Kilka słów dla początkującego

Witam.
Czy ktoś może mi napisać jak co gdzie i jak się co z czym je? Zacząłem grać w SO, ale wiadomo “ni be ni me”. Co już zrobiłem. Na północ od obozu [baza?] jest domek na bagnach i tam zabiłem kilka potworków [takie małe] i mam jakąś mapkę z czymś tam [chyba o arta chodzi]. I co teraz dalej robić? Tak wiem zadania a coś poza tym można tak żeby szybko nie zostać zabitym?
PS. Jak zrobić na full screen? Co tak w oknie to nie bardzo da się grać. Mam zaznaczone, że FS, ale coś nie działa…

Oppa :stuck_out_tongue:
Są pewnie bardziej doświadczeni, ale przez to też przechodziłem :wink: Do tego qwesta musisz znaleźć pierwszy artefakt - broken screen. Jest to łatwe, proste i przyjemne. Musisz tylko zeskoczyć na tory i iść albo w jedną, albo w drugą stronę. W końcu dotrzesz do kilku anomalii chemicznych. Jeżeli coś na jej środku jest, to wskakujesz w nią i wyciągasz arta.
Full screna masz w opcjach. Chyba samo powinno przeskoczyć.
najlepiej jak ktoś wpadnie i kopsnie Ci jakieś ekłu, chyba że chcesz, tak jak ja, sam do wszystkiego dojść. Jak nie, to pisz do Smerfa, albo kogoś z tej stalkerteamowej ekipy. Wpadnie i pomoże materialnie :wink:

1 polubienie

Też mi się nie robił Full screen mimo odznaczenia opcji w menu. Pomogła dopiero zmiana ustawień proporcji na 5:4 (bo taki mam monitor) i 1280 x1024 (bo takie mam ustawienia ekranu). Od tej pory bez problemu. Myślę że to chodziło bardziej o proporcje niż rozdzielczość ale nie sprawdzałem czy zadziała przy zmienionej rozdziałce.

A jaką masz ksywkę w SO ? Wpadnę po południu Do Lubecz-miasto to CI pomogę. Albo przyśle kogoś od nas (grupa SoA).

Aha. I jak dotrzesz do Lubeczy (bo jakoś mi z tekstu nie wynika) to załóż sobie nową postać i wystartuj ją już w mieście. Jest taka opcja rozpoczęcia bez samouczka czy jakoś tak. Rzecz jest o tyle ważna że wiele questów nie działa jeżeli zaczynasz grę w Station:

http://www.speakingi…-stalker-online

i stamtąd przechodzisz do Lubeczy:

http://www.speakingi…-stalker-online

A najlepiej użyj tego http://stalkerteam.pl/topic/5139-teamspeak-3-komunikacja-glosowa-w-czasie-gry/

1 polubienie

TS’a mam, ale nie korzystam :stuck_out_tongue:
A co do pulpitu to sobie już poradziłem z tym :slight_smile:
Na razie wykonam misje na stadionie, muszę się zapoznać z grą.
A nick w SO to “Junx1” [bez cudzysłowu]

Nie radze za bardzo spieszyć sie z wyjściem poza Lubecz (Stadion to druga mapa - Lubecz Las). Do właściwego kształtowania postaci konieczne jest wykonywanie zadań, bo w ten sposób zdobywa się punkty umiejętności (tzw. “skile”). Do przeżycia w trudniejszych warunkach na dalszych mapach trzeba najpierw nabrać doświadczenia i umiejętności poprzez wykonywanie zadań już od samej Stacji Lubecz. Zadania sa opisane w Poradniku. Ja rozumiem, że każdego ciągnie od razu jak najdalej, ale naprawdę można wiele zdobyć już w samym Lubeczu.
W grze można mieć równocześnie 3 postacie (tzw. Awatary). Jeśli jesteś już na Stacji Lubecz, najlepiej jest skasować istniejące i utworzyć sobie przynajmniej dwa nowe. Potem zacząć eksplorować otoczenie. W miarę możności prowadzić obydwie postacie równolegle, to się potem może przydać. Mamy polski Klan o nazwie SOA (jesli widzisz gracza z dodatkowym napisem poniżej nicka, to własnie jest nazwa klanu do którego należy.) - każdy z klanowiczów powinien Ci pomóc jeśli poprosisz. Największą pomoc, także materialną, otrzymasz od przywódcy klanu o nicku ‘oloo’. Mój nick to ‘Stas’ lub ‘Trurl’ w zależności którą postacią gram aktualnie. Pros o pomoc, a będzie Ci dana… :slight_smile:
TS jest bardzo wskazany podczas gry, ponieważ pisanie w chacie zabiera czas a nie zawsze można go na to poświęcić, zwłaszcza jeśli akurat atakują mutanty…

Ok, coś będę kombinował z tymi zadaniami, na razie dzięki śliczne, w razie problemów będę pisać.
Czy możecie mi napisać co i jak aby założyć konto i wejść do gry? bo ja z ruskiego “nipanimaju” nic a nic.

Uczyć się trzeba! No! :smiley:

teraz jest ciut inaczej, niż w starej wersji gry - jak już zapewne zauważyłeś - nie założysz nawet zwykłego AK, jak nie masz 4 poziomu. I tak jest z wszystkim.

W sumie to dość logiczne - im więcej grasz, tym więcej możesz. A jak sobie już zrobisz ten 4 poziom, dam ci jakiegoś akacza i pancerzyk. Tylko się pochwal, ok? :slight_smile:

Ok jakoś się wszystko przypomina :yes:

A czy możesz mi napisać co mogę mieć od 2 lvl? Bo mam kurde (ta za 5k) i chusta (ta zielona na całą głowę) i nie mogę ich nałożyć ;/

Pod “K” są w oknie po lewej perki na przedmioty. Dwuklikiem włączasz na przykład mundur (pierwszy z lewej) i wtedy dopiero można ubrać portki. Wybór perka zatwierdzasz górnym przyciskiem po prawej stronie na dole i zamykasz okno. Bez potwierdzenia perki się wyłączą z powrotem samoczynnie. Rzeczy na głowę w tym chusta to chyba będzie perk z tą maską (a może mundur wystarczy, nie mam jak tego teraz sprawdzić).

Witam, dopiero zaczynam przygode z sZone oczywiście we wersji angielskiej nie jest tak żle coś tm ogarniam ale mam pytanko ponieważ chodzi o to że wszędzie mogę kupic ammo 9mm np do makarova ale niemoge nigdzie znaleść ammo do ak 74 czy do desert-a jak byście mogli podać lokalizacje jakiś npc czy coś w tym stylu z góry dzięki wielki.

Po ostatnich zmianach większości amunicji nie da się niestety kupić. Trzeba ją sobie craftować z części mutantów i artefaktów. Wykonać to można u handlarzy i innych NPC. Handlarz w mieście to będzie kwadrat 311/2 w budynku milicji, na parterze po prawej przy wejściu. W lesie Ж9/4 ostatni budynek z prawej, idąc prosto od głównego wejścia wioski Gourmeta. Oprócz tego jest wielu innych handlarzy i craftujących NPC. Warto poszukać na nowej lokacji czy w nowym miejscu kto robi craft ammo. Na pewno robią w wiosce białych, na wyspie na bagnach, w jaskini bandytów i w drugiej jaskini na D6.

najlepiej poczekaj do wipe’a bo i tak postać Ci skasują, a wszystko co robisz do tej pory będzie nieaktualne (patch)

Po ostatnich zmianach większości amunicji nie da się niestety kupić. Trzeba ją sobie craftować z części mutantów i artefaktów. Wykonać to można u handlarzy i innych NPC. Handlarz w mieście to będzie kwadrat 311/2 w budynku milicji, na parterze po prawej przy wejściu. W lesie Ж9/4 ostatni budynek z prawej, idąc prosto od głównego wejścia wioski Gourmeta. Oprócz tego jest wielu innych handlarzy i craftujących NPC. Warto poszukać na nowej lokacji czy w nowym miejscu kto robi craft ammo. Na pewno robią w wiosce białych, na wyspie na bagnach, w jaskini bandytów i w drugiej jaskini na D6.

Dzieki wielkie…

najlepiej poczekaj do wipe’a bo i tak postać Ci skasują, a wszystko co robisz do tej pory będzie nieaktualne (patch)

A posiada ktoś z was jakieś info na temat tego, kiedy będzie wipe’a?

Chodzą słuchy że do 2 tyg,ale to sowieci wiec może to być również 3 miesiące :wallbash:

Te SO To jest normalnie spełnienie moich marzeń. Nie długo będę miał internet bez limitu więc zaczne grać ( Tak około od 1 do 3 tygodni) ktoś móg by mi napisać skąd pobrać ten serwer na którym wy gracie ? I najlepialnej żeby to było w 100 % legalne źródło ponieważ mój komputer mam z projektu Unijnego i mogę pobierać tylko legalne. Jak by ktoś mógł to linka do jakiegoś polskiego samouczka, ale taki od podstaw krok po kroku. I jak by ktoś mógł to niech wypisze wszystkie możliwości, plusy i minusy gry no i niech ogólnie streści jak to w ogóle jest :wink: Z góry dziękuję !!! Pozdrawiam ;]

Ta gra jest free. Czyli trudno o nielegalna wersję :smiley:

Wolisz serwer (i język) rosyjski, czy angielski?

http://forum.szone-online.net/

Chwilowo po prostu poczytaj, co napisano na tym forum o stalkerze online. A jak nam spadnie limit, to zapraszamy na soa.zz.mu - tam masz wszystko. o co pytasz i dużo więcej.

No to dzięki za pomoc :slight_smile: Mam nadzieję że bezlimitowy internet zrobią w tym miesiącu… Już nie mogę się doczekać!

Oczywiście sobię poczytam ten wątek, i widzę że z tego jest niezła lektura. Jeszcze raz dziękuję i dobranoc ;]

Generalnie to dobrze że będziesz miał internet za jakiś czas bo wskoczysz akurat po wipe czyli idealnie żeby zacząć razem ze wszystkimi bo po wipe wszyscy zaczniemy od zera :smiley:

Żadnych wypasionych “starych wyjadaczy”, żadnych “gości co grają już rok” tylko wszyscy z pistolecikami i w sweterkach. Bardzo dobry moment na rozpoczęcie przygody z Szone.

Aha tak jak było na ruskim serwerze: 100 ludzi waliła do jednego szczeniaczka, przy logowaniu <dzień dobry jesteś 1536 w kolejce,czekaj> :woot: . Przeżyć to jeszcze raz. Już się nie mogę doczekać. Do zobaczenia w zonie.

A powiedzcie mi jak możecie dużo polaków gra na rosyjski serwerze, róznicą jest tylko język czy jest jakoś lepsza rosyjska wersja mniej błędów itd.??