Dolina szeptów

bolo7 - wszystko co jest na tel lokacji jest nowe. Mapa, obiekty, twarze NPC. Ale wszystko utrzymane w duchu STALKERA. Tak, że grając w niego, można śmiało powiedzieć, mamy kompletnie nową grę. Broń musi być oryginalna. Znane też są wdzianka i artefakty ze zmienionymi właściwościami i nowe. Stare są mutanty i jeden nowy. Wchodząc do “baru”, nie jesteś tu po raz enty, ale faktycznie czujesz się jak nowicjusz. Nie da się grac na pamięć, trzeba trochę na nowo pogłówkować.

Szkoda tylko, że mapa jest bez opisów osad i anomalii, a kolorystyka jej zaciera szczegóły, gdy całą chcemy pomieścić na ekranie. Trudno będzie coś komuś podpowiedzieć,  bez szerokiego opisu.

Ok, dzięki za normalną, rzeczową odpowiedź, takiej właśnie potrzebowałem. Pytałem, bo lubię zwiedzać nieznane mi wcześniej lokacje, tym bardziej, gdy jest na nich życie i ciekawe misje. Chyba jak wszyscy zresztą :slight_smile:

Mam przyjemność poinformować, że ukończyłem tego moda.

Tak jak już pisałem, jest to mod całkiem inny, niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Grało się naprawdę miło, bo za każdym rogiem, kryła się niespodzianka. 

Mod stabilny. Grałem na statyce, tak jak mi mod ustawił przy instalacji, trochę tylko pojaśniłem obraz.

Ustawiony udźwig GG to 50 kg ( zatrzymanie 60 kg ). Może się więc  przytrafić niespodzianka, bo są sytuacje otrzymania “prezentu” 15. kgramowego. Ja zazwyczaj od razu nośność zwiększam i tu też to zrobiłem. Przydało się, bo nie musiałem pozbywać się moich zdobyczy. Ale możliwości pozyskania amunicji, apteczek czy żywności, nawet przy niezmienionym udźwigu pozwoli przejść moda prawie bezproblemowo. Broni też dostatek.

Fabuła poprowadzona logicznie, tak że nawet bez przewodnika można przeprowadzić rozgrywkę. W wątku fabularnym, są - powiedzmy - dwa momenty pozostawiające nas w sytuacji niezbyt komfortowej. Tu jest potrzebna mała podpowiedź, aby przez przypadek nie pójść w nie tą stronę lokacji.

Są to:

1. Po zakończeniu akcji z Radikiem.

2. Po zabiciu Mutnowo.

( Imiona nie tłumaczone, bo nie ma jeszcze polonizacji )

Skorzystać wtedy możemy z tłumaczenia przewodnika autorskiego, zrobionego przez cichego.

Białe, migające znaczniki skrytek i itemów, nie pokrywają się z ich położeniem. Musimy szukać w pobliżu. Niebieskie są dokładne.

W anomaliach przestrzennych, szukamy jaskiń i pieczar. Zawsze się coś znajdzie. Jaskinie i pieczary potrzebne dla fabuły, otworzyć będziemy musieli sami. Przy części zadań, mod robi nam “filmowy wykład” o sytuacji.

Jeśli próbujesz wejść do teleporu ( są takie dwa ), a nie zadziała, wsadź do niego najpierw swoją tylną część ciała. Warto od razu zrobić zadania poboczne na pomiary i walizkę z narzędziami dla rusznikarza. Nagrodą dobry kombinezon i możliwość kompletu ulepszeń.

W modzie spotkamy tylko dwoje starych znajomych. Jest to prof. Oziorski. Jeśli mamy artefakt “Biały Grzyb” ( a możemy ich nazbierać przy pomocy detektora ), zdejmie nam radiację z innych potrzebnych artefaktów. Do Oziorskiego zaprowadzi nas sam mod. Znajdźmy go więc jak najszybciej. A detektor używamy jak najczęściej.

Drugim jest przewodnik Pilot ( Locman). Mały epizod na koniec moda. Reszta NPC, to nowe, nieopatrzone twarze.

Ceny handlu i remontów, nareszcie normalne.

Ale mod ma jedną poważną wadę. Jest za krótki :devil: :confused: . Chciałoby się czegoś takiego więcej. Ale jest nadzieja, że to nie koniec.

Poniżej rozmowa z moda, z której można sądzić, że będzie więcej ( chytrze autor moda dał tą wstawkę ).

O dalszym losie moda, dowiadujemy się z rozmowy GG Maksa ze stalkerem Jaszą, po odkryciu tajnego laboratorium, o którym sądzono, że jest mitem.
W końcówce moda, na pytanie GG Maksa " Czy wy  będziecie rozpatrywać ten problem", stalker Jasza wyjaśnia:
" Przede wszystkim - tak. Ale nie w tej części modyfikacji. Tak jak w tym epizodzie nie było zaplanowane wyjaśnienie tajemnicy Zony. Macie teraz inne zadania. Możliwe, kiedyś gdy wrócicie do doliny, osobiście rozwiążecie ten problem.
Kto to wie - tak na prawdę tu będzie już całkiem inaczej.
Na to Maks.
" Takie powiązanie się marzy, a Tyś wsteczny wrzucił"
Jasza odpowiedział:
" Pretensje nie do mnie, a do twórców ".

Jeśli jeszcze ktoś go przeszedł, proszę o małą konsultację. Miała być opcja ograbienia GG z całego sprzętu i konieczność biegania gołodupcem. U mnie jednak sprzęt pozostał, zabrano mi tylko kwestowy artefakt.

Nie miało to jednak wpływu na dalszą akcję i kwestowy NPC dał mi swój kuferek. U mnie bug, czy błąd moda?

Jak u Was wyszła sprawa z Brodą. U mnie go nie było, napisy epilogu nie wiele wyjaśniły.

4 polubienia

Brody nie było , ograbiono mnie tylko z artefaktu

1 polubienie

Tak, na rus forum znalazłem, że Broda jest tu potrzebny tylko po to, aby wyprowadzić GG na Zaton.

Ale tam się nie pojawi, bo w modzie jest tylko mapa Zatonu.

Addon dla moda zawierający nowe tekstury nieba, broni, modele broni i dźwięki

http://www.unibytes.com/oRPWiYYZVcoLqw-Us4P3UgBB?drgn=1

http://www.gigabase.com/getfile/Ok4K.yold9IjPaTZQWZ.ZQBB/addon-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%8B-%D1%88%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B2-by-stalkersk.rar.html?drgn=1

2 polubienia

@ czernobyl10

A te linki w poście powyżej to jakieś płatne są…

@ cichy

Co prawda -

ale ja bym jednak obstawał przy tłumaczeniu metka58 - Dolina Szeptów

Brzmi tak jakoś lepiej i bardziej tajemniczo :wink:

Dzięki @Yurek, a na poparcie tego, że jest odniesienie w synonimach do słowa шорох, daję link i na pozycji 16-tej, jest to pokazane. Oto on:

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ru&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fsinonimus.ru%2Fsinonim_k_slovy_%D1%88%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%85&anno=2

Absolutnie linki do pobrania dodatku nie są płatne.

@ czernobyl10

To dlaczego jak kliknę " za darmo" i " zwykłe pobieranie" mam takie screeny ?

Bo wiedzą chyba, że jesteś kasiasty.   A poważnie, to nie fair brać należność, skoro ma być za friko.

Yurek jeśli mogę poprosić dałbyś mi może link do tego słownika Rosyjski-Polskiego co był kilka postów wyżej?

@ Jurij

Linka dać nie mogę, bo to program komercyjny, który kupiłem swego czasu :wink:

Firma, która go zrobiła nazywa się KOMPAS

Sprawdź w necie, może jeszcze żyją :wink:

1 polubienie

@Yurek

Wystarczyło nacisnąć “nie, dziękuję”  :D i pobiera się nam za free.

Zrobiłem własnego linka do tego dodatku, aby można było pobrać bez problemu: http://www17.zippyshare.com/v/40106141/file.html

//

dzięki @qwert dodany do 1 postu.

3 polubienia

Zapuściłem modzik testowo i powiem że bardzo ładnie wygląda ta lokacja…

3 polubienia

Ja również postanowiłem pobrać i zobaczyć, oprawa graficzna napewno nie odrzuca, lokacja jest klimayczna i posiada ciekawe zakątki..

I zaskoczy Was jeszcze nie raz do końca gry. Wszystko tu nowe, inne. I lokacja i fabuła. Nowe postacie, twarze nicki. Gdyby nie Oziorski i Pilot, z którym mamy migawkę na końcu moda i tylko informacja o Sowie, byłaby to całkiem nowa gra, a nie mod do stalkerów.

Żałować należy, że taki krótki, choć w jednym z dialogów ( pisałem o tym wyżej ) jest zapowiedź cd.

Po dłuższym zasmakowaniu moda, okazuje się, że Zona jest naprawdę wrogim człowiekowi obszarem zamknięym - pełno tu wszelakich anomalii o wielkich czasami rozmiarach, promieniowanie miejscami jest naprawdę powalające, a mutanty grasują grupami i to na całym terenie nowej lokacji. Baza stalkerów, do której przybywamy na samym początku również jest imponująca z wielką anoamlią grawitacyjną pośrodku.

Mod dodaje smaczku stalkerowi, polecam każdemu!

Napiszę krótko - już niebawem będziecie mogli zagrać w ten niezwykły mod po polsku.

Aktualny stopień zaawansowania prac nad polonizacją wynosi ok. 95%  ;)  :woot:

5 polubień

Bardzo miło słyszeć…jeżeli można to piszę się na testy spolszczenia.

W dniu wczorajszym zakończyłem prace nad wersją FINAL polonizacji tego ciekawego moda.

Link do pobrania dodałem w pierwszym poście.

Dziękuję mojej ekipie oddanych betatesterów ( yellow, metek58 & smox ), bez których nie byłoby to możliwe w tak krótkim czasie  :yes:

Życzę wszystkim przyjemnej gry na nowej lokacji - no bo w końcu nieczęsto się nam takie zdarzają…

EDIT Yurek 11.08.13

Chyba wszyscy zapomnieli o tym ciekawym modzie na nowej lokacji, że jest już po polsku i można weń grać, więc odkurzam nieco temat :smiley:

10 polubień