Jaki Windows

Mam zamiar kupić jakiś windows na PC tylko nie wiem który. W tej chwili używam 7 i jestem zadowolony. Trochę się obawiam czy sobie dam radę z tymi śmiesznymi okienkami powyżej siódemki. No ale podobno szybko się do tego można przyzwyczaić.

Jakie macie doświadczenie i jakich nie kupować żeby się nie naciąć?

Witam.
Jeśli masz Win 7 64bit to śmiało możesz przy nim pozostać. Nie bardzo wiem co napędza chęć zmiany systemu z którego ktoś jest zadowolony ? (sam tak stwierdzasz). MOIM ZDANIEM ani WIndows 8.1 ani Windows 10 nic nie zmienia wręcz przeciwnie. Jest coraz więcej wymuszeń ze strony MS.
WINDOWS 8.1
W Windows 8.1 na dzień dobry dodany jest do systemu Skype i dla przeciętnego użytkownika nie ma możliwości uruchomienia Skype
na starych zasadach tylko poprzez założenie konta na stronach MS itd.. Oczywiście ktoś powie przecież to da się zrobić może i tak ale spedziłem nad tym kilka godzin i mi się to nie do końca udało.. Albo funkcja “Wyłącz komputer” trzeba jej szukać..

WINDOWS 10
Kiedyś znalazłem taki filmik przed premierą Win 10
“Dlaczego warto mieć Windows 10 - 10 powodów” Nie przekonał mnie żaden… Mówi się też że w Windows 10 nie będą z pewnością działać wybrane gry z lat 2003-2008, Te które zabezpieczono z użyciem Securom. Rozwiązaniem problemu jest patch, ale musi go przygotować producent gry. CO Z FANAMI STARYCH GIER?
O Windows 10 np: jest wiadome że dane wyciekają z kompa do MS. Oczywiście ktoś już wymyślił soft który to blokuje ale pojawiają się dwa pytania:

1. Czy aby na pewno na 100% blokuje ?
  2. Co z użytkownikami którzy aż tak bardzo sie nie znają na kompach?
    Powoli sprzedajemy swoją prywatność za świecidełka…

Windows 8.1 - Windows 10 nie oferuje (biorąc pod uwagę mój sposób korzystania z komputera) niczego co zachęciłoby mnie do zmiany systemu.

Oczywiście to co powyżej to MOJE ZDANIE :slight_smile:

2 polubienia

Czyli jak mam 7 i go lubię to spokojnie na nim mogę pozostać? Mi chodzi tylko o to czy 7 za 2 lata nie będzie antykiem, ale jak bym mógł przy nim pozostać to nawet chyba bym chciał.

I takie pytanie jaka wersja kupowania jest najlepsza żeby mnie w wała nie zrobili.

I 7, i 8 (czy 8.1) za kilka lat będzie takim samym antykiem, jak teraz Win XP, czy starsze 98, 95 itp. I tak samo zostaną porzucone.

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/lifecycle

Jedynym w tej chwili znanym i perspektywicznym systemem jest niestety Windows 10. No chyba, że MS coś znowu wymyśli…

1 polubienie

30 minut temu, LordDino napisał:

Czyli jak mam 7 i go lubię to spokojnie na nim mogę pozostać? Mi chodzi tylko o to czy 7 za 2 lata nie będzie antykiem, ale jak bym mógł przy nim pozostać to nawet chyba bym chciał.

I takie pytanie jaka wersja kupowania jest najlepsza żeby mnie w wała nie zrobili.

Windows 7 64bit = pełna obsługa 4 rdzeni procesora + obsługa RAM powyżej 4 GB i obsługa aplkacji 64 bitowych (chociaż aż tak wiele ich nie ma ale to też zależy kto czego z softu używa). Zakończenie wsparcia:14 stycznia 2020 roku.
MOIM ZDANIEM do póki soft którego używasz na 7 śmiga to jeszcze ładnych parę lat można z tego systemu korzystać i nie będzie to antyk :wink: Co do zakupu moim zdaniem wystarczy Windows 7 Home Premium 64-bit.

1 polubienie

To biorę 7 tylko na allegro można kupować czy gdzie indziej? Żeby mi pirata nie wcisnęli.

Taki:

http://allegro.pl/windows-7-professional-pl-sp1-oem-najlepsza-oferta-i5919267787.html

Lub taki:

http://allegro.pl/windows-7-pro-pl-sp1-32-64-z-akt-do-win-10-24h-i5923922291.html

Z tego co podałeś to nie ma znaczenia który wybierzesz z tym że systemy które wskazałeś nawet jeśli dadzą się aktywować będą nielegalne to znaczy naruszone zostaną zasady licencji..
Ale swoja drogą ktoś wpadł na ciekawy pomysł z tego typu aukcją wystarczył pomysł dostęp do Internetu i to wszystko…
Niestety jeśli chodzi o zakup legalnej = licencjonoiwanej (nie myl z aktywowaną) wersji trzeba zapłącić DUŻO więcej.
Chyba że wierzysz że ktoś jest takim altruistą i sprzedaje za niecałe 50 zł system który kosztuje około 470 zł

Jeśli chodzi o lagalność czyli zgodność z licencją posiadanego systemu z rodziny MS to jest tyle zdań i opinii ile
wypowiadających się osób a to co napisałem powyżej jest oczywiście TYLKO MOIM ZDANIEM.

1 polubienie

No to taki Windows nie jest legalny? Przecież allegro zabrania kupczeniem nie oryginalnych rzeczy. Wiesz to może być tańsze, bo nie bulisz za opakowanie, płyty, naklejki.

Klucze cwaniaczki sprzedają ? Pewnie ściągnięte darmo z warezów. Interes życia.

Nie daj się naciągnąć, to samo będziesz miał jak w google wpiszesz win7 keys…

http://allegro.pl/windows-7-home-premium-64bit-pl-f-vat-23-i5910533825.html

A takie coś to nie oryginał i czy lepiej 32 bit czy 64?

Jedynym argumentem przemawiającym za Windows 10 jest dla nas jako graczy wsparcie dla DX12 - które ma być prawdziwym przełomem, a nie dodatkiem do DX9 jak DX10 i Dx11 w których dodano kilka świecidełek. Przyznam jednak,że minie kilka lat zanim to się rozpowszechni i DX12 stanie się standardem jak kiedyś DX9. Za to okienka, kafelki i durne menu gdzie nic nie potrafię znaleźć na tyle mi się nie podoba, że na razie zostaję przy Win7 i każdemu to polecam - po co poprawiać coś co działa. PS. Miałem styczność z Windows10 i powiem jedno - nic tam nie jest tak jak w siódemce.

1 polubienie

32 minuty temu, LordDino napisał:

No to taki Windows nie jest legalny?

MOIM ZDANIEM NIE.

32 minuty temu, LordDino napisał:

Przecież allegro zabrania kupczeniem nie oryginalnych rzeczy. Wiesz to może być tańsze, bo nie bulisz za opakowanie, płyty, naklejki.

Allegro nie zabrania takich aukcji ponieważ nie on decyduje czy sprzedawana w tym przypadku sama oferta (bo system trzeba pobrać
z netu, nie ma płyty, dokumentów czy chociażby naklejki z kluczem) nie wiem jak to inaczej określić w przypadku podanych przez Ciebie aukcji jest legalne czy nie. Tu naruszyć zasady licencji (ale wediug MS a nie Allegro) może tylko sprzedawca (chciaż fizycznie niczego Ci nie daje tylko przekazuje informacje) i kupujacy. Mam dużo zastrzeżeń co do tych aukcji ale może nie potrzebnie pisałem o tym.
Może podejdź do tego tak. Płacisz za produkt z aukcji i polegasz na tym co jest jest w jej opisie. Sprzedawca zapewnia że wszystko jest ok więc przy tym pozostań.

p.s aktualna pozostała tylko oferta http://allegro.pl/windows-7-pro-pl-sp1-32-64-z-akt-do-win-10-24h-i5923922291.html
Jeśli zdecydujesz się na zakup pobierz oczywiście wersję 64-bit :slight_smile:

1 polubienie

A ta droższa opcja z płytą i naklejką?

Gdybym miał brodę to bym sobie pluł że Ci namieszałem z tą legalnością…

Co do zakupu poza Allegro niestety jest DUŻO drożej.

Znalazłem bardzo ciekawą ofertę:

http://newagehardware.pl/pl/microsoft-windows-7-professional-32-64-bit-pl-coa-salon-warszawa-natychmiastowa-wysylka.html
Cena 349,00 zł
Dostajesz płytę nakleję fakturę
Opis ze strony sprzedawcy:

Licencje Windows zostały odkupione od firm, które w związku ze zmianą infrastruktury IT, przestały korzystać z własnych komputerów. Odsprzedaż licencji w postaci naklejki z Certyfikatem Autentyczności jest całkowicie legalna i zgodna z licencjonowaniem Windows. W przypadku wątpliwości zachęcamy do kontaktu z infolinią Microsoft (http://www.microsoft.com/pl-pl/cpe/kontakt.aspx). Po zakupie otrzymają Państwo dowód zakupu w postaci paragonu lub faktury VAT (23%), naklejkę z kluczem produktu oraz płytę z plikami instalacyjnymi. Naklejka posiadająca zabezpieczenia w postaci mikrodruku jest dowodem na Państwa wyłączne prawo do korzystania z zakupionego oprogramowania.

Sklep ma dobre opinie na ceneo.pl

Co ciekawe przed chwilą zadzwoniłem z ciekawości na infolinię MS i uciąłem sobie pogawędkę z miłą Panią :wink:

Oficjalnie według mojej rozmówczyni powyższa oferta też jest nielegalna i wszystkie wystawiane do sprzedaży wersje OEM mogą być zgodnie z licencją oferowane tylko przez producentów komputerów (np: Dell, HP) lub przez licencjonowane punkty sprzedaży. Czyli idziesz np. do Komputronika i kupujesz u nich wersję OEM. Reszta sprzedaży jest nielegalna = niezgodna z zasadami licencji.

W Komputroniku Windows 7 Home Premium 64bit SP1 OEM PL kosztuje 479 zł :frowning:
Jeśli nie masz takiej kasy to biorąc pod uwagę to czego się dowiedziałem na infolinii MS nie ma znaczenia czy kupisz ten system z oferty na Allegro czy ten z linka podanego przeze mnie. Obie sprzedaże naruszają warunki licencji czyli są nie legalne
ALE CO NAJWAŻNIEJSZE to sprzedający narusza warunki licencji.

No to wynika z tego, że nie ma co kupować innej wersji niż Microsoftowa, bo gdzieś się i tak złamie przepisy, Jak nie dasz 500 z łi nie kupisz od nich to nie będzie oryginalna. Dobrze rozumiem, że kupić np: na Allegro i w razie kontroli powiedzieć, że myślałem, że mam oryginalną i to wina sprzedawcy?

@LD, czy kupisz na allegro, czy pobierzesz sobie np. z torrentów, to to samo.

34 minuty temu, LordDino napisał:

Dobrze rozumiem, że kupić np: na Allegro i w razie kontroli powiedzieć, że myślałem, że mam oryginalną i to wina sprzedawcy?

Tak z tym że nie myślałeś tylko byłeś pewny bo o tym informował opis aukcji i zapewniał sprzedawca. To wina sprzedawcy że wprowadził Ciebie w błąd. Napisałem o tej całej legalności bo wyżej napisałeś że nie chcesz żeby Ci wcisnęli pirata. Więc decyzję musisz podjąć sam jednak jeśli chcesz mieć legalny system powinieneś kupić go w licencjonowanym przez
MS salonie.

Wracając jeszcze do rozmowy z Panią z infolinii MS.
Powiedziała coś takiego że takie sprawy wychodzą dopiero w momencie kłopotów z aktywacją systemów on-line. Klienci dzwonią żeby aktywować system telefonicznie i tu wychodzi że kupili wersję z naruszeniem praw licencyjnych. Ale wina leży
po stronie sprzedającego i dzwoniący tylko tarci kasę którą wydał na zakup systemu. Natomiast sam MS nic dalej z tą informacją
nie robi.

To mogę kupić jakąś wersję i jak ją się uda aktywować to mogę jej używać jak oryginału. A w razie kontroli głupka gram i już. To trochą prymitywne ale życie wymusza takie ruchy. Dobrze myślę?

Jeśii akceptujesz to co już ustaliliśmy to dobrze to rozumiesz.
Natomiast popatrz na to z jeszcze innej strony. Załóżmy że nie zakładasz na forum tematu planowanego zakupu systemu.
Znajdujesz taką aukcję jak np. ta na Allegro. Kupujesz system aktywujesz używasz cieszysz się że tanio kupiłeś i jesteś mega zadowolony. Nigdy nie masz powodu kontaktu z MS i do końca byłbyś przekonany że wszystko jest ok :wink:

Dokładnie, a naszą rozmowę poproszę o skasowanie i będzie w głębokich archiwach i na 99% kej nie znajdą. Jak by chcieli mi coś udowodnić.