Jak przywrócić wygląd aero w Windows 7?

Mam problem. Dziś, po włączeniu kompa, znikło ustawienie aero pulpitu i jest uboga wersja. Próbowałem PPM i wejście w personalizację, ale okienko “Kompozycje systemu Aero” jest nieaktywne. Czy ktoś wie, co mogło spowodować wyłączenie tej opcji i czy wiadomo komuś, jak mam wymusić na kompie, powrót do normalności. Proszę o pomoc, bo na tym etapie, jestem za krótki.

@Metek nie złapał Ci komputer czasem jakiegoś wirusa. Spróbuj przywrócić system z punktu przywracania, stan przed awarią.

Chcę dodać, że poniżej w “Kompozycje podstawowe i o dużym kontraście”, też okienko Podstawowy Windows jest nieaktywne.

@Metek nie złapał Ci komputer czasem jakiegoś wirusa. Spróbuj przywrócić system z punktu przywracania, stan przed awarią.

Spróbować można, ale mam płatnego Nortona i chyba by nie przepuścił dziada. Najlepiej przeskanuję cały system i wtedy się okaże, czy załapał jakiś szajs.

Powyżej masz kompozycje systemu areo, tam spróbuk włączyć.

Powyżej masz kompozycje systemu areo, tam spróbuk włączyć.

W poście nr 1 napisałem, że nieaktywne to jest. Skanuję kompa i pokazuje, że wykrył i usunął 35 zagrożeń. Zobaczę ile wykryje po zakończeniu skanowania, ale to potrwa, bo jest 1500 GB do przejrzenia.

A czy może coś robiłeś ostatnio ze sterami do grafiki?

Przeskanuj dokładnie Malwarebytes Anti-Malware i Spybot - Search & Destro- ja tych dwóch programów używam.

Wczoraj był przy kompie mój 14-letni syn, może i on coś grzebał, ale jak zamykałem system, nic podejrzanego nie zauważyłem. Jak rano zapuściłem kompa, to od razu pojawił jakiś komunikat (nie zdążyłem przeczytać), było coś o tym, że nie może się połączyć, czy włączyć coś z opcjami systemu i miałem pulpit bez areo. Może pamięć siadła, czy co?

Przeskanuj dokładnie Malwarebytes Anti-Malware i Spybot - Search & Destro- ja tych dwóch programów używam.

W tej chwili, już od dobre pół godziny, Norton (wersja płatna, to chyba zrobi to dobrze) skanuje całego kompa. O wynikach poinformuję, po zakończeniu skanu.

Zanim zaczniesz grzebać..idź do panelu sterowania zakładka..Informacje o wydajności i uruchom ocenę komputera przez windows. Po ponownej ocenie sprawdź czy styl aero jest aktywny.
Napisz jaką ocenę dał system. Jeżeli nie pomoże trzeba szukać głębiej.
//
Komunikat mógł być o słabej wydajności dla aero i dlatego zablokowało styl.

Ok, @malakas, uruchomiłem samokrytykę systemu jak przeleci, to dam znać. Tu wrzucam screena z CClinera z autostartu.
Ten BCU po wyłączeniu w CCliner, za jakiś czas jak zajrzę w CCliner, to znów włączony, cholera.
Tu screen wydajności.

Mietek, większość z tych programów można śmiało wyłączyć: nvidia, winamp, shockwave,realplayer, picassa,google earth,google update, adobe.
Ja bym te wyłączył.

To nie jest problem oceny dla systemu ani sterownika karty graficznej. Oceny grafiki są w porządku.
Na początku zobacz czy zmiana planu zasilania nie przeskoczyła Ci na oszczędzanie energii. Jeżeli tak to zmień na normalny.

Nie było mnie w pokoju, gdy podczas skanowania Nortonem, wyłączył się komp, tak jak przy resecie i po uruchomieniu, mam areo i wszystko w normie. Cud! Myślę, że jakiś wirusik, czy robal sobie krążył i robił mi hecę.

To wszystko OK. W razie kolejnych problemów można wykorzystać to…http://support.micro…cts_not_working

Tu zamieszczę w kolejności screeny z CClinera, jakie opcje mam uruchomione. Włos się jeży, ale które można bezszkodowo wyłączyć?! Jak ktoś ma dobrze obcykane, co mógłbym spokojnie wyłączyć z tych podanych pozycji, to proszę o sugestie, za co z górki dziękuję.

Otwórz:

W pasku start wpisz msconfig i przejdź do zakładki uruchamianie. I jak możesz do daj screeny z całości. Niestety nie można powiększyć okienka więc nie wiem czy wszystkie uruchomione funkcje Ci się pokażą jak się nie zmieszczą to daj dwa screeny.

@Metek najlepiej to powiedz synowi aby uzgadniał z Tobą co chce instalować bo przez takie instalowanie można mieć problemy z systemem.

Można wyłaczyć:
Windows:
u torrent
Dropbox
Internet Expolrer:
wszystkie
Firefox:
adobe, google,nvidia,picasa, realplayer, winamp
Poza tym wejdź do zakładki Dodatki i tam wyłącz i usuń zbędne
Zaplanowane zadania:
ja mam aktywne 3, większość twoich nie wiem do czego służy
Menu kontekstowe:
które są zbędne to wyłącz

Po namyśle, nie będę nikomu na odległość zawracał gitary. Sądziłem, że to łatwa sprawa, wyłączyć i kwita. A tu nie, trzeba głębszej analizy, więc zaproszę kogoś z odpowiednim doświadczeniem w tym temacie i sam obejrzy, co potrzeba, a co nie. Najprościej, to zrobić format i postawić system od nowa, to najlepsze lekarstwo. Ale tyle tu dobrych gier powgrywanych, to potraciłyby chyba coś, po obaleniu systemu. Dzięki wszystkim za rady, system wrócił i odzyskał sprawność.

W ten sposób nie nauczysz się nigdy a takie podstawowe rzeczy warto wiedzieć. Są do tego narzędzia bardzo proste w obsłudze np

1…http://www.programos…ess-viewer.html.

2…http://www.dobreprog…dows,12766.html.

3…http://www.dobreprogramy.pl/WinPatrol,Program,Windows,13058.html

Można wyczyścić autostart i zbędne procesy.