Ok @korn06, podałem oficjalny link @portalsowi, podam i tutaj, należy fix rozpakować 7-zip i wkleić do gamedata, gra od nowa nie wymagana.
Dzieki cichy za sejwa, wczytałem go, zdobyłem trochę punktów na Bagnach, zapisałem i normalne wczytuje kolejne moje sejwy.
Może miałem jakiś błąd w grze i przez to wszystkie zapisane później sejwy były zepsute, działał tylko ten z początku gry.
Dla pewności- wystarczy tylko zainstalować mod i spolszczenie? I czy cichy- nie wyszedłeś jeszcze z Bagien, bo już nie pamiętam fabuły CS.
Jestem już na Kordonie. Na bagnach w przeciwieństwie do CS czystego, trzeba przejąć większość przyczółków. Dopiero wtedy pojawia się zadanie o przejściu na Kordon. Jeżeli nie zdąży się go wykonać przed utratą na rzecz bandytów któregoś z punktów, zadanie się anuluje i trzeba odzyskać utraconą pozycję. Npc-e strzelają bardzo celnie i mają podkręconą AI.
Ok @korn06, podałem oficjalny link @portalsowi, podam i tutaj, należy fix rozpakować 7-zip i wkleić do gamedata, gra od nowa nie wymagana.
Metek to jest najnowsza wersja spolszczenia?
@czernobyl, jest to malutki fix, poprawia stronę startową i parę błędów literowych. Nie ma więcej zgłoszeń o błędach, z uwagi chyba na niewielki rozmiar spolszczenia i postarałem się poprzeglądać pliki przed wysłaniem. Wklejasz i kontynuujesz grę.
A przy okazji, czy nie powinno być Bitwa o Zonę w tytule postu? Jest od początku Bitwa o Zone.
Metek tytuł zmieniony. Ogólnie to Zona nie jest polskim określeniem ale trzymamy się tej nazwy:Zona.
I jak wygląda mod w dalszym etapie gry cichy? Ja zacząłem od nowa, wojna frakcji na Bagnach jednak nie jest dopracowana, sporo trzeba się nabiegać.
Stalkerskie papierosy:
Czy będą problemy z grą na statycznym oświetleniu?
Jeśli chodzi o grafikę, nie miałem żadnych problemów na statyku i średnio- wyższych ustawieniach opcji graficznych.
Witam.Psują się sejwy na bagnach czy wie ktoś może dlaczego.Mam wersje 1.5.10, czytałem posty ale nic z nich nie wynika.
Chciałem pobrac fix do spolszczenia dlatego, że mam błędy a i rosyjska litera się znajdzie lecz link jaki zostal podany jest pusty. Ewentualnie cos spartoliłem, instalowałem zgodnie z poleceniami z pierwszego postu oraz z podpowiedziami ze spolszczenia, niestety słowa są niekompletne, w środku wyrazu trafia się duża litera i czasami rosyjska.
Ja tego fixa nie mam, a link zdechł. Czy jest może gdzieś w pobieralni?
Szukałem ale nie umiem znaleźć, może jakaś bratnia dusza poratuje.
//
Mam podobny problem, zapisy na Bagnach nie dają się wczytać.
Posty połączono
Sprawa 1 - podaj loga błędu.
Sprawa 2 - nie pisz posta pod postem, zamiast tego edytuj poprzedni - jesli masz coś do dodania.
Ok, sorry, będe edytował.Wyjaśniam o co mi chodzi:
Miałem problem ze spolszczeniem (niedokończone wyrazy, rosyjskie litery) zrobiłem reinstalkę gry i dałem patch 1.5.07 zamiast 1.5.10 i problem z tłumaczeniem rozwiązany.
Natomiast dalej mi nie czyta sejwów z bagna, jeśli chodzi o loga to jest pusty, sam jestem zdziwiony aczkolwiek nie jestem zbyt biegły w informatyce.
Na pusty log wiele nie pomogę, więc zacznijmy od początku: podaj trochę info nt. swojego sprzętu - nie zaszkodzi dxdiag. Raz jeszcze postaraj się zebrać loga - może błąd narasta kaskadowo - tzn. efekt kumuluje się od jakiegoś czasu i na każdej lokacji?, spróbuj z innej mapy podać log - jeśli nadal z bagien będzie pusty. Wiele nie tracisz robiąc reinstal, tylko z wyczyszczeniem rejestru. Są to oczywiście sugestie - możesz poczekać na pomoc, ale bez loga trudno cokolwiek ustalić.
Edit:
gdyby doszło do sytuacji, że ktoś przeoczy temat i długo nie będzie odzewu - zainteresuj forumowiczów podając link na SB.
Na pusty log wiele nie pomogę, więc zacznijmy od początku: podaj trochę info nt. swojego sprzętu - nie zaszkodzi dxdiag. Raz jeszcze postaraj się zebrać loga - może błąd narasta kaskadowo - tzn. efekt kumuluje się od jakiegoś czasu i na każdej lokacji, spróbuj z innej mapy podać log - jeśli nadal z bagien będzie pusty. Wiele nie tracisz robiąc reinstal, tylko z wyczyszczeniem rejestru. Są to oczywiście sugestie - możesz poczekać na pomoc, ale bez loga trudno cokolwiek ustalić.
Sprzęt mam taki:
Win 7 64 prof.
RAM 8 GB
Procesor AMD 6300
Karta stara HD 3870
Płya to niewiem ale nowa za 600 zł.
Jestem na poczatku gry, mam tak jak w podstawce wyeliminować bandytów, przy zdobywaniu kościola mnie ukatrupili chcialem wczytać 3 ostatniego sejwa i nie czyta.
Przed reinstalką też mi nie czytało.
Na jakiej grafice grasz? Ostatnio wiele osób ma problemy z DX10 na Win7 x64. Wiem, że nie musi w twoim przypadku tak właśnie być, ale zobacz ten temat - będziemy mogli wykluczyć jedną możliwość. Podana konfiguracja jak najbardziej spełnia wymagania gry. Mod jest pod mniej stabilny patch 1.5.07 - szkoda.
EDIT:
sprawdź działanie na słabszej grafice - wykluczysz wydajność jako powód problemu.
Gram na 1440/900 , zmniejszę i sprawdzę, odnośnie DX to nie mam pojęcia, gra sama zainstalowała i coś mi świta, że chyba uaktualnila ale do jakiej wersji to nie wiem.
Win 7 jest jeszcze dla mnie lekko trudnawy, córka musi go miec, ja bardziej ; lubię XP ; i wstyd się przyznać ale gdzie mam sprawdzić jaki mam DX?
Dzisiaj już nic nie będe robił jestem zmęczony , jutro napiszę co i jak, dzięki za zainteresowanie problemem.
W menu wchodzisz w opcje grafiki, najsłabsze jest oświetlenie statyczne, później oświetlenie dynamiczne, pełne oświetlenie dynamiczne oraz kolejne opcje. Nie mam w tej chwili stalkera na dysku, ale kilka słów na ten temat jest tutaj: link.
- oświetlenie statyczne - DX8
- oświetlenie dynamiczne - DX9
- pełne rozszerzone oświetlenie dynamiczne - DX10
Ustaw grafikę na DX9 i sprawdź jak działa mod przy zmniejszonej jakości grafiki. Spróbuj uruchomić w trybie zgodności z XP jako administrator.
Dzisaj trochę pograłem i o dziwo czyta mi jak na razie sejwy z bagien. Ustawiłem średnie detale , oświetlenie statyczne i rozdzielczość 1280 na 1024, nic nie zmieniam bo może się pokiełbasić. jak coś bedzie sie dzialo to opiszę co i jak.