Dobrego Dnia. Pobrałem Cień Chernobyla i gdy uruchomiłem grę i zmieniłem jakość grafiki, po zapisaniu pokazuje się cały czarny ekran. Próbowałem wiele razy, nawet przy zmianie głośności dzieje się to samo. Wie ktoś co począć?
@Szwagier bez podania co jest w logu ciężko zgadnąć. Ale nadal możesz grę odpalić? Pokazuje się menu, czy od razu czarny ekran?
Logi znajdziesz w folderze dokumentów: [PORADNIK] Jak sprawdzić logi
Ewentualnie tam też będzie plik user.ltx, przenieś go gdzieś, spróbuj uruchomić grę, gra zrobi sobie nowy i wtedy odpal grę. Jak ruszy to zacznij zmieniać opcje. Może za duże wybrałeś? Chociaż jak Zew przeszedłeś to nie powinno być problemu ![]()
Karta grafiki to ten intel z profilu?
@tom3kb Odpowiadając na 1 pytanie czarny ekran wyrzuca w momencie gdy wybieram poziom trudności i zaczyn się wczytywanie. Na drugie pytanie, tak karta graficzna to ta z profilu.
@Szwagier a zacznij od niskich ustawień grafiki, oświetlenia. Mniejszej rozdzielczości. A ile w ogóle ta karta ma pamięci?
No i zerknij co jest w logu.
@tom3kb Tak jak radziłeś zmieniłem rozdzielczość, z 1920 x 1080 na 1280 x 720 oraz direct na 8 I teraz już wszystko śmiga.
@Szwagier Czy nałożyłeś ten pakiet graficzny, jak Ci podpowiadano? Jeśli tak, to odinstaluj grę i zainstaluj na nowo, ale bez niego.
Po dokonaniu nowej instalacji, dokonania zmiany ustawień i sterowania, wyjdź z gry i dokonaj też restartu komputera.
Znów wyrzuca @kondotier zrobiłem więc jak napisałeś lecz nic to nie zmieniło.
@Szwagier To jeszcze raz napisz, co to za podstawkę gry masz. Skąd ją pobierasz? Coś tam pisałeś w temacie o Zewie Prypeci. Bo nie powinno się z prawidłowo zainstalowaną dziać coś takiego.
A jak dalej będą z nią takie cuda się wydziwiać to pobierz te gry od @Dziki_Perun . Dałem Ci na nie odsyłacz.
@Szwagier Spróbuj usunąć plik user.ltx i odpalić. Jeśli to nic nie da, to można też zmienić lokalizację folderu, do którego gra zapisuje dane użytkownika i sprawdzić, czy to coś da, opiszę wówczas jak to zrobić.
Poniżej offtop, zahaczam o dość “śliski” temat, niemniej lepiej jeśli to nie doprowadzi do zbędnego bicia piany.
Spoiler
@kondotier Abstrahując od tego przypadku (bo kolega Szwagier mam nadzieję zakupił gry na Steamie):
W dniu 25.01.2023 o 11:04, kondotier napisał(a):
Możesz sobie legalnie pobrać wszystkie
przy problemach z modami i zdobywaniu zasobów do moddingu jeszcze można przymknąć oko, ale nie określaj proszę repacków jako “legalne” w kontekście poznania oryginałów
Główny szkopuł to określenie - z legalnymi one nie mają nic wspólnego i tu nie powinno być wątpliwości.
To posiadanie legalnych gier powinno być warunkiem dla zachowania “czystego sumienia” przy pobieraniu repacków.
@kondotier Jeżeli chodzi o gry to mam wszystkie ze steama.
@Meta Gdzie znaleźć ten plik user.ltx?
@Szwagier Nie wiem dokładnie jak to wygląda w wersji steamowej, ale sprawdź w Dokumentach (u mnie C:\Users\Nazwa użytkownika\Documents) czy jest folder STALKER-SHOC, tam powinien być ten plik.
@Szwagier Najłatwiej ustalić, gdzie gra zapisała user.ltx można zaglądając do pliku fsgame.ltx znajdującego się w katalogu głównym gry. W 1. linii podana jest ścieżka. W mojej, pudełkowej wersji gry wygląda tak:
$app_data_root$=true|false|C:|Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\
Jeśli tę linię zamienisz na taką:
$app_data_root$=true|false| $fs_root$|ZAPISY\
To w katalogu głównym gry pojawi się katalog ZAPISY, a w nim logi, zrzuty ekranu (screenshots) zapisu gry (savedgames) no i ten poszukiwany user.ltx.
Ale na forum jest kilku użytkowników korzystających z wersji steamowskiej. Oni mogą dać lepsze porady.
Czy to ten? ![]()
@Szwagier czy ty widzisz różnicę w nazwie user.ltx, a fsgame.ltx?
Nie to nie ten, już ci napisało kilka osób w tym ja, że plik jest w folderze z zapisami gry w Dokumentach.
A gra znowu wywala się bo? Czasem nie wrzuciłeś tej Autumn Aurory?
@Szwagier W tym fsgame po otwarciu w pierwszej linii jest ścieżka do folderu, w którym jest user.ltx. Możesz zmienić tę ścieżkę tak jak podał @kondotier bez szukania user.ltx. Ktoś w sieci tę zmianę ścieżki podawał jako jeden ze sposobów na naprawę.
Witam
Trochę się zeszło pobrać na nowo Cienia ale jest
user.ltx w wersji na Steama znajduje się w
Steam\steamapps\common\STALKER Shadow of Chernobyl\_appdata_
@LisKot Dzięki to to już mam za sobą, a teraz chwila prawdy.
A zatem wszystko działa, na każdych ustawieniach graficznych gra się włącza i nie widać czarnego ekranu.
Udanych łowów Stalkerze.
Dziękuje serdecznie stalkerze ![]()
@Szwagier Mimo że to podstawka, ktoś kto gra po raz pierwszy może mieć problemy związane z nieznajomością lokacji. Masz mnóstwo pomocnych materiałów w internecie, nie wahaj się z nich korzystać.
https://www.gry-online.pl/S024.asp?ID=633
To tylko dwa przykłady, sam możesz znaleźć wiele więcej.
I taka moja sugestia. Masz do wyboru kilka trudności gry. Od tego zależy, czy gra będzie przyjemnością, czy udręką. Radzę wybrać Stalkera. To tudność w sam raz na początek gry.
I przy problemach dla których sam nie znajdziesz rozwiązania, pytaj.