Witam, moglibyście mi pomóc naprawić Blue Screen [Pliki dump spakowane do załącznika]
Blue screen występuje tylko na pulpice i przeglądarce, w stresie nie zauważyłem żeby sie pojawiał.
Jak wyskakuje mi owy bluescrren, to albo obraz jest czarny lub jest stop klatka, w przypadku czarnego obrazu nie wyskakuje mi log, tylko komputer się uruchamia od nowa z wyłożonym czasem wczytywania systemu…
Sprzęt :
PSU - chieftec gps-450aa-101a
CPU - Intel Q9300 [nie podkręcany]
GPU - GTX 550 TI OC Edition [Podkręcone fabrycznie 34C w spoczynku]
HDD - seagate barracuda 7200.12
RAM - 4GB 800MHz DDR2 Non-ECC Low-Latency CL4 DIMM (Kit of 2)
Płyta Głowna - Foxconn P35A-S
Karta Dźwiękowa - Sound Blaster X-Fi XtremeGamer
Szczegóły problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje o problemie:
*```
BCCode: 124 BCP1: 0000000000000000 BCP2: FFFFFA8004C608F8 BCP3: 0000000000000000 BCP4: 0000000000000000 OS Version: 6.1.7601 Service Pack: 1.0 Product: 256.1
[Edit]
Pisze w Hardware ponieważ "Probably caused by : hardware"
I prosił bym was jeszcze o dokładne wytłumaczenie, ponieważ nie znam się za dobrze na komputerach.
[Minidump.rar|attachment](upload://joG8X5h0YRBNSxRr9L2SOoXDPMj.rar)
Podam Ci kilka linków które znalazłem - niestety to może być wszystko - od kości pamięci do zasilacza. Będziesz musiał sukcesywnie sprawdzić. Ale na początek radzę rozebrać (tylko po kolei a nie od razu wszystko) bebechy kompa (czyli wyjąć ram, grafikę, procka etc.) i przeczyścić styki gazą spryskaną alkoholem (czasem zwykłe perfumy w spray wystarczą) i ponownie włożyć dobrze dociskając. Często tu jest błąd i od tego należy zaczynać.
Blue screen występuje tylko na pulpice i przeglądarce, w stresie nie zauważyłem żeby sie pojawiał.
Jeżeli byłoby odwrotnie to podczas obciążenia i braku chłodzenia może wystąpić restart lub BSOD np w przypadku OC. Spróbuj najpierw zrobić to co pisał @scigacz1975 , a potem uruchomić komputer na jednej kości RAM i na jednym dysku jeżeli masz np.dwa. Wiatrak nie jest ważny, ważna jest temperatura CPU.
przedmówcy napisali najistotniejsze - w skrócie: musisz ocenić stan swojego sprzętu, wartości temperatur, ewentualne spadki napięć etc. Do sprawdzenia pamięci polecam ten program: Memtest 4.2.0. Wiem, że linkowanie w tej sytuacji nie rozwiązuje twojego problemu, ale zapoznaj się z tym wątkiem dot. kwestii diagnostycznych: link. Co się tyczy…
nieprawidłowo działającego wiatraka…
Sprawdzając temperaturę na procesorze - dowiesz się czy w/w należycie spełnia swoją rolę.
Ja raczej wykluczyłbym awarię procesora/pamięci z racji prawidłowego działania w stresie. Widzę, że masz nvidię pamiętam dość poważny problem ze sterownikami nvidii i bsod/zawiechami w przeglądarce, która wykorzystuje tzw akcelerację sprzętową. Jeśli znasz angielski to polecam forum nvidia.com ten temat o ile dobrze pamiętam jest nawet przypięty. Problem ten wg mnie występuje także w wyniku awarii układu graficznego (seria 5xx ma ten problem) sam miałem 560ti OC i miałem bsody - awaria grafiki. Już tłumaczę: Masz fabrycznie podkręconą kartę, która przełącza się podczas przeglądania internetu z trybu 2d/3d i to powoduje skoki napięcia na rdzeniu. Czasem może braknąć jej po prostu mocy szczególnie, że jest podkręcona, a producenci niechętnie zmieniają napięcie rdzenia by nie podnosić tenperatur. Proponuję ściągnąć inne sterowniki - mogą być starsze/nowsze popróbuj. Ściągnij też program msi afterburner i podnieś napięcie rdzenia o 1-2 pozycje (chyba 0.13v na pozycję suwaka jak pamiętam). Ustaw opcję uruchamiania tego programu ze startem windy i próbuj. Jeśli w stresie grafa chodzi to raczej przełączanie z trybu 2d.3d wchodzi w grę. Możesz też wyłączyć akcelerację sprzętową w przeglądarce, ale to leczenie syfa kremem.
Wygląda na to że pozbyłem się tego problemu, aktualizacja sterowników do GeForce 320.49 Driver WHQL.
Jeszce się okaże czy całkowicie problem znikł, dzięki za pomoc.