Cześć. Czy komuś udało się połączyć addon z repacka SoC na HUD (AA2 albo Ceano’s) do tego moda bez wykrzaczania się całości? Wiem, że Gunslinger wprowadza własne elementy UI dlatego te z addonów nie zadziałają “ot tak”, ale mocno kłują mnie w oczy. Nie wspominając już o zbytecznej minimapce.
Podpinam się pod temat z zapytaniem: czy są gdzieś dostępne textury do tego moda? A’la Dead Zone, bo domyślam się że Autumn Aurora jest na innym silniku…Może jakieś modele NPC’s też? Naprowadzi mnie ktoś nieco plz?
Znalazłem tylko jeden. Jest to nieoficjalny dodatek, za który odpowiada jeden z użytkowników AP-PRO.
Informacje pakuję do spoilera:
Spoiler
Stworzyłem świetny dodatek do tej adaptacji. Całość została przygotowana osobno.
gamedata.dbguns3 - archiwum 1.5GB. Wystarczy wrzucić do folderu z zainstalowanym modem.
- Pogoda, tekstury, dźwięki i otoczenie zaadaptowane z Complete 1.4.4.
- Dodano muzykę podczas zwrotów akcji w fabule.
- Dodano i przepisano trzy dodatkowe celowniki (Acog, Leupold i Kemper) dla modelu M-4 .
- Dodano model PDA z OGSR Gunslinger addon.
- Pozbyto się wylotu, który był związany z naprawą PMm.
- Psioniczny nibypies, to poważny przeciwnik. Atakuje za pomocą specjalnej zdolności PSI.
- Przywrócono części ciał wszystkich mutantów i nieznacznie zwiększono ich żywotność.
- Wrony można zabić, a żarówki rozbijać.
- NPC stali się bardziej niebezpieczni - atakują z daleka i rzadko pudłują.
- Naboje przeciwpancerne są w stanie przebić drewniane i metalowe obiekty.
- Zmieniono dźwięk wystrzałów w przypadku niektórych broni.
- Ok. 40 utworów muzycznych w radiu u Barmana i osobno u Sidorowicza.
- Dodano muzykę w głośnikach.
- Cztery losowe utwory w menu.
- Na niektórych lokacjach pojawił się bardziej klimatyczny ambient.
- Wyższej jakości ikony.
- Lekkie zmiany w rozgrywce i schowkach. Dodatkowo usunięto limit czasu w przypadku zadań.
- I wiele innych drobnych dodatków, których celem jest poprawa rozgrywki.
Ważne! Typ światła słonecznego w ustawieniach polecam umieścić Screen spase (Mrmnwar), lub wyłączyć je całkowicie. Folder gamedata usunąć!
- Modyfikację można pobrać z Cloud Mail lub Google Drive.
Osobno trochę screenów:
Zainstalowałem i… mam mieszane uczucia. Wygląda lepiej, strzela się bardziej dynamicznie na pewno, ambient i muzyka też daje radę! Jest jednak kilka rzeczy, które mi nie leżą całkowicie. Próbowałem rozpakować ten plik .db extractorem, ale go nie znajduje. Może ktoś pomógłby mi z rozpakowaniem jego zawartości?
Jakby to kogoś interesowało to udało mi się rozpakować ten plik z addonem, plikiem STK unpackerem z MODDB… Fajnie byłoby dodać część tych zmian, ponieważ mod jest naprawdę genialny i z powodzeniem mógłby zostać wydany jako oficjalny SoC Update ;). Jednak nie wszystkie zmiany w moim odczuciu są korzystne… Przykładowo: pozmieniano ikony, siatki celownicze, etc. Szukam chętnego do pomocy w tuningu SoC z GA bo sam nie potrafię wyłowić wszystkich plików z gamadaty…odpowiadających za poszczególne zmiany…
EDIT: Jeszcze Gauss może ktoś pamięta; Gdzie zdobyć do niego baterie? Nikt nie sprzedaje a snajperów w Prypeci nie da przeszukać, bo zostają po śmierci na dachu… I czy da się Gaussa u kogoś ulepszyć jak w OGSR GA?
W dniu 10.07.2022 o 21:50, Agrael napisał(a):
Tytuł oryginalny: Адаптация Gunslinger mod для ТЧ (OGSR Engine)
Platforma: OGSR Engine
Data premiery: 05.07.2022 r. | Najnowsza wersja: 31.12.2022 r.
Autor: hardplayer22
Autor spolszczenia: @Szczepan9205OPIS:
Pokaż ukrytą zawartość
Adaptacja moda GUNSLINGER mod do Cienia Czarnobyla.
Zmiany:
- Przeniesienie wszystkich (gotowych w tej chwili) broni z modu Gunslinger na platformę CCz.
- Opcjonalne przyrządy celownicze w 3D.
- Opcjonalne PDA w 3D. (dzięki autorom OGSR: Gunslinger Addon).
- Przeniesienie wszystkich wizualizacji (modeli oraz animacji) rąk.
- Możliwość używania dodatkowych przyrządów celowniczych oprócz celowników optycznych.
- Unikalne modyfikacje broni z zainstalowanymi ulepszeniami wizualnymi (dzięki autorom OGSR Gunslinger).
- System animacji używania przedmiotów.
- System wykrywania artefaktów tylko z detektorem, tak jak w ZP (sam spawn artefaktów również został nieco przeprojektowany. Nigdy traficie już na góry cennych artefaktów na Wysypisku, ale dzięki temu sensowne jest teraz badanie każdej pojedynczej anomalii za pomocą detektora).
- System inwentarza z ZP (z drobnymi cechami i różnicami).
Od autora:
Pokaż ukrytą zawartość
Po zdobyciu odrobiny doświadczenia z silnikiem OGSR zacząłem rozważać zaadoptowanie Gunslingera do oryginalnej historii z Cienia Czarnobyla. Uznałem, że dobrym pomysłem będzie połączenie pierwowzoru ze świetną paczką broni. Prace nad tą adaptacją rozpocząłem jeszcze zanim został wydany OGSR Gunslinger, ale z powodu braku doświadczenia zostałem zmuszony do tymczasowego wstrzymania dalszego rozwoju. Po premierze OGSR Gunslinger, za zgodą autorów projektu, zacząłem korzystać z ich silnika, dzięki czemu mogłem dokończyć pracę nad adaptacją na poziomie, który mnie usatysfakcjonował.
Podziękowania:
Pokaż ukrytą zawartość
Jestem bardzo wdzięczy następującym autorom:
- STRIFER
- Gunslinger Mod Team
- KRodin
- I AM DEAD
- i-love-kfc
- Laucer
- K.D.
- KamikaZze
- xStream
- DEXXX
- Mad Hikki
- kstn
- naxac
- DSH
- Ray Twitty aka Shadows
- Сергей Сергеевич
- XMODER-ua
- monk
- Mortan
- Andrejs Green
- LsdPro
- unethicalrus
- _Mr_Vlad_
Wielkie podziękowania dla tych osób. Ich zasługa w wydaniu tej adaptacji jest znacznie większa niż moja. Jeśli o kimś zapomniałem, proszę dać mi znać, a na pewno go dodam do listy.
Ważne:
Pokaż ukrytą zawartość
- Zalecany kąt widzenia (fov) wynosi 67,5. Jest to kąt widzenia, na którym regulowano celowanie.
- Podczas animacji przedmiotów nie zaleca się przemieszczania między lokacjami oraz zapisywania gry.
SCREENY:
INSTALACJA:
Pokaż ukrytą zawartość
Poprawna kolejność instalacji moda oraz spolszczenia:
- Cień Czarnobyla 1.0006.
- Pobrane archiwum z modem oraz poprawką do niego należy rozpakować, a następnie umieścić w głównym katalogu z grą.
- Pobrane archiwum ze spolszczeniem wypakować, a następnie umieścić w głównym katalogu z grą. Jeżeli Windows poprosi o zgodę na podmianę plików to należy wyrazić zgodę.
- Opcjonalnie zaimplementować dodatki.
- Grę należy uruchomić za pomocąbin_x64\xrEngine.exe.
LINKI DO POBRANIA:
Link do moda nie działa. Da ktoś nowy?
W dniu 30.03.2024 o 19:03, LisKot napisał(a):
Nie testowałem, ale na stronie moda są takie linki.
dzięki!
Dobry wieczór. Mógłbym prosić o jakieś wytyczne jak odpalić moda ze spolszczeniem ale z polskimi znakami diakrytycznymi? Testowałem na rosyjskim repacku ale zamiast polskich znaków jest cyrylica
Linki od kolegi @LisKot działają i gra działa jak złoto, jedynie jest problem ze spolszczeniem, po użyciu wywala do pulpitu przy starcie. Najpewniej dlatego, że wersja moda plus patch są w wersji 1.9 a na zdjęciu u kolegi @Szczepan9205 jest wersja 1.2
Chyba jest zbyt dużo zmian.
Trzeba by dostosować je do nowszej wersji.
Fajnie by było, na całe szczęście mogę grać po angielsku.
FunkyKoval - z tym tłumaczeniem na angielski to uwazaj, co kraj to inne tłumaczenie.
Romper Stomper jest tłumaczone przez gugle jako pajacyk stomper a w australijskiej odmianie angielskiego oznaczaq nagłe uderzenie/pierdolnięcie.
Hey. Do SoC GA wyszedł Final Update wprowadzający nowe bronie i inne zmiany. Niestety jest do pobrania tylko z rosyjskich serwerów… Może ma ktoś chody żeby to wrzucić gdzie indziej żeby można było pobrać?? Ładnie proszę o rozważenie sytuacji…![]()
Zobaczę ile to to waży i spróbuję wrzucić na Google Drive.
@ArNie, @Mayer99 Jest link do GoogleDrive ![]()
https://drive.google.com/drive/folders/1xTp_budbN7KiB9GSOiL81ofeOYrxuWEm
Tylko z tego co widzę to ktoś po prostu wziął CCz+GA i połączył go z tym Final Update i innymi dodatkami bo oryginalny autor to hardplayer22, a autorem tej wersji jest ktoś inny
No i ostatnia - najbardziej aktualna CCz+GA jest z 26.03.2024 i chyba do niej będę spolszczenie aktualizował, ale może będzie pasować też do tej wersji z Final Update… zobaczymy jak się za to wezmę ![]()
@Szczepan9205czyli link z google drive a ten z stalker-mods to jedno i to samo, czy dwie różne wersje?
To ja zasysam i dam znać jak to wygląda… Bo naprawdę jestem ciekawy bardzo….![]()
@ArNie Znaczy jeśli się użyje VPN i wejdzie na stalker-mods to są tam dwie metody pobierania - można pobrać oddzielnie CCz+GA, menedżer modów i tekstury i modele z Autumn Aurora - w takim wypadku linki są do Mediafire, a na samym dole jest inne źródło pobierania i ono prowadzi do GD gdzie są te same rzeczy tylko pod jednym linkiem i w jednym miejscu.
A co do wersji to ta, o którą pytał @Mayer99 to to jest rozszerzona o różne dodatki (w zwykłej ich nie ma) wersja CCz+GA, więc chyba trzeba by jej zrobić oddzielny temat, żeby się nie myliła zwykła z tą rozszerzoną…
@Mayer99 Heh spoczko tylko wydaje mi się, że ten mod będzie tylko po rosyjsku
Nie kojarzę, żeby CCz+GA miało dołączony angielski jak go tłumaczyłem rok czy tam dwa lata temu.
Zainstalowałem i odpaliłem…Wersja wyłącznie rosyjska, także składałem bukwa do bukwy żeby coś zrozumieć. Jest spawner w menu pod F1 i można sobie nowe giwery posprawdzać. Mi głównie w podstawowej wersji brakowało snajperek bolt action np, a tu mamy: SV98, L96A1, Macmillan Lapua z BaS (chyba); dodatkowo semi auto HK G28 z zintegrowaną lunetą i SR25 z możliwością doczepienia celownika. Dodatkowo assault rifles jak HK 416, AR15, HK g36c, LR300, M16A1, AK12, AEK971 do tego strzelby i pistolety…Modele są ok, ale wątpię czy można je ulepszać u techników na takim poziomie jak modele z Gunslingera. Są jeszcze dodatki do moda w osobnym Zip jak jesienne tekstury czy HD models. Jak pogram troszkę to napiszę jak wrażenia ![]()
![]()