Formularze dot. zgłoszenia spolszczeń

Drodzy (przyszli) tłumacze w celu jak najdokładniejszego archiwizowania spolszczeń postanowiliśmy wprowadzić kilka prostych zasad i reguł, dzięki którym Wasza praca nie zostanie zapomniana, a administracji pozwoli utrzymać na stronie porządek.

Na początek należy wypełnić prosty formularz, który jest podstawą do naliczenia nagrody w postaci Wirtualnych Rubli:

*****Koordynator: (osoba, która zainicjowała rozpoczęcie prac nad spolszczeniem i sprawuje nad nim piecze. Jest odpowiedzialna za wnoszenie poprawek do polonizacji, a także jej aktualizowanie)
*****Pozostali tłumacze: (o ile takowi istnieją)
*****Testerzy wersji zamkniętej: (osoby, które zajmowały się testami spolszczenia)
*****Wykorzystane pliki z innych spolszczeń: (jeżeli tak, to z jakich i czyjego autorstwa)
*****Aktualna wersja spolszczenia: (wersja finalna/otwarte testy/zamknięta beta)

*****Nazwa modyfikacji:
*****Do której części S.T.A.L.K.E.R.-a. jest to modyfikacja: (Cień Czarnobyla, Czyste Niebo, Zew Prypeci lub na bazie moda do Call of Chernobyl)
*****Temat modyfikacji na forum:

*****Dodanie spolszczenia na nasz serwer: (czy koordynator spolszczenia wyraża zgodę na umieszczenie polonizacji na naszym forumowym serwerze)
*****Brak zgody na publikowanie spolszczenia poza forum StalkerTeam: (czy koordynator chce, aby w temacie spolszczonej modyfikacji umieścić następujący wpis: Autor/rzy spolszczenia moda NIE WYRAŻA/JĄ ZGODY na jego uploadowanie/publikowanie na inne serwery niż forum stalkerteam.pl)
***Opis do Centrum Plików: (koordynator spolszczenia może tutaj zamieścić krótki tekst, który pojawi się przed pobraniem spolszczenia z naszego serwera. Na przykładMiłej gry!)

Spolszczenie:

Formularz należy dodać jako post Tutaj, W tytule tematu podajemy nazwę moda. Wymagany format pliku ze spolszczeniem to 7z. (najlepiej z programu 7zip). Dopuszczalne jest również archiwum samorozpakowujące exe., ale zalecam ten pierwszy. Archiwa rar. są niedozwolone.

Plik zostanie dodany przez administrację forum (@portals, @tom3kb, @Agrael, @apg2312, @Pancerniak77)

Jeżeli w trakcie otwartych testów zostaną zgłoszone błędy, koordynator spolszczenia może dopisać osoby zgłaszające jako testerów - zostaną wtedy nagrodzeni.

Użytkownik, który chce zgłosić rozpoczęcie lub zakończenie prac nad spolszczeniem dodatków do modyfikacji, musi zrobić to w odrębnym dziale - [KLIK]. Formularz Zgłoszenia nieco się różni od tego ''standardowego".

Należy pamiętać o uwzględnieniu w tytule tematu statusu, czy spolszczenie jest w trakcie tworzenia lub prace zakończono.

Informacja dla Administracji:
Po dodaniu spolszczenia na nasz serwer proszę sprawdzić, czy plik pobiera się poprawnie.

5 polubień

Koordynacja i tłumaczenie: metek58
Nazwa moda: Bitwa o Zonę v. 0.3
Autor moda: FalL^
Podstawka: Czyste Niebo PL, v. 1.5.10
Dodany brakujący plik tekstowy: st_generate_snames
Polonizacja: otwarta wersja BETA
Wyrażam zgodę na umieszczenie w pobieralni i nie wyrażam zgody na upload na inne forum, niż Stalker Team.pl
Nie wyrażam zgody na upload innym forum, niż Stalker Team.pl
Trudno mi będzie opisać moda, bo nie zawsze gram w nie, a powód prosty - albo coś tłumaczę, albo pomagam w tłumaczeniu.
Ogólnie nie podobają mi się te całe ceregiele. Uważam, że powinienem zgłosić (jeśli sam tłumaczyłbym) ukończenie polonizacji np. Tobie, i powinno być gdzieś w odpowiednim miejscu do skopiowania taki niby formularz, ale tylko ze zgodą wystawienia w pobieralni, ewentualnym nie wyrażeniem zgody na upload obcym. Wy jako kierownictwo posiadacie lepszą wiedzę i orientację jak to powinno wyglądać, a opis moda przeważnie daję ta osoba, która robi post o danym modzie. Mi już i tak wystarczy, jak siedzę nieraz miesiąc i dłużej przy tłumaczeniu moda, to dodatkowe opisywanie i pilnowanie zgodności, może być nadmiernym obciążeniem. Moją prośbą by było, by ktoś (po zgłoszeniu ukończenia polonizacji) popilotował to dalej, czyli wysłał wykaz, co mam dostarczyć, bo wystawiający post z modem, być może już wszystko opisał i brakuje tylko zgody i ewentualnego braku zgody na upload innym, niż nasze forum. Ci obyci w tych sprawach z wystawianiem, tak jak @Yurek, @malakas, @Trurl3, Ty i inni, z łatwością opiszą, podadzą dane i to co trzeba. Jeśli to mało, co podałem w tym niby formularzu, to uprzedzam, że więcej nie jestem w stanie podać, gdyż byłyby to tyko bzdety. Proszę o zrozumienie.

Wiem że dla tłumaczy będzie to utrudnienie. Jednak ponieważ jestem jedyną osobą dodającą polonizacje do pobieralni i mogę popełnić błąd. Teraz oznaczyłem [*] pola które są obowiązkowe.

Trudno mi będzie opisać moda, bo nie zawsze gram w nie, a powód prosty - albo coś tłumaczę, albo pomagam w tłumaczeniu.

Opis moda nie jest konieczny. Ważne są informację na temat samej polonizacji.

Uważam, że powinienem zgłosić (jeśli sam tłumaczyłbym) ukończenie polonizacji np. Tobie i powinno być gdzieś w odpowiednim miejscu do skopiowania taki niby formularz, ale tylko ze zgodą wystawienia w pobieralni, ewentualnym nie wyrażeniem zgody na upload obcym.

To jest właśnie takie formularz, obowiązkowe pola dotyczą właśnie tego.

Wy jako kierownictwo posiadacie lepszą wiedzę i orientację jak to powinno wyglądać, a opis moda przeważnie daję ta osoba, która robi post o danym modzie.

Trochę chyba źle zrozumiałeś pola “Opis do pobieralnii:” to miejsce gdzie możesz dać jakieś ważne informację na temat polonizacji, nie jest to miejsce na opis moda. Możesz tu wpisać np. “Wersja testowa, proszę o zgłaszanie błędów” i każdy przed pobraniem na pewno to zobaczy. Zgadzam się z Tobą że osoba która robi temat może mieć lepszą wiedzę.

to dodatkowe opisywanie i pilnowanie zgodności, może być nadmiernym obciążeniem.

Nie wydaję mi się że formularz jest aż taki trudny. Obowiązkowe jest wpisanie w 3 polach prostych danych, reszta obowiązkowe to odpowiedzi TAK/NIE.

(nie wiem na czym polega otwarta lub zamknięta BETA)

Otwartą betę można pobrać każdy a zamkniętą tylko wybranie przez Ciebie testerzy.

Jeśli masz jeszcze jakieś uwagi proszę pisz.

Jeszcze raz przepraszam tłumaczy za to ale dla mnie jak pisałem robi się to konieczne. Rozumiem że to utrudnienie ale bez tego Wasza polonizacja może zostać przypadkowo pominięta co wydłuży dodawanie.

Nie zajrzałem drugi raz tak jak trzeba. Myślę, że jasno to pokazałeś, jak ma wyglądać “formularz” i postaram się go w miarę mojej wiedzy wypełnić. Początkowo sądziłem, że trzeba będzie się sporo porozpisywać, ale tyle to chyba podołam. :thumbsup: Przepraszam za szorstkość we wcześniejszej wypowiedzi, byłem zaskoczony, jak w tedy sądziłem, dodatkową pracą.

Dziękuje chłopaki, dobrze, składnie i przejrzyście. To dzięki, m.in. Wam, forum ma tak składny i przejrzysty wygląd i wszystko funkcjonuje praktycznie bez zarzutu. Ja przyznaję, że nie bardzo wiem jak takie rzeczy składać, ale po jakimś czasie, to też przestanie być dla mnie zawiłe, jak wiele rzeczy przedtem.

Dość dobrze znam angielski B2+ i chętnie pomógłbym w tworzeniu polonizacji.

Czy ktoś jest zainteresowany moją propozycją?

Rosyjskiego nie umiem.

Jak będzie coś do przetłumaczenia z angielskiego będę pamiętał.

Super bardzo się cieszę
Tyle tylko ,że ktoś będzie musiał mi wytłumaczyć co zrobić z plikami itp.
Ale to chyba nie problem?

bartus555555 - osobą mogąca tłumaczyć z angielskiego, zainteresowany jest apg2312. Napisz do niego na PW.

No i już możesz sobie jeśli jeszcze nie masz, zainstalować WinMerge i NotePad ++.

To dwa podstawowe narzędzia tłumacza.

W Formularzu dot. Zgłoszenia Spolszczeń nastąpiły pewne zmiany. 

Zachęcamy do zapoznania się z nimi.