W RAID0, x dysków połączone zostaje w spólną przestrzeń np. 2 dyski po 100GB daje nam 200GB z tym że mamy 2 niezależne mechanizmy które mogą zapisywać i odczytywać dane w jednym czasie co daje nam 2x kopa szybkości.
Dane zostają podzielone przez kontroler i zapisane na dysku który jest aktualnie wolny, lub na obydwa dyski czyli jeden dysk ma transfer zapisu żadu 50MB/s to kontroler dzieli plik na 2 części i w tym samym czasie dane są zapisywane na obydwu dyskach co daje nam prędkość 100MB/s
Wszystko jest oczywiście w teorii a w praktyce jest troszkę inaczej. połączenie 4 dysków w RAID0 dało mi prędkość odczytu ~300 i zapisu 250MB/s a durny system Windows 7 kopiuje mi pliki z prędkością 110Mb/s ; Windows 8 jak widać na screenie nie ma w tym oporów i i kopiuje pliki średnio 275MB/s
Poczałkowo gdy 500GB dyski były po 100zł miałem zamiar dokupić 3 sztuki i połączyć je w razem czyli 6x500GB w RAID0 to dało by niesamowitego kopa, żałuje ze wtedy nie wykorzystałem okazji, teraz 180zł od sztuki ;/
Co do awarii to w RAID0 gdy jeden dysk poleci tracimy wszystkie dane, (teoria) w praktyce da się odzyskać jąkać cześć, dlatego warto robić kopii tych ważniejszych danych.
Samo zrobienie RAID0,jest bardzo proste i obsługiwane z poziomu biosu. W zależności jaka mamy płytę główna tak musimy postępować. Musimy też łączyć dyski o takich samych parametrach ale niekoniecznie takich samych firm tak jak w przypadku SLI.
Co innego RAID 1,2,3,4,5, 0+1,1+0(10)
Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to mamy do wyboru RAID1 i tutaj obydwa dyski działają jak swoje lustro, te same dane zapisywane są na obydwu dyskach na raz. Możemy połączyć np. 4 dyski w RAID 0+1 wtedy mamy zalety: szybkość raid0 i bezpieczeństwo raid1,
RAID3 Dane składowane są na N-1 dyskach. Ostatni dysk służy do przechowywania sum kontrolnych. Działa jak striping (RAID 0), ale w macierzy jest dodatkowy dysk, na którym zapisywane są kody parzystości obliczane przez specjalny procesor.
RAID6 Rozbudowana, o dodatkowy dysk, macierz typu 5 (często pojawia się zapis RAID 5+1). Zawiera dwie niezależne . Nieco kosztowniejsza w implementacji niż RAID 5, ale dająca większą niezawodność. Awarii muszą ulec jednocześnie trzy dyski by samoodtworzenie systemu, po uzupełnieniu wadliwych dysków, było niemożliwe.