Dziwne zjawisko sms o sprawdzeniu loga

Gdy wczytałem ostatni zapis i chodziłem po barze 5 minut w pewnej chwili wyskoczyło coś takiego.

http://w499.wrzuta.p…ale_o_co_chodzi

i tak cały czas. Nie dało się w grze nic zrobić oprócz chodzenia. Wyciągnąc broni itp. zajżałem do loga tak jak było w sms a tam coś takiego że nie wiem co podać (admin nie zwracaj uwagi żebym wzioł w code bo wiem że powinienem ale nie wiem jak). Dalej na tym zapisie jest tak samo.

*```
Solianka: Synchronizacja…

• phase time: 90 ms
  • phase cmem: 360955 K
  • [win32]: free[573676 K], reserved[126108 K], committed[1397304 K]
  • [ D3D ]: textures[741702 K]
  • [x-ray]: crt heap[360952 K], process heap[906449 K], game lua[47614 K], engine lua[211 K], render[0 K]
  • [x-ray]: economy: strings[12598 K], smem[28220 K]
  • Log file has been saved successfully!
  • MEMORY USAGE: 396453 K

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description :
[error]Arguments : LUA error: …of chernobyl\gamedata\scripts\protected_items.script:423: attempt to index local ‘obj’ (a nil value)

> stack trace:
>
> ! Cannot find saved game ~~~ watchdog 182.reason
>
> \* Log file has been saved successfully!
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> i tak dalej kolejne 300 linijek sa takie same końcówka wygląda tak:
>
> - Disconnect
>
> - Destroying level
>
> DestroySingleton::RefCounter: 0
>
>
>
>
>
> Input: 1
>
> Config-file [c:\documents and settings\all users\dokumenty\stalker-shoc\user.ltx] saved successfully
>
> Destroying Direct3D...
>
> \* RM\_Dump: textures : 0
>
> \* RM\_Dump: rtargets : 0
>
> \* RM\_Dump: rtargetsc : 0
>
> \* RM\_Dump: vs : 0
>
> \* RM\_Dump: ps : 0
>
> \* RM\_Dump: dcl : 0
>
> \* RM\_Dump: states : 0
>
> \* RM\_Dump: tex\_list : 0
>
> \* RM\_Dump: matrices : 0
>
> \* RM\_Dump: lst\_constants: 0
>
> \* RM\_Dump: v\_passes : 0
>
> \* RM\_Dump: v\_elements: 0
>
> \* RM\_Dump: v\_shaders : 0
>
> refCount:pBaseZB 1
>
> refCount:pBaseRT 1
>
> DeviceREF: 1

Jeszcze sie nie spotkałem z taką wiadomością ale ja bym zrobił tak jak zaleca Soljanka(w końcu ona najlepiej wie co jej dolega :))i wczytał wcześniejszy zapis gry :smiley:

Pierwsze co zrób to opuść lokacje z tym błędem i sprawdź czy się błąd powtórzy. Jeżeli nie pomoże, wejdź jeszcze raz do Baru z poprzedniego zapisu.

Albo wczytaj sejwa z poprzedniej lokacji , tam poczekaj na emisję i potem dopiero wejdź do baru.wygląda że któryś skrypt nie chce ci zaskoczyć, może się to wiązać z kilkoma rzeczami.Na przykład ogólną słabością twojego PC-eta, złym stanem dysku twardego ( spróbować defragmentacji ) przesadzaniem w korzystaniu ze spawnera ( zespawnowałeś przedmiot którego na tym etapie gry nie ma prawa być ) coś się nie wczytało tak jak powinno ( wtedy pomoże wcześniejszy sejw i powtórne wejście na lokację) albo po prostu nie lubi cię Zona hehe :smiley: (żart oczywiście) O instalację nie pytam bo już pisałem ci w mailu wszystko na ten temat więc sądzę że tą sprawę mamy pewną .Na pewno nie skusiłeś się na jakieś dodatki w stylu inny balans albo wypadanie części potworów rzekomo inteligentne? Aha wyczytałem jeszcze że ludziom robiły się takie errory jak grali na innym patchu niż zalecany 1.004 , no ale to podchodzi pod instalację więc myślę że tu wszystko gra prawda ? :slight_smile:

A nie robiłeś przypadkiem sejwów przy pomocy “Quick Save” ?

Miałem w grze coś takiego jak grałem i pomogło wczytania od ostatniego “twardego sejwa” z menu gry po odpaleniu od nowa.

W Soliance raczej nie korzystaj z funkcji QS, gdyż powoduje ona nadpisywania danych na jednym pliku, a nie tworzenia nowego zapisu - a co za tym idzie jest to obarczone dużym prwadopodobieństwem błędu.

Na forum, RUS zalecają podmianę pliku “protected items.script” na ten z linka poniżej:

http://rghost.ru/2391077

A nie robiłeś przypadkiem sejwów przy pomocy “Quick Save” ?

Tu chyba jednak bym szukał na końcu.Robiłem masę quicków podczas gry i nic takiego mi się nie robiło.Miałem dwa takie przypadki info o bliskim wylocie raz na Generatorach i drugi raz na Agropromie ale to już w trakcie questów Błyskawicy.Poza info nic innego się działo złego więc ja po prostu to ignorowałem.Ale nie da się ukryć że im więcej twardych zapisów tym lepiej

Miałem taki błąd 5 razy podczas przechodzenia NS miedzy innymi w barze,magazyny wojskowe,Prypeć,… Musisz wczytać poprzedniego save nie masz innego wyjścia (tak jak masz tam napisane wystąpił poważny błąd). Przypadkiem nie kontynuuj gry , dlatego ważne jest robienie twardych save co jakiś czas .
Pisało o tym w ruskim poradniku o NS , trzymaj się tego to może uda ci się skończyć tego moda :smiley:

U mnie nie da się używać QS tylko zapisuje przez menu gry. Nie wiem tylko jak się robi “twarde zapisy”. Instalacja jest zapewne zrobiona dobrze. Zgrałem sobie solyanke i wszystko do niej i usunołem gre, wyczyściłem rejestr programem defragmentowałem dyski. Spawnera chyba nie przesadziłem bo spawnowałem tylko artefakty bronie i kombinezony apteczki i leki. teraz w barze wszyscy stoją nieruchomo w pozycji strzeleckiej z wyciągniętym gnatem i czekają jakby na coś a sms’y występowały bez przerwy cały czas tylko godzina się zmieniała i dźwięk był taki jakiś przerażający że myślałem że niedługo mi solyanka wybuchnie.

Spawnera chyba nie przesadziłem bo spawnowałem tylko artefakty bronie i kombinezony apteczki i leki. teraz w barze wszyscy stoją nieruchomo w pozycji strzeleckiej z wyciągniętym gnatem i czekają jakby na coś a sms’y występowały bez przerwy cały czas tylko godzina się zmieniała i dźwięk był taki jakiś przerażający że myślałem że niedługo mi solyanka wybuchnie.

tylko :smiley: w czasie godziny strachu (22-22.30.)nie robi się zapisów, zaczniij od seiwa sprzed wejścia na teren Baru i nie używaj spawnera.

ale ja nie używałem spawnera w czasie godzin strachu… na początku zespawnowałem około 600 kg sprzętu i od wysypiska nic nie zespawnowałem. A jak z tymi twardymi zapisami

Wychodzisz z gry esc i masz na ekranie “zapisz grę” “wczytaj grę” “nowa gra” itp . Tam właśnie robisz tak zwany twardy zapis w odróżnieniu od szybkiego który robisz w locie nie wychodząc z gry naciskając F6 chyba.Rób sobie twardy zapis na każdej lokacji , wtedy zawsze będziesz miał do czego wrócić.Autosave i quicksave sie nadpisują więc zawsze masz tylko jeden taki.Ja zawsze zapisuję tak 1a,1b,1c itd Odnośnie wcześniejszego tematu nie chodzi o używanie spawnera podczas godziny strachu tylko o to by nie robić w tym czasie żadnych zapisów bo skutkuje to problemami.

czyli że ja tylko robie twarde zapisy. A dobrze jest te twarde zapisy nadpisywać? czy za każdym razem robić nowy.

Zdecydowanie za każdym razem robić nowy , inaczej to nie ma sensu wcale.Od nadpisywania masz quicksave , do tego nie musisz wcale wychodzić z gry tylko wciskasz któryś z funkcyjnych klawiszy bodajże F6 ale moge się mylić z tego względu że każda gra ma to inaczej.Po to robisz twardy zapis by raz i na zawsze zapisać aktualny stan gry.

A próbowałeś podmienić plik na ten z linka podanego przez mnie kilka postów wcześniej - tam chłopakom ponoć pomógł.

z tego co widze to powinien być ten plik z którym są problemy w logach tylko gdzie go wkleić?

z tego co widze to powinien być ten plik z którym są problemy w logach tylko gdzie go wkleić?

Tam gdzie inne pliki scripts czyli w katalogu gamedata w folderze scripts

ok wkleiłem i pomogło tylko ciągle prawie wszyscy w barze stoją jak by do czegoś strzelali..mniejsza z tym ważne że działa. I takie pytanko do fabuły czy skończy się gra w oryginalnej fabule czy kwesty będziemy mieć z zewu i czystego, czy jak zaczne robić zadania od barmana to zdążę te poboczne solyanki zrobić?

Nie ma tu questów z Czystego Nieba i z Zewu Prypeci , ale nie bój się nie zabraknie ci ich.Zrób sobie spokojnie główny wątek znany z Cienia Czarnobyla i po drodze poboczne zadania na które natrafisz, w międzyczasie czytaj poradnik co pominąłeś , bez problemu będziesz mógł wrócić jak czegoś zapomnisz, w sporadycznych wypadkach moze ci dany NPC zginąć oczywiście ale cóż to tylko zadania poboczne.Nie bierz od Barmana zadania na zabicie żołnierza na Agropromie , koleś będzie potrzebny.Nie bierz zadania od Łysego w Barze na zabicie zdrajcy , u mnie zdrajcą okazał się Przewodnik który też jest później potrzebny.Prawdziwa akcja zaczyna się dopiero dużo , dużo później .Linia fabularna z podstawki i zadania poboczne to tylko przygrywka.Nigdzie się nie śpiesz i tak będziesz grał drugi raz hehe

a jest jakiś poradnik opisujący gdzie i od kogo dostać zadania wszystkie panujące w solyance? Nie koniecznie wszystkie questy opisujące przejście ale przynajmniej zleceniodawcy.

Jak będziesz grał bez poradnika to daleko nie zajdziesz…Przewodnik po Soljance w dziale moda.