Właśnie robię mod packa (Hybrid), który będzie zmieniał zawartość schowków, ale musisz poczekać trochę czasu bo DUŻO pracy mam jeszcze przed edycją jak i dodaniem nowych schowków.
Jest jeden mod który zmienia schowki na ciekawsze.
Jego nazwa to Call of Misery (Zew Nędzy).
Teraz „bieda z nędzą" to będzie chleb powszedni…
www.moddb.com/mods/call-of-chernobyl/addons/roadside-picnic-addons-pack-by-0x29a-v01-1422/
Cel paczki - mniej ludzi (jak już się trafią to dają w kość vide mój wypad na Kopaczi), rzadsze spotkania z mutantami i droższe ale rzadsze artefakty. Z pieniędzmi problemów nie ma, narzędzia do naprawy broni pomagają + wypad do Brody z artami, ewentualnie sprzedawać celowniki za chleb i pociski śrutowe.
Jest to spora zmiana od mojej poprzedniej rozgrywki z dodatkiem SGM+DoctorX, gdzie było wszystkiego dużo nawet z niskim poziomem odradzania żywych istot.
Dałby ktoś radę zrobić mod który przywraca widok postępu frakcji? (to co było w Czystym Niebie) Chodzi o to:
4 godziny temu, EGZOdaw napisał:
Dałby ktoś radę zrobić mod który przywraca widok postępu frakcji? (to co było w Czystym Niebie) Chodzi o to:
Ja dam rade ale to trochę by mi zajeło dam znać jak cos
4 godziny temu, EGZOdaw napisał:
Dnia 28.03.2017 o 01:11, NyXx1337 napisał:
Ja dam rade ale to trochę by mi zajeło dam znać jak cos
O, dzięki, byłoby bardzo miło! Mam nadzieję że się uda
EDIT: Jak idzie? Nie mogę się doczekać
Dnia 28.03.2017 o 16:00, EGZOdaw napisał:
O, dzięki, byłoby bardzo miło! Mam nadzieję że się uda
EDIT: Jak idzie? Nie mogę się doczekać
Za każdym razem mi gre wywala… Nwm jaki jest tego powód.. Może mnie nie być przez długi czas bo problemy z kompem jak coś dam znać jak naprawie PC’ta ale moda mam na pendrive tak że na luzaku zrobie to jak postawie na nowo system
8 godzin temu, NyXx1337 napisał:
Za każdym razem mi gre wywala… Nwm jaki jest tego powód.. Może mnie nie być przez długi czas bo problemy z kompem jak coś dam znać jak naprawie PC’ta ale moda mam na pendrive tak że na luzaku zrobie to jak postawie na nowo system
A loga to już nie łaska podać…
Dnia 22.01.2017 o 21:45, Wernoch napisał:
No dobra działa wszystko ale STCop weapon Pack zamieniam na AO3 czyli.
Stalker Coc + AO3 + Outfit Addon + W.A.R.F.I.G.H.T.E.R
Nie wiem czy czegoś jeszcze sobie nie dorzucić i teraz mam pytanie. Czy DoctorX Questlines ma spolszczenie?
*Ok czekam na spolszczenie.
Witam wszystkich Serdecznie.
Jako że ostatnio czytam kolejna już książkę z serii Stalker, mam ogromną ochotę wziąć sprawy w swoje ręce i wybrać się do zony znowu.
problem w tym ze jestem bardzo zagubiony jeśli chodzi o CoC i mody których defakto jeszcze nie próbowałem.
Uwielbiam różnorodność przedmiotów w grze , dlatego bardzo podoba mi się taka kombinacja.
Stalker Coc + AO3/STCop weapon Pack + Outfit Addon
Chciałbym by wrażenia z gry były jak najfajniejsze gdy sięgnę po COC ale nie kosztem dużej utraty stabilności samej gry, bo crashowanie się gry co 10 minut tez nie jest fajne.
Dlatego mam parę pytań do specjalistów
- Proste pytanie: AO3 czy STCop będzie lepszym wyborem? Który jakościowo lepszy i więcej oferuje?
- Czy są jakieś mody których tu nie wymieniłem a są dla was takim typowym “MUST HAVE”, które powinienem mieć?
- Czy mody bardzo obniżają stabilność COC?
- Czy przedmioty z modow jak nowe bronie i pancerze można znaleźne w losowym loocie ze skrytek, przeciwników czy są dostępne tylko u handlarzy?
2.Jeżeli chcesz bardziej wojne frakcji to obczaj warfare
Teraz, Zievmowit napisał:
2.Jeżeli chcesz bardziej wojne frakcji to obczaj warfare
Właściwie to nie.
Raczej lubię sobie spokojnie połazić i obładować plery złomem, znaleźć unikatową pukawkę, postrzelać też oczywiście, ale walki frakcji to raczej nie dla mnie rzecz.
Może paczka modów od ?
Masz tam nowe bronie, przedmioty, grafikę, a co najważniejsze mod kompilacja jest całkowicie po polsku.
Jeśli znasz rosyjski to polecam tą kompilację: https://vk.com/scoc174
Cześć właśnie zainstalowałem Call of Chernobyl i zastanawiam się nad addonami. Wybrałem kilka które mnie intersują, ale nie jestem pewien czy będą działać poprawnie ze sobą:
Broń
Arsenal Overhaul 3.1 (v.5)
Original Weapon Renewal 3
STCoP Weapon Pack 2.8.0.7
Frakcje:
DoctorX Dynamic Faction Relations i DoctorX Faction Relations 1.6 to 2 to ten sam mod ?
Full Simulation A-Life - npc mogą wchodzić w interakcje ze sobą nawet jeśli gracz nie jest na danym terenie
Living Zone by Skelja
Anomalie
DoctorX Dynamic Anomalies
Zadania:
DoctorX Questlines 1.25
Pancerze:
Outfit Addon
HUD:
Smurth's Dynamic Hud - ten mod dodaje nowe animacje jedzenia, picia itd. czy zmienia w jakiś sposób sam HUD ?
Tekstury:
A pinch of Spices
Autumnal Winds
Structures Redux
Absolute Nature Redux
Dodge these Gnomus scopes
TOSKA HD-MODELS
Meet the DOOR v4c
Fluffy Grass v7.0.2 "UBMD Edition""
S.W.T.C. - Call of Chernobyl Edition
Drunkard Pillow v4
Reshade:
PhotoRealistic Zone 1.4Displaying units like in Clear Sky v2
Trudność:
Dan's Monster Mods [1.4.22
W.A.R.F.I.G.H.T.E.R. Realism Addon - nad tym jeszcze myśle bo nie wiem jak trudnym jest mod CoC sam w sobie
Z dodatków broni polecam tylko STCoP(+ patch, bo crashe będą).
Jest zbalansowany, duży i stabilny no i w przeciwieństwie do AO czy OWR, który może są ładne i dopracowane, ale balans w nich to żart.
Dynamic Anomalies olej, bo w ostatniej wersji nie jest już “dynamic”, na początku gry ustawia losowo anomalie i na tym koniec, bo gdy addon był naprawdę dynamiczny w poprzedniej wersji nie usuwał anomalii i gracze mieli po kilku godzinach gigantyczne ściany anomalii blokujące wyjścia z map ![]()
Smurth’s Dynamic Hud jest ciekawy, ale trzeba sobie powiedzieć że:
-
Animacje jedzenia/leczenia nie są zbyt ciekawe i po pewnym czasie denerwują.
-
Efekty masek są TRAGICZNE. fajnie to wygląda na początku i na screenach ale w rzeczywistości doprowadzają do szału. Stracisz 1% pancerza i pokazuje ci takie ślady obrażeń i pęknięć że nic totalnie nie widać. Bez edycji tekstur by były mnie walące po oczach się nie obejdzie.
Jednak mimo to polecam zainstalowanie tego dla addona dodającego przegrzewanie broni, no i poza tym w folderze optional_hud_and_npc jest kilka fajnych HUDów(polecam jak zawsze “Hud - style AA”, mały, prosty nie walący po oczach)
Najważniejsza sprawa to kolejność instalacji, tutaj nie można się pomylić, tutaj jest moja konfiguracja na której zazwyczaj gram:
-
Call_of_Chernobyl_1_4_12
-
1.4.22_patch dla CoC
-
STCoP_Weapon_Pack(+fix)
-
Outfit_Addon + patch dla STCoP
-
Dodge_these_Gnomus_scopes_1.04_AO-OWR-STCoP
-
Corpses_drop_money
-
DoctorX Questlines
-
DoctorX Dynamic Faction Relations
-
Full_Simulation_A-Life_1.4.22
-
Dan’s Monster Mods
-
Smurth’s Dynamic Hud
A potem wszelkie addony graficzne jednak i tu kolejność ma znaczenie:
1.Absolute Nature Redux
2.Structures Redux
3.Autumnal Winds(ale tylko gdy chcesz bardziej jesienny wygląd bo ten addon to to samo co Absolute Nature Redux tylko jesienny…)
4.S.W.T.C. - Call of Chernobyl Edition
5.Meet the DOOR v4c
6.Drunkard Pillow v4
7.Fluffy Grass v7.0.2 “UBMD Edition”
8.A pinch of Spices
9.TOSKA HD-MODELS (jednak z tym uważaj bo naprawdę potrafi przyciąć czasami)
Reshade to na razie zostaw. Włącz grę, ustaw grafikę na maxa czy jak tam lubisz(polecam grać na DX9 Enhanced Full dynamic, bo DX11 ma bugi ze światłami i szczerze nic takiego nie daje…) zobacz jak ci się gra, jeśli masz mniej niż 50fps to olej Reshade bo to jest cholernie ciężkie dla systemu i fps może ci spaść nawet o 20.
Dzięki @@Paranoia o taką odpowiedz mi chodziło, co z poziomem trudność znalazłem jednego intersującego addona W.A.R.F.I.G.H.T.E.R. Realism Addon. To raczej wszystkie z tych ciekawszych addonów czy coś jeszcze polecasz ?
W.A.R.F.I.G.H.T.E.R. jest dobry, nie są to jakieś wielkie zmiany ale zawsze coś dobrego.
Z poziomem trudności to standardowe ustawienia są w miarę dobre, ale zamiast bawić się z obrażeniami to włącz w opcjach “hardcore AI aim”, patrole helikopterów i wyłącz sobie celownik :] sama gra bez celownika daje sporo frajdy bo nie wiadomo do kogo podchodzisz(nie zaznacza ci kolorem czy to wróg czy neutralny)
Ja osobiście polecił bym jeszcze edycje actor.ltx w gamedata/configs/creatures
znajdź linijkę gdzie jest text “ph_box” i podmień wszystkie na to:
ph_box0_center = 0.0, 0.9, 0.0
ph_box0_size = 0.30, 0.9, 0.30
ph_box1_center = 0.0, 0.65, 0.0
ph_box1_size = 0.35, 0.65, 0.35
ph_box2_center = 0.0, 0.2, 0.0
ph_box2_size = 0.35, 0.2, 0.35
da ci to niski opcje “leżenia”(prone) Przydatne do skradania się i do osłony w czasie ostrzału
Drunkard Pillow v4 niechce działać z TOSKA HD-MODELS , wywala do pulpitu ktoś wie czemu ? I co ze spolszczeniem do DoctorX Questlines, Outfit_Addon wersje spolszczenia nie są zgodne z najnowszymi wersjami modów ale wszystko wydaje się działać okej, ale nie wiem czy później coś się nie popsuje więc czy mogę używać spolszczeń ?
11 minut temu, desti2 napisał:
Drunkard Pillow v4 niechce działać z TOSKA HD-MODELS , wywala do pulpitu ktoś wie czemu ?
Bo TOSKA HD MODELS i Drunkard Pillow to mody HD, Jednak jak Drunkard Pillow to tylko statyczne tekstury, to Toska Models HD to modele w wysokiej rozdzielczości z dużymi teksturami. Autor wyraźnie napisał że te modele są naprawdę wymagające dla systemu, i możliwe są wyloty…
To samo się tyczy z moimi teksturami HD w Drunkard Pillow, duża część jest w rozdzielczości 2048px, więc Stalker musi się nieźle napracować by to wszystko załadować z dysku i pamięci RAM…
zawsze możesz zmniejszyć jakość tekstur, albo wybrać tylko kilka modeli z toska models-HD, możesz też wpisać -noprefetch w skrócie do gry(jeśli nie masz) by jako-tako przyspieszyć ładowanie. No i oczywiście defragmentacja, jak nie całego dysku to przynajmniej folderu gdzie masz grę, to zawsze przyspieszy grę.
Poza tym wywala ci z jakimś błędem? sprawdzałeś logi? Może wali ci przez coś innego?
16 godzin temu, Paranoia napisał:
Bo TOSKA HD MODELS i Drunkard Pillow to mody HD, Jednak jak Drunkard Pillow to tylko statyczne tekstury, to Toska Models HD to modele w wysokiej rozdzielczości z dużymi teksturami. Autor wyraźnie napisał że te modele są naprawdę wymagające dla systemu, i możliwe są wyloty…
To samo się tyczy z moimi teksturami HD w Drunkard Pillow, duża część jest w rozdzielczości 2048px, więc Stalker musi się nieźle napracować by to wszystko załadować z dysku i pamięci RAM…
zawsze możesz zmniejszyć jakość tekstur, albo wybrać tylko kilka modeli z toska models-HD, możesz też wpisać -noprefetch w skrócie do gry(jeśli nie masz) by jako-tako przyspieszyć ładowanie. No i oczywiście defragmentacja, jak nie całego dysku to przynajmniej folderu gdzie masz grę, to zawsze przyspieszy grę.
Poza tym wywala ci z jakimś błędem? sprawdzałeś logi? Może wali ci przez coś innego?
Zmniejszenie jakości tekstur pomogło i gra się uruchamia. Czy da się jakąś uruchomić grę bez crasha na max teksturach z TOSKA HD MODELS( Drunkard Pillow uruchamia się bez problemów).
Nie wywala żadnego błedu a w logach pisze że “out of memory”