Dyskusja o stronie

Wygląda na to, że grasz bez tej “aktualizacji do moda(20.10.2025)”, co |@The_oofed_one| wstawił parę postów wyżej.

To już chyba norma, że pierwszy punkt z opisem moda i linkami jest nieaktualny, teraz trzeba czytać wpisy użytkowników, najlepiej zaczynając od najnowszych, inaczej będą takie problemy z modami. Nie ma prostej drogi do edycji pierwszego postu przez faktycznie zainteresowanych, trzeba chyba po prostu się przyzwyczaić do tej sytuacji. Na obecną chwilę to nawet autor polonizacji nie może tam nic zmienić/zaktualizować, o ile sam nie założył tematu, a i w takim przypadku ta opcja znika po jakimś czasie.

1 polubienie

Ta i o ile mnie pamięć nie myli tak było “od zawsze”, a przynajmniej odkąd ja tu się zarejestrowałem. Powody były różne.

Zaktualizowałem pierwszego posta o te nowe linki, spolszczenie. Teraz chyba wszystko już będzie ok jeśli chodzi o instalację. Mod wrzucony do spolszczonych soljanek.

1 polubienie

“Jedna jaskółka wiosny nie czyni.”

Kiedyś autor każdego posta miał możliwość edycji bez limitów czasowych, o ile dobrze pamiętam, a pamięć mam raczej dobrą. Logika podpowiada, że skoro ktoś wstawił modyfikację albo zrobił spolszczenie, to jest faktycznie zainteresowany i ze sporym prawdopodobieństwem można liczyć na “trzymanie ręki na pulsie”, ale w starszych tematach taka osoba często jest już na forum tylko formalnie albo wiadomo, że już nic nie napisze z oczywistych względów. W “Secret Trails” będę aktualizował spolszczenie w pierwszym punkcie tylko tak długo, jak będę miał tę opcję edycji dostępną. Na razie jeszcze mam.

Ja bym proponował nie trzymać się kurczowo tego, że “od zawsze tak było”. W “Konopielce” cała wieś funkcjonowała bez prądu i bieżącej wody, a zboże zbierano tylko i wyłącznie sierpem, bo: “od zawsze tak było”. (sic)

Z obecnej “administracji” |@portals| zapewnia techniczne działanie forum i |@tom3kb| cokolwiek robi, zwykle na zasadzie “gaszenia pożaru”, jak np. w tym temacie. Reszta funkcyjnych z dostępem to tak naprawdę gogolowskie “martwe dusze”.

Można “otworzyć” edycję pierwszego punktu (tryb Wiki) i niech sobie prawdziwi fani aktualizują albo czas wreszcie na dodanie nowego moderatora, kogoś faktycznie zorientowanego i zaangażowanego na forum. Kogoś komu zależy i komu się dobrze układa współpraca z innymi użytkownikami. Pytanie tylko, kto miałby to być. Myślę, że |@LisKot| sprawdziłby się w takiej roli, o ile by się zechciał zgodzić oczywiście. Ja też bym chętnie dostał szersze uprawnienia do edycji, przynajmniej w niektórych tematach, bo wstawiam aktualizacje spolszczeń, a w pierwszym punkcie merytoryczny bajzel i nie mogę tam porządku zrobić.

Działa. Dzięki wielkie za pomoc.

A w sumie większość tematów i tak zakładali “funkcyjni” w tym ja to prędzej czy później je modyfikowaliśmy.

A z tą dowolna edycją postów to jest różnie. Później ludzie czyścili posty, modyfikowali jak im coś “nie pasowało” albo robili wojenki czy jakieś gówno burze (kasowali różne rzeczy żeby nie było na nich) i dyskusja była bez sensu i stąd w pewnym momencie pojawily się ograniczenia. Wcześniej pewnie było tak jak piszesz. Albo kasowali posty bo tak.

Zresztą wystarczy zerknąć u ciebie jak wywaliłeś kiladziesiąt postów i też człowiek czyta i się zastanawia o co chodzi :thinking:

Czy teraz jeszcze komuś będzie chciało się bawić w taką aktywną moderatorkę na tym w sumie martwym forum? Śmiem wątpić. Aktywnych userów jak na lekarstwo.

Ja tak jak piszesz ,“gaszę pożary” gdy już faktycznie coś trzeba naprawić w tematach plus jak zwykle jakieś news-y o modach, czy wstawki niektórych modów od czasu do czasu żeby było widać, że Stalker jeszcze zyje.

Ale jak chcesz mieć dostęp do np niektórych tematów bo tak jak piszesz robisz spolszczenia itd to pisz w tej kwestii do @portals już tu kiedyś ktoś tak zrobił bo mu zależało na jakimś temacie i chciał go aktualizować. Ewentualnie zgłoszenie jakieś czy post to też się doda co potrzeba do tematu. Pewnie nie tak szybko jak za dawnych lat jak było sporo tych funkcyjnych bo teraz to chyba ja i szczepan zostaliśmy z tych co mogą jeszcze modyfikować posty i co zaglądają regularnie na forum.

1 polubienie

W sumie niezłe potwierdzenie mojej diagnozy. Tutaj trzeba wpuścić kogoś, komu się chce. Tylko tyle i aż tyle. Autentycznego aktywnego fana modyfikacji Stalkera.

|@The_oofed_one| napisał post z linkiem do aktualizacji i kolejny z polonizacją 19 dni temu. Ktoś “technicznie” ogarnięty miałby więcej niż wystarczająco czasu, żeby chociaż wstępnie zbadać sprawę, napisać do autora adaptacji/polonizacji pytanie o parę raczej zbędnych? plików w polonie (np. gamemtl.xr, game_graphs.ltx), wyjaśnić sprawę i ze spokojnym sumieniem zaktualizować opis i linki w pierwszym poście. Wtedy np. |@Marqz| miałby jasną sprawę i by się nie odbił od polonizacji wylotem.

|@portals| jest wspomniany bezpośrednio kilka razy, więc pewnie przeczyta to prędzej czy później. Czy coś się zmieni? Czas pokaże.

No problem znany od kilku lat, gadać każdy potrafi, a jak przyjdzie co do czego to niestety.

Niby takie proste rozwiązanie, a jednak.

Bijesz się z wiatrakami… wynik? chyba znany. Może zacznij od tego … Rozważania na temat migracji na Discourse

ps.

I faktycznie to jest żenujące żebym po miesiącu od faktu wstawienia moda Anomaly A.N.T.H.O.L.O.G.Y v2.1 [OBT] … nie miał do niego dostępu i łaskawie był zmuszony prosić o dopuszczenie. Podobnie jak … kilerstalker

Kto potrzebuje spolszczenia to proszę się częstować :grinning_face:
PL patch 1.1 - od Kilerstalker
Instalować po dodaniu patch 1.1
Król jest tylko jeden.

Generalnie ja się zgodzę że jest potrzebny ktoś to pomoże utrzymywaniu treści. Ja w sierpniu planuje przerzucenie linków które jeszcze działają na nasz serwer.
Czy tryb wiki jest idealnym rozwiązaniem? Chyba nie ale wydaje mi mi się że ma szanse pomóc. Nie mieliśmy do teraz jakiś przypadków “wandalizmów” pierwszych postów więc może trzeba to zrobić dla wszystkich wpisów z modami.
Jak @LisKot jest chętny pomóc ogarniać z uprawnieniami moderatora to ja jestem za. Uprawnienia moderatora i tak są dość ograniczone i nie będzie takich problemów jak z IPB.

Brakuje takich ludzi jak @cichy, czy @Agrael. Ja generalnie mniej czy bardziej jestem dostępny od początku istnienia forum ale nie dam rady aktualizować każdego tematu.

Mi się wydaje, że w dzisiejszych czasach to najlepsze co można zrobić żeby dać tryb wiki dla pierwszych postów w tematach z modami jak już niektórzy się tak zapowiadają, że będą wtedy z niego korzystać.

Cytat: "Bijesz się z wiatrakami… wynik? chyba znany. Może zacznij od tego… ".

Sam widzisz, że oni mają mentalność “leśnych dziadków”, mam tu na myśli tzw. działaczy w związkach sportowych. Pryncypialne podejście do “maluczkich”, od których tak naprawdę zależy jakikolwiek sens ich egzystencji i niezachwiane niczym przekonanie o własnej (“mojszej”) racji, trochę jak zarządzanie centralne przez beton partyjny z czasów PRL-u. Kredyt zaufania dawno nadszarpnięty. Ciało dla koszuli, czy koszula dla ciała? Na razie obiecanki-cacanki, pożyjemy zobaczymy. A jak tylko mi się zaczyna zdawać, że mimo wszystko idzie ku lepszemu i człowiek w końcu nie będzie tu traktowany jak petent-potencjalny-przestępca w urzędzie gminy przez Panią/Pana Urzędniczkę/ka z Bardzo Dużym Ego, to czytam: (cytat) “…i tak chyba mogą narobić mniejszych szkód niż gdyby mieli uprawnienia nawet tylko moderatora.” (koniec cytatu) (sic)

Brak zaufania do aktywnych i zaangażowanych ludzi ze społeczności, to brak podstawowych umiejętności w zarządzaniu i współpracy z ludźmi. Czyli w sumie chyba tak jest, że “biję się z wiatrakami”, naiwne owieczki będą pokorne, nawet nie bekną, ale ktoś musi czasem bez ogródek wyłożyć kawę na ławę.

Cytat: “…jak już niektórzy się tak zapowiadają, że będą wtedy z niego korzystać.”

A kto niby tak “zapowiadał” w kontekście trybu Wiki, bo nie widzę w żadnym poście takich deklaracji. Póki co była mowa o umożliwieniu edycji konkretnych tematów przez zainteresowanych nimi ludźmi. Napisałem: “Ja też bym chętnie dostał szersze uprawnienia do edycji, przynajmniej w niektórych tematach, bo wstawiam aktualizacje spolszczeń, a w pierwszym punkcie merytoryczny bajzel i nie mogę tam porządku zrobić.” Nic tu nie ma o trybie Wiki, ale skoro nie umiecie zarządzać ludźmi, to już lepiej oddajcie zarządzanie ludziom, przynajmniej częściowo, skoro nie przejdzie wam przez gardło nadanie takich uprawnień komuś, kto i tak zajmuje się albo mógłby potencjalnie zająć się danym tematem. Wszystko na forum jest w zasadzie odgapione z Ap-Pro, taki biedniejszy klon można powiedzieć, a tak ciężko zrozumieć, że najlepiej “dać” komuś “jego” temat, dokładnie tak, jak to jest robione na wspomnianym forum i świetnie się tam to sprawdza. Ale jeśli nie macie zaufania do stałych użytkowników, to zróbcie przynajmniej tryb Wiki, fck logic, a co tam. Lepszy rydz niż nic, jak mówi stare przysłowie, więc niech będzie chociaż ten tryb Wiki w pierwszych punktach. Pasywni “biorcy” (większość) i tak nic nie będą robić, chciałbym się zdziwić, a aktywni “dawcy” czasem coś tam poprawią lub uaktualnią. Żadnej większej rewolucji bym się po tym nie spodziewał, taka raczej “korekta kursu” w co poniektórych tematach, żeby nie prowadziły na manowce, może czasem ktoś zrobi coś więcej.

Skrót myślowy, że jak byłby tryb wiki to ci co chcą sobie coś zmienić, dodać będą to mogli robić, nie będą musieli czekać i w ogóle. Bo parę tych osób jeszcze by się znalazło co pisało, że jakby była możliwość edycji pierwszych postów to by sobie wtedy je edytowało.

Pryncypialne podejście do “maluczkich”, od których tak naprawdę zależy jakikolwiek sens ich egzystencji i niezachwiane niczym przekonanie o własnej (“mojszej”) racji, trochę jak zarządzanie centralne przez beton partyjny z czasów PRL-u

Co ty w ogóle za tyrady tu odwalasz i pitolisz. Ty masz chyba jakiś kompleks władzy czy coś?

Ja sobie siedzę na forum o gierce od lat, wrzucam informacje o modzikach, nikt mi za to nie płaci, robię to we własnym wolnym czasie. Jak ktoś ma problemy z modami to mu pomagam. Tyle i aż tyle. A ty tu wyjeżdzasz z jakimś tekstami jakby tu ktoś kogoś gnębił. Albo stał nad kimś z batem i się cieszył, że hehe nic nie będzie mógł zrobić.

@editedit

Wszystko na forum jest w zasadzie odgapione z Ap-Pro, taki biedniejszy klon można powiedzieć, a tak ciężko zrozumieć, że najlepiej “dać” komuś “jego” temat, dokładnie tak, jak to jest robione na wspomnianym forum i świetnie się tam to sprawdza

No to teraz proszę zajrzeć do obojętnie jakiego działu z modami z ostatnich kilkunastu lat i zobaczyć nicki tych, którzy te tematy robili. Policzysz je, że tak powiem na palcach jednej ręki. A przecież nikt nikomu tematów robić nie bronił. Tam sprawa wygląda też trochę inaczej ludzie robią swoje mody, zakładają kolejne tematy. Tutaj ktoś informuje o tym co jest robione “na świecie” jeśli chodzi o mody i mimo tego, że sporo ludzi też potrafiło grać po rosyjsku to jednak pisać o czymś takim chciało się mało komu. Lasu rąk w tej kwestii nigdy nie było.

A jak tylko mi się zaczyna zdawać, że mimo wszystko idzie ku lepszemu i człowiek w końcu nie będzie tu traktowany jak petent-potencjalny-przestępca w urzędzie gminy przez Panią/Pana Urzędniczkę/ka z Bardzo Dużym Ego, to czytam: (cytat) “…i tak chyba mogą narobić mniejszych szkód niż gdyby mieli uprawnienia nawet tylko moderatora.” (koniec cytatu) (sic)

No a co ty myślisz, też dawałbyś np moderatora/admina od razu każdemu co pojawia się raz na parę miechów, i napisze, że co to on nie będzie robić i w ogóle on to zna lekarstwo na wszystko. Sorry ja bym tak nie zrobił.

Ale w sumie, wiesz co, potrzebujesz tych większych uprawnień co ma np moderator, masz chęć być moderatorem, a może adminem? Jak tak to spoko jak @portals chce cię nim zrobić to niech ci da te uprawnienia i działaj mi to nie przeszkadza. Czekam na tą rewolucję na forum.

@editedit

Pasywni “biorcy” (większość) i tak nic nie będą robić, chciałbym się zdziwić, a aktywni “dawcy” czasem coś tam poprawią lub uaktualnią. Żadnej większej rewolucji bym się po tym nie spodziewał, taka raczej “korekta kursu” w co poniektórych tematach, żeby nie prowadziły na manowce, może czasem ktoś zrobi coś więcej

Fajnie by było ale jak zwykle będzie pewnie wiele hałasu o nic. Najpierw krzyku ło matko co to nie ja, a potem wyjdzie, że w sumie to nawet to cale “wiki” to i tak okaże się po miesiącu niepotrzebne bo pies z kulawą nogą z tego nie skorzysta. Albo mu się odwidzi i znowu strzeli focha i wyczyści swoje posty.

Takie moje czarnowidztwo, po dlugim czasie tutaj.

Ale żeby nie było, mogę się mylić i to co pisałem wyżej ciągle aktualne, jak potrzebujesz uprawnień (a może ktoś inny) to pisz do admina, jak nie będzie miał żadnych ale to ci da.

Jak się wydaje i co widać … KTOŚ zapomniał co to jest Discourse , dlaczego forum zostało przeniesione na platformę. A wystarczy wpisać w google “Discourse” i oto co nam wyskoczy…

Najważniejsze cechy platformy Discourse

• Nieskończone przewijanie (infinite scrolling): Wątki nie są dzielone na ponumerowane strony. Nowe odpowiedzi ładują się automatycznie podczas przewijania w dół. [1]
  • Powiadomienia w czasie rzeczywistym: Informacje o odpowiedziach, oznaczeniach czy nowych wiadomościach pojawiają się natychmiast, bez potrzeby odświeżania strony. [1]
  • Automatyczne linkowanie i podgląd: Wklejenie linku do YouTube, Twittera czy innej strony automatycznie generuje estetyczny widget z podglądem treści. [1]
  • System zaufania (Trust Levels): Użytkownicy automatycznie zyskują nowe uprawnienia (np. możliwość edycji postów, linkowania, moderacji) w miarę jak system widzi ich pozytywny i bezpieczny wkład w społeczność. [1]
  • Wbudowany czat: Oprócz pisania długich postów na forum, użytkownicy mogą rozmawiać na kanałach czatowych na żywo. [1]

Zwracam uwagę na przedostatni punkt. Faktycznie po przenosinach ze starego forum jakiś czas częściowo system “… automatycznie zyskują nowe uprawnienia …” działał. Po jakimś czasie z automatycznie nie zostało NIC. To nie działa.

Mówię to na podstawie własnego profilu. Był czas , kiedy znalazłem się w elitarnej grupie Stalker Team … ale komuś się to nie spodobało i wyparowałem. Takie rzeczy nie dzieją się same. Oczywiście nikt nic nie wie … a pisałem o tym tutaj Odznaki - #21 przez tom3kb i tutaj… Jak działają grupy? - #15 przez Ignachinio . Nie chce mi się więcej pisać…

No ale to nie zmienia faktu, że uprawnienia możesz też dawać manualnie.

Jak już napisałem … odbierać też. Bez uzasadnienia. :woozy_face:

Podobno, dziel i rządź odeszło wraz z minioną epoką. Dziel i rządź w niektórych zostało do dzisiaj.

Jak ktoś ma chęci i czas to niech ciągnie ten wózek. Dla mnie forum jest nieczytelne. Wszystko się zlewa trzeba klikać milion razy aby gdzieś dojść. Nie ma już stylu starego ST tylko jest jakiś nowy.

Widać to także po ruchu wśród użytkowników oraz np czacie który świeci pustkami.

Generalnie ja wiem, że temat abstrakcyjny ale ja bym pomyślał albo nad przeniesie tego na jakąś platformę gdzie będzie to nawiązywało do starego ST.

1 polubienie

Mógłbym się nawet do tego nie odnosić, kolejna “diagnoza” się potwierdziła, a właściwie “pacjent” sam potwierdził. Niezły strumień świadomości, chociaż to właściwie by trzeba określić jako ściek. Nadinterpretacja, półprawdy, miejscami nawet manipulacja godna ruskiej propagandy, a naciągane wszystko jak stare gacie. Dużo zacietrzewienia i niewiele merytorycznych argumentów. Ta sama stara, zdarta, zacięta płyta tego użytkownika, jak zawsze zresztą, gdy w dyskusji pojawia się kwestia rozszerzenia grona ludzi z prawem do edycji.

Cytat: “Bo parę tych osób jeszcze by się znalazło(,) co pisało, że jakby była możliwość edycji pierwszych postów(,) to by sobie wtedy je edytowało.”
Rzecz w tym, że nikt tak nie pisał w tym kontekście, tylko ogólnie o braku dostępu, a Wiki była wspomniana jako opcjonalne rozwiązanie, głównie ze względu na opór “betonu” przed jakimikolwiek zmianami. I zdecyduj się, czy to nadciąga katastrofa, że ktoś poza tobą będzie mógł coś edytować, czy to jednak dobrze? Bo na razie jest chorągiewka na wietrze, raz tak, raz wręcz przeciwnie, czasem nawet w jednym zdaniu. Wiki pewnie będzie trzeba pilnować przed botami, będą podmianki linków na takie do kasyn itp. itd., ale jak się ktoś głupio zacietrzewia, żeby nikomu nic nie dawać, to “lepszy rydz niż nic”.

Cytat: “Co ty w ogóle za tyrady tu odwalasz i pitolisz. Ty masz chyba jakiś kompleks władzy czy coś?”

Ty w ogóle rozumiesz co czytasz? Pisałem, że chciałbym skorygować nieaktualne treści/linki w pierwszych punktach tematów modów do których zaktualizowałem/zrobiłem spolszczenie, może jeszcze dodać coś od siebie, pewnie także coś w innych tematach w miarę możliwości. To tak wiele? To ta “władza”? Czy mam się z tym pogodzić, że są nieaktualne? A może podać na tacy gotowy tekst “Panu Redaktorowi” do wstawienia? Już raz tak zrobiłem w jednym temacie. No i… nic. A na pytanie w wiadomości na priv, dlaczego się to nie pojawiło w pierwszym punkcie, to dostałem odpowiedź w stylu: o … ci chodzi? W niewybrednej i wulgarnej formie, można się łatwo domyślić jak brzmiała w oryginale. No więc kto tu ma “kompleks władzy”? Chyba nie ma się co spodziewać, że będę o cokolwiek jeszcze “prosił” po takiej bucowatej i otwarcie chamskiej odpowiedzi. I to jest dobry argument, żeby wprowadzić nowego moderatora, czas na kogoś normalnego.

Cytat: “Ja sobie siedzę na forum o gierce od lat, wrzucam informacje o modzikach, nikt mi za to nie płaci, robię to we własnym wolnym czasie. Jak ktoś ma problemy z modami to mu pomagam.”
No i co? Ktoś ci to chce zabrać? Odbiera zasługi? Chcesz piszesz, nie chcesz, to nie. Zgłosić cię do Orderu Uśmiechu? Można spróbować. A może myślisz, że ja biorę ciężkie pieniądze za to, że tu coś wstawiam?

Cytat: “No to teraz proszę zajrzeć do obojętnie jakiego działu z modami z ostatnich kilkunastu lat i zobaczyć nicki tych, którzy te tematy robili.”
Problem w tym, że większości z tych ludzi na forum już nie uświadczysz, niektórych już na pewno, bo nie żyją. Więc co, zostawić te stare wpisy jako nienaruszalne obiekty muzealno-pamiątkowe? Chyba logiczne, że jedyna możliwość poprawki/aktualizacji to edycja przez któregoś z aktywnych uczestników tego cyrku? Jesteś w stanie to zrozumieć? Tak, kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów… (Ironia, jakbyś nie załapał.)

Cytat: “…i napisze, że co to on nie będzie robić i w ogóle on to zna lekarstwo na wszystko.”

i kolejny: “…ło matko(,) co to nie ja…”
Tyle że nikt tak nie pisał, wręcz przeciwnie, nawet sam wcześniej cytujesz, nie trzeba daleko szukać. To już jest jakaś twoja projekcja świadomości, inspirowana chyba chińskim sci-fiction. Zwyczajnie zmyślone pod tezę.

Cytat: “…to niech ci da te uprawnienia i działaj(,) mi to nie przeszkadza. Czekam na tą rewolucję na forum.”
Nie przeszkadza ci? Naprawdę? Co za ulga. (Znowu ironia, jakbyś nie załapał.) Może kiedyś do ciebie dotrze, że to nie twój prywatny folwark, tylko efekt wkładu wielu fanów Stalkera, w tym też mój, czy to ci się podoba, czy nie. Nie powinno być tak, że wszystko zależy od widzimisię jednej osoby, bo to zwykłe zawłaszczenie dorobku społeczności. A jak tak czasem wyjdzie, że mi |@portals| da uprawnienia moderatora, które “…i tak są dość ograniczone…”, to będę z nich korzystał bez twojej pieczątki, obędzie się. Kompetencji nie powinno mi zabraknąć, tylko z czasem bywa różnie. A rewolucji nie mam w planach, więc się raczej nie doczekasz. Więc spocznij, kapralu.

Ktoś ogarnia co tu się dzieje Xd inba na umarłym forum ja pitole. Dajcie se spokój.

1 polubienie