Jak przywrócić wygląd aero w Windows 7?

@Metek najlepiej to powiedz synowi aby uzgadniał z Tobą co chce instalować bo przez takie instalowanie można mieć problemy z systemem.

Tak, można synowi powiedzieć, ale przy jego 14-tu latach na karku, to ni jak oduczyć go eksperymentowania. Sądzę, że nieuchronnie zbliża się czas obalenia systemu. Ma dwa lata, to ma prawo nałapać różnego syfu.

Można wyłaczyć:

Windows:

u torrent

Dropbox

Internet Expolrer:

wszystkie

Firefox:

adobe, google,nvidia,picasa, realplayer, winamp

Poza tym wejdź do zakładki Dodatki i tam wyłącz i usuń zbędne

Zaplanowane zadania:

ja mam aktywne 3, większość twoich nie wiem do czego służy

Menu kontekstowe:

które są zbędne to wyłącz

Dzięki @korn06, wyłączyłem większość. Przyznam, że nie zaglądałem w dalej w okienka w CCliner, jak do pierwszego slotu.

Czy to mogłoby być przyczyną zablokowania Aero w moim kompie? Coś dalej się dzieje, bo raz załącza się komp z Aero, a jak nie , to pokazuje się wtedy ten komunikat. To chyba czas na obalenie systemu i postawienie go od nowa.

Czy aby na pewno masz admina? Sprawdź w ustawieniach konta czy coś przypadkiem syn Ci nie przestawił.

Tak, jestem administratorem. Jest też obok jakieś ASP.NET Machine Account, użytkownik niestandardowy, chronione hasłem. Czy to wywalić? Co to może być? Syn by to coś założył?
Pokażę to:

Dziwna sprawa. To jakby twój syn utworzył konto i dał nawet hasło
No, ale bądźmy poważni. Jak tego nie było wcześniej przed tymi problemami to wywal bo to mógł wirus lub coś innego utworzyć.

Wykonaj dwa razy.

• Uruchom komputer w trybie awaryjnym
  • Kliknij start, wpisz cmd i uruchom go jako administrator.
  • w trybie poleceń wpisz:

netsh winsock reset

Obaliłem system, postawiłem na nowo i nie ma teraz ostrzegawczych komunikatów. Aero dziala tak jak trzeba. Po prawie dwuletnim pobycie systemu na kompie, należalo go odmłodzić, bo zapewne nalapał różnego szajsu.
@Kris, a co po tym netsh winsock reset się miałoby wydarzyć?

“netsh winsock reset” Ta komenda restartuje usługę windowsa z która miałeś problem(

System Windows nie może połączyć z usługą powiadamiania o zdarzeniach systemowych.

). Ale niestety się pospieszyłeś z formatem ;/

@Kris, i tak długo zwlekałem z obaleniem systemu. Czy od czasu do czasu należy odnawiać system? Prawda to, czy tylko mit?

I tak i nie :wink: Co osoba to opinia, ja swój system w7 mam już 3 lata, przenosiłem go z dysków na dyski, robiłem sporo i naprawiałem bardzo poważne problemy, system działa jak świeżo postawiony. (Kumpel z gimnazjum, totalny rekordzista miał swój system ~10 lat, jak mu go zainstalowali na kompie, do jego recyklingu nigdy nie robił formatu. )
Ostatnio nie siedzę na forum tyle co kiedyś i nie widziałem twojego tematu wczesnej.