Tytuł oryginalny: Ермак: Искупление Platforma: Czyste Niebo (repack - wersja samodzielna) Data premiery: 25.02.2024 r. Autor: AlbertVIctory Autor spolszczenia:@OldMan Śr. długość rozgrywki: ok. 3 godzin
Żołnierz, najemnik, stalker, weteran Zony… Kogo Jermak nie przeżył przez te wszystkie lata. Ileż przygód, odkryć, strat oraz popełnionych błędów. Wkraczając na te ziemie, zawarł cichy układ z Zoną, która dała mu to, czego tak bardzo pragnął. Teraz nadszedł czas, by zapłacić za swoje grzechy…
Cechy moda:
wyższej jakości grafika oraz dźwięk,
paczka broni SWRP + STCS Weapon Pack,
aktorstwo głosowe.
Podziękowania:
Spoiler
Dla aktorów głosowych:
AlexSnusmumrik, slesar6razriada(Слесарь 6 разряда), Александр Рокнрольщик, Сталкерша, Geogre_Marshall.
PORADY:
Spoiler
Porady techniczne oraz dot. rozgrywki:
Jeśli pojawi się błąd “OpenAl:Can’t create sound device”, to w folderze “add” znajduje się instalator OpenAl (nie zapomnij zrestartować komputera).
Znajdują się tam również pozostałe instalatory.
Jeśli twój towarzysz zachowuje się nieprawidłowo: zapisz i ponownie wczytaj grę.
GALERIA:
Spoiler
INSTALACJA:
Spoiler
Zalecana kolejność instalacji:
Modyfikacja jest w formie samodzielnej gry (tzw. repack). Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej poza partycję systemową i katalogi Program Files) i grać.
Modyfikację uruchamiamy za pomocą pliku Играть!.bat.
Najbardziej wkur…a była misja by twój koleś doszedł do budowy i założył ładunek EMP, obserwowałem jego ruchy jak szedł koło baniek teleportów do autobusu, niczym sztajmes na zgięciach.
Kolejna przygoda Jermaka, w której musi odpokutować za swoje winy, a raczej nieświadome doprowadzenie do wzmożonej aktywności monolitowców. Tym razem lądujemy na różnych lokacjach i już na starcie mamy okazję postrzelać. Wszelką broń i amunicję zdobywamy na wrogach. Do plusów zaliczyłbym to, że dostaliśmy wsparcie w postaci kilku NPC.
Krótki modzik, zresztą jak cała seria. Zakończenie trochę zaskakuje i chyba nie będzie kolejnej części…
Zakończenie moda sugeruje ciąg dalszy, ale nie wiem jakie są plany autora.
Przetłumaczyłem wszystkie cztery części przygód Jermaka i fajnie było poznawać
jakie zmiany zachodzą w kolejnych częściach. Ciągłe eksperymenty autora też
były ciekawe. W ostatniej części pojawia się szczątkowa opcja handlu I kilka dialogów
nad którymi mamy kontrolę. Myślę, że piąta część byłby wskazana
Jeśli ktoś nie grał w tą serię to warto zagrać w moda po kolei.
Witajcie bracia Stalkerzy
Proponuję Wam kontynuowanie przygody z najemnikiem Jermakiem.
Dzisiaj ostatnia (przynajmniej tak na dzisiaj deklaruje twórca) czwarta część “Jermak: Odkupienie” w wersji PL
Aż szkoda żegnać się z Jermakiem, ale…
Mod jest w wersji repack wystarczy pobrać, wypakować poza dysk systemowy i można grać.
Moda uruchamia się plikiem Играть!.bat - jest w głównym katalogu gry.
Nie pamiętam już dokładnie, ale to chyba było tak, że nie mogliśmy (tłumacz Oldman i ja, gdy testowałem) dosłyszeć co on tam do końca mówi.
Takie mniej więcej tłumaczenie wtedy zaproponowałem:
„To twoja decyzja, Jermak. Pamiętasz, z kim się skontaktować na obwodzie? Pamiętam.”.
W znaczeniu, że miał się spotkać z osobą, która miała pomóc mu wydostać się z Zony.
W znaczeniu, że miał się spotkać z osobą, która miała pomóc mu wydostać się z Zony.
To dobrze bo już myślałem, że coś przeoczyłem w fabule.
Swoją drogą wracając do drugiego pytania. Czy jest to możliwe, że głos na samym końcu po oddanym strzale, który mówi: “Dlaczego myślałeś, że wojna się skończyła, mój drogi zdrajco” to nasz kolega monolitowiec z poprzedniej części moda? Tak bym obstawiał, ale sam po głosie nie jestem w stanie tego ustalić.