Witam.
Pomyślałem, że warto było by spisać kilka ciekawych porad odnośnie clear sky.
Jest dobry sposób na sporą kasę. W każdej bazie znajdują się skrzynki z amunicją. Wystarczy zajrzeć do takiej skrzyni, zostawić w niej wszystkie swoje przedmioty i zebrać tyle amunicji ile jesteśmy w stanie udźwignąć (oczywiście warto zostawić tą z której będziemy korzystać). Zwykle niedaleko są handlarze u których sprzedajemy cały zapas więc nawet jeśli trzeba biegać 2 razy to i tak nie jest to dużo roboty. Sprzedajesz danej frakcji jej własną amunicję! Najwięcej jak na razie zarobiłem na “Powinności”-24790Rubli!!! Po jakimś czasie skrzynki znowu są pełne także jest to sposób na nieograniczoną ilość kasy!!! Zapomniałem dodać, że warto save’ować grę po każdym pobraniu amunicji. Raz zdarzyło mi się, że po powrocie od handlarza kiedy chciałem wziąć ze skrzyni moje graty, okazało się, że mój ulepszony do granic możliwości kombinezon SEVA stał się podstawową wersją.
Kolejną istotna sprawa, tym razem chodzi o główny wątek gry. Po wypełnieniu misji dla “Wolności” w Dolinie mroku, dostaniecie informacje o miejscu w którym znajduje się Kieł (Pchli targ). Zanim się tam wybierzecie polecam wydać całą kasę na ulepszanie sprzętu lub zakup nowych gadżetów. Następnie w okolicach Pchlego targu należy znaleźć jakąś kryjówkę i zostawić tam cały swój dobytek w raz z kombinezonem. Ze sobą wystarczy zabrać na wszelki wypadek jakąś tanią broń. Specjalnie nie wyjaśniam dlaczego należy postąpić w taki sposób (nie chcę zdradzać ciekawych akcji) lecz jeśli tak zrobicie to daje słowo, że będziecie zadowoleni :lol:
Mam natomiast pytanie. Gdzie można znaleźć karabin szturmowy SGI 5k?
Cały czas latam z Vintar’em BC i wysłużonym Obokanem. Jak na razie to dostałem SGI 5k przyłączając się do frakcji “Wolność” lecz niestety uniemożliwia mi to okradanie “Powinności” z ich zapasów amunicji i gram z powrotem od momentu zanim się przyłączyłem do wolności. Szukałem SGI 5k u wszystkich handlarzy i przy umarlakach lecz niestety bez rezultatów…
Piszcie jeśli znacie jakieś ciekawe sposoby na ukończenie quest’ów lub na darmową broń, kombinezony i.t.p.
Mozna go zamontowac jeszcze do grozy. Do kalaszka potrzeba kupic ulepszenie zeby go zamontowac. Szyna nazywa sie jaskolczy ogon.
Co do celownika to musisz zamontować w swoim karabinie odpowiednią szynę u technika, aby zamontować lunetę. Ta szyna chyba się nazywa jaskółcza szyna-ale pewny nie jestem.
- Baza wojskowa - w Kordonie czy ją można w jakiś sposób zdobyć na stałe ??? Tam gdzie jest ten RKM…
Tej bazy nie można zdobyć na stałem pomimo, że tego że wyjął byś ich wszystkich to oni i tak się za jakiś czas zrespawnują tzn. odrodzą. Ja osobiście wytłukłem ich wszystkich i radosny opuszczam bazę, a tu nagle oni się pojawjają i jeszcze jak już odchodziłem z bazy ulicą do handlarza to mnie w plecy ostrzelali dziady. :evil:
Nosze ten celownik i nadal nie wiem do jakiej broni on jest? A może sie go w jakiś sposób łaczy ? Bo mam go na stanie ale nie potrafię go użyć …
Ten celownik pasuje do AK-74, AN-94 Abakana i AS Wała.
Celownik PSO1 też na Bagnach? Oczywiście…
Znajduje się on w spalonym gospodarstwie w skrytce na szczycie wieży wartowniczej.
Witam!
Nosze ten celownik i nadal nie wiem do jakiej broni on jest? A może sie go w jakiś sposób łaczy ? Bo mam go na stanie ale nie potrafię go użyć …
- Baza wojskowa - w Kordonie czy ją można w jakiś sposób zdobyć na stałe ??? Tam gdzie jest ten RKM…
Może chodzi o leczenie z napromieniowania?
Nie ! Chodzi o to wyżej.
[ Dodano: Pon 10 Sie, 2009 ]
I chodzi o to żeby mieć jak najwięcej lekarstw.
Może chodzi o leczenie z napromieniowania?
Pewnie chodzi o stosunek leczenia apteczkami w Clear Sky i Shadow of Chernobyl. W Clear Sky apteczki leczą słabiej.
- Gromadź lekarstwa. Apteczki leczą słabiej…
Nie rozumiem tego
Nie chce mi się czytać całego topicu. Ale ja mam uniwersalne porady (przygotował szwagier, ale pozwolił mi wrzucić). Mi pomogły jak grałem.
![]()
1. Nie daj się grenadierom. Gdy usłyszysz ostrzeżenie od razu zaczynaj uciekać. Wrogowie rzucają granatami z laserową precyzją, dokładnie tam gdzie stoisz.
-
Rób headshoty. Strzelając w partie poniżej szyi marnujesz tylko amunicję, strzelaj więc w głowę.
-
Wykupuj informacje o schowkach. Niektórzy stalkerzy mogą wam odsprzedać informacje o lokalizacji. Ich kupno jest przeważnie tego warte i niezbędne do zdobycia wszystkich schematów ulepszeń.
-
Zdobądź lunetę. Celowanie za pomocą muszki dobre może być na początku, ale nie na dłuższą metę.
-
Szukaj artefaktów. Może artefakty jest ciężej znaleźć niż w Cieniu Czarnobyla, ale mają specjalne właściwości i są dużo warte.
-
Zdecyduj się do czego będziesz używać broni. Karabiny i snajperki przeznacz do walki ze stalkerami, a strzelby do walki z mutantami.
-
Współpracuj z innymi frakcjami. Jeśli nie prowadzisz wojny i masz status przyjaciela, to będziesz mógł kupić więcej przedmiotów u handlarza takiej frakcji, ponadto wykonuj questy za które dostaniesz gotówkę.
-
Gromadź lekarstwa. Apteczki leczą słabiej, leki przeciwpromienne zbijają tylko połowę poziomu napromieniowania, a bandaże już nie leczą i w dodatku są rzadziej spotykanie.
-
Ulepszaj ekwipunek. Nie modernizuj broni jak popadnie, gdyż jest to kosztowna usługa, ale bardzo się przydaje.
-
Pomagaj innym. Gdy tylko spotkasz przywódcę neutralnej lub przyjaznej frakcji zapytaj go w czym możesz mu pomóc. Da ci questy, które są przeważnie łatwe do wykonania. Jako nagrodę dostaniesz sporo gotówki, ale musisz ją odebrać u handlarza tej frakcji.
![]()
wpadli bandyci i zrobili porządek i od nowa
Dlatego trzeba być cierpliwym, albo odpuścić i dałem spokój. ![]()
Tak samo robiłem tylko oni sobie po drodze zajmowali wszystko co było wolne a tych stanowisk było kilka i ni wsio zapełniłem to wpadli bandyci i zrobili porządek i od nowa i to mnie zdenerwowało.
na Randomie
Na Random, jak eskortowałem grupę, zawsze się udawało, tylko to upierdliwe i znudziło mi się.
Nawet na Randomie w Karola lecieli, nie chcieli zająć jednego miejsca i już nie dochodzili tak zawsze po drodze gdzieś się zgubili to sobie zajęli inne stanowisko to ich połaskotali Bandyci z bazy aj frustrujące to.
a u mnie stali w bazie jakby im ktoś tam ciastka obiecał
Na czystej wersji zawsze są takie problemy.
No ale u Ciebie pewnie się poruszali z miejsca na miejsce a u mnie stali w bazie jakby im ktoś tam ciastka obiecał wkurzyli mnie poszedłem do Limańska, wrzucę sobie Randoma tam powinno być oki i powtórzę wsio.
Zasoby to amunicja, lekarstwa itp. Ale to raczej nie ma odzwierciedlenia w grze.
Ja tez mialem kwas w dolinie mroku. Po 10 zmianie lokacji na zlomowisko, czy jak to sie tam nazywalo i z powrotem do doliny jakos sie udalo.
No i sobie w mojej główce ułożyłem szczwany plan. Biorąc pod uwagę iż moi koledzy z Powinności ruszali się po moim przyłączeniu się do ich frakcji, zrobiłem co mi myśl podsunęła. Poszedłem sobie do Stalkeroów przyłączyłem się do nich jak już byłem w okolicy to rozpykałem bazę Bandziorom (myśląc naiwnie, że znów mi dadzą Seve i bąbla, i się oczywiście myliłem). O dziwo Stalkerzy zajęli bazę Bandytów co mnie mocno zadziwiło, ale cóż takie życie. Potem wesoło podreptałem do Powinności przyłączyć się do nich (już nie myślałem, że znów nagrodę dostanę) z nadzieją, że się chłopaki rusza z miejsc. No i jak to bywa w bajkach lipa nie wyszło owszem poruszenie jest, że trzeba zająć to i to i mobilizacja i zbierają się grupy ale jakoś te grupy się nie wybierają poza Agroprom.
kumple z Powinności chyba nie potwierdzają moich pasji.
To nie tak, błędy w grze - Mr Dino ![]()
A ja jak kiedyś wspomniałem lubię destrukcje i tak komuś wkrochmalić to taka przyjemność sprawia jednak, ale kumple z Powinności chyba nie potwierdzają moich pasji.