Dalszy rozwój maszynki

Witam.
Chce ulepszyć swój sprzęt do grania, ale nie wiem jaki układ graficzny będzie najlepszy do mojej konfiguracji, która jest poniżej we subskrypcji.
Moje wymagania:

• Granie głównie w: Arma 2, BF 3/4, S.T.A.L.K.E.R.
  • Płynna rozgrywka (40 fps) przy średnich/wysokich detalach przy rozdziałce 720p
  • Nagrywanie filmików na YT (czasami)
    Kasa na wydatek karty na razie nie jest istotna, ale musi być tania (używka też może być) i wydajna.

Z nVidii -
GTX 470, 480, 560 Ti, 570, 580, 660 i wyższe (ale bez przesadyzmu). Ale szczerze mówiąc serię 4xx to bym już sobie odpuścił.
W kartach Radeona orientację mam nieszczególną, więc się nie wypowiadam.
Teraz tak -

1. zacznij od wymiany zasilacza na jakiś markowy 500-550-600 W. 425 W w Twoim zasilaczu to może być ciut mało.
  2. zasadniczo przy reszcie podzespołów nie ma większego sensu w tej chwili zmieniać karty, i tak będzie niwykorzystana, ale przynajmniej nie będzie się grzała. Chyba, że rozsądnej przyszłości masz zamiar zmienić całą platformę na i5/i7, a zacząć chcesz od wymiany grafiki. Ale i tak zacznij od zasilacza.
  3. co to jest wg Ciebie tanio ?
    Przeciętne ceny z Alledrogo :
    GTX 470 300-350 zł
    GTX 480 350-450 zł
    GTX 560 Ti 350-600 zł
    GTX 570 400-600 zł
    GTX 580 500-800 zł
    Wiadomo, że maksymalne ceny są wzięte z kosmosu, i nikt rozsądny tego nie kupi, ale podaję :wink:
    W każdym IMHO razie na kartę musiałbyś mieć przygotowane jakieś 400-500 zł, inaczej nawet nie ma sensu zaczynać się bawić. Plus 150-200 zł na zasilacz (wiem, upierdliwy jestem :wink: )
    Może ktoś z kolegów siedzi w kartach Radeona, i podsunie jakąś rozsądną alternatywę ?
    Albo sam posprawdzaj sobie karty tu:
    http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html
1 polubienie

Junx, ostatnio właśnie zmieniłem kartę graficzną z Radeona 4850 na GeForce GTX460 1GB DDR5 256bit, kosztowała 200 zł. Do tego zasilacz z Modecoma 430w na OCZ 600w za 160 zł. W sumie 360 zł + koszty przesyłki.

Priorytetem była cena i jakoś zawsze pomijany w poradach pobór prądu, co przy nałogowym graniu nie jest bez znaczenia.

Różnica jest olbrzymia. Do tej pory grałem przeważnie na statycznym oświetleniu i niskich ustawieniach. Teraz np. tłumaczony właśnie Wariant Omega 4.0 śmiga bez przycięć na wysokich i dynamicznym.

1 polubienie

Heh…tak to jest, jak się coś prawie o 2 w nocy szuka :stuck_out_tongue:
Oczywiście, pomyliłem się, i porównywałem Radeona 5770 zamiast posiadanego przez Junxsa Radeona 5570… sorry, mój błąd. A różnica między tymi kartami jest kolosalna.
W związku z powyższym co do samych kart graficznych można troszkę obniżyć wymagania, ale moje uwagi o zasilaczu cały czas pozostają aktualne :slight_smile:
Najlepiej, gdybyś napisał, jaką orientacyjnie sumę możesz przeznaczyć na modernizację, to by sporo ułatwiło.
Tak na marginesie - sam posiadam zasilacz OCZ, i zawsze wszystkim polecałem wyroby tej firmy. Niestety, firma zbankrutowała pod koniec ubiegłego roku i została wykupiona przez Toshibę. Sam się dziwiłem jakiś czas temu, że produkty OCZ jakiś czas temu poznikały ze sklepów…

@ apg2312:

Ad1. Wiem, zapomniałem o tym dopisać bo było późno, ale właśnie tak chce zrobić karta + grafika

Ad2. Czytasz w moich myślach :stuck_out_tongue: Chce właśnie pojedynczo wymieniać podzespoły bo mnie nie stać na upgrade’a całego kompa. Potem myślę o płycie na podstawie LGA 1150 + procek i3/i5.

Ad3. Tanio to przedział 300-400 zł

@smox: Przydałoby się porównanie twojej karty z BF’em.

Ad1. Wiem, zapomniałem o tym dopisać bo było późno, ale właśnie tak chce zrobić karta + grafika

Zasilacz + grafika raczej :slight_smile: Ale wiadomo, o co chodzi :slight_smile:

Ad2. Czytasz w moich myślach :stuck_out_tongue: Chce właśnie pojedynczo wymieniać podzespoły bo mnie nie stać na upgrade’a całego kompa. Potem myślę o

Nie muszę czytać, bo sam tak właśnie chciałem zrobić :slight_smile: Porządny zasilacz i kartę już mam, niestety, musiałem zmienić auto, i w sumie zaczynam oszczędzanie od nowa…

Ad3. Tanio to przedział 300-400 zł

To jednak proponuję, żebyś “polował” na Alledrogo na GTX 560 Ti. Seria 6xx na razie przekracza Twój budżet, a 560 Ti mogę z czystym sumieniem polecić, bo właśnie taką mam. Wydajnościowo sporo lepsza od GTX 460 (a nawet od 465 i 470), a powinno się ją dać ustrzelić za jakieś 350 zł przy odrobinie szczęścia :slight_smile:
No chyba, że ktoś zapoda podobną wydajnościowo ale tańszą alternatywę w postaci jakiegoś Radeona

@smox: Przydałoby się porównanie twojej karty z BF’em.

Bardzo chętnie, ale nie wiem o co chodzi. Możesz mi to wyjaśnić?

Zapewne chodzi o grę Battlefield, tam wymogi są dość ostre, ale @smox, nie musisz się obawiać z Twoim “cyklone” 460-ką, spokojnie powinna grę udźwignąć.

Tak wygląda Battlefield 3 na GTX 560 Ti, na Ultra ustawieniach :

Inne gry można zobaczyć tu :
http://www.youtube.com/results?search_query=Gtx+560+Ti

2 polubienia

@ Smox: Apg już wyjaśnił :slight_smile:

@ Apg: No fajnie się prezentuje i pewno ją za jakiś czas kupię potem płyta i procek i będzie ładnie działać :slight_smile:

IMHO kup w takiej kolejności
1 zasilacz. Przykładowo :
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-550w-atx-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020050-eu-527951/
http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-500w-psu-80plus-bronze-4xpeg-spc082-527959/
OCZ z Allegro:
http://allegro.pl/obudowy-i-zasilanie-4551?string=OCZ
Coś w przedziale między 500 a 600W
2 karta graficzna
Tu jest dokładnie taka sama, jak moja, z fabrycznym OC, i taką najlepiej szukać. To znaczy niekoniecznie ASUSA, tylko fabrycznie podkręconą
http://allegro.pl/asus-gtx-560-ti-directcu-ii-top-oc-1gb-gddr5-fv-gw-i4385882136.html
Pozostałe GTX 560 Ti - można za 340 zł wyrwać z referencyjnymi zegarami, a często idzie się dogadać ze sprzedającym. I jeśli możesz, to szukaj kogoś w Twojej okolicy - odpadają koszty przesyłki, a i osobisty odbiór jest lepszy.
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=gtx+560+ti&search_scope=category-4312
3 reszta
Mój zestaw na Morele robiony w marcu :
http://www.morele.net/inventory/info/zSHAyY/
Gdybym składał dzisiaj, to mogą być już trochę inne ceny, albo byłyby może ciut inne (czytaj: lepsze) podzespoły. W każdym razie moim zdaniem nie ma sensu kupowania czegoś np. ze słabszym procesorem typu i3 lub Pentium G, i wymienienie go po jakimś czasie i przypływie gotówki na i5. Ale jak sam widzisz, to 1400 zł trzeba mieć w kieszeni…

1 polubienie

Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie, dużo mi pomogło.

Teraz kupię kartę + zasiłka, następnie (czyt. za jakiś czas) płytę z prockiem i komp będzie już starczał na kilka(naście) lat :stuck_out_tongue:

Heh, dopiero teraz popatrzyłem, że w Twojej płycie są już pamięci DDR3 (ja mam jeszcze DDR2). To zmodyfikuj plan zakupów o tyle, że dokup jeszcze gdzieś przy okazji jedną kość pamięci 4 GB (najlepiej taką samą jak już masz), żeby mieć łącznie 8 GB.
A potem za jednym zamachem tylko nową płytę główną i procesor i5.
Powiem Ci, że procesory mamy w tej chwili z grubsza porównywalne, ja mam DualCore AMD Athlon 64 X2 6000+ 3 GHz. Z kartą GTX 560 Ti w Stalkera mogę z bez problemu grać na DX11 (CoP), a Lost Alpha bez zająknięcia szło mi na full ustawieniach w DX10. Różnimy się o tyle, że ja mam 8 GB pamięci RAM, niby wolniejszej niż Twoja, ale jest jej dwa razy więcej.
System masz 64 bitowy, więc problemów nie będzie.

Wiem o tym, kości gdzieś “przy okazji” chce kupić. Miałem nawet je miałem, ale na tej płycie nie poszły bo nie obsługiwała ich a były takie same, ale kasę oddali więc nie jestem stratny.

Będę brać ZOTAC GeForce GTX 650 Synergy Edition 2GB.

Opis karty - http://www.zotacusa.com/geforce-gtx-650-synergy-2gb-zt-61010-10m.html

I powiem Ci, że zrobisz błąd. GTX 650 jest mniej więcej o połowę mniej wydajna, niż GTX 560 Ti. Niby zaletą 650 jest 2 GB pamięci VRAM, tyle tylko, że jest to pozorna zaleta. Im więcej pamięci na karcie, tym trudniej ją podkręcić (o ile w ogóle), ma dokładkę i tak jej nie wykorzystasz. Chyba, że grasz w jakichś kosmicznych rozdzielczościach, typu 2500x1600 lub ciut mniejszych. Już nawet nie wspominam, że pamięć jest w 650 wąskim gardłem - tylko 128 bitowa szyna.

A to, że 650 obsługuje DX 11.1, a 560 Ti tylko DX 11, to nie robi żadnej różnicy. 650 jest za słaba, żeby grać na DX 11, a co dopiero DX 11.1.

Heh, ta GTX 460 kupiona przez Smoxa jest lepsza, niż GTX 650 :stuck_out_tongue:

Ale oczywiście, Twoja kasa i Twój wybór.

EDIT

Masz porówanie :

1 polubienie

Mi ta karta wystarczy. Do BFa się nada jak trzeba nie jestem wiary, że ma ładnie wyglądać lecz ma płynnie działać :slight_smile:

Karta nie jest taka zła:

Procesory - 384 procesorów strumieniowych

Rozmiar pamięci - 2GB

Typ pamięci - GDDR5

Interfejs pamięci - 128-bit

Taktowanie rdzenia - 1058 MHz

Zegar pamięci - 5000 MHz

To na pewno w 720p da mi te 40 fps’ów i zero ścinek mi do szczęścia więcej nie trzeba :slight_smile:

Obyś się nie przeliczył… Ja bym się nie zakładał, że tak płynnie gry Ci na GTX 650 pójdą. To jest typowa karta biurowa, oczywiście biorąc pod uwagę ogólny postęp w kartach graficznych.
Ale jak chcesz. Jak pisałem wcześniej - Twoja kasa i Twój wybór :stuck_out_tongue:

Jak kto uważa, ale film testowy ów karty mówi co innego :stuck_out_tongue:

A nie uważasz, że cena też jest jakimś wyznacznikiem ?
A na Allegro nowe GTX 650 można kupić taniej, niż używaną GTX 560 Ti :stuck_out_tongue: To chyba też o czymś świadczy ? Już nie mówię o używkach, które ktoś nawet za 250 zł chce sprzedać :stuck_out_tongue:
No i popatrz na resztę sprzętu tego demonstratora :
*```
16 Gig DDR3 RAMQuad Core 3.0 GHZ Processor

A chyba zapomniałeś, że potem będę wymieniać procek + płyta? :stuck_out_tongue:

I ja to samo bądź lepiej będę miał na i5 i 8 GB ramu :slight_smile:

Tak patrzę tego GTX 560 Ti:

Ilość pamięci RAM 1 GB

Rodzaj pamięci RAM GDDR5

Szyna danych [bit] 256

Taktowanie pamięci [MHz] 4000

Taktowanie rdzenia [MHz] 822

Ma tylko więcej bitów, ale reszta gorsza, więc jest remis :stuck_out_tongue: