Dead City Special Release

2 godziny temu, Meta napisał:

@Samotnik67 Nie jestem za bardzo w temacie jeśli chodzi o moda, ale wygląda na to, że ewidentnie są jakieś problemy z autozapisami, również na oryginalnej wersji. Tutaj ktoś opisał, że z takim wylotem jak pierwszy podany poradził sobie usuwając autozapisy i tworząc własne, ale pewnie nie zawsze jest taka opcja.

Na taki wylot jak ten drugi na AP padła odpowiedź, że oznacza to, że zapis jest “martwy”, polecono sprawdzić, czy do folderu z modem zostały przeniesione wszystkie biblioteki z archiwum i cofnąć się do ostatniego działającego zapisu.

@Meta @Agrael Chciałbym z przyjemnością poinformować że znalazłem powód dlaczego powstają wyloty z tworzeniem sejwów po przejsciu przez most jak powiedziałem znalazłem jeszcze troche chęci a zatem , wszystko to sie dzieje przez Skrypt Kompasu który otwiera droge przez anomalie, Kiedy nie uzywałem artefaktu i obeszłem inną drogą udało mi sie przejść bez zadnych martwych zapisów lub wylotów a zapis np w Sarkofagu (Autozapis) wczytuje sie bez problemowo i są znaczniki przejść

Jedynym wyjsciem na przejscie dalej w “Edycji Polskiej” jest wejscie na małe drzewo, rzucając sobie przedmioty które są duze np skrzynki remontowe i wejscie na dane drzewo i skoczenie na rure przez płot i obejście całej tej anomalii nie uzywając Kompasa, inaczej bedą cały czas wyloty

Czy ktoś z czytających mógłby zrobić jakąkolwiek poprawke do tego? Żeby przyszli grający nie wyrywali sobie włosów z głowy przy tym tak jak ja?

I jeszcze jedno chciałem wspomnieć że są wysokie szanse podczas wchodzenia do jakiegokolwiek laboratorium o wylot do pulpitu, lecz Włączenie ponownie gry i zaladowanie danego autozapisu daje dalej grać i nie ma żadnych problemów, a co do wylotów w czasie przejść to sie zdarzyły ale czasami musiałem sie troche cofać a niektóre dawały nawet po wylocie.

Kolejną rzecz którą sprawdziłem po podniesieniu artefaktu “Czyste Niebo” kiedy kładziemy odłamek monolitu każdy kolejny sejw staje sie “Martwy” lub nie zdatny do dalszego grania. Następny wylot który znalazłem dotyczy podniesienia Korali Córki z Sterowni monolitu, jeśli zniszczymy wszystkie mini generatory i podniesiemy dany artefakt a nastepnie zapiszemy gre lub przejdziemy na CEA-2 sejw staje sie martwy i nie zdatny do grania.

@Agrael

9 godzin temu, Agrael napisał:

Schowek Striełoka na Kordonie, 0:50:

Łooo paanie, :exploding_head: a kto by się domyślił że trzeba wcisnąć tą kłodę? tydzień bym myślał i bym nie wymyślił

dzięki

Ja przeszedłem moda na spolszczeniu podstawowym i nie miałem żadnego z tych problemów jakie u @Samotnik67 wystąpiły na “Edycji Polskiej”. Z tego wniosek może być taki, że zmiany teksturowe jakie dodaje Edycja Polska gryzą się z modem. I dlatego radził bym wszystkim którzy dopiero będą grali, aby wstawiać spolszczenie podstawowe.

@cez137 Jeśli i Ty masz wstawioną Edycję Polską, to przeinstaluj moda na spolszczenie podstawowe. Zapisów raczej bym nie wykorzystywał, choć mogą działać, ale zacząłbym nową grę. Jesteś zaledwie na początku moda, więc niewiele czasu stracisz, a w dalszej części gry nie będzie nerwówki.

@kondotier ale u mnie się nic nie dzieje, mod chodzi płynnie a po drugie w edycji polskiej jest ciekawszy, są inne ikonki i postacie, nie chce po staremu bo się zanudzę na śmierć, najwyżej jak się będzie chrzanić to trudno, miejmy nadzieję że nie, w łupie pantery mam zgoła odwrotnie, wylot za wylotem, nie wiem dlaczego, to chyba zależy od autora jak zrobi i zoptymalizuje moda, takie odnoszę wrażenie po tych wszystkich modach w które grałem, jak jest dobry moder to i mod się nie wysypuje

@kondotier Edycja Polska jest w porządku bo m.in ja i @Agrael graliśmy na niej i nie mieliśmy, ani jednego wylotu, ani problemów z zapisami - wszystko działało stabilnie, więc jeśli inni grający mają problemy to wynikają one według mnie z kwestii sprzętowych, a nie samego moda. Gdyby z samą Edycją Polską było coś nie tak to czy ja czy @Agrael też mielibyśmy podobne problemy, a wątpię, żeby sam @Anton_Gorodecki wydał bubla przed sprawdzeniem go…

@cez137 To też w sumie dziwne bo Łup Pantery jeśli gra się bez dodatku Dead Zone to za wyjątkiem paczki broni to jest “czysty” Zew Prypeci, więc to, że masz wylot za wylotem jest jeszcze bardziej dziwne :face_with_tongue:

6 godzin temu, cez137 napisał:

@kondotier ale u mnie się nic nie dzieje, mod chodzi płynnie a po drugie w edycji polskiej jest ciekawszy, są inne ikonki i postacie, nie chce po staremu bo się zanudzę na śmierć, najwyżej jak się będzie chrzanić to trudno, miejmy nadzieję że nie, w łupie pantery mam zgoła odwrotnie, wylot za wylotem, nie wiem dlaczego, to chyba zależy od autora jak zrobi i zoptymalizuje moda, takie odnoszę wrażenie po tych wszystkich modach w które grałem, jak jest dobry moder to i mod się nie wysypuje

@cez137 Możesz przegrać całego tego moda bez problemowo, bez wylotów tak było u mnie grało sie idealnie i bez zarzutów na samym poczatku i w połowie i lekkiej koncowce moda lecz te wyloty mogą sie nasilic już na końcu, kiedy miałem tylko z 2 dokumenty do podniesienia to wyloty sie nasiliły ale niezbyt to przeszkadza w przejsciu dalej w modzie

Nię bedziesz mógł użyc kompasu w otworzeniu anomalii na CEA ani podnosić dwóch Unikatowych artefaktów z Sarkofagu i z Sterowni monolitu “Czyste Niebo” i “Korale Corki” więc zbytnio dużo nie stracisz, moim zdaniem mozesz elegancko smigać na edycji Polskiej, niezbyt warto jest smigac przez stare teksturki i ten teges tylko zeby naprawic dany błąd, tylko pamietaj ze musisz skoczyc na drzewo obok anomalii i przeskoczyc na rure przez plot a dalej sobie poradzisz.

@Szczepan9205 To dlaczego wystąpiły u mnie problemy z Kompasem, Czystym Niebem i koralami Córki? Jak nie uzyłem kompasu to od razu mogłem smigac dalej, tak samo jak z tymi dwoma artefaktami jak ich nie podnosiłem nie miałem wylotu, lecz od momentu jak ich podnosiłem to sejw stawał sie martwy od razu? sprawdzałem Quicksavem i widać było ze sejwy stawały sie martwe, nawet po zapisie w konsolce? Z tego co wiem nic mi nie brakuje z plików gry, wszystko mam, a wylot który powstawał z kompasem dawał taki log:

Spoiler

*********************************************************************************
[print_output()] SCRIPT RUNTIME ERROR:
…a.l.k.e.r. dead city sr\gamedata\scripts\xr_logic.script:1256: attempt to index local ‘obj’ (a nil value)
stack traceback:
[C]: in function ‘__index’
…a.l.k.e.r. dead city sr\gamedata\scripts\xr_logic.script:1256: in function ‘pstor_retrieve’
…k.e.r. dead city sr\gamedata\scripts\xr_statistic.script:633: in function <…k.e.r. dead city sr\gamedata\scripts\xr_statistic.script:628>
*********************************************************************************

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File : C:\xray\stcop_engine\src\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line : 213
[error]Description :
[error]Arguments : LUA error: …a.l.k.e.r. dead city sr\gamedata\scripts\xr_logic.script:1256: attempt to index local ‘obj’ (a nil value)

stack trace:
0x0000000000A0F912 xrCore.dll, timestamp + 2722 byte(s)
0x00000000009FF579 xrCore.dll, xrDebug::backend + 329 byte(s)
0x00000000009FF9CF xrCore.dll, xrDebug::fatal + 143 byte(s)
0x000000001634F20B xrGame.dll, CDialogHolder::operator= + 191243 byte(s)
0x000000005535286E lua51.dll
0x0000000055379F00 lua51.dll, lua_sethook + 2896 byte(s)
0x00000000553795D8 lua51.dll, lua_sethook + 552 byte(s)
0x0000000055379D14 lua51.dll, lua_sethook + 2404 byte(s)
0x00000000553883E9 lua51.dll, lua_loadx + 5097 byte(s)
0x0000000055352C92 lua51.dll
0x0000000055357F35 lua51.dll, lua_pcall + 117 byte(s)
0x00000000001DF8D5 luabind.dll, luabind::detail::pcall + 101 byte(s)
0x000000001713A85D xrGame.dll, CDialogHolder::IR_UIOnMouseMove + 242749 byte(s)
0x0000000017239A5C xrGame.dll, CDialogHolder::IR_UIOnMouseMove + 1287740 byte(s)
0x00000000171E47DB xrGame.dll, CDialogHolder::IR_UIOnMouseMove + 938939 byte(s)
0x00000000171E3453 xrGame.dll, CDialogHolder::IR_UIOnMouseMove + 933939 byte(s)
0x00000000171072E4 xrGame.dll, CDialogHolder::IR_UIOnMouseMove + 32452 byte(s)
0x000000001711C75E xrGame.dll, CDialogHolder::IR_UIOnMouseMove + 119614 byte(s)
0x0000000016CAFB5C xrGame.dll, CDialogHolder::operator= + 10024028 byte(s)
0x0000000040064801 xrEngine.exe, IGame_Level::OnFrame + 33 byte(s)
0x0000000016CFDD5E xrGame.dll, CDialogHolder::operator= + 10344030 byte(s)
0x0000000040028498 xrEngine.exe, CSecondVPParams::IsSVPFrame + 808 byte(s)
0x0000000040027C2C xrEngine.exe, CRenderDevice::FrameMove + 332 byte(s)
0x0000000040027053 xrEngine.exe, CRenderDevice::on_idle + 275 byte(s)
0x00000000400278BF xrEngine.exe, CRenderDevice::message_loop + 111 byte(s)
0x00000000400279FF xrEngine.exe, CRenderDevice::Run + 303 byte(s)
0x00000000400CBE22 xrEngine.exe, InitSound2 + 850 byte(s)
0x00000000400CD41C xrEngine.exe, InitSound2 + 6476 byte(s)
0x00000000400CD5B9 xrEngine.exe, InitSound2 + 6889 byte(s)
0x00000000400E343E xrEngine.exe, CApplication::load_draw_internal + 81470 byte(s)
0x000000008F2D7034 KERNEL32.DLL, BaseThreadInitThunk + 20 byte(s)
0x000000008F782651 ntdll.dll, RtlUserThreadStart + 33 byte(s)

xrEngine.exe caused an EXCEPTION_BREAKPOINT in module xrCore.dll at 00000000009FF60A, xrDebug::backend()+0474 byte(s)

@Szczepan9205 A skąd przyszło Ci do głowy, że zrobiłem zarzut bublowatej edycji polskiej? Napisałem, że zmiany tekstur mogą powodować problemy, sądząc, że każdy czytający wyciągnie wniosek, że nie każdy komputer to pociągnie.

A wybór spolszczenia i tak będzie należał do grającego. Ma opinię o obu spolszczeniach i możliwych skutkach. Wybierze które zechce.

@kondotier Nie mówię, że Ty stwierdziłeś, że Edycja Polska to bubel tylko chodziło mi o to, że Anton raczej by nie zrobił takiego błędu, żeby jakiś plik spolszczenia mógł powodować wyloty, więc nie puściłby bubla w świat :blush: Tekstury w teorii tak - jak ktoś ma naprawdę kiepski PC to tekstury wyloty powodować mogą, ale wtedy w logu raczej byłoby info o wylocie z powodu braku pamięci lub z naprowadzeniem na teksturę - tak myślę dlatego dziwne te problemy.

@Samotnik67 Nie wiem? Ja jestem tłumaczem, a nie technikiem. Ja je podniosłem i nie miałem żadnych problemów, ani wylotów, a PC nie mam jakiegoś wybitnego🤷

Już w porządku. Wolna wola tych, co spolszczenie wybiorą. Nie pierwszy raz, mod który u prawie wszystkich szedł bez problemów, u jednego z dobrą maszynką zaczynał brykać. Sugeruję koniec dywagacji.

@Samotnik67
Fakt, nie miałem problemów z Edycją Polską. Przez całą grę nie uświadczyłem żadnego wylotu. Ogólnie, to “EP” pobrało z naszego serwera 70 osób i z tego, co się orientuję, to tylko Ty miałeś problem z zapisami gry. Gdyby było więcej zgłoszeń, to wtedy moglibyśmy przypuszczać, że coś tu jest nie tak. Więc.. Poprawka raczej nie wchodzi w tym przypadku w rachubę.

Trzeba grać jak Zona ''przykazała". Ewentualnie tak jak pisałem - miałeś wyjątkowego pecha.

Pamiętam, że w DC:RS był jeden błąd związany z artefaktem Błona (chyba Błona - nie dam sobie ręki uciąć), bo wpadał w tekstury. Tak czy siak ten problem występuje w zwykłej wersji moda jak i Edycji Polskiej.

Swoją drogą, jak komuś zależy na zdobyciu Błony ( bo jeśli dobrze pamiętam to ten art ma tylko pozytywne właściwości) to jedynym wyjściem na zdobycie jej jest stanięcie blisko niej i wpisanie demo_record 1, najechanie na nią kamerą tak, aby pojawiła się jej ikonka i kliknięcie przycisku, który przypisaliście sobie pod opcję “Użyj”.

@Samotnik67Wrzuć jakiś save z tej sytuacji na CAES z kompasem. Najlepiej przed wejściem na lokację, z Prypeci. Z edycji polskiej. Pls.

Fenomenalny i genialny mod, pomimo że nie ma Cutscenki finałowej, cała ta podróż była bardzo ekscytująca a sama rozgrywka była naprawde niesamowita, podobały mi sie te rozszerzenia lokacji i dodaniu niektorych fajnych aspektów dla klimatu, tak jak te tunele pod dugą czy sam fakt że można eksplorować tereny dugi na powierzchni itp, pomimo że wszystko miałem i byłem bogaczem w modzie dalej sobie poszukiwywałem artefaktów dla frajdy, moim zdaniem każdy powinien zagrać w tego moda, lub przynajmniej spróbować, bardzo polecam tego moda nowym grającym, przez ostatnie dnie nie mogłem przestać w niego grywać.

@Agrael @qlkin @cez137 Jeśli faktycznie mam wybitnego “Pecha” w stosunku moda To wysyłam tutaj Folder z sejwami z tymi 3 artefaktami, Jeśli faktycznie ktoś zdecyduje sie to przetestować mając Edycje Polską to prosze wykonać to: wraz z kompasem gdzie aktywujemy tą droge, niech weżmie te dwa artefakty i potem zapisze gre i zobaczy czy wszystkie znaczniki “przejsc” na mapie zginą, a z kompasem niech pojdzie i aktywuje wolną sciezke przez anomalie elektryczną i pójdzie aż do sarkofagu a potem niech zobaczy czy w momencie przejscie na sarkofag i spojrzy w PDA na mape i zobaczy czy znaczniki “przejsc” także znikną i oznaczą martwe sejwy, bo w moim przypadku, w momencie gdy podniose któryś tych artefaktów po zapisaniu i załadowaniu sejwy są martwe, tak samo jak z kompasem. (Przetestowałem ostatni raz ten kompas, po zapisaniu gry tuż jak przejdziemy przez anomalie i wtedy pojdziemy dalej wyloty nie występują lecz wyloty ciągle wystepują z Czystym Niebem i Naszyjnikiem Corki.)

Ogólnie mowiąc zagranie było warte i będe gorąco wspominał moda.

Sejwy do Przetestowania wylotów.rar

2 polubienia

@Samotnik67W zasadzie to tu nie ma o czym…

@Meta w punkt.

Log wylotu pokazuje nie przyczynę -a, bardziej skutek.

Edycja Polska to tu nic nie ma do rzeczy, toż tam tylko w “kosmetycznych” skryptach cokolwiek…

Na przykładach anegdotycznych logika zabrania generalizacji. Tak to tylko chyba działa w religii.

Spoko.

Godzinę temu, qlkin napisał:

@Samotnik67W zasadzie to tu nie ma o czym…

@Meta w punkt.

Log wylotu pokazuje nie przyczynę -a skutek.

Edycja Polska to tu nic nie ma do rzeczy, toż tam tylko w “kosmetycznych” skryptach cokolwiek…

Na przykładach anektodycznych logika zabrania generalizacji. Tak to tylko chyba działa w religii.

Spocznij.

No to najwyrażniej mam Pecha i to wielkiego, bo widocznie ja mam tylko taki problem, cóz u mnie to najdziwniejsze błedy musza wystąpywać tak jak bym miałbym jakiś zły omen, ale dziwne bo przeciez wszystko dobrze instalowałem, no ale to juz nie ma wielkiego znaczenia bo modyfikacje już przeszłem, no ale dobrze że sprawdziłes, przynajmniej wiem ze u ciebie działa (lecz czemu mi powoduje wyloty to już tajemnica) i nie, nie mam słabego PC czy coś, jest dobry, nie najlepszy ale dobry, mam nadzieje że to jest już koniec historii z tymi artefaktami hehe, a ja zabieram sie za inne mody

To tyle ode mnie, Powodzenia nowo grającym/czytającym.

@Samotnik67 To może zróbcie odwrotnie. Nie Ty dajesz zapisy do sprawdzenia, ale ktoś da ci swój zapis przed anomaliami na początku CEA na którym przeszedł bezproblemowo. To będzie realne sprawdzenie kto lub co jest winne tych problemów.

Ja Ci nie dam, bo grałem na spolszczeniu podstawowym.

@kondotier @Samotnik67

Tu naprawdę nie ma o czym. Istota problemu została już dawno opisana.

Edycja Polska może się podobać albo nie, ale problem “idzie” z moda.

Mała niespodzianka na koniec. Edycja Polska zmienia tak niewiele istotnych elementów, poza dekorem w sumie, że możesz sobie na tych samych zapisach grać w to czy to. Tak, że śmiało eksperymentuj.

1 polubienie

@Szczepan9205

W dniu 9.07.2022 o 13:09, Szczepan9205 napisał:

To też w sumie dziwne bo Łup Pantery jeśli gra się bez dodatku Dead Zone to za wyjątkiem paczki broni to jest “czysty” Zew Prypeci, więc to, że masz wylot za wylotem jest jeszcze bardziej dziwne :face_with_tongue:

Wiesz co? ja sobie teraz przypomniałem że coś tam modziłem z tym Dead Zone, pokazał się ten konfigurator czy jak tam się to nazywa i tam była jakaś strzałka żeby przerzucić dead zona gdzieś ale nie mogłem tego ogarnąć z resztą i tak mi to nie działało, to chyba przez to mam te wyloty, spróbuję najwyżej pobrać go od nowa i nie ruszać tego dead zona, może pomoże, ale najpierw skończę to dead city bo nie lubię grać w kilka modów jednocześnie

Zaczynają sie pierwsze problemy, mod crashuje, przycina się, wrzucam cały log, moja przygoda z tym modem chyba się skończyła, mod nawet nie chce się włączyć, nawet w menu laguje, przycina się, staje na etapie ładowania i nic się nie dzieje przez kilkanaście minut, nie da się go nawet wyłączyć z menadzera, trzeba resetować kompa

Mod nie był winny, popsuł się kabel SATA od dysku HDD, ot cały problem, w drodze dysk SSD M2, montaż na dniach, pozdro

W dniu 9.07.2022 o 19:38, Agrael napisał:

@Samotnik67
Fakt, nie miałem problemów z Edycją Polską. Przez całą grę nie uświadczyłem żadnego wylotu. Ogólnie, to “EP” pobrało z naszego serwera 70 osób i z tego, co się orientuję, to tylko Ty miałeś problem z zapisami gry. Gdyby było więcej zgłoszeń, to wtedy moglibyśmy przypuszczać, że coś tu jest nie tak. Więc.. Poprawka raczej nie wchodzi w tym przypadku w rachubę.

Trzeba grać jak Zona ''przykazała". Ewentualnie tak jak pisałem - miałeś wyjątkowego pecha.

Pamiętam, że w DC:RS był jeden błąd związany z artefaktem Błona (chyba Błona - nie dam sobie ręki uciąć), bo wpadał w tekstury. Tak czy siak ten problem występuje w zwykłej wersji moda jak i Edycji Polskiej.

Teraz, slawnyokgora napisał:

W dniu 9.07.2022 o 19:38, Agrael napisał:

@Samotnik67

Osób co mają wyloty przy zapisach jest więcej - martwe zapisy , ale to nie problem bo jest mnóstwo innych modów do pobrania .a Ten za błędy poszedł do śmietnika

33 minuty temu, slawnyokgora napisał:

Osób co mają wyloty przy zapisach jest więcej - martwe zapisy , ale to nie problem bo jest mnóstwo innych modów do pobrania .a Ten za błędy poszedł do śmietnika

Zbytnio nie powiedziałbym, żeby poszedł do “Smietnika” Martwe sejwy w moim przypadku wystąpiły tylko i WYŁĄCZNIE na samym końcu owej modyfikacji, Dziwne problemy z skryptem z kompasem, to poprostu wlazłem na drzewo i przeskoczyłem na rure i se poszłem dalej, jak to sprawdzałem Pózniej to musiałem zapisać kilka razy żeby mi nie powstał martwy sejw, niewiem dlaczego, Drugą dziwną rzeczą która wystąpiła w moim przypadku wiązało sie z 2 Unikatowymi artefaktami, Czystym Niebem i Naszyjnikiem Córki, Nieważne czy sejwowałem przed czy jak inaczej, jak aby podniosłem któryś z tych artefaktów po zapisaniu gry Sejw stawał sie martwy bez wyjątków, więc musiałem obejść sie bez tych artefaktów lecz nie miało to zadnego znaczenia, bo to juz był praktycznie koniec moda, wiec z nich byłby i tak nikomy uzytek.