* lootmoney.script - kasa z trupów, ilość zależna od rangi.
* death_menager.script - ilość amunicji i stan broni w trupach zależny od rangi. Jeżeli wartości w pliku nie odpowiadają nam to w funkcji Wafel_func_drop() ustawiamy takie jakie nam pasują.
* smart_terrain.script - poprawka do szybkiej podróży. Nie trzeba wychodzić z gry i wczytywać sejwa, żeby pojawił się zielony domek w nowym miejscu.
* w_rgd5.ltx - granat RGD 5 to teraz prawdziwy granat, a nie straszak na wrony. Używać ostrożnie żeby samemu się nie zabić.
* gamemtl.xr - NPC nie widzą przez krzaki. Wgrywamy bezpośrednio do katalogu gamedata.
Ten plik sprawiający że NPCe nie widzą przez krzaki powinien być umieszczony w każdym modzie. Ile mi to napsuło krwi gdy przeciwnicy sprawnie załatwiami mnie przez gęste krzaki, połączone z niedziałającym skradaniem tylko pogarszało sytuację…
Zarówno w podstawkach jak i wszelakich modach zawsze dziwiło mnie, po co u handlarzy te tony amunicji skoro zbierając ją z trupów miałem jej tyle, że nie wiedziałem co z nią robić.
Ta mała poprawka w pliku death_generic.ltx zmienia ten stan rzeczy. Teraz z trupów nie można zbierać amunicji. Możemy ją zdobyć na dwa sposoby: rozładować znalezioną broń bądź kupić.
Zmiana w pliku death_manager.script sprawia, że znajdowana broń będzie miała losową kondycję od -100 do +100. W połączeniu ze zmianami w pliku death_generic.ltx dochodzimy do zmiany w ekonomi moda - o kasę zaczyna być trudniej i nie dochodzi do sytuacji, że po krótkiej grze mamy dziesiątki tysięcy rubli.
Zmiana w pliku ai_tweaks.ltx sprawia, że NPC nie mają nieskończonej amunicji.
W plikach handlarzy (gamedata\configs\misc\trade) warto ustawić buy_item_condition_factor = 0.7 Zona wtedy staje się prawdziwą Zoną, a nie hipermarketem na rogu z full zaopatrzeniem. Oczywiście można jeszcze pobawić się w tych plikach cenami ale to już straszna dłubanina dla chętnych
Przeglądając forum ap-pro natrafiłem na ciekawy, moim zdaniem, dodatek do CoC:
http://ap-pro.ru/forum/119-76206-1 EoC czyli Extended Offline Chernobyl autorstwa xr_Sanya. Dodatek ten rozszerza działania NPC w off-line, dodaje coś na kształt wojny frakcji oraz dynamiczne zmiany w relacjach między frakcjami. Pograłem chwilę na rosyjskiej wersji Coc i oddziały NPC naprawdę walczą między sobą w off-line oraz zajmują miejsca kontrolowane przez przeciwnika.
Dodatek przetłumaczyłem i przystosowałem do działania z Hybridem.
UWAGA: PO WGRANIU EoC NOWA GRA WYMAGANA!
A tak to wygląda na mapie: (Oznaczenia kluczowych miejsc i znaczniki frakcji włączamy/wyłączamy klawiszem M na mapie w PDA)
dodaj na samym końcu, czyli wrzucasz do zainstalowanego Hybrida. Tylko radziłbym powoli. Tzn. wrzucasz jeden i sprawdzasz czy działa. Jeżeli ok. - to następny.