“HISTORIA ROJA - CZYLI W ZIEMI LEPIEJ SŁYCHAĆ”.
SCENARIUSZ I REŻYSERIA: Krzysztof Zalewski
MUZYKA: Michał Lorenc
OBSADA: Krzysztof Zalewski-Brejdygant, Wojciech Żołądkowicz, Piotr Nowak, Mariusz Bonaszewski, Jerzy Światłoń,Marcin Kwaśny,
Magdalena Kuta, Karolina Kominek i inni.
PREMIERA: 29.II.2016
DOSTĘPNOŚĆ NA NOŚNIKACH: DVD, BLUE-RAY.
„Wilki” – Zbigniew Herbert
Marii Oberc
Ponieważ żyli prawem wilka
historia o nich głucho milczy
pozostał po nich w kopnym śniegu
żółtawy mocz i ten ślad wilczy
szybciej niż w plecy strzał zdradziecki
trafiła serce mściwa rozpacz
pili samogon jedli nędzę
tak się starali losom sprostać
już nie zostanie agronomem
,Ciemny” a ,Świt” – księgowym
„Marusia” – matką ,Grom” – poetą
posiwia śnieg ich młode głowy
nie opłakała ich Elektra
nie pogrzebała Antygona
i będą tak przez całą wieczność
w głębokim śniegu wiecznie konać
przegrali dom swój w białym borze
kędy zawiewa sypki śnieg
nie nam żałować – gryzipiórkom
i gładzić ich zmierzwioną sierść
ponieważ żyli prawem wilka
historia o nich głucho milczy
został na zawsze w dobrym śniegu
żółtawy mocz i ten trop wilczy
Moim zdaniem jeden z najlepszych Polskich filmów ostatnich lat. Przez krytykę bardzo źle oceniony - niesłusznie moim zdaniem.
Byłem na nim w kinie niedługo po premierze - był obecny po seansie reżyser, Pan Jerzy Zalewski. Bardzo ciekawie odpowiadał na py-
tania zadawane przez widownię. Nie przemawiała przez niego gniew na oprawców i zdrajców narodu Polskiego, tak wyraźnie napiętno -
wanych w filmie. Mądry człowiek o zdrowych poglądach. Moim zdaniem patriota.
Sama fabuła to dość dokładnie oddane rzeczywiste losy Mieczysława “Roja” Dziemieszkiewicza. Mogę tak twierdzić na podstawie
dostępnych mi i znanych materiałów historycznych.
Muzyka wspaniale napisana. Michał Lorenc (mi. “Bandyta” z Tilem Schweigerem) po raz kolejny zachwycił niesamowicie pasującą do
tła ścieżką dźwiękową.
Tytułową rolę zagrał amator - Krzysztof Zalewski-Brejdygant. Zwycięzca jednej z edycji Idola. Śpiewa też piosenkę na końcu fil-
mu, z repertuaru Republiki - “Nie Pytaj O Polskę”. Jego kreacja dzięki temu, że nie jest aktorem zawodowym, była prawdziwa.
Film powstawał bardzo długo, ze względu na wycofanie dofinansowania przez Telewizję Polską pod kierownictwem poprzedniego pre-
zesa. Fabuła uznana została za niewygodą dla pewnych kręgów w naszym Kraju. Nie dopuszczono również go do konkursu w Gdyni.Decyzję
umotywowano “niewystarczającymi walorami”. Patrząc na gnioty jakie tam przez tyle lat puszczano, kryteria jakie brano podczas do-
puszczania niektórych “dzieł” stworzyła osoba bez gustu (delikatnie to napisałem…) Wyjątkiem (w pozytywnym słowa tego znaczeniu)
był ostatnio “Wołyń” - film równie dobry - ale nie o nim tu.
Polecam, kogo interesuje historia Polski po II wojnie światowej. Proponuję rzecz jasna nie zapominać, ze jest to nadal tylko film
fabularny a nie podręcznik historii - więc trzeba mieć dystans. Tak czy siak, polecam.
HISTORIA ROJA - oficjalny zwiastun