.7 . Można też wprowadzić przez konsole komendę cam_inert 0 .
Również gdy gra na Pełnym Dynamicznym Oświeceniu będzie po brzegach miała cienie ( problemy z cieniami ), można je usunąć. Odnajdujemy - jak wyżej - plik user.ltx, w nim linię r2_sun_near_border i zamieniamy wartość na 1 . Lub z konsoli wpisać r2_san_near_border 1 .
WAŻNE.
Dla posiadaczy WIN 7/8/10: jeśli jest włączona “Kontrola konta użytkownika”, należy uruchamiać grę z konta administratora.
Jeśli gra nie będzie się uruchamiać, problem usuwamy poprzez usunięcie oryginalnego user.lt , z katalogu _userdata w katalogu głównym moda.
Nie należy instalować repacka na dysku z zainstalowanym Windowsem.
Przy posiadaniu WIN 7/8, jeśli podczas uruchamiania nastąpi wylot, w skrócie pulpitowym zaznaczyć zgodność z WIN 7.
Mod dostał o wiele lepszą oprawę graficzną przy nie zmienionym scenariuszu. Dlatego sądzę, że poprzednie spolszczenie powinno do niego pasować. Tyle tylko, że po zapoznaniu się z podstawową Apokalipsą z którą spolszczenie jest połączone, nie bardzo wiem, które katalogi oprócz tego textowego należałoby wyciągnąć. Dlatego mam pytanie do @smox jako współ tłumaczącego. Pamiętasz jeszcze które to były? No i czy mimo “emerytury” nie podjąłbyś się wydobycia tych właściwych i zrobienia aktualnego spolszczenia?
A na zachętę dla chcących sobie moda przypomnieć, kilka zrzutów.
Spoiler
Choć większość gry mam w mroku, deszczu i mgle, to i takie rodzynki się trafiają.
Jest też do kogo postrzelać, tak wielu, że aby nie plątali się pod nogami musiałem ich “zakiblować”.
W czasie wojny frakcji odbywającej się bez naszej obecności, również trup ścieli się gęsto. Aby nie mieć problemu z ponownym przeszukiwaniem trupów z wcześniejszych jatek, też musiałem je gromadzić.
To wszystko są “dostarczyciele” nie tylko broni, ale przede wszystkim jedzenia, medykamentów i innych drobiazgów, aby nie musieć tego dźwigać nie potrzebnie. Broń z nich zebrana jest taka, jaka być powinna, czyli zdatna do użytku bez naprawiania.
A kto potrafi grać w oryginale, to niech popróbuje sił.
Ostatnie zadanie wykonane. Zostało tylko wykonać to, które w PDA tkwi od samego początku
Potwierdzamy chęć pójścia na "urlop" i napisy końcowe. Ze sobą zabieramy tylko wspomnienia ze Strefy
Nowy silnik, dający świetną grafikę i usunięcie większości niedoróbek z oryginału spowodowało, że przypomnienie sobie moda ( nota bene, treść którego po latach ledwo pamiętałem ) było czystą przyjemnością. Jedyne co mnie nie zadowoliło, to mania mroczności. Wiele sytuacji nawet w środku dnia wymagało używania latarki. Bez bicia przyznaję, że te z moda podmieniłem na specjalną, pozwalającą mieć jednak poczucie dnia. Zaś w podziemiach jest tyle artów oświetlających, że przy ich istnieniu latarka jest niepotrzebna.
Kto więc może, radzę z modem się spotkać.
Szkoda tylko, że spolszczenie oryginału jest skompilowane z modem i podstawką, prawdopodobnie można będzie go wykorzystać bez poprawek.
Jeśli ktoś dysponuje oddzielnym spolszczeniem do starej Apokalipsy, niech go udostępni. Chociaż nowa paczka broni może spowodować konflikt.
Trzeba w sumie dwie paczki, podstawowe spolszczenie do SoC + Spolszczenie podstawowej Apokalipsy (Jest w temacie), wrzucę wam podstawowe.
Ogólnie problemy są dwa:
Trzeba przetłumaczyć plik od opisów broni
Trzeba dostosować kodowanie, problem z polskimi znakami, screen poniżej
@Junx Dzięki za naprowadzenie. Spolszczenie - pomijając połączenie z resztą plików z pol - uzyskałeś wklejając tyko jego gamedatę?
Mam takie pytanie, czy byłbyś skłonny z Reduxa wydobyć ekrany menu i ładowani dla wszystkich trzech części? Są kompletnie różne od tych ze starych. Patrząc na Twój zrzut, wychodzi na to, że mają na stałe zrobiony napis tytułu i trzeba będzie go podmienić na nasz. Gdybyś to zrobił, to wstaw do tej części wspólnej.
Nie obiecuję aktualizacji spolszczenia, ale może to pomóc jednemu z tłumaczy starej wersji, o ile się zdecyduje ją dostosować. A może któryś z młodszego pokolenia mając już tak przygotowany grunt, zdecyduje się na to.
Dzięki za naprowadzenie. Spolszczenie - pomijając połączenie z resztą plików z pol - uzyskałeś wklejając tyko jego gamedatę?
Tak, klasyczna gamedata
5 godzin temu, kondotier napisał:
Patrząc na Twój zrzut, wychodzi na to, że mają na stałe zrobiony napis tytułu i trzeba będzie go podmienić na nasz. Gdybyś to zrobił, to wstaw do tej części wspólnej.
Praktycznie rzecz biorąc, to mając już te trzy rzeczy, tj. pliki pol z polskiej podstawki, pliki pol z gamedaty i te ekrany menu, każdy kto ma doświadczenie w stawianiu modów może sam sobie posklejać gamedatę spolszczenia do Apokalipsy Reduksa. Czyta gamedatę, bo zrobiłem sobie taką na czitowanie i pobierał zawartość, tak w Apokalipsie jak i w Poszukiwaczach.
Tylko uwaga: Plik system.ltx dla tych dwu części się różni. Poszukiwacze nie chcieli działać na pliku z Apokalipsy i musiałem pobrać do nich spolszczenie i z niego wziąć plik system.
Ale łącząc cz2 Poszukiwanie ze spolszczeniem do niego, ten plik będzie się mieć prawidłowy. Skończyłem poszukiwaczy, to też spróbuję poskładać jakieś spolszczenie i go sprawdzić.