Jaką frakcje polecacie wybrać?

Witam mam dylemat albowiem nie wiem, która frakcje wybrać. Jeżeli wybiorę jedną to będę żałował, że nie wybrałem drugiej. Możecie powiedzieć, która najlepsza, dać plusy i minusy. W której będzie najlepszy sprzęt, broń i zarobki. Szukałem na forum i nie znalazłem więc jeżeli gdzieś było to proszę o link. Z góry dziękuję.

Z tego co pamiętam to w podstawowej wersji Zewu Prypeci nie ma możliwości dołączenia do jakiejkolwiek frakcji. Na Zatonie możesz wybrać czy chcesz w pewnym momencie pomóc Stalkerom czy Bandytom i to wszystko.

2 polubienia

Diegtiarow, niezależnie co wybierzesz pozostaje agentem SBU w przebraniu. Twoją rolą wcielając się w niego jest wykonanie postawionego zadania, a gra daje mniej więcej to samo. Tyle tylko, że na Zatonie trzeba odpowiednio zachować się biorąc współprace z Sułtanem na Szewczenkę, oraz przy braniu zadania na spotkanie w Leśnictwie, wziąć go od Sowy i zrobić wszystko, aby uratować przywódcę przemytników. Będzie wtedy nowe zadanie na Jupiterze. A czy przystąpisz do Wolności czy Powinności ( informując lub kablując o wypadających z Bąbla ) nie ma znaczenia. Efektem jest i tak pozyskanie broni i sprzętu z tego samego magazynu.

Wybranie będzie miało wpływ na zakończenie ? 

W zależności co zrobisz zobaczysz inną kartkę z tekstem na koniec gry. Nie ma to jakieś wielkiego wpływu na całą grę, a broń zdobędziesz w grze każdą z dostępnych, jak w każdej części więc nie ważne której frakcji kibicujesz.

Ale środowisko się zmienia chyba ? Atmosfera też jest w innych frakcjach inna.

To już bardziej w Cieniu widać te zależności pomiędzy frakcjami, tutaj to za wiele rozmów nie ma żeby w ogóle o “atmosferze” we frakcjach mówić.

Raymanek - jedyną możliwością wybrania frakcji w zewie jest gra na modzie z tzw. freeplayem.

vidkunsen- wiem chce zainstalować ten mod , ale pytam się czy opłaca się go dodawać i czy zmieni to coś jeżeli będę we frakcji 

tom3kb- w cieniu dało się to bardzo zauważyć jak byłeś we frakcji myślę , że w zewie też musi to być odczuwalne

To już lepiej chyba zainstalować sobie jakieś mody typu SGM to masz chociaż linie fabularne dla każdej frakcji, ale w sumie nie są to misje, które wpasowywały by się w politykę i filozofię jakiegoś ugrupowania. W sumie te zadania pasują do każdej frakcji.

Zmiana frakcji oznacza inne misje w danej frakcji oraz inni przeciwnicy czyli inne zakończenie.

czy siię opłaca? zagraj to sam ocenisz.

Ja osobiście polecam ci moda Dywersant Hybryda (jest na forum opisany).

Zakończenia są 2 dobre i złe. Tak jak w cieniu frakcja zmieniała tylko czy atakowałeś czy broniłeś . Frakcja zmieniła by aż zakończenie , ale zagram i sam zobaczę .

Zew Prypeci jest modem w którym przynależność do frakcji jest nic nie znacząca. Możemy sprzyjać jakiemuś ugrupowaniu, ale niewiele to zmienia.

A zakończenie ZP zależy od naszego świadomego wyboru. Odlecieć, czy zostać. Pozostanie, to przy prawidłowym przejściu moda, chodzenie po lokacjach, bez istotnej gry.

Jeśli w ZP grasz po raz pierwszy, zagraj w czystą grę. Po zakończeniu znajdź moda na ZP,  zmieniającego scenariusz.

Dzięki wszystkim co pisali zagram zobaczę. Na razie czystego przejdę potem moda zainstaluje a skoro frakcja nic nie zmienia to przynajmniej będę wiedział , że nic nie stracę

I pytanie jeszcze jest jakiś mod na naturalne rozjaśnienie gry bo to co jest w opcjach to tragedia.

Jeśli pierwszy raz przechodzisz Zew to jedyne mody jakie polecam do zainstalowania to Absolute Structures, Absolute Nature 4.04 i AtmosFear 3. Są to mody czysto graficzne nie wpływające na fabułę. 

1 polubienie

Możesz spróbować moda do Zewu Prypeci jakim jest “Remake”. Jest to mod ulepszający grafikę, oraz daje lepsze tekstury, modele broni, kombinezonów poszczególnych stalkerów, mutantów. Dodaje wiele rzeczy, w tym muzykę. Z tego wszystkiego dany mod nie narusza fabuły. Są to smaczki w postaci dodatków graficznych i tzw. jej “ulepszaczy”. Możesz jednak przejść czystą, bez modyfikacji wersję Zewu Prypeci, a tak samo grywalność i zabawa będzie na wysokim poziomie.