Komputer zawiesza się czasami po podłączeniu urządzenia USB

Mam taki problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. Komputer dość często zawiesza się gdy podłączam coś pod USB. Nie ważne co, jaki system; komputer zamarza całkowicie.

Dziś podłączyłem np. kabel mini usb(sam kabel) i komputer się zawiesił. Wydaję mi się że może być to jakaś wada obudowy(napięcie elektryczne?). Ma ktoś pomysł? Nie raz przez to traciłem mnóstwo czasu.

Z tego co zauważyłem komputer zawiesił się przy podłączeniu:

• Pendriva (szczególnie często)
  • Kamery internetowej
  • Dysku przenośnego
  • Kabla
  • Telefonu

Więc urządzenie nie ma znaczenia. Z góry dzięki za pomoc.

‘‘Wada obudowy’’ Czyli to jest interfejs zewnętrzny ?
Czy po podłączeniu do wbudowanych USB dzieje się tak samo ?

‘‘Wada obudowy’’ Czyli to jest interfejs zewnętrzny ?

Tak, przedni.

Nie jestem ekspertem z fizyki ale cała obudowa(Cooler Master HAF 932) jest metalowa(okolice usb też), jest na gumowych kolkach i jakoś połączyłem te fakty.

Postaram się sprawdzić z tylu. Jednaka wiadomo że to mniej wygodne.

Tak będzie najlepiej, ponieważ jeżeli jest zwarcie gdzieś w przedłużaczu do przedniego panelu to można upalić chipset i po ptokach. Oczywiście płyty mają zabezpieczenia, ale …

Z tyłu nie ma problemu na 99%. Jak rozwiązać problem z “przodu”?

Wymienić uszkodzony element obudowy, skoro robi zwarcie.
Sprawdzić czy jakiś element przedłużki nie dotyka, jakimś pinem do obudowy, która jest uziemiona do zasilacza.
Powinieneś mieć w zestawie z płytą gł. takiego śledzia z dodatkowymi 2 gniazdami USB, zamień przedni panel z tym i zobacz czy komputer się zwiesi po podłączeniu pendrive. Jezeli nie to wiadomo, przedni panel ma zwarcie, jeżeli tak to płyta gł. do serwisu.

1 polubienie

Kpuc ma rację..nie widziałem wcześniej tego tematu…jeżeli masz problem tylko z przodu to są dwie opcje …
1..uszkodzony front panel..przykra sprawa bo bardzo potrzebny, ale da się zastąpić innym modułem który można kupić dla kieszeni 5,25, lub nawet dla małego 3,5.
2..problem na płycie głównej z łączem dla front panel i dalej kontroler USB…to już gorzej bo jeżeli raz działa, a raz nie to serwis będzie trudny.
Jeżeli próba opisana przez Kpuc się uda to winowajca będzie znany.. .

Miałem podobny problem, usb było lekko skrzywione i masowało. Robiło się w ten sposób zwarcie.

Sprawdziłem kabel i wydaję się być ok, problemu nie rozwiązałem nadal. Między masą usb a obudową jest połączenie ale to chyba normalnie.

Zaktualizuj bios, albo go zresetuj, jak nic to nie wskóra to serwis.

Na serwis za późno, nowy bios tylko w wersji beta. Trudno, jakoś wytrzymam :(.

Portalas ostatecznie to możesz sprawdzić te przewody w obudowie może to być ich wina.

Portalas ostatecznie to możesz sprawdzić te przewody w obudowie może to być ich wina.

Jakie przewody ? Przecież sprawdzał całość…

Ja też tak miałem czasem po podłączeniu wejścia usb komp zamarzał i nie mogłem nic zrobić. Okazało się że gniazdo przednie miałem uszkodzone i ono robiło przebicie. U mnie nawet obudowa od kompa kopała odłączyłem w biosie przednie wejście wymieniłem na nowe i teraz gra jak złoto.

Czasem wina może leżeć w jakości wykonanego lutowania.

Czasem tak bywa że coś w kompie było robione na szybko i zapomina dolutować kabel i to lata jakiś czas po upływie czasu dzieją sie rużne rzeczy.