CEA 2 - problem z grafiką

Postanowiłem przypomnieć sobie TT2 + AA2. A że są odświeżone (2016), tym bardziej.

Doszedłem do CEA 2 i oto co zobaczyłem :

Co więc zrobiłem :

1. Wyczyściłem komputer (WinTool Profesional), zdefragmentowałem. Nic to nie dało.

2. Restartowałem grę i komputer kilka razy. Nic.

3. Zainstalowałem moda raz jeszcze. To samo.

4. Mało tego. W takim stanie lokacji udało mi się dojść do teleportu do Sarkofagu. W nim wszystko ok. Znowu wszedłem na CEA 2 i widok taki sam.

Poprzednie pięć lokacji na których byłem są w porządku.

Co można jeszcze zrobić ?

Zmniejsz ustawienia grafiki i przełącz na oświetlenie statyczne.

Ustawiłem: oświetlenie - statyczne, jakość - niska, rozdzielczość - też zjechałem. Bez zmian.

To jest coś innego. Jakiś błąd w teksturach może w skrypcie. No normalnie aż nie chce się wierzyć. Tak ściachane.    

Ewidentny błąd pliku lokacji, przeczytaj cały temat o AA2+TT2.

Tak bodajze widziałem ten sam problem i rozwiązanie, jeśli tam nie będzie to pisz do vandra który jest na moddb.

nie znalazłem, choć przewaliłem wszystkie problemy techniczne z zakładki - mody na bazie TŚ.

Natomiast na Moddb nie bardzo wiem jak się poruszać. Z niej tylko pobierałem. 

Ja poszukam rozwiązania, myślę że do jutra znajdę jakieś.

1 polubienie

dzięki za pomoc, bo sam już nic nie wymyślę.

usuń folder

gamedata\levels\l12_stancia2

l12_stancia2 to pewnie CEA 2.

Po usunięciu pliku:

FATAL ERROR [error]Expression : cross\_table().header().game\_guid() == game\_graph().header().guid() [error]Function : CAI\_Space::load [error]File : E:\stalker\patch\_1\_0004\xr\_3da\xrGame\ai\_space.cpp [error]Line : 121 [error]Description : graph doesn't correspond to the cross table 

To plik lokacji. Całej. 259 MB.

bladź… od Vanderera dostałem odpowiedź że to błąd grafiki najprawdopodobniej i polecił usunąc ten folder… nie wiem co z tym fantem jest nie tak

Usunięcie tego pliku to usunięcie całej lokacji. Dlatego taki error.

Może trzeba usunąć jakiś plik wewnątrz l12_stancia2. Tylko jaki ?

Właśnie nie, twórcy tej sklejki mi napisali żeby cały folder usunąć… ja rozkładam ręce bo takiego buga nie miałem w żadnym modzie.. być może musiałbyś na “sąsiednie” forum zobaczyć czy jest nowsza wersja i czy ktoś miał taki problem

Sąsiednie czyli Stalker.pl ? Tam jest ta sama wersja. Sprawdzałem.

Ja miałem coś takiego dwa razy, ale wystarczyło wczytanie save’a lub zrestartowanie gry i było ok.

Z tym usunięciem aż nie chce mi się wierzyć. Przecież to cała lokacja. Może jaja sobie robią ? 

Ostatnio w samym Autumn Aurora mial ktoś taki problem i to usunięcie tej stanci mu pomogło bo wtedy grasz niby na vaniliowej grafice.

Problem niby tylko na niektórych kartach, mozna też bawić się driverami od grafy.

Ostatnie posty w Autumn Aurora na stalker.pl.

2 polubienia

przejrzałem posty na Stalker.pl. Robiłem wszystko o czym pisał Vandr. Sterów karty nie zmieniałem bo mam nie najświeższe (jak to było zalecane). 

Wniosek jest jeden. W AA2 to rozwiązanie pomaga, w TT2 + AA2 nie. 

Czyli wygląda na to, że problem jest nie do rozwiązania. 

Możesz wystawić sejwa z tej skrzaczonej lokacji?
I jeszcze jedno pytanie masz kartę AMD  czy NVIDIA?

Mam NVidię. Z save’em może być problem. Mam ich sporo, ale tego na razie nie widzę. Jak bym znalazł podeślę na PW.   

To może inaczej. Skoro masz NVIDIę to czy masz wyłączoną synchronizację pionową ?

U mnie jest np. tak, że wyłączenie synchronizacji pomaga na takie krzaczki jak są na Twoim zrzucie ale u mnie pojawiają się gdy wychodzę z gry
do menu. Wyłącznie tej opcji zmniejsza również piszczenie cewek które u mnie jest słyszalne właśnie w menu a nie grze.
Zanim nie poznałem triku z synchronizacją gdy w menu pojawiały mi się takie krzaczki jak u Ciebie robiłem trzech króli (ctrl+alt+del)
pojawiały się opcje i wybierałem Menedżer Urządzeń. Gra minimalizowała się do paska zadań a gdy ją maksymalizowałem było już ok.
Warto wypróbować te dwa pomysły 

Właśnie pobrałem TTŚ+AA2 i je zainstaluje.
Więc jeśli nic nie pomoże wystaw sejwa.

Pozdrawiam

Mam wyłączoną tak jak Ty.