Teraz pozostaje czekać, aż odblokują Ctrl, zaznaczanie tekstu i prawy przycisk myszki.
Meta! nie blokują od jesieni 2024.
Nikt nie pytał to się nie utleniałem.
Teraz dałem linka na próbę czy się ktoś połapie.
Po wrzuceniu spolszczenia gra nie startuje. Jakieś pomysły?
xray_blooo_31-03-25_21-07-16.log (7.86 KB)
jak to pobrać ,bo nie ogarniam ?
W dniu 31.03.2025 o 21:08, blooo napisał(a):
Po wrzuceniu spolszczenia gra nie startuje. Jakieś pomysły?
xray_blooo_31-03-25_21-07-16.log (7.86 KB)
mam dokładnie to samo
Obstawiam, że nie działa bo spolszczenie jest do wersji tego moda z 6 listopada tamtego roku, a z tego co widzę najnowsza jest z kwietnia tego roku (poprzednimi ja się zajmowałem, tą dostosował enter_login, ale od jakiegoś czasu nie widziałem go na forum, a ja jestem zawalony Stalkerem 2 i jeszcze jedną gierką typu 4X.. Ale spróbuję coś podpowiedzieć - spróbuj zainstalować moda od nowa i wrzucaj foldery z gamedaty spolszczenia po kolei do folderu z modem.
Wydaje mi się, że skoro mod wywala się ze wskazaniem na monolit_heavy_outfit to w nowszej wersji moda autor dodał jakieś nowe kombinezony i zaczął bym od nie wrzucania pliku outifts.ltx , który jest w folderze gamedata/config/misc spolszczenia - jak podmieni oryginalny dołączony do moda to może wtedy właśnie zacząć powodować problemy.
Najlepiej po tym jak postawisz mod od nowa zrobić tak: z paczki ze spolszczeniem foldery sounds i textures możesz wrzucić do folderu z modem bez problemu - one wylotu na 200% nie spowodują. Z folderu configs spolszczenia wrzuć do gamedaty moda tylko foldery text i ui i do tego plik localization.ltx - zobacz czy z takim kompletem plików ruszy. Jeśli tak to dorzuć jeszcze folder gameplay i jak nadal będzie startować to wtedy możesz dorzucić pliki artefacts_upgrade.ltx i items.ltx do folderu misc.
No i jeśli nadal będzie wszystko ok to wtedy możesz zacząć podmieniać pojedynczo pliki z folderu scripts spolszczenia - skrypty często się zmieniają, więc jeśli autor jeszcze coś zmieniał to nawet jeśli mod zacznie chodzić bez outfit.ltx to któryś ze skryptów może potem powodować inny wylot dlatego lepiej pojedynczo wrzucać. Jest trochę grzebania z tym, ale jeśli Ci zależy żeby pograć w tego moda to warto poświęcić parę minut
Powyższe rozwiązanie działa - miałem dokładnie taki sam problem, zacząłem wrzucać po kolei pliki omijając outfits.ltx i działa brakuje niektórych opisów i nazw broni, ale to mały mankament w porównaniu do tego, co w całości oferuje mod.
Koledzy Stalkerzy - jestem w magazynach wojskowych, gadam ze Śrubą, ale ziom chce tylko wódkę, nie istnieją żadne linie dialogowe odnośnie naprawy/modyfikacji broni, czy questa na narzędzia… Macie jakiegoś hinta odnośnie tego, jak ulepszać bronie NATO? Z góry dzięki!
a w tym modzie to nie naprawia się broni jakimiś zestawami naprawczymi czasem?
Naprawia się u techników, którzy oferują również opcję modyfikacji broni zestawy naprawcze + olejarki również są, ale działają przy określonym poziomie stanu broni. Głównie chodzi mi o możliwość ulepszania broni NATO (wszystkie AR-15stki i inne Benelli, Glocki i takie tam ). Można sobie zespawnować g_spawnem w konsoli, ale no… odbiera to frajdę z wydawania wirtualnej gotówy
Na forum Stalker-mods 19.07.2025 pojawiła się nowa odsłona “SoC Gunslinger 1.99 + Final Update 15f”.
Aktualizacja spolszczenia kompilacji SoC, Gunslingera i Final Update 15f gotowa do testowania pod linkiem:
https://drive.google.com/file/d/1tQLF4YpQh6l3J-jMLgf89QuAOLK3zFFO/view?usp=sharing
W Cień Czernobyla, z Gunslingerem lub bez, to można pograć w różnych odmianach, tutaj główna fabuła też zasadniczo się nie różni od oryginału 1.0006, a zaletą tej kompilacji zdaje się być manager modów z dodatkami/addonami zmianiającymi grę wizualnie i ogólnie gameplay, np. letni lub jesienny Wooden Addon for SoC Gunsl1.99 FU15f , czy szereg utrudnień jak np. addon psi-hełm w slocie, czyli konieczność zakładania prototypu Sacharowa na głowę, w slot hełmu, można też integrować u mechanika itd. Polonizacja pozwala cieszyć się WSZYSTKIMI dodatkami dostępnymi do tej kompilacji, ale proszę najpierw przeczytać sobie info w “PRZECZYTAJ!!!”, zwłaszcza treść “Polonizacja, Dodatki, Mods Manager.txt”. Zasadnicza zmiana jest taka, że dodatki spolszczamy teraz PRZED aktywacją w MM. Większość z nich nie wymaga nic poza zmianą nazwy katalogu tego dodatku (w “ADDONS” w folderze z grą) z cyrylicy na normalne znaki PRZED aktywacją, ale niektóre trzeba spolszczać/adaptować “ręcznie” przed aktywacją w Mods Manager i czasem bez tego się nie obędzie. Więcej info, w tym o istalacji i Mods Manager, a także lista addonów/dodatków z opisami w “PRZECZYTAJ!!!”.
Autor zborki i opiekun tematu na Stalker-mods wypuszcza dość często ostatnio “obnowljenia”. Ja mogę nie nadążać lub zwyczajnie mieć coś innego do roboty i dla uniknięcia problemów np. z wylotami z braku jednej sekcji jakiejś dodanej pierdoły - po prostu dołączyłem oryginalną rus-aktualizację (19.07.25). Na obecną chwilę jest to dokładnie to samo co pod linkiem na ww. rus-forum, ale w przyszłości może być kolejna aktualizacja, kto wie?
Więcej info, a jakże - w “PRZECZYTAJ!!!”.
Spolszczenie jest do wersji z 19.05.25 i tę oryginalną aktualizację można znaleźć w katalogu “Rus_Aktualizacja_19_07_25”.
Dodatki/Addony trzeba sobie ściągnąć samodzielnie, w spolszczeniu są tylko niezbędne “adaptacje” dodatków w folderze “PL_do_Addons” , które kopiujemy według instrukcji PRZED aktywacją w Mods Manager.
W polonizacji można znaleźć też polskiego lektora w “PL lektor” i można go aktywować przez MM, po uprzednim skopiowaniu “PL lektor” do “ADDONS” w folderze gry, albo zwyczajnie kopiując “gamedata” do folderu gry. PL lektor - to pliki dźwiękowe SoC z polskim lektorem z oryginalnego Cienia, czasem może to prowadzić do wrażenia dysonansu między napisami, a tym co “mówi” lektor. No cóż, napisy są zrobione do tego co NPC faktycznie mówi w swoim “audio”, a lektor (profesjonalnie) przeczytał na nagraniu co mu tam dali wtedy wydrukowane.
Ta aktualizacja spolszczenia daje okazję do przejścia po polsku fabuły Cienia Czernobyla BEZ LEKTORA, w oryginalnej wersji dźwiękowej. Z racji tego, że trzeba było “pokazać” trochę dodanego udźwiękowienia Striełoka, skorzystałem z okazji i zaadaptowałem do tej zborki ClosedCaption (“angielsko-węgierskie”) przeznaczone do oryginalnego Cienia. Całe. A nawet jeszcze trochę… W odbiorze różnica jest jak pomiędzy filmem z lektorem, a oglądaniem filmu w oryginale z napisami.
Napisy można włączyć/wyłączyć w ustawieniach gry, w zakładce opcji dźwięku.
Lektora dodanego przez Mods Manager można w każdej chwili aktywować/dezaktywować.
Trochę screenów.
W razie zgrzytów z polonizacją proszę pisać o problemach na tym forum.