Cień Czarnobyla + Gunslinger Mod

Cześć. Czy komuś udało się połączyć addon z repacka SoC na HUD (AA2 albo Ceano’s) do tego moda bez wykrzaczania się całości? Wiem, że Gunslinger wprowadza własne elementy UI dlatego te z addonów nie zadziałają “ot tak”, ale mocno kłują mnie w oczy. Nie wspominając już o zbytecznej minimapce.

Podpinam się pod temat z zapytaniem: czy są gdzieś dostępne textury do tego moda? A’la Dead Zone, bo domyślam się że Autumn Aurora jest na innym silniku…Może jakieś modele NPC’s też? Naprowadzi mnie ktoś nieco plz?

@Mayer99

Znalazłem tylko jeden. Jest to nieoficjalny dodatek, za który odpowiada jeden z użytkowników AP-PRO.

Informacje pakuję do spoilera:

Spoiler

Stworzyłem świetny dodatek do tej adaptacji. Całość została przygotowana osobno.

gamedata.dbguns3 - archiwum 1.5GB. Wystarczy wrzucić do folderu z zainstalowanym modem.

• Pogoda, tekstury, dźwięki i otoczenie zaadaptowane z Complete 1.4.4.
  • Dodano muzykę podczas zwrotów akcji w fabule.
  • Dodano i przepisano trzy dodatkowe celowniki (Acog, Leupold i Kemper) dla modelu M-4 .
  • Dodano model PDA z OGSR Gunslinger addon.
  • Pozbyto się wylotu, który był związany z naprawą PMm.
  • Psioniczny nibypies, to poważny przeciwnik. Atakuje za pomocą specjalnej zdolności PSI.
  • Przywrócono części ciał wszystkich mutantów i nieznacznie zwiększono ich żywotność.
  • Wrony można zabić, a żarówki rozbijać.
  • NPC stali się bardziej niebezpieczni - atakują z daleka i rzadko pudłują.
  • Naboje przeciwpancerne są w stanie przebić drewniane i metalowe obiekty.
  • Zmieniono dźwięk wystrzałów w przypadku niektórych broni.
  • Ok. 40 utworów muzycznych w radiu u Barmana i osobno u Sidorowicza.
  • Dodano muzykę w głośnikach.
  • Cztery losowe utwory w menu.
  • Na niektórych lokacjach pojawił się bardziej klimatyczny ambient.
  • Wyższej jakości ikony.
  • Lekkie zmiany w rozgrywce i schowkach. Dodatkowo usunięto limit czasu w przypadku zadań.
  • I wiele innych drobnych dodatków, których celem jest poprawa rozgrywki.

Ważne! Typ światła słonecznego w ustawieniach polecam umieścić Screen spase (Mrmnwar), lub wyłączyć je całkowicie. Folder gamedata usunąć!

Osobno trochę screenów:

Spoiler

1 polubienie

Zainstalowałem i… mam mieszane uczucia. Wygląda lepiej, strzela się bardziej dynamicznie na pewno, ambient i muzyka też daje radę! Jest jednak kilka rzeczy, które mi nie leżą całkowicie. Próbowałem rozpakować ten plik .db extractorem, ale go nie znajduje. Może ktoś pomógłby mi z rozpakowaniem jego zawartości?

Jakby to kogoś interesowało to udało mi się rozpakować ten plik z addonem, plikiem STK unpackerem z MODDB… Fajnie byłoby dodać część tych zmian, ponieważ mod jest naprawdę genialny i z powodzeniem mógłby zostać wydany jako oficjalny SoC Update ;). Jednak nie wszystkie zmiany w moim odczuciu są korzystne… Przykładowo: pozmieniano ikony, siatki celownicze, etc. Szukam chętnego do pomocy w tuningu SoC z GA bo sam nie potrafię wyłowić wszystkich plików z gamadaty…odpowiadających za poszczególne zmiany…

EDIT: Jeszcze Gauss może ktoś pamięta; Gdzie zdobyć do niego baterie? Nikt nie sprzedaje a snajperów w Prypeci nie da przeszukać, bo zostają po śmierci na dachu… I czy da się Gaussa u kogoś ulepszyć jak w OGSR GA?

W dniu 10.07.2022 o 21:50, Agrael napisał(a):

Tytuł oryginalny: Адаптация Gunslinger mod для ТЧ (OGSR Engine)
Platforma: OGSR Engine
Data premiery: 05.07.2022 r. | Najnowsza wersja: 31.12.2022 r.
Autor: hardplayer22
Autor spolszczenia: @Szczepan9205

OPIS:

Pokaż ukrytą zawartość

Adaptacja moda GUNSLINGER mod do Cienia Czarnobyla.

Zmiany:

• Przeniesienie wszystkich (gotowych w tej chwili) broni z modu Gunslinger na platformę CCz.
  • Opcjonalne przyrządy celownicze w 3D.
  • Opcjonalne PDA w 3D. (dzięki autorom OGSR: Gunslinger Addon).
  • Przeniesienie wszystkich wizualizacji (modeli oraz animacji) rąk.
  • Możliwość używania dodatkowych przyrządów celowniczych oprócz celowników optycznych.
  • Unikalne modyfikacje broni z zainstalowanymi ulepszeniami wizualnymi (dzięki autorom OGSR Gunslinger).
  • System animacji używania przedmiotów.
  • System wykrywania artefaktów tylko z detektorem, tak jak w ZP (sam spawn artefaktów również został nieco przeprojektowany. Nigdy traficie już na góry cennych artefaktów na Wysypisku, ale dzięki temu sensowne jest teraz badanie każdej pojedynczej anomalii za pomocą detektora).
  • System inwentarza z ZP (z drobnymi cechami i różnicami).

Od autora:

Pokaż ukrytą zawartość

Po zdobyciu odrobiny doświadczenia z silnikiem OGSR zacząłem rozważać zaadoptowanie Gunslingera do oryginalnej historii z Cienia Czarnobyla. Uznałem, że dobrym pomysłem będzie połączenie pierwowzoru ze świetną paczką broni. Prace nad tą adaptacją rozpocząłem jeszcze zanim został wydany OGSR Gunslinger, ale z powodu braku doświadczenia zostałem zmuszony do tymczasowego wstrzymania dalszego rozwoju. Po premierze OGSR Gunslinger, za zgodą autorów projektu, zacząłem korzystać z ich silnika, dzięki czemu mogłem dokończyć pracę nad adaptacją na poziomie, który mnie usatysfakcjonował.

Podziękowania:

Pokaż ukrytą zawartość

Jestem bardzo wdzięczy następującym autorom:

• STRIFER
  • Gunslinger Mod Team
  • KRodin
  • I AM DEAD
  • i-love-kfc
  • Laucer
  • K.D.
  • KamikaZze
  • xStream
  • DEXXX
  • Mad Hikki
  • kstn
  • naxac
  • DSH
  • Ray Twitty aka Shadows
  • Сергей Сергеевич
  • XMODER-ua
  • monk
  • Mortan
  • Andrejs Green
  • LsdPro
  • unethicalrus
  • _Mr_Vlad_

Wielkie podziękowania dla tych osób. Ich zasługa w wydaniu tej adaptacji jest znacznie większa niż moja. Jeśli o kimś zapomniałem, proszę dać mi znać, a na pewno go dodam do listy.

Ważne:

Pokaż ukrytą zawartość
  • Zalecany kąt widzenia (fov) wynosi 67,5. Jest to kąt widzenia, na którym regulowano celowanie.
  • Podczas animacji przedmiotów nie zaleca się przemieszczania między lokacjami oraz zapisywania gry.

SCREENY:

Pokaż ukrytą zawartość

INSTALACJA:

Pokaż ukrytą zawartość

Poprawna kolejność instalacji moda oraz spolszczenia:

• Cień Czarnobyla 1.0006.
  • Pobrane archiwum z modem oraz poprawką do niego należy rozpakować, a następnie umieścić w głównym katalogu z grą.
  • Pobrane archiwum ze spolszczeniem wypakować, a następnie umieścić w głównym katalogu z grą. Jeżeli Windows poprosi o zgodę na podmianę plików to należy wyrazić zgodę.
  • Opcjonalnie zaimplementować dodatki.
  • Grę należy uruchomić za pomocąbin_x64\xrEngine.exe.

LINKI DO POBRANIA:

Ukryj zawartość

Mod:

• GoogleDrive - [KLIK]

Spolszczenie:

Fix z 11.01:

• GoogleDrive - [KLIK]

Dodatki:

Pokaż ukrytą zawartość

Model PDA z OGSR Gunslinger:

• GoogleDrive - [KLIK]

Źródło:

Link do moda nie działa. Da ktoś nowy?

Nie testowałem, ale na stronie moda są takie linki.

Mod

Fiks

1 polubienie

W dniu 30.03.2024 o 19:03, LisKot napisał(a):

Nie testowałem, ale na stronie moda są takie linki.

Mod

Fiks

dzięki!

Dobry wieczór. Mógłbym prosić o jakieś wytyczne jak odpalić moda ze spolszczeniem ale z polskimi znakami diakrytycznymi? Testowałem na rosyjskim repacku ale zamiast polskich znaków jest cyrylica

Linki od kolegi @LisKot działają i gra działa jak złoto, jedynie jest problem ze spolszczeniem, po użyciu wywala do pulpitu przy starcie. Najpewniej dlatego, że wersja moda plus patch są w wersji 1.9 a na zdjęciu u kolegi @Szczepan9205 jest wersja 1.2

Chyba jest zbyt dużo zmian.
Trzeba by dostosować je do nowszej wersji.

Fajnie by było, na całe szczęście mogę grać po angielsku.

FunkyKoval - z tym tłumaczeniem na angielski to uwazaj, co kraj to inne tłumaczenie.

Romper Stomper jest tłumaczone przez gugle jako pajacyk stomper a w australijskiej odmianie angielskiego oznaczaq nagłe uderzenie/pierdolnięcie.

p.s. https://www.filmweb.pl/film/Romper+Stomper-1992-9225

Hey. Do SoC GA wyszedł Final Update wprowadzający nowe bronie i inne zmiany. Niestety jest do pobrania tylko z rosyjskich serwerów… Może ma ktoś chody żeby to wrzucić gdzie indziej żeby można było pobrać?? Ładnie proszę o rozważenie sytuacji…:wink:

https://youtu.be/KKEcgDxvLpI?si=x4XbqYb5VKIuA3y5

1 polubienie

Zobaczę ile to to waży i spróbuję wrzucić na Google Drive.

@ArNie, @Mayer99 Jest link do GoogleDrive :face_with_tongue:
https://drive.google.com/drive/folders/1xTp_budbN7KiB9GSOiL81ofeOYrxuWEm

Tylko z tego co widzę to ktoś po prostu wziął CCz+GA i połączył go z tym Final Update i innymi dodatkami bo oryginalny autor to hardplayer22, a autorem tej wersji jest ktoś inny :thinking: No i ostatnia - najbardziej aktualna CCz+GA jest z 26.03.2024 i chyba do niej będę spolszczenie aktualizował, ale może będzie pasować też do tej wersji z Final Update… zobaczymy jak się za to wezmę :face_with_tongue:

1 polubienie

@Szczepan9205czyli link z google drive a ten z stalker-mods to jedno i to samo, czy dwie różne wersje?

To ja zasysam i dam znać jak to wygląda… Bo naprawdę jestem ciekawy bardzo….:smiling_face_with_sunglasses:

@ArNie Znaczy jeśli się użyje VPN i wejdzie na stalker-mods to są tam dwie metody pobierania - można pobrać oddzielnie CCz+GA, menedżer modów i tekstury i modele z Autumn Aurora - w takim wypadku linki są do Mediafire, a na samym dole jest inne źródło pobierania i ono prowadzi do GD gdzie są te same rzeczy tylko pod jednym linkiem i w jednym miejscu.

A co do wersji to ta, o którą pytał @Mayer99 to to jest rozszerzona o różne dodatki (w zwykłej ich nie ma) wersja CCz+GA, więc chyba trzeba by jej zrobić oddzielny temat, żeby się nie myliła zwykła z tą rozszerzoną…

@Mayer99 Heh spoczko tylko wydaje mi się, że ten mod będzie tylko po rosyjsku :face_with_tongue: Nie kojarzę, żeby CCz+GA miało dołączony angielski jak go tłumaczyłem rok czy tam dwa lata temu.

Zainstalowałem i odpaliłem…Wersja wyłącznie rosyjska, także składałem bukwa do bukwy żeby coś zrozumieć. Jest spawner w menu pod F1 i można sobie nowe giwery posprawdzać. Mi głównie w podstawowej wersji brakowało snajperek bolt action np, a tu mamy: SV98, L96A1, Macmillan Lapua z BaS (chyba); dodatkowo semi auto HK G28 z zintegrowaną lunetą i SR25 z możliwością doczepienia celownika. Dodatkowo assault rifles jak HK 416, AR15, HK g36c, LR300, M16A1, AK12, AEK971 do tego strzelby i pistolety…Modele są ok, ale wątpię czy można je ulepszać u techników na takim poziomie jak modele z Gunslingera. Są jeszcze dodatki do moda w osobnym Zip jak jesienne tekstury czy HD models. Jak pogram troszkę to napiszę jak wrażenia :saluting_face::flexed_biceps: