@Szczepan9205 @Marcx @skipi07 @ralf237612 temat do błędów spolszczenia AA 2.0 może będzie wam łatwiej tutaj wrzucać to co się tyczy błędów spolszczenia bo w głównym temacie to i inne problemy widzę.
@tom3kb No i dobrze
a jak jest już tak miło to można by przenieść z tamtego tematu tutaj te wątki z błedami. Tylko kto to może i zechce zrobić ?
@tom3kb …temat do błędów spolszczenia AA 2.0 może będzie wam łatwiej…
Z drugiej strony w każdej z dużych modyfikacji jest bardzo dużo pisane o spolszczeniach , choćby w GAMMA w ostatnich miesiącach i jakoś nikomu to nie przeszkadzało
To tak na marginesie…
@skipi07 Napisałeś …
Sprawdziłem pliki z modami i tej nazwy “st_yan_smart_terrain_zombi_in_sci_base6_name” nie ma’ W ogóle jest tylko jedna pozycja dla “st_yan_smart_terrain_zombi_”
Ok, ale różnicę widzisz ?? W 1 przypadku masz podaną lokacje czyli region + okolice bazy jakiejś tam …a w drugim region i kogoś/coś . To jakby są dodane jakieś konkretne, szczegółowo określone dodane miejsca.
Powiem wam, że jak na tak duży mod to braki tych bardziej szczegółówych nazw smart_terrainów i kilku magazynków to i tak nie tak źle. Pytanie tylko czy autorzy to uzupełnią w wersji 2.1 czy niekoniecznie.
Tak jak sami zauważyliście - w żadnym pliku nie ma nazw do tych miejsc, czemu? Nie wiem, ale na 200% nie ma.
Kontynuując dyskusję z Błędy w spolszczeniu Anomaly Antology 2.0:
Znalazłem wymianę zdań na DC odnoszący się do tych smart_terrains coś tam …
wpis @Rikaido_M — 6.10.2025, 16:33
ps.
przy okazji link do spolszczenia nie działa w poście #1
@enter_login To raczej załatwiłoby sprawę tylko ciężko odtworzyć taką samą sytuację we własnym runie bo te questy są randomowo losowane przez grę - to jest pierwsza kwestia. Druga jest taka że trzeba by każdy taki brakujący string wychwycić podczas gry, zrobić zrzut ekranu i najlepiej jakby jeszcze mieć znacznik żeby chociaż na minimapie pokazać miejsce na które wskazuje - wtedy można wymyślić nawet jakąś własną nazwę dla tego miejsca.
A tak to sobie możemy pogdybać co najwyżej i pojedynczym miejscom, które już zostały wyłapane, nadać jakieś nazwy niestety
Gdyby to było parsowane ze stringiem z danej wersji językowej to w rus czy eng byłby te stringi, a tam też ich nie ma ![]()
@Marcx Już naprawiłem. Nie wiem czemu, ale tak jak wcześniej post #1 przywróciło do stanu z przed edycji, tak teraz link do spolszczenia…
@Szczepan9205
Czytałeś wpis wyżej ten z DC ? Link naprawiony
a już myślałem , że uzupełnione/poprawione wstawisz PL ![]()
@Marcx Niee, nie czytałem bo jak klikam w link to prosi o to, żeby otworzyć Dsc, albo kontynuować w przeglądarce - wiadomo, powinno się kliknąć żeby otworzyć Dsc, ale jak klikam to otwiera się Dsc i nic się nie dzieje więcej, więc nie wiem czy coś nie jest nie tak z linkiem.
Cholera
Zapomniałem zupełnie o tych poprawkach… Dobra, machnę jutro paczuszkę z poprawionymi plikami i po prostu wrzucę póki co jako załącznik do posta.
Link @Marcx jest dobry, możliwe że nie dołączyłeś jeszcze do tego serwera i dlatego nic Ci nie wyświetla.
Link invite do serwera:
@ofrys A to może… Kojarzę, że kiedyś już dołączałem po coś do serwera Anthology, ale potem go opuściłem i może dlatego teraz świruje.
W każdym razie problem się “rozwiązał” - skoro sami autorzy nie mają pod to tekstu tylko liczą grajków i że będą im podsyłać screeny to są w takiej samej sytuacji jak i my ![]()
Wniosek? Dopóki sami autorzy nic nie wykombinują to my też nic nie wykombinujemy, chyba że będziecie mi podsyłać screeny z napotkanymi brakami i znacznikami co to za miejsce to się wymyśli jakieś nazwy może.
A póki co - wrzuciłem link do mini-łatki do spolszczenia do tematu Anthology, więc kto czekał to niech śmiało pobiera, wrzuca i gra chociaż z tego co czytałem w dziale Anthology to to 2.0 to jeden wielki chaos ![]()
@Marqz
Widziałeś moje screeny powyżej ? jest tego mnóstwo…
I nie wiem jak w ogóle jest możliwe. Grafiki w żaden sposób nie odpowiadają opisom. Ale co ciekawe w wersji RUS jest OK.
Może tak być. Jak kolega Szczepan zechce to poprawi. Ja przede wszystkim jestem mu niezmiernie wdzięczny za cała robotę związaną z tłumaczeniem. Bez tych tłumaczeń w większość znakomitych modów bym nie zagrał. Nie wiem czy widziałeś wersję angielską która tam jest. Z tym to się nie da grać. A ja co do zasady w gierki gram w eng.
@Marcx Dlatego właśnie dostałeś wczoraj paczuszkę na PW (nie wiem czy zauważyłeś), ale tak stwierdziłem dzisiaj, że ciul tam - jak wam te babole przeszkadzają to macie ją jeszcze tutaj (kto będzie chciał to sobie pobierze):
Mini-łatka 2 do Anthology 2.0.rar (24,6 KB)
Co się zmieniło? No poprawiłem te opisy i nazwy, które wrzucił @Marcx , dodałem jeszcze kilka plików od Magazines Redux, które pominąłem i dodałem do smart_terrains.xml nazwę tego miejsca ze zrzutu (nad Jantarem). Dlaczego to było możliwe, że nie nazwy i opisy nie odpowiadały grafikom? Bo to było niedopatrzenie z mojej strony - przez to, że pod koniec już spieszyłem się, żeby wydać to spolszczenie, mając jednocześnie rozgrzebany Atrybut.
Ale dobrze, że są nadal ludzie, którzy te modpacki chcą ogrywać i są w stanie zapewnić jakiś feedback przez co można takie babole wyeliminować ![]()