Jak się wydaje i co widać … KTOŚ zapomniał co to jest Discourse , dlaczego forum zostało przeniesione na platformę. A wystarczy wpisać w google “Discourse” i oto co nam wyskoczy…
Najważniejsze cechy platformy Discourse
- Nieskończone przewijanie (infinite scrolling): Wątki nie są dzielone na ponumerowane strony. Nowe odpowiedzi ładują się automatycznie podczas przewijania w dół. [1]
- Powiadomienia w czasie rzeczywistym: Informacje o odpowiedziach, oznaczeniach czy nowych wiadomościach pojawiają się natychmiast, bez potrzeby odświeżania strony. [1]
- Automatyczne linkowanie i podgląd: Wklejenie linku do YouTube, Twittera czy innej strony automatycznie generuje estetyczny widget z podglądem treści. [1]
- System zaufania (Trust Levels): Użytkownicy automatycznie zyskują nowe uprawnienia (np. możliwość edycji postów, linkowania, moderacji) w miarę jak system widzi ich pozytywny i bezpieczny wkład w społeczność. [1]
- Wbudowany czat: Oprócz pisania długich postów na forum, użytkownicy mogą rozmawiać na kanałach czatowych na żywo. [1]
Zwracam uwagę na przedostatni punkt. Faktycznie po przenosinach ze starego forum jakiś czas częściowo system “… automatycznie zyskują nowe uprawnienia …” działał. Po jakimś czasie z automatycznie nie zostało NIC. To nie działa.
Mówię to na podstawie własnego profilu. Był czas , kiedy znalazłem się w elitarnej grupie Stalker Team … ale komuś się to nie spodobało i wyparowałem. Takie rzeczy nie dzieją się same. Oczywiście nikt nic nie wie … a pisałem o tym tutaj Odznaki - #21 przez tom3kb i tutaj… Jak działają grupy? - #15 przez Ignachinio . Nie chce mi się więcej pisać…