Czekam na film na motywach So.C.

Film fabularny, najlepiej odcinkowy, nakręcony przez Rosjan albo Ukraińców. Tylko oni czują ten surowy klimat i nie obstawią ról w takim filmie aktorami o równiutkich białych zębach… Film nie wymagałby dużego budżetu bo można go nakręcić w plenerze nie budując studio, nie wymaga drogich efektów specjalnych, ot trochę strzelaniny i tułaczki po opuszczonych okolicach. Bardzo podobała mi się 'Karna kompania", tani film o świetnej fabule i naturalnych aktorach bez operacji plastycznych. Nie chciałbym też zobaczyć w filmie wielkich gwiazd rosyjskiego czy ukraińskiego kina ani broń Boże naszych: Lindy, Szyca czy Żebrowskiego i innych… Jeszcze kilka lat i technika cyfrowa pójdzie tak do przodu, że tego typu filmy będą w większości animacjami, bez ograniczeń plenerowo-studiowych, kaskaderskich i innych. Uważam jednak, że tutaj kluczową postacią będzie rola Naznaczonego i to on sprawi że ew. film byłby hitem czy klapą.

Mnie ten pomysł też się bardzo podoba. W dodatku materiału na scenariusze jest w bród - mam naściagane chyba kilkadziesiąt książek z serii Stalkera (po rosyjsku) i sukcesywnie czytam korzystając ze swojego telefonu, najczęściej w drodze do i z pracy. Taki serial… to byłby sam miód… cos jak Stargate… myslę, że na pewno zwróciły by się poniesione na produkcje koszty. Już nie mówię nawet o realizacji w rzeczywistych terenach - krajobrazy znajda się wszędzie, wystarczy co jakiś czas wmontować w tło widok Elektrowni… nie takie seriale powstawały w skromnych dekoracjach.

Też myślę, że materiału nie zabraknie, mamy obaj świadomość, że serial zrobiony tylko na fabule So.C byłby raczej krótki. Stargate… oglądałem wszystkie serie + Atlantis, aż takich marzeń nie snuję, ale tamte seriale pokazały, że mając pomysł można zrobić bardzooooooo oglądalny serial. Myślę sobie, że jedna powiedzmy 12-to odcinkowa seria byłaby idealna, bez futurystycznych pomysłów i wprowadzania nowych - nie pasujących postaci do filmu. Czekamy zatem razem trurl3, na ten film.