Dlaczego?
Oglądałem film i tam źli byli sami SS-mani, a nie polacy i ukraińcy. Czy coś uszło mojej uwadze?
A ci niemcy co dawali im jedzenie to był Wehrmacht, zwykli niemieccy żołnierze, w których można było zauważyć jeszcze ludzkie odruchy jak współczucie, w przeciwieństwie do fanatyków z SS.
Prawdę mówiąc celowo to wyolbrzymiłem. Niektóre obrazy wydają mi się tendencyjne do przesady. W liście Shindlera również nie podobało mi się, że w oddziałach SonderCommando pokazywano tylko polakówpolki. Oczywiście byli tam i polacy, nawet wywiad bardzo obszerny z jednym z nich oglądałem, ale jako że większość populacji obozu stanowili żydzi to też 3/4 oddziałów SC składało się z przedstawicieli narodu wybranego, byli też i niemcy, którzy trafiali do obozów. Ale niezależnie od tego jako zaganiaczy pokazano Polaków. Poza tym i tak większość z nich zginęła, pracą jako Sondercomanndo wydłużyli sobie żywot o kilka tygodni/miesięcy.
Mogę rónież polecić filmy jak Updadek, naprawdę dobry, wizerunek HItlera odbiega tu znacznie od powszechnie przyjętego wizerunku dyktatora i masowego zrodniarza co może wywołać oburzenie ale ja sądzę, że nawet on miał w pewnych momentach inną, lepszą stronę.
ps. ta ładna aktoreczka grająca sekretarkę jest niemką ale pochodzenia Rumuńskiego więc niech was nie zdziwi uroda
musiałem to powiedzieć ![]()