Tytuł oryginalny: Odyssee - Im Auftrag des Königs
**Platforma:**Gothic II: Noc Kruka Data premiery: 24.12.2014 r. Autorzy: OdysseeModTeam Autorzy spolszczenia:@metek58, @smox, @kobal Śr. długość rozgrywki: (ok. 200 godzin)
OPIS:
Spoiler
Akcja Odysei toczy się w momencie, gdy bezimienny bohater opuszcza Khorinis i wyrusza do Myrtany. W tym czasie bohater modyfikacji — Roland, rezyduje w morskiej twierdzy paladynów na Athanos jako jeden z rekrutów. Wojna z orkami omijała tę wyspę szerokim łukiem, lecz mimo tego nasz bohater marzy o zostaniu paladynem i postanawia dzielnie stawić czoło zielonoskórym. Decyduje się na opuszczenie wyspy, aby spełnić swoje marzenie, jednak nie wszystko jest takie proste, jakby się na początku wydawało. Musi przebyć długą i wyboistą drogę oraz przeżyć wiele ekscytujących i niełatwych przygód. Poznaje w międzyczasie wrogów królestwa oraz ich zamiary. Chodzi im o ustanowienie panowania Beliara i zniewolenie wszystkich ludzi lub, jeśli nie jest to możliwe, zniszczenie ich. Roland szybko zdaje sobie sprawę, że w jego podróży nie liczy się cel, lecz droga, którą będzie mu dane kroczyć. Podąża więc wybraną przez siebie ścieżką i zdecydowanie sprzeciwia się najeźdźcom i broni niepodległości ludu Królestwa Myrtany.
Cechy moda:
Ponad 200 godzin czasu gry!
Ponad 1000 NPC i 642 zadań!
Barwne postacie i rozbudowane dialogi.
Wiele starannie zaprojektowanych rozległych światów o różnych klimatach i ciekawych terenach.
Możliwość spotkania przyjaciół z Gothic II i postaci niezależnych z kilku znanych modyfikacji.
Zmieniony balans rozgrywki i pięć różnych poziomów trudności.
Nowe ścieżki dźwiękowe dla Varantu, Myrtany oraz Nordmaru.
Wiele nowych animacji, w tym ostrzenie broni, picie z beczki, tworzenie zwojów, a także trumien i grobów, które można otworzyć, NPC niosą skrzynie, beczki, kamienie, worki, drewniane belki i drewno opałowe.
Wolne celowanie z łuku/magii.
Produkcja strzał i bełtów, a także nowe specjalne rodzaje, takie jak ogniste, trujące, rozbijające, lodowe, magiczne i wybuchowe. Specjalne strzały i bełty zadają różne obrażenia.
Wydobycie rudy, rudy żelaza, złota, siarki, srebra, węgla, akwamarynu i wielu innych.
Mnóstwo nowych tekstur potworów, oraz zupełnie nowe potwory jak np. gryfy, żółwie, ogry.
Potwory odradzają się w trakcie gry, i są niebezpieczne na każdym jej etapie.
Nowe zaklęcia przemiany oraz system wiedzy magicznej.
Potężni magowie, którzy potrafią się leczyć.
Hełmy i tarcze w grze, oraz mnóstwo nowych przedmiotów i pancerzy.
Mnóstwo gildii, takich jak najemnicy orków, asasyni, koczownicy.
Wiele przedmiotów, które można otwierać w tym skrzynki, szafy.
Zabójca orków, łowca orków, zatruwanie ostrza, pływanie, nurkowanie i wiele innych nowych umiejętności.
Ekrany ładowania z poradami dotyczącymi gry.
Wiele nowego pożywienia jak np. ananasy, marchewki, ziemniaki, nowe zupy, żywność w beczkach i workach.
Dzisiaj pojawi się live z wersji BETA polskiej lokalizacji moda Odyseja: W imieniu króla. Spolszczenie powstaje we współpracy Teamu Sefaris z Bractwem Gothica. Zapraszam na stream:
Zaczekam na finalną wersję, może doczekam się tego szybciej niż projektu “bo my nie wiedzieliśmy, że Covid”, no chyba, że Kroniki Myrtany wyjdą wcześniej.
Odyseję v.2.6.4 skończyliśmy tłumaczyć jeszcze w zeszłym roku. Jednak Bractwo Gothica w którym działamy miało olbrzymie problemy z ogarnięciem całości od strony technicznej.
Dopiero dołączenie do projektu Teamu Sefaris popchnęło sprawę do przodu. Ogarnęli wszystko bardzo szybko i aktualnie jesteśmy na etapie testów. Wiadomo, że testy trochę potrwają, bo mod olbrzymi.
Jestem pod olbrzymim wrażeniem działania Teamu Sefaris. Ich wiedza, pracowitość i zaangażowanie powala na kolana.
Testy idą pełną parą Bierze w nich udział kilkunastu testerów. Niektórzy zbliżają się już do końca rozgrywki. Wszystko jest na jak najlepszej drodze i myślę, że wkrótce spolszczenie ujrzy światło dzienne
Podejrzewam, że tu też znajdzie się wielu fanów tego tak znakomitego klimatu gier, jakim jest Gothic. Dla wyznawców Innosa i Adanosa, a także Beliara - balsam na skołatane pandemią serca.
Chcę jednak dodać, że to bardzo długa gra i być może nie każdemu starczy wytrwałości, by dobrnąć do końca fabuły. Streamer Kajma grał na Youtubie w testową wersję Odysei, jednak nie zdołał pokonać tak olbrzymiego moda i na pewnym etapie (z nieznanych mi przyczyn), porzucił granie, choć jest obeznany z grami nie od dziś. Wychodzi na to, że tylko prawdziwi twardziele mogą tego dokonać.
Streamer Kajma grał na Youtubie w testową wersję Odysei, jednak nie zdołał pokonać tak olbrzymiego moda i na pewnym etapie (z nieznanych mi przyczyn), porzucił granie, choć jest obeznany z grami nie od dziś.
Widocznie nie jest dość obeznany Z tym poziomem trudności, to nie ma co przesadzać. Wszyscy testerzy ukończyli moda, a i ja powoli zbliżam się do końca.
Kilka screenów z mojego obecnego etapu rozgrywki -
Ładnie to wygląda. Wodny Golem - tego jeszcze nie było. Ciekaw jestem, jak został przedstawiony Varant i Nordmar.
Jeżeli autorzy spolszczenia się zgodzą, to będzie można je dodać do naszej pobieralni.
Kojarzę Kajme, bo ma bardzo dużo materiałów z Returninga ( którego nie lubię - to tak swoją drogą ), ale przy Odyseji chyba wymiękł.
Gram już 148 godzin. Tak na oko, to gdzieś 2/3 gry. Dużo zależy od stylu gry. Jeżeli ktoś lubi zaglądać we wszystkie zakamarki (a jest sporo do znalezienia) i wykonuje zadania poboczne, to gra potrwa sporo ponad 200 godzin.
Jako totalny lajkonik w modach do Gothica tak czysto informacyjnie chciałem się zapytać czy istnieją mody w wersji standalone/samodzielne/repack czy tam takich rzeczy się nie robi.
Ewentualnie skorzystać z programu Spine. Zastępuje GothicStarter, a jego instalacja jest banalnie prosta - wystarczy wskazać folder z G1/G2 i wsio. Ponadto Spine zawiera praktycznie wszystkie mody, jakie wyszły.
No cóż… jedno nie wyklucza drugiego… Cieszę się, że nie rozmawiamy o nieoficjalnym multi do Gothica, a o modach… Co do Odysei… na pewno zagram, być może po Returningu do którego chciałbym pobrać najnowszą aktualizację, która podobno niedawno wyszła… Chyba, że wyjdą wcześniej Kroniki Myrtany… bo o Dziejach Khorinis mogę jak na razie zapomnieć. ;)