Dream Reader

Grałem w niego i było dobrze. Mod grywalny ale kapryśny. Jutro jeszcze raz zapodam i zobaczę.

Gra i trąbi bez problemu:

Dzięki. W takim razie nie mam pojęcia, co skopałem. U mnie ładuje się do pewnego momentu i wywala.

W spolszczeniu jest zawarty patch 1 i 2. Nie instalujemy Rus. Może tu popełniłeś błąd?

Dałem radę, szkolny błąd :wink:
Pytanie mam - u Sidora, w wejściu, jest elektra. I wejść trudno, wyjść - niemożliwe. To norma?

Może nie norma, ale zdarza się, że anomalie spawnują się w dość dziwnych miejscach, w których teoretycznie nie powinno ich być. Też tak mam.
Skoro jesteś dopiero u Sidorowicza, to najprostsze rozwiązanie zacząć grę od początku jeszcze raz

1 polubienie

Niezdecydowany Stalker. Nie wie czy chce podziękować, czy zaaplikować 9x18 w moją głowę :P.

(edycja na yt padła, zaraz to naprawię)

Może nie norma, ale zdarza się, że anomalie spawnują się w dość dziwnych miejscach, w których teoretycznie nie powinno ich być. Też tak mam.

Skoro jesteś dopiero u Sidorowicza, to najprostsze rozwiązanie zacząć grę od początku jeszcze raz

Tak też zrobiłem.

Przy następnych tego typu niespodziankach (a mogą być, ja anomalię miałem nawet w barze w Barze) masz kilka możliwości
1 save, i wczytywać grę do momentu, aż gra przeniesie anomalię w inne miejsce
2 przejść na inną lokację, i wrócić
3 śpiwór, spanie, i czekanie, aż nastąpi Emisja

Mam pytanie:
Jak zmienić dopuszczalny udźwig w tym modzie?
Bo pozmieniałem w “inventory_sect.ltx” i “actor.ltx”
ale jeszcze gdzieś jest zabezpieczenie, które nie pozwala mi zebrać więcej rzeczy niż jest dozwolone
Proszę o pomoc.

Przeprowadziłem edycję “actor” w 2 miejscach i “inventory_sect” w 1 i nie ma problemu. Przed chwilą to zrobiłem.

actor.ltx:

*```
max_item_mass = 500.0
max_walk_weight = 600

inventory\_sect.ltx:

*```
max_weight = 500
```*

Edit: By nie pozostać gołosłownym:

> [![](http://thumbnails103.imagebam.com/22085/eaadef220846998.jpg)](http://www.imagebam.com/image/eaadef220846998)

Biegam bez problemu ![](monthly_2015_05/biggrin.png.587d3ec922bb099723c6a96331fd019c.png) .

Zabezpieczenie przed zabraniem nieograniczonej ilości przedmiotów. Niezależne od maksymalnego udźwigu.

Ciut chyba późno, ale że nikt nie podał rozwiązania zagadki…a że akurat zacząłęm się bawić tym modem :wink:

Gamedata/scripts/restriction_stock.script

*```
InvMax = 100

wystarczy zmienić np. na 10000, i po kłopocie :)
1 polubienie

O to chodziło @apg2312
Dzięki i tobie @cichy

Witam mam taki problem na kordonie co chwile wywala mnie na pulpit. FATAL ERROR

*```
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:stalkerpatch_1_0004xr_3daxrGamescript_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: … chernobylgamedatascriptsamk_offline_alife.script:1660: attempt to index global ‘news_main’ (a nil value)

Ten błąd często pojawia się w tym modzie i nie ma na niego jakiegoś super sposobu. Wczytaj wcześniejszy zapis i nie zaszkodzi zmniejszyć ustawienia.

U mnie też co chwila pojawia się dokładnie ten sam błąd. Doszedłem do tego, że związane jest to z wiadomościami sms z sieci stalkerskiej pokazującymi się na ekranie, a dokładniej z tym, że się te wiadomości właśnie nie pokazują, chociaż powinny. Czasami pomaga 5 godzinny sen, wtedy skrypt potrafi zaskoczyć, chociaż nie zawsze.

Czy jest jakaś możliwość wyłączenia całkiem tych komunikatów ? Bo na moje cztery oczy to chyba rozwiązałoby problem…

*```
FATAL ERROR

[error]Expression : data
[error]Function : CVirtualFileReader::CVirtualFileReader
[error]File : E:stalkerpatch_1_0004xrCoreFS.cpp
[error]Line : 462
[error]Description : d:program filesthqs.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsscriptsmagnitofonmagnitofon_2.ogg
[error]Arguments : Not enough storage is available to process this command.

Witam podczas próby przejścia na wysypisko pojawia mi się taki błąd..

Zobacz, @bober322, czy w gamedatasoundsscriptsmagnitofon masz plik magnitofon_2.ogg
Jeśli go masz o innej nazwie, to go skpiuj i kopię 1 tego pliku zmień na magnitofon_2.ogg
a jeśli go nie masz, to wyciąg go z innego moda do SoC i skopiuj do wskazanego folderu. Czekam na efekty.

W tym problem, że ja mam ten plik.. Wcześniej w tym modzie miałem wyloty “out of memory” ale wgrałem plik naprawiający ten problem z tej strony.

A to jednak masz “za mało pamięci do wykonania tego polecenia”, tak mówi log. Początkowo sądziłem, że zagubił się Ci ten plik.
A próbowałeś pozmniejszać parametry gry?

1 polubienie

Z tym plikiem przy ponownym uruchomieniu gry samo się naprawiło, ale przy próbie zapisu “out of memory” mimo fixu. Spróbuję pozmniejszać parametry gry tak jak sugerujesz. :slight_smile:
Mam pytanie co do dokumentów z agropromu, niestety przeoczyłem kwestię taką, że trzeba wejść do podziemi agropromu po dokumenty tym wejściem co nas Kret prowadzi i mam w związku z tym pytanie, czy trzeba się cofnąć o powiedzmy sejwy do przodu, czy dałoby się to jakoś inaczej przejść?
I mam jescze pytanie, przy próbie wczytania sejwu wcześniejszego z poprzedniej lokacji mam wylot bez loga. Czy to oznacza, że muszę grę od nowa zaczynać?

Jeżeli masz problemy z brakiem pamięci to warto również co jakiś czas wyjść z gry i wyłączyć komputer by wyczyścić plik wymiany. Sam plik wymiany ustaw sobie na sztywno tzn. min./max ta sama wartość. Fix pomaga jeżeli masz co najmniej 3 GB RAM w systemie.
//
Warto dla pewności cofnąć grę w zapisach…jeżeli poprzednie powodują wylot, szukaj ostatniego który się ładuje i graj dalej.

mam 4 GB RAM-u więc akurat z tym nie ma problemu. A co do zapisów to niestety, ostatni który wczytuje mi się bez błędu to po wyjściu z podziemi Agropromu kiedy nie mogłem znaleźć ciała.. Więc chyba będę musiał od nowa zacząć grę.. Ale i tak dziękuję za pomoc!