Dyskusja ogólna - NS2016

Dzięki Cichy za informację.Czy jest poradnik na szukanie schowków Kostii?

35 minut temu, jurek48 napisał:

Mam pytanie.Dlaczego po każdym wczytaniu zapisu mam ekran zamrożony pauzą?Muszę ją wyłączać aby grać dalej.Zapisy wykonuję ręcznie.

• jezeli nie odpowiada Ci taka forma startu w grze - mozesz ja wylaczyc z poziomu ustawien dodatkowych - czwarta opcja po prawej.
1 polubienie

Dwie rzeczy. Szukając po internecie, możecie też znaleźć NS2017. Nie przejmujcie się, to dokładnie to samo. Tylko raz wstawiający dali nazwę od autora moda - 2016 ( rozpoczęcie prac nad modem ), a inni 2017 - czyli datę jego wyjścia.

Schowki Kostii, jak i wiele innych, zostały przeniesione, więc stare poradniki raczej będą mało przydatne. @boberm sprawdził czit na ich wyświetlanie w OP2 i on nie zadziałał. Czyli są gdzie indziej. Trzeba szukać po opisach. Miejmy nadzieję, że szybko pojawi się nowy czit. Ale skoro te schowki teraz mają być umieszczone realnie, czyli dostępne bez koniecznej cziterki, może nie będzie potrzebny.

tak, tak wychodzi z wypowiedzi, że jest to klasyczna NS z poprawkami, opartymi na krytycznych uwagach graczy. I ponoć usunięto wszystko to, co z moda czyniło sadystyczne znęcanie się nad graczem. Razem z @cichym, doświadczacie tego jako pierwsi z forum.

A tu kolejny filmik, z kolejnym zadaniem: https://www.youtube.com/watch?v=VsQl20jayC0

1 polubienie
  • co prawda jestem dopiero na starcie w kwestii schowkow Kostii - ale bez problemu znalazlem pierwszy - czyli na Kordonie. Jezeli dalej bedzie tak samo - to juz sie ciesze.

Filmik  ktory zalaczyles dotyczy LA DC- tak mialo byc?

BTW - pzrepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych - pisze z komputera sluzbowego syna.

1 polubienie

Tak z ciekawości zapytam ile ta odchudzona wersja NS waży po zainstalowaniu? Chodzi mi o cały folder moda z grą.

10 godzin temu, MOS napisał:

Tak z ciekawości zapytam ile ta odchudzona wersja NS waży po zainstalowaniu? Chodzi mi o cały folder moda z grą.

Prawie 15 Giga - folder THQ,  a sam mod 9 Giga

Przewodnik ale po rosyjsku.

http://stalkerportaal.ru/gid_po_narodnoj_soljanke_2016_tajniki_kosty/2017-05-01-570

3 polubienia

Mam pytanie dla grających w tą wersje Soli:

Dolina Mroku - baza Banditen

Czy da się tam wejść? 

Najnowszy patch kumulatywny: 06.05.2017.7z (1.69 MB) - NOWA GRA NIE JEST WYMAGANA !!!

ŹRÓDŁO:  http://stalker-worlds.ru/forum/topic/9556-narodnaia-solianka-2016/

ZMIANA W KOLEJNOŚCI INSTALACJI I LINKI ZMIENIONO W POŚCIE.

Ciekawe… Dawno już nie stalkowałem od czasu OP-2 i zastanawiam się czy się skusić na to. Czy ktoś z obecnie grających mógłby napisać jak się przy tym bawi? Czy jest sens zaczynać? Czy nie jest to tak upierdliwe jak OP z wylotami i czy schowki są faktycznie prostsze do znalezienia. I na jakiej wersji instalować? 1.0004 czy 0006 bo ktoś tu wspominał o problemie z teleportami na 0006.

1 godzinę temu, Pure napisał:

Ciekawe… Dawno już nie stalkowałem od czasu OP-2 i zastanawiam się czy się skusić na to. Czy ktoś z obecnie grających mógłby napisać jak się przy tym bawi? Czy jest sens zaczynać? Czy nie jest to tak upierdliwe jak OP z wylotami i czy schowki są faktycznie prostsze do znalezienia. I na jakiej wersji instalować? 1.0004 czy 0006 bo ktoś tu wspominał o problemie z teleportami na 0006.

Co prawda daleko nie zaszedłem - jestem bezpośrednio po X18 - ale mogę stwierdzić- jak na razie zero wylotów .Instalowałem na 1.0004- tak dla informacji .W kwestii schowków - bez spiny i akrobatyki - jak na razie.

Warto.

1 polubienie

O wiele mniej sadystyczna w porównaniu do OP-2 co jest wystarczającą rekomendacją.

3 polubienia

Chwilkę pograłem i nawet przy moim miernym rosyjskim na poziomie “Sklepy warzywa oraz owoce” dałem radę bez problemu odszukać schowki. Warto.

Emm… to nie ma spolszczenia? Za co odpowiadają te linijki “pol” w pierwszym poście

Żeby nie było w modzie krzaczków jeżeli instalujesz na pol podstawkę.

Czego dotyczą te krzaczki? menu głównego czy całej gry? Po rosyjsku to nie dam rady grać, więc pora anulować pobieranie :<

Przewodnik/solucja/podpowiedź w formie obrazków z tłumaczeniem, jakby co to potłumaczę.

Nowy OpenDocument Dokument tekstowy.doc

Nie nie nie. W taki sposób to ja nie chce grać ciągle przechodzić z poradnikiem. Zdecydowanie preferuje grę w której trzeba czytać dialogi i się wczuć w to wyobraźnią ;p Odpuszczę w takim razie ten mod, chyba że w przyszłości będzie się komuś chciało spolszczyć.

Hmm… Tak sobie gram, jestem dopiero po podziemiu Agropromu i… jestem całkowicie zaskoczony. Część zadań jest takich samych, ale są poprawione. Dochodzą różnego typu rozwiązania w gameplay, jakich wcześniej nie było. Naprawa broni zmieniła się nieco, wygląd i właściwości niektórych artefaktów, Rozbudowa lokacji (a jestem dopiero na Agro). Można wchodzić do kolektorów ściekowych podnosząc “dekle” studni. Można zajrzeć w wiele miejsc - ale do szukania schowków nie potrzeba zdolności ekwilibrystycznych - wystarczy odrobina wyobraźni.

I schowek samego Strzelca… Rozwaliło mnie to. Wchodzę - a tam gołe ściany - z pozoru. KTO CHCE ZAGLĄDA POD SPOILER!!! - JAK NIE CHCESZ PSUĆ SOBIE ZABAWY - ODPUŚĆ.

Spoiler

Nic nie ma tylko klasyczny wygląd. Podchodząc do centralnie położonego okratowanego kanału wchodzimy do niego w niskim przysiadzie i dostajemy się do sąsiedniego pomieszczenia. Tam jest plecak i sejf - zawartość godna Striełoka…