Część wie, nie dawno wymieniłem kartę na 660-tkę. karta rewelacyjna polecam, ale ja w innej sprawie. Potrzebuje CICHEGO i taniego coolera pod procek bo zaczyna już mnie denerwować, jak wyciszaną mam kartę to teraz chłodzenie procka mnie denerwuje. Grając w nocy słychać je wyraźnie dość a jak wiecie mam Córkę w pokoju, niby przesypia noc, ale “przezorny ubezpieczony” jak to mówią. Zależy mi na cenie. Tak do 100, złoty, ale jeśli za dodatkowe parę złoty będę miał cisze to mogę dopłacić. Jeśli trzeba zdjęcia kompa nie ma sprawy mogę porobić i dodać jeśli trzeba. Pozdro.
teraz czekam co powie, On mi zawsze dobrze doradzał
Normalnie się zaczerwieniłem
A serio, to cały dowcip zależy od 3 rzeczy :
1 ilości posiadanej gotówki
2 miejsca na płycie głównej
3 dozwolonej wysokości radiatora
Z propozycji, które tutaj padły spokojnie mogę poprzeć coolery proponowane przez . Wrzucił 3 sztuki w różnych zakresach cenowych, i każda z nich będzie OK.
Ja osobiście używam SilentiumPC Fera 2 HE1224, i śmiało mógłbym go polecić
…Zależy mi na cenie. Tak do 100, złoty, ale jeśli za dodatkowe parę złoty będę miał cisze to mogę dopłacić…
Dlatego poparłem propozycję
Pamiętaj że obecnie wiatraki montowane na radiatorach CPU posiadają technologię PWM i ich obrotami steruje płyta główna.
To zapewnia szybsze obroty wiatraka np przy grach a wolniejsze przy przglądaniu netu.
W proponowanym chłodzeniu bequiet siedzi z tego co widać na zdjęciu wiatrak Silent Wings 2 i na pewno będzie bardzo cichy
Ogólnie chłodzenia SilentiumPC też są ok i w przystępnych cenach. Miałem do niedawna SPC Fortis 2 i jedynym powodem wymiany (na Evermax ETS-T40fit|)
było to że potrzebowałem węższej wieży radiatora.
Jednak jak na cenę 100 zł wybrałbym bequiet.
Dlatego poparłem propozycję
Pamiętaj że obecnie wiatraki montowane na radiatorach CPU posiadają technologię PWM i ich obrotami steruje płyta główna.
To zapewnia szybsze obroty wiatraka np przy grach a wolniejsze przy przeglądaniu netu.
W proponowanym chłodzeniu bequiet siedzi z tego co widać na zdjęciu wiatrak Silent Wings 2 i na pewno będzie bardzo cichy
Ogólnie chłodzenia SilentiumPC też są ok i w przystępnych cenach. Miałem do niedawna SPC Fortis 2 i jedynym powodem wymiany (na Evermax ETS-T40fit|)
było to że potrzebowałem węższej wieży radiatora.
Jednak jak na cenę 100 zł wybrałbym bequiet.
Dobrze jest też zwrócić uwagę na wielkość wentylatora i jego łożyskowanie, czym większy ale dobrze wykonany tym mniejsze obroty potrzebne do schłodzenia kolumny a co za tym idzie mniejszy hałas.
Warto też spojrzeć na gęstość blaszek. Im mniejsza tym mniejsze odprowadzanie ciepła, co z tym idzie większy rozmiar klocka, ale za to mniejsze obroty wentylatora=ciszej. A im większa to tym radiator bardziej kompaktowy przy zachowaniu wydajności, ale i mocniejszy wentyl potrzebny.
Za bardzo się tym przejmujesz. Który byś nie kupił i tak będziesz zadowolony. Bierz tą Ferę 3, jest w miarę tania i dobrze wypada w testach. Ja mam Silentium Fortis - https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-he1225-spc043-309589/, ale jest trochę za szeroki i jest sporo gimnastyki z włożeniem pamięci. Tu tego problemu nie ma.
@smox nie przejmuję się tylko, że to zakup juz na lata bo procka zmieniać raczej nie będę bo ta i7-ka mi starszy do karty graficznej.
@mkk7 Każdy test się różni, nigdy nie wyjdzie tak samo. Ceną właśnie będę się sugerował, ale pierw dysk muszę kupić bo jak ten padnie szybciej niż kupię nowy to będzie kiepsko. Muszę szybko starą sprzedać, już na olx’ie stoi.
zgadza się co do testów, ale można by się sugerować że dość głośny “2 dB różnicy”, a praktycznie to u mnie dużo więcej hałasu robią wiatraki na karcie .
, taka mała uwaga. Zauważ, że te coolery mają przymocowany wentylator na sztywno sprężynującym drutem. Zobacz, że w moim coolerze jest mocowany silikonowymi kołkami. Jeżeli zależy Ci na ciszy, to wybór jest prosty. Warto też zamocować wszystkie wentylatory w obudowie na kołki. Są bardzo tanie, a różnica jest odczuwalna.