Dlatego w tytule nie napisałem tak jak autor CoC+SGM tylko SGM Addon. Jednak jest to pierwszy na naszym forum mod, który dodaje jednostkowo bardzo dużo zawartości czyli broń + arty + kombinezony + nowe ikony przedmiotów.
Czy ten SGM to połączenie outfita, gulasza i nowych artów?
Nie, to coś zupełnie innego. W Outfit Addonie nie ma tylu nowych, ciekawie wyglądających kombinezonów. Są też duże różnice w rodzaju broni między SGM Addon a Gulaszem (moim zdaniem na korzyść SGM Addon). Z kolei w SGM Addonie artefaktów jest więcej niż w “Nowych Artefaktach 1.4.22”.
Nie polecam tego addona. Niektóre celowniki broni są nie wyśrodkowane na ekranie np. w Gromie (Thunder). Tak samo ogień z lufy jest czasami totalnie z boku np. w Bizonie. No i ogólnie to jakoś wszystko nie dopracowane/przetestowane…
Jak dla mnie - bardzo dobry dodatek. Mimo że bardzo lubiłem grać w mody z serii SGM to wnerwiała mnie nieziemska wytrzymałość przeciwników na obrażenia.
Sprawiało to że granie na Nowicjuszu przypominało bardziej zawody airsoftu gdzie my i przeciwnicy dostawaliśmy jakichś skurczy czy wstrząsów ale samopoczucie mieliśmy w porządku…
Ciekawe czy są tam artefakty z Artifact Addon którego lubiłem dodawać do SGM…
Chciałbym serdecznie podziękować tłumaczom za prace nad dodatkiem inspirowanym moją ulubioną serią modów. Co do samej polonizacji - nie doszukałem się błędów po kilku godzinach gry.
Mam jednak pytanie o sam dodatek - z niewiadomych mi przyczyn szybka podróż nie działa. Pliki do jej aktywacji są, pojawiają się ikony ale prawoklik na nich nic nie daje, nie pojawia się opcja szybkiej podróży.
edit: udało się, trzeba się pozbyć fast_travel.script z gamedata\scripts
edit2: za to jest inny problem - nie wiedzieć czemu po jakiś czasie, ni stąd ni zowąd, zapętla się dźwięk wystrzału karabiny snajperskiego, głośny jakby przy samym uchu jakiś NPC strzelał a żywej duszy nie ma przy mnie.
PS. czy to normalne, że na przykład cele typu „uwolnij więzionego stalkera" przenoszą się na inne mapy? Siedziałem w Kordonie, dostałem zlecenie na stalkera w wiosce kotów. Uruchomiłem grę ponownie i nie było go w wiosce a przy tunelu pod mostem kolejowym. Sprawa ułatwiona, tylko jeden stalker stał się wrogi zamiast całej wioski. Drugie zadanie - uwolnienie. Najpierw siedzieli w wiosce z łodziami na północnozachodnim krańcu bagien, po restarcie gry pojawili się na ATP. To że stalkerzy wędrują to rozumiem ale dopiero teraz wygląda to na normalną teleportację.
z niewiadomych mi przyczyn szybka podróż nie działa
Rozgryzłem w czasie testowania polonizacji, na jakiej zasadzie działa “szybka podróż” w dodatku SGM Addon. Od strony technicznej nic się nie zmieniło czyli naciskamy prawym przyciskiem na ikonę zielonego domku i wybieramy opcję szybkiej podróży. Cały sęk w tym że najpierw musimy znaleźć artefakt “Korkociąg” bez którego nie będziemy mogli korzystać z tej opcji.
6 godzin temu, ZapomnialemLoginu napisał:
nie wiedzieć czemu po jakiś czasie, ni stąd ni zowąd, zapętla się dźwięk wystrzału karabiny snajperskiego
Nie spotkałem się w czasie testów z tym problemem, ale za to pod mostkiem na północ od wioski kotów zapętlił mi się dźwięk Sidora - idziesz sobie spokojnie i nagle słyszysz głos Sida