Dobra poświecę chwilę czasu i napisze CO ZROBIĆ ABY TO DZIAŁAŁO BEZ CYRKÓW nawet wersji PL!
1 Rozpakowujemy paczkę z Autumn Aurora 2.1 + Autumn Addon 2.0
2 Wchodzimy do rozpakowanej paczki gamedata>meshes>weapons>vssk>ammo, edytujemy i zmieniamy nazwy plików na:
ammo_12x55_1.ogf → ammo_12ő55_1.ogf
ammo_12x55_2.ogf → ammo_12ő55_2.ogf
Znak ő możemy przekopiować z mojego tematu, jak nie wiemy, jak zrobić go na klawiaturze 
3 Instalujemy Autumn Aurora 2.1 + Autumn Addon 2.0, w tym momencie instalator NIE POWINIEN wysypać błędu o złych znakach. Ominęliśmy 1 główny problem z tym cyrkiem.
4 Pomimo braku błędów podczas instalacji, i tak nie odpalimy gry bez wywalenia. Instalator zmienił język gry na RUS co powoduje zgrzyt. Aby to naprawić trzeba wejść do:
S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl\gamedata\config\ zedytować plik Localization.ltx (najlepiej za pomocą Notepad++, chociaż zwykły notatnik też da radę) i zmienić całość 2 wartości pod [string_table] na:
language = pol
font_prefix = _cent
Zapisać, cieszyć się modem w wersji PL, z czcionkami 
UWAGA:
Czasami może wywalić błąd przy próbie uruchomienia, ale dzieje się tak średnio 1/10
Nie wiem czy w dalszym etapie gry (póki co nie spotkałem) nie będzie wywalało błędu spowodowanego zamianą
ammo_12x55_1.ogf → ammo_12ő55_1.ogf
ammo_12x55_2.ogf → ammo_12ő55_2.ogf
Problem z tym modem jest taki że usilnie zmienia grę na RUS, a także znaki, co może spowodować zgrzyt. W razie problemów w FOLDERZE Z GRĄ gamedata>meshes>weapons>vssk>ammo i odmieńcie ő → x
Poradnik opracowany na bazie innych użytkowników tego forum.