Grając po raz drugi w Soljankę staram się szukać szczegółów, które umknęły mi z gry w starszej wersji 19.04…Spostrzeżenia opisuję… w dyskusji na temat przechodzenia.
Było już… nakładanie się zadań w X-10, Zachar i Chalawa, Kwesty Magazynów Wojskowych…kolej na ATP. Gdy przeglądamy przewodnik po Soljance możemy zauważyć wpis…Dalszy rozwój scenariusza zależy od tego, czy wasz GG przeszedł inne kwesty Soljanki. Jeśli nie przeszedł - to zapominacie o Starej Wsi i spokojnie wysyłacie swojego GG wypełnić inne kwesty. Jest to w moim odczuciu ostatni dzwonek na wypełnienie wszystkich kwestów pobocznych moda. Ja w tym miejscu wykonałem: kwesty Kuchmistrza, kwesty Maksa,kwesty Krzyża i kwesty Kalinina…
Poprzednio potraktowałem tą lokację jako zło konieczne. Były tego dwie przyczyny…kilka wylotów, oraz notatka w poradniku w stylu…wchodząc na ATP upewnij się, czy masz drogę powrotną. W przeciwnym razie, będziesz musiał wykonać kwesty Kalinina. Ten wpis spowodował,że szybko opuszczałem lokację przejściem ATP-Kordon…które daje Adrenalina przy okazji kwestu na Dysk… wchodząc tam tylko wtedy, gdy było to niezbędne. To oczywiście duży błąd. Dlaczego.?.. Kalinin ma kilka ciekawych zadań i adekwatne wynagrodzenie…
Przed rozpoczęciem serii kwestów Kalinina obowiązkowo czyścimy bazę na ATP z bandytów.
…Zadanie zabicia Sznyry…Wydaje się dziwne przecież dopiero wyczyściliśmy bazę. Po powrocie czeka tam na nas towarzystwo kilku bandziorów ze Sznyrą. Nagroda to przejście Dolina Mroku - Zapomniany Las.
…Zadanie przynieś artefakty…tutaj nagroda to kolejne przejście …ATP - Wysypisko.
…Zadanie na pendrive gońca…można zdobyć artefakt. Tutaj trochę dziwnie sprawa wyglądała ponieważ goniec owszem oddaje flash, ale zatrzymuje się w miejscu. Rozwiązanie to eskortować gońca, do obozu Kalinina i tam na miejscu zabrać kwestowy przedmiot.
…Zadanie zdobyć igłowiec…też dziwne zadanie bo broń albo mamy z Pieczary, albo trzeba kupić w Barze. Kalinin jej nie zabiera.
…Zadanie zniszczyć desant Wojskowych…dostajemy granatnik RPG-7 + trzy szt. rakiet by zniszczyć wozy piechoty, a po wykonaniu zadania anomalny Colt M16A2.
Miałem okazję również rozmawiać w latającym handlarzem na ATP, który pojawia się po wyczyszczeniu bazy Bandytów. W wersji 19.04 każde zbliżenie się do śmigłowca kończyło się u mnie wylotem.