Ja zainstalowałem grę jak w opisie i po -intro gra mi się blokuje w pierwszej lokacji! może jest jakieś rozwiązanie?
Ten mod jest ciągle w fazie produkcji, zarzuciliśmy prace przy nim przy patchu 6.006, w tej chwili pewnie zainstalowałeś już patcha 6.008 co może powodować konflikty z plikiem umożliwiającym odpalenie go na polskiej podstawce. Ten mod nie jest spolonizowany! Jak już koniecznie chcesz w niego grać to podaj więcej szczegółow odnośnie problemu. Czy wywala cię zaraz po wczytaniu gry, czy na przykład możesz chwilę pochodzić po wiosce i dopiero cię wywala, czy może nie wywala a zamraża grę. Ten mod był bardzo kapryśny jeśli idzie o grafikę.Jak pamiętam by go odpalić musiałem ustawić wszystko na minimum i najniższą możliwą rozdziałkę, dopiero potem mogłem trochę podwyższyć parametry. Jeżeli wywala cię na pulpit to powinieneś mieć jakiś log błędu. zaraz po wylocie otwórz notatnik i użyj komendy wklej, ewentualnie sprawdź plik xray_twój login w folderze logs. Tam powinien się na końcu zapisywać log błędu. W NLC domyślnie folder logs znajdował się w katalogu ze stalkerem jak pamiętam. A jeżeli po prostu chcesz sobie w coś pograć to tu znajdziesz spolonizowane, sprawdzone mody http://www.stalkerteam.pl/forum/250-mody-przetlumaczone-na-jezyk-polski/
Zamraża u mnie zaraz po skończonym intro, próbowałem wszystkich ustawień i zawsze to samo…
Z której ikonki odpalasz moda ? Ten mod tworzy swoją własną ikonkę na pulpicie i z niej trzeba go uruchamiać.Niby oczywiste , ale sam się pomyliłem kilka razy Jeżeli to nie to i nie pomaga zmiana ustawień graficznych to kiszka. Zapewne jakiś konflikt z podstawką. Jak pisałem wyżej ten mod jest ciągle nieskończony.ewentualnie coś z instalacją. Napisz dokładnie co instalowałeś i na jaką podstawkę.
No niestety , chyba tego nie ogarnę, wywala zaraz po synchronizacji, bez logu błędu, a przynajmniej ja go nie umim znależć. Menu mam po polsku. Moze jakby zrobic z tego normalną gamedata…
Wstępne spolszczenie jest do patcha 005..jeżeli dałeś inny mogą być problemy. Trurl3 ostatnio napisał że testowe spolszczenie działa z wersją 6.008.
Po pierwsze, spróbuj uruchomić BEZ polonizacji (w katalogu gry, w podkatalogu /mods w pliku nlc.xdbp zmień kropkę przed rozszerzeniem na jakiś inny znak, np zrób tak nlc_xdbp. To zapobiegnie wczytywaniu polonizacji podczas uruchamiania gry.
Jesli nie pomoże, w katalogu gry w podkatalogu /bin masz plik host.exe a obok host.conf . Otwórz plik host.conf w notatniku i dodaj to, co na czerwono:
[config]
AttachTo=$ExePath$XR_3DA.EXE
xray_params=-noprefetch -nointro
ShowConsole=0
MaxShowSaves=15
SVLFontSize=12
SVLFontName=Courier New
Ten klucz blokuje wyświetlanie filmów startowych. Nie musi, ale może pomóc, w każdym razie nieco skraca wczytywanie gry.
Grę należy bezwzględnie uruchamiać ze skrótu utworzonego podczas instalacji (jest to skrót do pliku host.exe w podkatalogu gry /bin). Jeśli z jakiegoś powodu nie masz tego skrótu, to sobie go sam zrób. Nie uruchamiaj skrótem do XR_3DA.exe
Co ciekawe, mam świeżo zainstalowaną grę w wersji 6.008 z nałożoną polonizacją i wszystko działa bez problemu (przynajmniej gra sie uruchamia i działaja początkowe sekwencje). Po uruchomieniu gry ze skrótu do host.exe otwiera się okienko początkowe z wyborem po rosyjsku (z pliku host.exe) :
-
Menu gry
-
Wczytaj Grę
-
Wyjście
Dopiero potem uruchamia się właściwa gra.
Mój plik gry: NLC6.Начало_v.6.008.exe
ma rozmiar: 1,74 GB (bajtów: 1 874 931 670),
na dysku: 1,74 GB (bajtów: 1 874 931 712)
trurl3, a czy dopisanie do skrótu na pulpicie ‘’-nointro’’ nie daje tego samego efektu ?
W tym przypadku nie daje, bo skrót nie jest do XR_3DA tylko do pliku host.exe. W tym modzie host.exe ma za zadanie ustawiać wstępnie parametry i to w jego configu dodaje się klucze sterujące. Sprawdziłem - działa
Bez spolszczenia standardowy błąd
_FATAL ERROR\<BR\> \<BR\>[error]Expression : fatal error\<BR\>[error]Function : CStringTable::Load\<BR\>[error]File : E:stalkerpatch\_1\_0004xr\_3daxrGamestring\_table.cpp\<BR\>[error]Line : 53\<BR\>[error]Description : <no expression>\<BR\>[error]Arguments : string table xml file not found ui\_st\_mm\_mp.xml, for language rus_
Eee…coś mi to code nie wychodzi…
Grę odpalam z pliku host.exe w katalogu bin, mam rosyjskie menu, potem intro ( -nointro nic nie zmieniło) , polskie menu, ładowanie i po synchronizacji wypad bez loga
Nawet zmienić czcionki nie moge bo nie udaje mi sie rozpakować plików db , moze bym i co pomieszał w pliku lokalization.ltx
Moze trzeba gdzieś coś pozmieniać miejscami, po wypakowaniu..bo mam kilka nowych katalogów w głównym…
nie udaje mi sie rozpakować plików db , moze bym i co pomieszał w pliku lokalization.ltx
A sprawdzałeś uniwersalnym unpackerem ?
post #9 http://www.stalkerteam.pl/topic/972-tutorial-pliki-dbx-pakowanie-i-rozpakowywanie/
A jak się to to używa..jak znależć pliki? Wpisać ręcznie katalog docelowy?
Wpisać ręcznie katalog docelowy?
Tak, w pacce jest screen przykładowy. Kopiujesz ścieżkę do gry i katalog do wypakowania plików, klikasz serach i zaznaczasz z listy co chcesz wypakować i klikasz tam na extrackt selected. .
Kurcze , pliki w głównym widzi, ale jak wchodzę do katalogu mods w którym są pliki nlc.xdbx to juz nic nie znajduje
Tu ttrzeba uważąć. Organizacja tego moda jest inna niz standardowych. W katalogu podstawowym gry sa tylko pliki podstawki. Sam mod w postaci plików spakowanych znajduje sie w podkatalogu /mods i jego pliki maja nazwy nlc.dbx. Jeśli w tym katalogu masz plik nlc.dbp - to jest plik polonizacji. Zastanawiam się jakim cudem masz polskie menu bez polonizacji. A czy na samym dole ekranu menu masz linijkę z informacja o wersji moda? Nie bardzo wiem co chcesz zmieniać - jakie czcionki? -nointro musisz dopisać do pliku host.conf w podkatalogu /bin tak jak pokazałem na przykładzie, o jedna spację za kluczem -noprefetch. Jesli chcesz rozpakować pliki moda, to najlepiej uzuywać programu do pakowania/rozpakowywania converter.exe i odpowiednich plików konfiguracyjnych do niego. Jeszcze jedną róznicą w stosunku do innych modów jest obecnośc w katalogu gry podkatalogu /userdata_nlc6 w którym są sejwy, screeny i log z gry. W ten sposób nie trzeba ich szukać po całym dysku.
Screen jest robiony z polonizacja, jak widać nie ma polskich znaków, to chcialem zmienić. Wpisałem -nointro ,ale tu akurat nie ma chyba znaczenia bo intro jest jeszcze przed menu, a wywala juz przy synchronizacji, na koniec ładowania. Bez polonizacji efekt jak w poście nr.10
Jaką masz wersje moda? Porównaj wielkość z tym co podałem w poście #7. Ja nie mam żądnych problemów ani z samym modem ani z dodaniem polonizacji…
Wersja 6.008 , może sie gryzie ze steamową spolszczoną podstawką. Rozmiar się zgadza. Zawartość bin rozumiem mam skopiować do oryginalnego bin Stalkera?
Poczekaj. Już wiem chyba o co chodzi z tym brakiem polskich liter przy spolszczeniu. Ponieważ to jest spolszczenie robocze, nie zmieniałem strefy językowej - chodziło mi o to, żeby cyrylica wyświetlała się w formie zrozumiałej, a kosztem tego był brak polskich liter w tłumaczeniu. To ma tak być!! Właśnie rozpakowałem (swoje własne) tłumaczenie i zobaczyłem. Jeśli masz tę sama wersje moda, nie powinno byc żadnego problemu z działaniem. Jesli chodzi o podstawkę, ja mam tez polska ale oryginał, nie Steam… Edycja// Malakas podesłał mi kolejną wersje polonizacji - z 15.12.2010 roku. To jest ostatnia wersja.
Ja mam chyba 26.11.10…sądząc po opisie pliku A co ciekawe , niechcący uruchomiłem Stalkera z platformy steam i odpaliła…sekundę pograłem bo , jak w tytule zamarzła, ale odpaliła